Tuesday 19 March 2013

Ρατσισμός: «Αντιμετώπισέ με» και «Πες το με εικόνες»

Ένα βίντεο από την Στ'1 τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης με θέμα τον ρατσισμό! 
Επισκεφτείτε το επίσημο blog της τάξης: 9odimotikosxoleiost1



Από το Γενικό Λύκειο Βουλιαγμένης

Γυμναστική για μωρά

Κι όμως και τα μωρά χρειάζονται τη γυμναστική τους. Μόλις κλείσει τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του, είναι ήδη έτοιμο για την πρώτη γνωριμία με την άσκηση. Με τη δική σας βοήθεια φυσικά. Τα αποτελέσματα θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αφού μέσα από τις κινήσεις που θα κάνετε μαζί θα εξελιχθεί κινητικά το επόμενο εξάμηνο, αλλά και θα εμβαθύνει την επικοινωνία του μαζί σας.

Exercises for Babies

Προγράμματα ασκήσεων

Βρέφη 6-9 μηνών
Διάρκεια: 12-15 λεπτά, η κάθε άσκηση επαναλαμβάνεται 4-6 φορές.
  1. Άσκηση αναπνοής. Βάλτε το μωράκι ανάσκελα. Πιέζετε απαλά και ρυθμικά στο θώρακα, μπροστά και πλάγια, αποφεύγοντας το στέρνο.
  2. Γενικό μασάζ σώματος: Κάνετε ελαφρύ μασάζ, ξεκινώντας απ’ τα χεράκια και μετά τα ποδαράκια του μωρού – τα τρίβετε απαλά με τις παλάμες σας από το πάνω προς τα κάτω. Συνεχίστε κάνοντας μασάζ στα πέλματα, με το μεγάλο δάχτυλο του χεριού σας, κρατώντας με το δείκτη τη φτέρνα του μωρού. Κάνετε δεξιόστροφα και με κυκλικές κινήσεις μασάζ στην κοιλιά του. Τώρα γυρίστε το παιδάκι σας μπρούμυτα (να στηρίζεται στα χεράκια του και να έχει σηκωμένο το κεφάλι) και συνεχίστε με το μασάζ της πλάτης – με τις παλάμες σας χαϊδεύετε απαλά το μωράκι από το κεφάλι προς τους γλουτούς, αποφεύγοντας τη μέση.
  3. Βάλτε το μωρό ανάσκελα και τραβήξτε το σιγά- σιγά σε καθιστή θέση. Ακόμη καλύτερα θα είναι αν του δώσετε δύο κρίκους να κρατάει.
  4. Ανασηκώνετε και κατεβάζετε τα ποδαράκια του μωρού (αφού πρώτα τα έχετε ισιώσει).
  5. Πιάσε το παιχνίδι: Βάζετε το μωρό ανάσκελα. Με το ένα χέρι κρατάτε τα πόδια του και με το άλλο σηκώνετε το παιχνιδάκι μπροστά από το κεφάλι του. Ο στόχος είναι να προσπαθήσει το μωρό να το πιάσει πρώτα με το ένα και μετά και με τα δύο χέρια.
  6. Από τη στάση μπρούμυτα, ανασηκώνετε το μωράκι, κρατώντας το από τα χέρια (για διευκόλυνση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κρίκους) ώστε να σηκωθεί στα ποδαράκια του.
  7. Βάλτε το μωρό ανάσκελα. Κρατήστε τα πόδια του με το χέρι σας, βάλτε πλάι από το κεφάλι του ένα παιχνίδι και παροτρύνετε το μωρό να γυρίσει με το σώμα του για να πιάσει το παιχνίδι. Μετά, κρατώντας το μωρό από το χέρι, γυρίζετε το σώμα του στο πλάι. Ο σκοπός της άσκησης είναι να μπορεί να γυρίζει μόνο του μπρούμυτα.
  8. Άσκηση «ελατήριο»: Από θέση ανάσκελα, σπρώχνετε ελαφριά με τις παλάμες σας τα ποδαράκια του μωρού ώστε να προσπαθεί να τα σφίγγει και να σπρώχνει τα χέρια σας. Επαναλαμβάνετε την άσκηση κρατώντας στα χέρια σας μια μικρή μπάλα.
 Βρέφη 9-12 μηνών
Διάρκεια: 15 λεπτά, η κάθε άσκηση επαναλαμβάνεται 4-6 φορές.

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα

Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας είναι η πιο συχνή τροφική αλλεργία στη βρεφική και νηπιακή ηλικία. 
.
Υπολογίζεται ότι το 2-3% των βρεφών που τρέφονται με γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, τα οποία βασίζονται σε αγελαδινό γάλα, παρουσιάζει αλλεργία αυτού του είδους. 
Οι ειδικοί πάντως εφιστούν την προσοχή στους γονείς, καθώς τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν και άλλες αλλεργίες μελλοντικά.
Τα αίτια: 
Ο συγκεκριμένος τύπος αλλεργίας οφείλεται στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και μπορεί να εμφανιστεί και σε βρέφη που θηλάζουν από μητέρα, η οποία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών. Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να σταματήσουν το θηλασμό, αλλά, όπως τονίζει η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής-παιδιατρικής γαστρεντερολογίας Μαρία Φωτουλάκη, θα πρέπει να σταματήσει η μητέρα να καταναλώνει γάλα και γαλακτοκομικά
Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συνήθως υποχωρεί μετά από 1-2 χρόνια αποχής από την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών.
,

Τα αστέρια δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους

«Τα αστέρια δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτούς που ταξιδεύουν, τ’ αστέρια είναι οδηγοί. Γι’ άλλους δεν είναι παρά μόνο φωτάκια. Γι’ άλλους, για τους σοφούς, είναι προβλήματα. Για κείνο τον επιχειρηματία, ήταν χρυσάφι. Μα όλα τ’ αστέρια είναι σιωπηλά. Εσύ θα έχεις αστέρια που δεν τα ‘χει κανείς…»
.
«Τι θέλεις να πεις;»
.
«Όταν θα κοιτάζεις τον ουρανό, τη νύχτα, κι αφού θα ζω σ’ ένα απ’ αυτά, και θα γελώ σ’ ένα απ’ αυτά, για σένα τότε θα ‘ναι σα να γελούν όλα τα’ αστέρια. Εσύ θα ‘χεις αστέρια που θα ξέρουν να γελούν!»
.
Και ξαναγέλασε.
.
«Και όταν πια θα σου περάσει η στενοχώρια (πάντα παρηγοριόμαστε), θα είσαι ευχαριστημένος που με γνώρισες. Θα είσαι πάντα φίλος μου. Θα έχεις πάντα διάθεση να γελάσεις μαζί μου. Και θ’ ανοίγεις πότε πότε το παράθυρο, έτσι, για γούστο… Και οι φίλοι σου θα παραξενεύονται που θα σε βλέπουν να γελάς κοιτάζοντας τον ουρανό. Κι εσύ τότε θα λες: «Ναι, τ’ αστέρια με κάνουν πάντα να γελώ». Και θα σε παίρνουν για τρελό. Θα σου ‘χω παίξει άσχημο παιχνίδι…»
 .
Και γέλασε ξανά.
.
«Θα είναι σαν να σου ‘χα δώσει, αντί γι’ αστέρια, ένα σωρό κουδουνάκια που ξέρουν να γελούν…»
 .
Και ξαναγέλασε.

«Μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki