Saturday 30 March 2013

Είναι κάτι παιδιά …

Είναι κάτι παιδιά που καταπιέστηκαν από το σπίτι τους, είναι κάτι παιδιά που δεν μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους. 
Είναι τα παιδιά που δεν συμμετέχουν στις παρέες του σχολείου. 
Είναι τα παιδιά που τα βλέπεις μόνα τους στην αυλή του σχολείου. 
Είναι τα παιδιά που κρύβονται ακόμη κι όταν είναι μπροστά σε όλους, που κρύβονται ακόμα και όταν είναι μόνα τους. 

Είναι τα παιδιά που δεν παίζουν μπάλα, δεν παίζουν μπάσκετ.  
Είναι τα παιδιά που άμα τα πιέσεις, δεν μιλάνε, ψελλίζουν. 
Είναι τα παιδιά που θα τα δεις μόνα τους στο θρανίο. 
Είναι κάτι παιδιά που είναι οι παρίες του σχολείου. 
Είναι τα παιδιά θύματα.

Είναι κάτι παιδιά, κάτι άλλα παιδιά, που δεν πήραν αγάπη από το σπίτι τους. 
Είναι τα παιδιά που για να αντέξουν, αφαίρεσαν κάθε «αδυναμία» από το χαρακτήρα τους για να επιβιώσουν. 
Είναι τα σκληρά παιδιά.  

Είναι κι αυτά θύματα σαν τα προηγούμενα. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Αυτά τα παιδιά, καταδυναστεύουν τα άλλα παιδιά. Καταδυναστεύουν τα «αδύναμα» παιδιά. Είναι τα παιδιά που θα κοροϊδέψουν τους αδύνατους, που θα τους βάλουν τρικλοποδιά, που θα τους λοιδορήσουν, θα τους χτυπήσουν, θα αποβάλλουν από τη σχολική κοινότητα τα αδύνατα παιδιά. 
Είναι κι αυτά παιδιά θύματα, είναι τα παιδιά που κινδυνεύουν να αποβληθούν αύριο από την κοινωνία. Είναι τα παιδιά που θα είναι οι αυριανοί ρατσιστές.

Είσαι κι εσύ παιδί μου, που δεν είσαι με τα «εκείνα» τα παιδιά ούτε με τα «άλλα». Είσαι το παιδί που αγαπάς το σχολείο, αγαπάς το διάβασμα, που έχεις την παρέα σου, που είσαι ελεύθερο παιδί, χαρούμενο.

Εσύ παιδί μου, τα βλέπεις τα παραπάνω, βλέπεις τα αδύναμα παιδιά, εσύ έχεις θάρρος, ξέρεις τι θες, με σένα δεν τα βάζουν εύκολα οι νταήδες του σχολείου. Εσύ έχεις άποψη που ακούγεται. Πάρε πρωτοβουλία, μάζεψε αυτούς που μπορούν, συνασπισθείτε, φτιάξτε ομάδα αντί-bullying. 
Μπορείτε παιδί μου, οργανωθείτε. Φωνάξτε τους νταήδες, εξηγηθείτε μαζί τους. Πάρτε τους με το μέρος σας. Βάλτε στο κόλπο τους δασκάλους. Ενημερώστε τον Σύλλογο Γονέων. Πάρτε θέση. Έχετε συμβούλια, δραστηριοποιηθείτε.

Βοηθήστε τα παιδιά, που υποφέρουν. Κι ένα να ξέρετε, η Χαρά σας θα είναι τεράστια.
.
Το μόνο που χρειάζεται για να ανθίσει το κακό, 
είναι να μην κάνουν τίποτα οι καλοί άνθρωποι
hamomilaki

Εξοικειώστε το παιδί σας με το διάβασμα

Όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν στα παιδιά τους. 
Η ανάγνωση βιβλίων βοηθά τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους, να διευρύνουν τη φαντασία τους και να αναπτυχθούν συναισθηματικά και πνευματικά. 
Αν θέλετε να εξοικειώσετε το παιδί σας με το διάβασμα, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα: 
  • Αγοράστε του βιβλία. Αντί να του παίρνετε συνέχεια παιχνίδια, επενδύστε σε βιβλία και γεμίστε την βιβλιοθήκη του.
  • Πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο. Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τα βιβλία που θέλει, φροντίστε όμως να είναι κατάλληλα για την ηλικία του.
  • Επιλέξτε βιβλία που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο το μικρό σας να βαρεθεί, διαλέξτε βιβλία που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον.
  • Γίνετε μέλος στη δημοτική βιβλιοθήκη. Μια καλή ιδέα, που δεν κοστίζει τίποτα, είναι να δανείζεστε βιβλία. Καθιερώστε μια ημέρα της εβδομάδας που θα πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας για να δανειστείτε ένα καινούριο βιβλίο και να επιστρέψετε αυτό που έχετε ήδη διαβάσει.
  • Ανταλλάξτε βιβλία με τους φίλους του παιδιού. Μοιραστείτε τα βιβλία σας με φίλους και ξαδερφάκια και επωφεληθείτε από τη δική τους βιβλιοθήκη.
  • Διαβάζετε στο παιδί τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά κάθε μέρα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει ένας γονιός να διαβάζει στο παιδί του.
  • Μην σταματάτε να διαβάζετε εσείς στο παιδί, ακόμα και όταν το ίδιο ξεκινήσει να διαβάζει από μόνο του. Τα παιδιά που μόλις έχουν κατακτήσει την ικανότητα της ανάγνωσης, μπορούν να διαβάζουν περιορισμένα βιβλία. Συνεχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας αυτά που ακόμα δεν μπορεί, μέχρι να τα καταφέρει μόνο του.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάζει. Όλα τα παραπάνω βήματα έχουν ως στόχο να εξοικειώσουν το παιδί με την ανάγνωση. Όταν λοιπόν φτάσει στην ηλικία που μπορεί να διαβάζει μόνο του, μην χάνετε την ευκαιρία να το ενθαρρύνετε και να το επαινείτε που συνεχίζει την καλή συνήθεια που ξεκινήσατε μαζί από τότε που ήταν ακόμα μωρό.
mother.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki