Sunday 31 March 2013

Ποια είναι η τελειότατη κοινωνία; Πόσους αδικούμε;

Αν θέλετε τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, κάνετε κλικ εδώ
 Ποια είναι η τέλεια κοινωνία; Πόσους αδικούμε; 

Ελληνορθόδοξο Σχολείο και πάλι στην Ίμβρο

Εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας 
της Τουρκίας Ναμπί Αβτζί.

τα σχολεία στην Ίμβρο έκλεισαν το 1964
Σε δήλωσή του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αναντολού" ο Αβτζί είπε πως το σχολείο είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1951 και έκλεισε το 1964 μετά από σχετικό αίτημα του ιδρυτή της σχολής.
 
Σημειώνεται πάντως ότι τα σχολεία στην Ίμβρο έκλεισαν το 1964, αφού προηγουμένως η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία αυτά.
 
Η Ίμβρος είναι το μεγαλύτερο νησί της Τουρκίας και ....


περισσότερα στο Ορθόδοξο Χαμομηλάκι

Επτάχρονος αντάρτης!! - Αθώα πλάσματα που μετα-
τρέπονται σε μηχανές θανάτου

«Δεν έχω άλλη επιλογή. Δεν πηγαίνω σχολείο, η οικογένειά μου δεν υπάρχει πια. Ποια άλλη ευκαιρία έχω;», διερωτάται ο επτάχρονος, σοκάροντας με την σκέψη του, που έχει από καιρό πάψει να είναι παιδική. 
Φωτογραφία 7χρονου Σύρου στρατιώτη (!)
κάνει το γύρο του κόσμου
Πριν λίγες ημέρες, η φωτογραφία που τον απεικόνιζε να καπνίζει τσιγάρο, να ακουμπά με άνεση στην κάνη του όπλου που φέρει πάνω του, ενώ πίσω του φαίνονται τα ερείπια ενός κτιρίου στο Χαλέπι της Συρίας, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, σοκάροντας για την αγριότητα του πολέμου που μπορεί σε μια στιγμή να σβήσει την παιδική αθωότητα.
.
Τώρα, ο επτάχρονος στρατιώτης Αχμέντ, μιλά στην βρετανική Telegraph για τη ζωή του ανάμεσα σε ερείπια κτιρίων, πυροβολισμούς και θάνατο.
.
Ως μέλος της ομάδας FSA (Free Syrian Army), ο Αχμέντ είναι ένας από τους πολλούς ανηλίκους που στρατολογούνται από αντάρτες και εκπαιδεύονται για να μετατραπούν σε μηχανές θανάτου, μαθαίνοντας από πολύ νωρίς τι σημαίνει πόλεμος.
.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα, οι γονείς του σκοτώθηκαν σε μία από τις μάχες, που μέχρι σήμερα έχουν σκορπίσει τον θάνατο σε περίπου 70.000 ανθρώπους.
.
Ο μόνος εν ζωή συγγενής του είναι ένας θείος του, ο οποίος είναι αντάρτης και τον ακολουθεί βήμα-βήμα ο μικρός Αχμέντ. «Δεν έχω άλλη επιλογή. Δεν πηγαίνω σχολείο, η οικογένειά μου δεν υπάρχει πια. Ποια άλλη ευκαιρία έχω;», διερωτάται ο επτάχρονος, σοκάροντας με την σκέψη του, που έχει από καιρό πάψει να είναι παιδική.
.
Βέβαια, ο Αχμέντ δεν είναι το μόνο παιδί που ζώνεται με όπλα και ρίχνεται στη μάχη. Σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch, υπάρχουν εκατοντάδες παιδιών που μάχονται στην Συρία. Τα περισσότερα σε ηλικία 13 ετών, περίπου, εκπαιδεύονται και γίνονται στρατιώτες έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Άσκοπες οι εκκλήσεις των οργανισμών, που εδώ και μήνες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα αθώα πλάσματα που μετατρέπονται σε μηχανές θανάτου.
.
protothema

Μικρέ μου φιλόσοφε!

Όταν τα παιδιά θέτουν ένα ερώτημα, μη φοβάστε να απαντήσετε, επειδή δεν γνωρίζετε την απάντηση. Δεν χρειάζονται πάντα κυριολεκτικές απαντήσεις.
.
Από: Ελένη Χαδιαράκου
.
Οι απορίες τους είναι ανεξάντλητες. Ρωτούν για το σύμπαν, το διάστημα, για οτιδήποτε. Οι μικροί μας φιλόσοφοι μας βομβαρδίζουν με τις παράδοξες απορίες τους και μας προσκαλούν στο μαγικό κόσμο τους.
«Πονάνε τα λουλούδια, όταν τα κόβουμε;»
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η φιλοσοφία ξεκινά όταν αρχίζεις να αναρωτιέσαι. Και τα παιδιά αναρωτιούνται για τα πάντα. Για τον ουρανό, το φεγγάρι, τη θάλασσα, τα λουλούδια… για τους ανθρώπους που τα περιβάλλουν. «Μερικές φορές, ο κόσμος γύρω μας μοιάζει παλιός και κουρασμένος, για τα παιδιά, όμως, όλα είναι καινούργια και υπέροχα», λέει ο Γκάρεθ Μάθιους, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και συγγραφέας του βιβλίου «The Philosophy Of Childhood» ( Η Φιλοσοφία της Παιδικής Ηλικίας). 
«Τα παιδιά είναι τόσο αθώα, που μπορεί να σου θέσουν τα πιο απρόβλεπτα ερωτήματα και να δώσουν τις πιο λογικές απαντήσεις. Το να τα ακούς προσεκτικά σου δίνει την ευκαιρία να δεις τον κόσμο αλλιώς…», επισημαίνει ο καθηγητής. «Κάποιες από τις απορίες τους είναι πραγματικά εύστοχες. «Πονάνε τα λουλούδια, όταν τα κόβουμε;», «Πού πηγαίνει ο πόνος, όταν φεύγει;», «Πού βρίσκεται το τέλος του κόσμου;». Όλα τα παιδιά θέτουν τέτοια ερωτήματα. Το θέμα είναι να τα ακούσουμε αληθινά και να συμμετέχουμε κι εμείς στο υπέροχο αυτό ταξίδι τους. Από αυτό το κοινό φιλοσοφικό ταξίδι, εμείς οι ενήλικοι μπορούμε να αντλήσουμε μοναδικές εμπειρίες. Αρκεί να ξέρουμε να σταθούμε στις σωστές στάσεις του ταξιδιού».
Μη φοβάστε τις απαντήσεις
Όταν τα παιδιά θέτουν ένα ερώτημα, μη φοβάστε να απαντήσετε επειδή δεν γνωρίζετε την απάντηση. Δεν χρειάζονται πάντα κυριολεκτικές απαντήσεις. Συχνά, οι γονείς πιστεύουν πως, αν δεν απαντήσουν σωστά, κινδυνεύουν να χάσουν το κύρος τους και το σεβασμό του παιδιού τους, ωστόσο τα παιδιά δεν έχουν τέτοιο θέμα. Το σημαντικό είναι να τα ενθαρρύνουμε να συζητήσουν και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της σκέψης τους. Τις περισσότερες φορές, άλλωστε, απαντούν από μόνα τους. Κι είναι επίσης σημαντικό για την εκπαίδευσή τους, για να... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki