Wednesday 10 April 2013

Jack Hoffman: Νικητής έτσι κι αλλιώς ...

Ο 7χρονος Jack που πάσχει από καρκίνο, έπαιξε με την αγαπημένη του ομάδα και σκόραρε κάτω από τους πανηγυρισμούς 60.000 θεατών 

Σε ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων μετά από  60 συνεχόμενες εβδομάδες χημειοθεραπειών, ο Jack Hoffman που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο, πραγματοποίησε μια μοναδική του επιθυμία. 
Να παίξει με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας αμερικάνικου football, τους Huskers. 
Και μάλιστα φορώντας... 

Δύο ελληνόπουλα θα επισκεφθούν τη ΝΑΣΑ!

Δύο ελληνόπουλα ετοιμάζουν βαλίτσες για τη ΝΑΣΑ!O 16χρονος Φώτης Γιασεμής, μαθητής Α΄ τάξης των Λυκειακών Τάξεων της Αγίας Άννας στην Εύβοια, ο οποίος νίκησε στην τρίτη φάση του 18ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας και η  17χρονη Ελένη Τσαπράζη, μαθήτρια της Β' Λυκείου από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης, κέρδισαν το μεγάλο εισιτήριο για να ταξιδέψουν στη διαστημική κατασκήνωση της NASA στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.

Δεν ήταν και για τους δύο η πρώτη φορά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, αλλά ήταν η πιο... τυχερή, όπως αποδείχτηκε!

Οι δύο μαθητές είναι έτοιμοι για το μεγάλο ταξίδι, με προορισμό τη διαστημική κατασκήνωση της NASA στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα στα τέλη Ιουλίου για επτά ημέρες.

Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης είναι περίπου το ίδιο κάθε χρόνο. Αφού φτάσουν στην Αμερική οι νικητές, μεταφέρονται στην κατασκήνωση, χωρίς τους συνοδούς τους - οι οποίοι τους ξαναβλέπουν στο τέλος του προγράμματος - όπου μέσα από δραστηριότητες οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για το Ηλιακό Σύστημα, για τη ζωή των αστροναυτών στο Διάστημα κ.ά.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας στον Βόλο

Επόμενος στόχος των δύο νέων αστρονόμων είναι η τέταρτη φάση του διαγωνισμού, η οποία θα τους οδηγήσει κατευθείαν στη Διεθνή Ολυμπιάδα.

Εφέτος μάλιστα η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου. «Είμαστε περήφανοι ως Θεσσαλοί, που μια τέτοια σημαντική διοργάνωση θα γίνει στην χώρα μας, ειδικά μέσα στην κρίση που βιώνει η χώρα» τονίζει ο κ. Ζαχείλας

Η Ελλάδα έχει πλέον την ευκαιρία, ως διοργανώτρια χώρα, να συμμετέχει με 2 ομάδες και 10 μαθητές, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που λάμβανε μέρος μόνο μια πενταμελής αντιπροσωπεία. «Στην τέταρτη φάση ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ του πανελλήνιου διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Απριλίου, θα συμμετέχουν 18 παιδιά από τα οποία θα διακριθούν οι 2 ομάδες με τους 10 μαθητές» υπογραμμίζει ο κ. Ζαχείλας

Unicef: «Η ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες» Υστερεί σε τομείς της παιδικής ευημερίας η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση από τις 29 χώρες 
στη σχετική παιδική φτώχεια 
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Μια επίκαιρη μελέτη για την παιδική ευημερία στις πλούσιες χώρες, που παρουσιάζεται από το Γραφείο Ερευνών της UNICEF, διαπιστώνει ότι η Ολλανδία και τέσσερις σκανδιναβικές χώρες - Νορβηγία, Ισλανδία, Φινλανδία και Σουηδία - βρίσκονται και πάλι στην κορυφή του πίνακα για την παιδική ευημερία, ενώ τέσσερις χώρες από το νότο της Ευρώπης - Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία - τοποθετούνται στο κάτω μισό του πίνακα.
 .
Η έκθεση «Η ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες» της UNICEF, εξετάζει την κατάσταση των παιδιών σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο. Καθώς συνεχίζεται η έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μέτρων λιτότητας και τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, η έκθεση καταγράφει τις επιδόσεις των 29 πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου, όσον αφορά την εξασφάλιση της ευημερίας των παιδιών τους κατά την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα. Αυτή η σύγκριση σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η έκθεση, αποδεικνύει ότι η παιδική φτώχεια στις χώρες αυτές δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά επηρεάζεται από την πολιτική - και ότι ορισμένες χώρες τα πάνε πολύ καλύτερα από άλλες στην προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών τους.
Η έκθεση μετρά την ανάπτυξη των χωρών, σύμφωνα με πέντε διαστάσεις της ζωής των παιδιών - την υλική ευημερία, την υγεία και την ασφάλεια, την εκπαίδευση, τη συμπεριφορά και τους κινδύνους και τη στέγαση και το περιβάλλον.

Η έκθεση της UNICEF περιλαμβάνει επίσης τις απόψεις των ίδιων των παιδιών όσον αφορά τη δική τους ικανοποίηση από τη ζωή. Τα ευρήματα αυτά απεικονίζονται σε ξεχωριστό πίνακα και είναι σε γενικές γραμμές σε συμφωνία με τις μετρήσεις της ευημερίας των παιδιών, με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: τα παιδιά στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Εσθονία έδωσαν στις χώρες τους μια πολύ υψηλότερη κατάταξη, ενώ η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία χαμηλότερη.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση (μέσος όρος 23,4 βαθμοί) στον Συγκεντρωτικό Πίνακα Κατάταξης για την Παιδική Ευημερία των 29 αναπτυγμένων χωρών που εξετάζει η έκθεση. Τις 3 πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι: Ολλανδία (μ.ο. 2,4), Νορβηγία (4,6), Ισλανδία (5) και τις 3 τελευταίες οι Λιθουανία (25,2), Λετονία (26,4) και Ρουμανία (28,6).

Ανεβαίνει όμως στην 5η θέση στον Συγκεντρωτικό Πίνακα Ικανοποίησης, όπου, όταν ζητήθηκε από τα ίδια τα παιδιά στην Ελλάδα να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση από την ποιότητα της ζωής τους, σε μία κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, σχεδόν το 90% τη βαθμολόγησαν με έξι ή και παραπάνω.

Όσον αφορά τη θέση της με βάση την κάθε ξεχωριστή διάσταση παιδικής ευημερίας που εξετάζει η έκθεση, κατατάσσεται:

  • 20η όσον αφορά την Υλική ευημερία. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι... 

Save the Children: Παιδιά τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε εμπόλεμες ζώνες

Η διεθνής οργάνωση αρωγής στην παιδική ηλικία "Save the Children" απηύθυνε σήμερα έκκληση για επείγουσα δράση αφού δημοσιοποίησε μια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι τα περισσότερα θύματα απαγωγών και σεξουαλικής κακοποίησης σε πολλές ζώνες πολέμου είναι παιδιά.

Unspeakable crimes against children:
Sexual violence in conflict

Στην έκθεση με τίτλο "Εγκλήματα εναντίον των παιδιών" αναφέρονται πληροφορίες και μαρτυρίες οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε πολλές χώρες όπως η Κολομβία, η Λιβερία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ιδιαίτερα μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη μεταπολεμική Λιβερία και η οποία δείχνει πως το 82% των θυμάτων σεξουαλικής βίας το 2011-2012 ήταν ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σιέρα Λεόνε μετά τον πόλεμο έδειξε πως πάνω από το 70% των σεξουαλικών βιαιοτήτων είχαν διαπραχθεί εναντίον κοριτσιών κάτω των 18 ετών.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προειδοποιεί για το γεγονός ότι τα προγράμματα αρωγής προς τα παιδιά θύματα σεξουαλικών καταχρήσεων στις ζώνες πολέμου και τις περιφέρειες που βρίσκονται σε μεταπολεμική περίοδο είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή.

"Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι στις ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο παιδιά απάγονται και βιάζονται σε τόσο δραματικές αναλογίες", δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Charity Save the Children Τζάστιν Φορσάιθ.
"Ακόμη κι αν αναρρώσουν από τις σωματικές συνέπειες των εμπειριών τους, πολλά θύματα έχουν ψυχολογικές επιπτώσεις που διαρκούν ολόκληρη τη ζωή τους και συχνά απορρίπτονται από την κοινωνία. Παρόλα αυτά, λείπουν πολλά κεφάλαια για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά απ' αυτά τα φρικτά εγκλήματα και να απαντήσουμε στις ανάγκες τους", δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της ένωσης.


Το θέμα πρόκειται να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) που θα αρχίσει απόψε στο Λονδίνο.
.

Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα

Χρόνια Πολλά στα χαμομηλάκια,
που γιορτάζουν σήμερα
(μικρά και μεγάλα)
 .


Χρόνια Πολλάααα, 
 

ναξιμένη, Δημοσθένη, παμεινώνδα, 
τεοκλή,ρακλῆ, Θησέα, 
σοκράτη, Μακάριε, μηρε,
Παρμενίωνα, Πελοπίδα,
Περικλῆ, Πολύβιε, Πολύνικε, 
Προμηθέα, Σοφοκλῆ, Φιλοποίμενα,
Φωκίωνα

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki