Thursday 11 April 2013

Ένα γράμμα για σένα, καημένε ασθενή μου!

Εδώ και τρία χρόνια περίπου η κατάσταση έγινε αφόρητη για σένα, με απίστευτες οικονομικές επιβαρύνσεις, περικοπές μισθών και αύξηση των ποσοστών συμμετοχής σου στις ιατροφαρμακευτικές σου ανάγκες.

Ίσως έχασες τη δουλειά σου, ίσως έπαθες ατύχημα, ίσως χειρουργήθηκες, ίσως χρειάζεσαι φάρμακα, γιατρούς, εξετάσεις. Ίσως χρειάζεσαι τροφή, ρούχα, συμπαράσταση. Ίσως και να πέθανες. Δεν σε βλέπω. Μα δεν ξέρω καλέ μου ασθενή που να σε παραπέμψω. Μην έρχεσαι στον γιατρό σου για βοήθεια. Από ‘ δω και πέρα σου είμαι άχρηστος, επικίνδυνος, ζημιογόνος και εχθρός σου.
Σήμερα το πρωί ήρθες με τα πόδια 6 χιλιόμετρα από το δίπλα χωριό να πάρεις τα φάρμακά σου και αφού περίμενες όρθιος 3 ώρες και κόντεψε να λυγίσει το μπαστούνι σου, σε κοίταξα στα μάτια όταν έφτασε η σειρά σου και σου είπα:

Λυπάμαι καημένε μου ασθενή που περίμενες τόσες ώρες, αλλά δεν μπορώ να σου γράψω τα κολλύρια σου. Δεν έχεις γνωμάτευση οφθαλμιάτρου!! Πρέπει να μεταβείς στην Αθήνα για να την πάρεις.
Γιατρέ, γράψε μου το φάρμακο του προστάτη μου.
Καημένε μου κυριούλη, δεν έμαθες ότι χρειάζεται κι αυτό γνωμάτευση από ουρολόγο;

Καλά γιατρέ, δεν θα αγοράσω τα κολλύρια. Ας στραβωθώ: Μήπως και που τα βάζω υπάρχει περίπτωση να δω άσπρη μέρα;
Μην μου γράφεις ούτε του προστάτη μου. Θα ξυπνάω όλη νύχτα και λίγο λίγο 50 φορές θα τα καταφέρω μέχρι το πρωί να αδειάσω την κύστη μου.

Όμως σε παρακαλώ γράψε μου το φάρμακο για το έλκος που έχω, διότι τα αντιπηκτικά που παίρνω για την καρδιά μου με πειράζουν στο στομάχι κι ο γιατρός μου, μου είπε να μην τα σταματήσω ποτέ γιατί θα πεθάνω από έμφραγμα μυοκαρδίου.
Τότε λύγισα, τσάκισα και σου διάβασα την απόφαση των υπουργών περί απαγόρευσης συνταγογράφησης του συγκεκριμένου φαρμάκου από τη δική μου ειδικότητα: της Παθολογίας!!!

Εσύ μ’ έφτυσες στο πρόσωπο και με ρώτησες; Τότε τι κάνεις εδώ; Διακοπές και μας κοτσάρεις τους βαρύγδουπους τίτλους σου για μόστρα; Κοπάνησες το μπαστούνι στο γραφείο κι έφυγες νευριασμένος.

Πόσο δίκαιο είχες; Αναρωτήθηκα τι κάνω εγώ εδώ απέναντί σου; Ποια η χρησιμότητά μου σε σένα, καμιά.

Διότι σήμερα αποφάσισαν ότι πρέπει να σε αφήσω με τον πόνο του έλκους να σου βαραίνει το επιγάστριο, μέχρι να βρεθεί ραντεβού στο νοσοκομείο ή να βρούμε τον κοντινότερο γαστρεντερολόγο ή να αρθεί το απαγορευτικό των 10 μποφόρ, για να λάβεις κακόμοιρε ταλαιπωρημένε ασθενή μου το φάρμακό σου για το έλκος σου.

Όμως θα πρέπει οι κύριοι αυτοί να είναι κοντά μας, την ώρα της κρίσης και του παροξυσμού του έλκους σου και να ακούμε το γιατρό σου να λέει:

Κύριε!!!
Σηκωθείτε όρθιος (διότι είσαι διπλωμένος στα δύο από τον πόνο). Δείξε λίγο κατανόηση στους υπουργούς μας, που αποφάσισαν να σώσουν την Ελλάδα, κόβοντάς σου τα φάρμακα. Πήγαινε σπίτι σου, πιες κανένα χαμομήλι, άναψε και κανένα κεράκι σε κανένα ξωκλήσι κι αν δεν έχει απαγορευτικό, πάρε το πλοίο και πήγαινε με το έλκος σου, τη διάτρησή σου, την αιμορραγία σου τέλος πάντων σ’ ένα νοσοκομείο της Αθήνας κι άσε κι εμένα τον τρισάθλιο γιατρουδάκο ήσυχο διότι είμαι άχρηστος για σένα.
Δεν μου επιτρέπεται να γράψω τίποτα. Μου άφησαν τις γνώσεις και τις σπουδές να είναι στριμωγμένες στο κεφάλι μου για να μπορώ να σε σώσω όταν με χρειαστείς και κάθε μέρα μου κόβουν κι ένα δάχτυλο. Τώρα όμως δεν έχω χέρια για να σε βοηθήσω. Έχω μόνο γνώσεις, χρόνια εφημεριών και χαμένων χρημάτων για να πλουτίσω το μυαλό μου. Τώρα δεν έχω τίποτα να σου δώσω.

Δεν μου επιτρέπουν (ακόμη κι αν γνωρίζω τον τρόπο) να σε θεραπεύσω!

Αν πάθεις συγκοπή κι αν σου βρω φύσημα στην καρδιά από βουλωμένη αορτική βαλβίδα δεν μπορώ να σου γράψω το triplex καρδιάς. Αν κινδυνεύεις από οστεοπόρωση να σπάσεις το γοφό σου, δεν μπορώ να σου γράψω μέτρηση οστικής πυκνότητας.
Αν είσαι ασθενής με 3-4 παθήσεις και χρειάζεσαι 7 φάρμακα, δεν μπορώ να σου τα γράψω όλα (ως μη συμβεβλημένος ιατρός του ΕΟΠΥΥ).

Γι αυτούς τους λόγους είμαι άχρηστος για σένα καλέ μου ασθενή. Από δω και πέρα, θα με λες ταχυδρόμο.

Θα σου γράψω ραβασάκια και θα σε στέλνω σε 50 ειδικότητες να πάρεις γνωματεύσεις για να μπορώ να σου γράψω τα φάρμακα. Δεν σου επιτρέπεται η επίσκεψη στον παθολόγο διαφορετικά.
Κι όπως κάθε επαρχία έτσι κι εδώ καλέ μου ασθενή έχεις την καραμπίνα σου έτοιμη να τη στρέψεις στα μούτρα του γιατρού σου, που σου αρνείται να σ’ εξυπηρετήσει και να ανακουφιστείς απ’ όλους σου τους πόνους.

Να θυμάσαι όμως ότι για σένα παρανόμησα!

Έγραψα το triplex καρδιάς να επισκεφτείς γρήγορα τον καρδιολόγο σου, σου έγραψα την μέτρηση οστικής πυκνότητας για να μην σπάσεις τον γοφό σου, σου έγραψα το 8ο – 9ο φάρμακο της χρόνια αγωγή σου για την καρδιά σου, τα πνευμόνια, τον καρκίνο σου.
Κι αν οι κύριοι θελήσουν, βάσει νόμου, να με δικάσουν ή να με περάσουν από πειθαρχικό συμβούλιο διότι δεν εκτέλεσα τις εντολές τους………. …….. να σε ξεματιάσω (χωρίς να σου δώσω φάρμακα).
Ήρθε λοιπόν η ώρα να φεύγω κι εγώ σιγά σιγά. Είμαι 43 χρονών, ξέρεις, αλλά πιο γέρος από σένα. Είμαι ανήμπορος, αβοήθητος και μόνος.

Είχα στις σπουδές μου το όνειρο να σε σώσω κι έγινε εφιάλτης. Είχα στις εφημερίες μου τα μάτια σου καρφωμένα πάνω μου να διψούν για ζωή και μου έδινες δύναμη.
Τώρα τα μάτια σου γέμισαν οργή για μένα και δεν βρίσκω κουράγιο να αντλήσω από πουθενά.
Το κράτος με απαξίωσε, με εγκατέλειψε.

Αντίο αγαπημένε μου ασθενή. Φεύγω κουρασμένος, αγανακτισμένος, αποδυναμωμένος κι ίσως εγώ να μην προλάβω να γεράσω σαν κι εσένα.
Ίσως τελικά εγώ ο τιποτένιος παθολόγος σου, νοσώ περισσότερο!!!

... Από τον ασήμαντο και τιποτένιο γιατρουδάκο σου.

Μάνια Τσαβλίδου

Δεν πρόκειται ν' αφήσουν τίποτα όρθιο
Θέλουν να κλείσουν ΚΑΙ το Παίδων Πεντέλης

16 ΑΠΡΙΛΗ 11.00, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 
ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο κλείσιμο ή στη συρρίκνωση του Νοσοκομείου και ζητούμε την αναβάθμισή του, προκειμένου τα παιδιά  να έχουν την υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα που έχουν ανάγκη»
Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.
«Θέλουμε υγεία που οι κατέχοντες θα πηγαίνουν σε Ιδιωτικά Νοσοκομεία και οι μη έχοντες να πεθαίνουν;»

«Εμείς θεωρούμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης πρέπει να επιβιώσει για να μπορούν τα παιδιά των αδύναμων οικογενειών και όχι μόνο να έχουν την περίθαλψη και την φροντίδα υγείας που έχουν ανάγκη.
Η δική μας παρουσία στη σημερινή ημερίδα έχει στόχο να αναδείξει το ενδιαφέρον μας για τη λειτουργία και αναβάθμιση του Νοσοκομείου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι το ψήφισμα για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου θα πρέπει να το συνυπογράψουν όλοι οι βουλευτές της Β’ Αθήνας. Σε διαφορετική περίπτωση να μην διανοηθούν να περάσουν από το Νοσοκομείο του Παίδων Πεντέλης.»
Γ. Πατούλης
Kοινές Κινητοποιήσεις των Εργαζομένων στα Νοσοκομεία "Παίδων Πεντέλης", "Σισμανόγλειο" και "Αμαλία Φλέμιγκ" 
 
Παλεύουμε: 
.
• Για να μην κλείσει-συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο
• Ενάντια σε κάθε προσπάθεια απόλυσης εργαζόμενου
• Ενάντια σε κάθε μορφής αξιολόγηση
• Κόντρα στην προσπάθεια συρρίκνωσης κλινών, λειτουργιών και θέσεων εργασίας σε κάθε Νοσοκομείο.
• Να καταβληθούν ΟΛΑ τα δεδουλευμένα μας ΑΜΕΣΑ
• Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. 
.
Τα ΔΣ των 3 Σωματείων

περισσότερα εδώ

Εκπαιδευτικός κακοποιούσε παιδιά
σε Ειδικό Σχολείο της Κύπρου

Καταγγελίες για λεκτική και σωματική βία από εκπαιδευτικό στο Ειδικό Σχολείο Ευαγγελισμός προβαίνει ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου και ζητά με επιστολή του την άμεση απομάκρυνση εκπαιδευτικού.

Σύμφωνα με την επιστολή ημερομηνίας 20/3/2013 που απέστειλαν στο Υπουργείο Παιδείας, την οποία κατέχει το ΚΥΠΕ, το εν λόγω άτομο κατηγορείται από το Σύνδεσμο για τα ακόλουθα:

- Άσκηση λεκτικής βίας και εκφοβισμού
έναντι μαθητών και βοηθητικού προσωπικού.
- Καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού μέσω σωματικής βίας έναντι των μαθητών και αυθαίρετης άσκησης πολιτικής που αφορά το συστηματικό σωματικό έλεγχο μαθητών για θέματα υγείας χωρίς τη γραπτή ενημέρωση και έγκριση των γονέων/κηδεμόνων τους.
- Κατάχρηση του πρωτοκόλλου
που αναφέρεται στην ασφάλεια και υγεία των μαθητών με συνέπεια την ταλαιπωρία των γονέων και την αδικαιολόγητη απουσία των μαθητών από το σχολείο.

- Απαράδεκτη και επιθετική συμπεριφορά προς γονείς, παρ' όλες τις συστάσεις που έγιναν στο παρελθόν από το Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης.
.
περισσότερα στο newsnow

Έχουμε πρόβλημα ...

Πως, με τι καρδιά, να βάλουμε μια τέτοια ανάρτηση;;:

όταν συμβαίνουν αυτά:

* Νηστικοί μαθητές, πεινασμένοι δάσκαλοι

Τα παιδιά στη Συρία δέχονται πυρά,
βασανίζονται και βιάζονται

Για τον 7χρονο Jack, που πάσχει από καρκίνο, κινητοποιήθηκαν οι πάντες, προκειμένου να του δώσουν κουράγιο και χαρά. Και καλά έκαναν...

Από την άλλη όμως ...  

Ξεχασμένα θύματα του πολέμου 
2 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία.
 .
Περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά στη Συρία χρειάζονται βοήθεια, εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα εδώ και δύο χρόνια, τόνισε η οργάνωση «Save the Children», η οποία έκανε έκκληση τη Δευτέρα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν περισσότερα για να συνδράμουν τα παιδιά αυτά.
.
«Χαμένη γενιά» 2 εκατομμυρίων παιδιών

Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, το ΣΑ του ΟΗΕ έχει βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς η Ρωσία -συνεπικουρούμενη από την Κίνα- ως σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, χρησιμοποιεί το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει για να εμποδίζει τις όποιες απόπειρες επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Δαμασκού.

«Από την αρχή της κρίσης στη Συρία, τα παιδιά είναι τα ξεχασμένα θύματα, αντιμέτωπα με τον θάνατο, τον πόνο και τα ψυχικά τραύματα, στερούνται της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε η «Save the Children» σε έκθεσή της που παρουσίασε στον ΟΗΕ.  
«Τα παιδιά όλο και περισσότερο εκτίθενται άμεσα σε κίνδυνο καθώς στρατολογούνται από ένοπλες οργανώσεις και από τις (φιλοκυβερνητικές) δυνάμεις. Έχουν υπάρξει ακόμη και καταγγελίες για παιδιά έως και οκτώ ετών που έχουν χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινες ασπίδες», προσθέτει.
.
Σύμφωνα με την έκθεση, η απειλή για τα παιδιά ξεκινάει πριν ακόμη γεννηθούν. Δεδομένου ότι τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά δέχονται επιθέσεις, οι γυναίκες διστάζουν να καταφύγουν εκεί. «Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερες γέννες πραγματοποιούνται στα σπίτια χωρίς την βοήθεια ειδικού», καταγγέλλει η οργάνωση, προσθέτοντας ότι η πρόσβαση σε τρόφιμα συνιστά ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για τις οικογένειες στη Συρία.
Με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, η «Save the Children» έκανε γνωστό ότι τα παιδιά στη Συρία δέχονται πυρά, βασανίζονται και βιάζονται.
Σε συνέντευξή της στο Reuters, η πρόεδρος και εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, Κάρολιν Μάιλς, δήλωσε ότι το σημαντικότερο μήνυμα που μετέφερε στο ΣΑ του ΟΗΕ είναι πως πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στη βοήθεια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις για ανθρωπιστική αρωγή. 
Η έκθεση καλεί ακόμη τις δυνάμεις του Άσαντ και τους αντάρτες να σταματήσουν να στρατολογούν παιδιά, να απελευθερώσουν όσα κρατούν και να διασφαλίσουν ότι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ 
enet

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki