Saturday 20 April 2013

Η χαρά είναι πηγή Ζωής

Η Χαρά όπως και η Αγάπη είναι Δύναμη, 
είναι δημιουργική Δύναμη
Δεν είναι απλά ένα συναίσθημα, είναι Ουσία.
.
Αλλά αυτά τα λέει η Πίστη μας έτσι κι αλλιώς:
«καὶ τὴν χαρὰν ὑμῶν οὐδεὶς αἴρει ἀφ' ὑμῶν»
Τα λέει η Ορθοδοξία μας που καθιέρωσε τον χαιρετισμό:
«Χαίρεται»!! 
****************************************** 
Η αισιοδοξία μειώνει τις πιθανότητες εμφράγματος 
και εγκεφαλικού
.
Η θετική στάση απέναντι στη ζωή, παρά τις αντιξοότητες και ανεξάρτητα από την ηλικία ή την οικονομική κατάσταση, μπορεί να κρατήσει υγιή την καρδιά, μειώνοντας έως 50% τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού.


Το συμπέρασμα προέρχεται από την πρώτη μεγάλη, συνδυασμένη ανάλυση όλων των μελετών επί του θέματος – συνολικά είναι πάνω από 200 – την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Τμήμα Κοινωνίας, Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούλια Μπόεμ, είναι καλά γνωστό ότι αρνητικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, ο θυμός, το άγχος και η εχθρικότητα είναι ολέθριες για την καρδιαγγειακή υγεία.
Άλλο αυτό, όμως, και άλλο το να είναι κανείς αισιόδοξος και να πιστεύει ακράδαντα πως όλα θα πάνε καλά.
«Η απουσία του αρνητικού δεν είναι το ίδιο με την παρουσία του θετικού», είπε. «Μπορεί ένας άνθρωπος να μην έχει κατάθλιψη, αλλά να είναι αποθαρρυμένος απ’ τη ζωή του, με συνέπεια να μη νιώθει χαρά.»
Αυτό που έδειξε η ανάλυσή μας είναι πως παράγοντες όπως η γνήσια αισιοδοξία, η ικανοποίηση από τη ζωή και το αίσθημα ευτυχίας σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, ανεξάρτητα από την ηλικία, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος ή άλλους παράγοντες που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία».
Και συνέχισε: «Οι πιο αισιόδοξοι εθελοντές στις μελέτες που αναλύσαμε είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν το πρώτο καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους».
Όπως γράφουν η δρ Μπόεμ και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λόρα Κουμπζάνσκι στην επιθεώρηση «Psychological Bulletin», τα θετικά συναισθήματα μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι δύο επιστήμονες διερεύνησαν επίσης τη συσχέτιση ανάμεσα στην ψυχολογική κατάσταση και σε βιολογικούς δείκτες και πράξεις που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Διαπίστωσαν πως όσοι κρατούν θετική στάση απέναντι στη ζωή τείνουν να υιοθετούν πιο υγιεινές συνήθειες (λ.χ. είναι δραστήριοι και προσέχουν τη διατροφή τους).
Επιπλέον, η ίδια στάση ζωής συσχετίστηκε με καλύτερες βιολογικές λειτουργίες, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, υγιή επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) στο αίμα και φυσιολογικό σωματικό βάρος.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι, όταν το θέμα είναι η καρδιαγγειακή υγεία, αντί να ασχολούμαστε μόνο με την καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων, πρέπει να δίνουμε έμφαση στην αύξηση των θετικών», δήλωσε η δρ Κουμπζάνσκι.

Παραμύθι: Τα συναισθήματα και οι αξίες του ανθρώπου

Μια μέρα συγκεντρώθηκαν σε κάποιο μέρος της γης όλα τα συναισθήματα και όλες οι αξίες του ανθρώπου.

Η Τρέλα αφού συστήθηκε 3 φορές στην Ανία της πρότεινε να παίξουν κρυφτό.
Το Ενδιαφέρον σήκωσε το φρύδι και περίμενε να ακούσει ενώ η Περιέργεια χωρίς να μπορεί να κρατηθεί ρώτησε: "Τι είναι το κρυφτό;".
Ο ενθουσιασμός άρχισε να χορεύει παρέα με την Ευφορία και η Χαρά άρχισε να πηδάει πάνω κάτω για να καταφέρει να πείσει το Δίλημμα και την Απάθεια-την οποία δεν την ενδιάφερε ποτέ τίποτα-να παίξουν κι αυτοί.
Αλλά υπήρχαν πολλοί που δεν ήθελαν να παίξουν: Η Αλήθεια δεν ήθελε να παίξει γιατί ήξερε ότι ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα την αποκάλυπταν, η Υπεροψία έβρισκε το παιχνίδι χαζό και ο Άνανδρος δεν ήθελε να ρισκάρει.
"Ένα, δύο, τρία" άρχισε να μετράει η Τρέλα.


Η πρώτη που κρύφτηκε ήταν η Τεμπελιά. Μιας και βαριόταν κρύφτηκε στον πρώτο βράχο που συνάντησε. Η Πίστη πέταξε στους ουρανούς και η Ζήλια κρύφτηκε στην σκιά του Θριάμβου ο oποίος με την δύναμη του κατάφερε να σκαρφαλώσει στο πιο ψηλό δέντρο.
Η Γεναιοδωρία δεν μπορούσε να κρυφτεί γιατί κάθε μέρος που έβρισκε της φαινόταν υπέροχο μέρος για να κρυφτεί κάποιος άλλος φίλος της οπότε την άφηνε ελεύθερη. Και έτσι η Γενναιοδωρία κρύφτηκε σε μια ηλιαχτίδα.
Ο Εγωισμός αντιθέτως βρήκε αμέσως κρυψώνα ένα καλά κρυμμένο και βολικό μέρος μόνο για αυτόν. Το Ψέμα πήγε και κρύφτηκε στον πάτο του ωκεανού. Το Πάθος και το Πόθος κρύφτηκαν μέσα σε ένα ηφαίστειο.
Ο Έρωτας δεν είχε βρει ακόμη κάπου να κρυφτεί. Έβρισκε όλες τις κρυψώνες πιασμένες, ώσπου βρήκε ένα θάμνο από τριαντάφυλλα και κρύφτηκε εκεί.
"....1000" μέτρησε η Τρέλα και άρχισε να ψάχνει.
Την πρώτη που βρήκε ήταν η Τεμπελιά αφού δεν είχε κρυφτεί και πολύ  μακριά. Μετά βρήκε την Πίστη που μίλαγε στον ουρανό με τον Θεό για θεολογία. Ένιωσε τον "ρυθμό" του Πόθου και του Πάθους στο βάθος του ηφαιστείου και αφού βρήκε την Ζήλια δεν ήταν καθόλου δύσκολο να βρει και τον Θρίαμβο. Βρήκε πολύ εύκολα το Δίλημμα που δεν είχε ακόμη αποφασίσει που να κρυφτεί. Σιγά σιγά τους βρήκε όλους εκτός από τον Έρωτα.
Η Τρέλα έψαχνε παντού, πίσω από κάθε δένδρο, κάτω από κάθε πέτρα, σε κάθε κορφή βουνού, μα τίποτα. Όταν ήταν σχεδόν έτοιμη να τα παρατήσει βρήκε ένα θάμνο από τριαντάφυλλα και άρχισε να τον κουνάει νευρικά ώσπου άκουσε ένα βογγητό πόνου.
Ήταν ο Έρωτας που τα αγκάθια από τα τριαντάφυλλα του είχαν πλήγωσει τα μάτια. Η Τρέλα δεν ήξερε πως να επανορθώσει, έκλαιγε, ζήταγε συγνώμη και στο τέλος υποσχέθηκε να γίνει ο οδηγός του Έρωτα.
Κι έτσι από τότε ο Έρωτας είναι πάντα τυφλός και η Τρέλα πάντα τον συνοδεύει.
.
πηγή: antikleidi

«Χρήση ουσιών στην εφηβεία. Πρόληψη
και Έγκαιρη Παρέμβαση»

Δήμος Πεντέλης:
.
Παρουσίαση με θέμα τη Χρήση Ουσιών στην Εφηβεία
.
Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 και ώρα 17:00

στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων 
(17ης Νοέμβρη και Αγίου Γεωργίου – Μελίσσια)
.
Η χρήση ναρκωτικών έχει διαδοθεί σημαντικά,
ιδιαίτερα στους εφήβους, με επίπεδα χρήσης
που προσεγγίζουν αυτά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών
περισσότερα εδώ

Από το Γραφείο Τύπου

Ο Δήμος Πεντέλης σε συνεργασία με το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και... Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ, διοργανώνει παρουσίαση - συζήτηση με θέμα: «Χρήση ουσιών στην εφηβεία. Πρόληψη και Έγκαιρη Παρέμβαση»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 και ώρα 17:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων (17ης Νοέμβρη και Αγίου Γεωργίου – Μελίσσια). 

Ομιλήτριες:
1. Ιωάννα Κυρίτση, Υπεύθυνη Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ
2. Ελευθερία Αλαμπάνου, Υπεύθυνη Μονάδας Κοινοτικής Παρέμβασης ΠΗΓΑΣΟΣ ΚΕΘΕΑ

Υπεύθυνος Διοργάνωσης: Παναγιώτης Μούστρης, Θεματικός Αντιδήμαρχος Δήμου Πεντέλης

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

πηγή: newsnow

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki