Sunday 21 April 2013

Lewis Hine: Οι φωτογραφίες που άλλαξαν τους νόμους
για την παιδική εργασία

These breaker boys worked for the Pennsylvania Coal Company in 1911.
Hundreds of thousands of youngsters were made to work
for very low wages to earn money for their families
Ο φωτογράφος Lewis Hine μας είναι γνωστός από τις εντυπωσιακές εικόνες του από τους άνδρες που εργάζονταν για το σημερινό ψηλότερο κτήριο της Νέας Υόρκης, Empire State Building. Ωστόσο, η πραγματική κληρονομιά που μας άφησε ο Hine είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν.
Πρόκειται για εικόνες παιδιών που εργάζονταν κάτω από άθλιες εργασιακές συνθήκες στην Αμερική του 20ου αιώνα.

Ο φωτογράφος γύρισε όλη την Αμερική και φωτογράφισε ανήλικα παιδιά να δουλεύουν σε χωράφια, ορυχεία και εργοστάσια. Ακόμη βρήκε παιδιά που προσπαθούσαν να κερδίσουν κάποια χρήματα κάνοντας δουλεύοντας στους δρόμους.

Τα περισσότερα παιδιά είναι τριών με τεσσάρων ετών και η σκληρή εργασία τους ήταν αναγκαστική για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν λίγο νερό και φαγητό.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το 1904 μέχρι το 1926 για την Εθνική Επιτροπή Παιδικής Εργασίας και αφού ντρόπιασαν την Αμερική, βοήθησαν να αλλάξουν οι νόμοι για την παιδική εργασία. 

όλες οι φωτογραφίες και πληροφορίες στις πηγές:
dailymail
topeiraxtiri

Ο απαίδευτος νους - Φτωχοί, όχι Κτήνη

Ο απαίδευτος νους δεν ξέρει τι είναι η καλοσύνη ή η αγάπη άνευ όρων. Δε θα άντεχε ποτέ μια τέτοια αναρχία.
Ο απαίδευτος νους δεν αντέχει τα πλούτη του – γίνεται άπληστος.
Ο απαίδευτος νους δεν αντέχει τη φτώχεια του – γίνεται κτήνος.

-Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο;
-Ο απαίδευτος νους.
-Ο απαίδευτος νους; Είναι ο πλούσιος; Είναι ο αμόρφωτος; Είναι ο..;
-Είναι ο απαίδευτος νους.
-Τι εννοείς; Τι σημαίνει αυτό;

Ο απαίδευτος νους άγεται και φέρεται. Γίνεται έρμαιο της συγκυρίας. Γίνεται αυτό που συμβαίνει- και τίποτα άλλο.
Ο απαίδευτος νους προσκολλάται πάντοτε στον εκάστοτε Δυνατό. Είναι μια αυτόματη, αντανακλαστική κίνηση. Ο απαίδευτος νους δέχεται τη δωροδοκία, την εύνοια, την υπεροπτική ανοχή του Δυνατού. Μια δουλειά, λίγα χρήματα, ένα αντάλλαγμα. Θα δεχτεί να βελτιώσει πρόσκαιρα τη θέση του και θα επιτρέψει στον βασιλιά, τον κυβερνήτη, τον πρωθυπουργό να συντηρήσει το εκάστοτε διεφθαρμένο καθεστώς του. Ο απαίδευτος νους επιτρέπει την αθλιότητα, όσο εκείνη λειτουργεί υπέρ του. Με τον καιρό θα καμαρώσει κρυφά τη δύναμη της Εξουσίας και τη βαρβαρότητα που την συντηρεί. Όταν ο Δυνατός δεν έχει πια τα μέσα- το χρήμα και την επιρροή- για να τον κρατήσει πιστό, τότε αμέσως στρέφεται στον επόμενο Δυνατό. Σβήνει ξαφνικά με απαξία τη συμμετοχή και την ανοχή του στο θλιβερό παρελθόν. Γίνεται με θρασύτητα ο πιο σκληρός πολέμιος του παλαιού κι ο πιο πιστά οργισμένος ακόλουθος του καινούριου Δυνατού. Και παράλληλα με αυτόν τον φαύλο κύκλο της εξουσίας και τα σερνόμενα πλήθη του, ο απαίδευτος νους πάντοτε εντοπίζει τον αδύναμο.
Ο απαίδευτος νους συντρίβει τον αδύναμο. Ο πλούσιος τον φτωχό. Ο φτωχός τον ακόμα πιο φτωχό. Ο πιο φτωχός τον παρία. Ο παρίας τον ανέγγιχτο («the untouchables», η έσχατη κάστα στην Ινδία). Συχνά οι εξαθλιωμένοι γίνονται ακόμα πιο σκληροί απ’ τους βασανιστές τους – έτσι η Αδικία διαιωνίζεται.
Ο απαίδευτος νους πιστεύει. Ο θεός του είναι η Ισχύς. Αυτήείναι η ιερή του δύναμη. Μόνο αυτή μπορεί να αντιληφθεί. Μπορεί να περιφέρει λεκτικά έννοιες όπως... 

Παιδιά του κόσμου με τα παιχνίδια τους

Αναρωτιέστε πώς ζουν τα παιδιά στον υπόλοιπο κόσμο; 
Πού μένουν και πώς είναι τα παιχνίδια τους;

Maudy - Kalulushi, Zambia
Τις απορίες αυτές αποφάσισε να λύσει ο Gabriele Galimberti

με ένα πολύ τρυφερό φωτογραφικό project.
Ο Ιταλός φωτογράφος Gabriele Galimberti πέρασε 18 μήνες ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και φωτογραφίζοντας τα παιδιά με τα αγαπημένα τους αντικείμενα.

Εν τέλει, από την εμπειρία του διαπίστωσε ότι τα πλουσιότερα παιδιά είναι πιο κτητικά με τα παιχνίδια τους και του πήρε πολύ περισσότερο χρόνο να συνεργαστεί μαζί τους, ενώ τα πιο φτωχά παιδιά ήταν πιο κοινωνικά.
Κάθε φωτογραφία είναι κρύβει πίσω της μία ιστορία και κάθε εικόνα είναι μοναδική και απόλυτα αληθινή, αφού αντανακλά την πραγματική ζωή και την καθημερινότητα του ίδιου του παιδιού.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τα δωμάτια 
και την χώρα στην οποία ζει το κάθε παιδί.

Tangawizi - Keekorok, Kenya

περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες στις πηγές:
gabriel egalimberti
repubblica
iefimerida

Η καλοσύνη των ανθρώπων

«Αν η ανθρωπότητα ήταν εγγενώς κακή, δεν θα ήμασταν εδώ. 
Θα είχαμε αλληλοφαγωθεί εδώ και πολύ καιρό».
.
Δεν κλείνω τα μάτια στην κακία των ανθρώπων. 
Η καλοσύνη όμως με ενδιαφέρει.
.
usreport-us-usa-explosions-boston-kindnessΔεν με ενδιαφέρουν οι διαταραγμένοι εγκέφαλοι που οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το μακελειό. Αργά ή γρήγορα θα εντοπιστούν, θα δικαστούν και θα κλειστούν στη φυλακή. Ελπίζω μόνο μέχρι τότε να έχει κλείσει η αθλιότητα που λέγεται Γκουαντάναμο.

Δεν με ενδιαφέρει ο συνεργάτης του Fox News που έγραψε στο twitter ότι «οι μουσουλμάνοι είναι κακοί και πρέπει να τους σκοτώσουμε όλους». Οσο δεν παίρνει ένα όπλο για να εκπληρώσει το όνειρό του, μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

Δεν με ενδιαφέρουν ούτε εκείνοι που βλέποντας τα ακρωτηριασμένα σώματα άρχισαν πάλι τα σαρκαστικά σχόλια, σαν τον συνάδελφο που είχε γράψει εκείνη τη 12η Σεπτεμβρίου «πονάει όταν σε βομβαρδίζουν». Ανόητοι είναι και αναίσθητοι, ο κόσμος τους είναι διαφορετικός από τον δικό μου.

[i 2] Karoly Lugosi [Macaristan - Hungary]Με ενδιαφέρει εκείνος ο κάτοικος που μετά την καταστροφή έβαλε σε ένα θερμός πορτοκαλάδα και γύριζε τους δρόμους κερνώντας πανικόβλητους ανθρώπους και προσφέροντάς τους το σπίτι του για να κάνουν ένα μπάνιο. Εκείνος ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου που ειδοποίησε ότι διαθέτει αναψυκτικά, μπάνια, φορτιστές τηλεφώνου και έναν ήρεμο χώρο για ανάπαυση. Ολοι εκείνοι οι Βοστωνέζοι που έστειλαν σε ειδική υπηρεσία της Google τα e-mails τους και μηνύματα σαν κι αυτά: «Προσφέρω έναν καναπέ και δύο όμορφα τσιουάουα για να σας κάνουν παρέα. Το διαμέρισμά μου είναι ανοιχτό για όποιον έχει ανάγκη». «Εχουμε έναν καναπέ και ένα φουτόν. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε 2-3 άτομα». «Μπορούμε να σας μεταφέρουμε με το αυτοκίνητο όπου θέλετε». «Διαθέτουμε δύο διπλά κρεβάτια και ένα ακόμη κρεβάτι στο δωμάτιο του γιου μας. Για να μας βρείτε, θα πάρετε το λεωφορείο υπ' αριθμόν 39 πίσω από το Prudential Center».

Με ενδιαφέρουν οι μαραθωνοδρόμοι που αφού κάλυψαν μια διαδρομή 42 χιλιομέτρων έτρεξαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για να δώσουν αίμα. Το ίδιο έκαναν κι άλλοι πολλοί εθελοντές, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθούν οι ανάγκες.

surreal-photo-manipulation-19_largeΜε ενδιαφέρει η υπενθύμιση του ηθοποιού και συγγραφέα Πάτον Οσβαλτ ότι οι καλοί αυτού του κόσμου υπερτερούν κατά πολύ των κακών. « Όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», έγραψε στο μπλογκ του, «θυμάμαι πως σκέφτηκα ότι τελείωσα με τους ανθρώπους. Είχα άδικο. Δεν ξέρω ποιοι βρίσκονται πίσω από το μακελειό της Βοστώνης. Ξέρω πως δεν αποτελούν παρά ένα απειροελάχιστο κλάσμα του πληθυσμού σε αυτόν τον πλανήτη. Βλέπεις τα βίντεο από τη σφαγή και συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΡΟΣ της καταστροφής για να βοηθήσουν. Αυτό δεν έχει σχέση με τη θρησκεία, την πίστη ή το έθνος. Αν η ανθρωπότητα ήταν εγγενώς κακή, δεν θα ήμασταν εδώ. Θα είχαμε αλληλοφαγωθεί εδώ και πολύ καιρό».

Δεν κλείνω τα μάτια στην κακία των ανθρώπων. Η καλοσύνη όμως με ενδιαφέρει.
_____
Μιχάλης Μητσός

Η Αξία της Ελλάδας

Γνωρίζετε την αξία της … Ελλάδας;

1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις ΔΥO ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα).Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.

2. Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ.

3. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία.

4. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία.

5. Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίου .

6. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ.

7. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες -5οι στον κόσμο.

8. Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.

9. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα.

10. Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι τελευταία.

11. Έχουμε νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη, τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι – κρατηθείτε – 10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ !όπως αναφέρει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το ΥΣΓΣ.
 

Πηγή:

Αλλά η πραγματική αξία της πατρίδας μας, είναι αυτά που έδωσε σε όλο τον πλανήτη, ο Πολιτισμός, η Γλώσσα, η Φιλοσοφία, η Επιστήμη, ο Ορθολογισμός, η Ορθοδοξία και αυτά είναι που θέλουν να καταλύσουν.
Αλλά, οι ανόητοι δεν μαθαίνουν, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που Ελλάδα θα ανταπεξέλθει από την επιβουλή των ... "επικυρίαρχων".
Το χαμομηλάκι

To παιδικό άσθμα

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΣΘΜΑ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ. Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΧΑΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΔΗΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ

Τι είναι το άσθμα και που οφείλεται;
Οι πνεύμονες διαθέτουν εκατοντάδες σωληνοειδείς αεραγωγούς, οι οποίοι με τις αναπνευστικές κινήσεις, μεταφέρουν τον αέρα εντός (εισπνοή) και εκτός των πνευμόνων (εκπνοή). Στα ασθματικά παιδιά οι αεραγωγοί αυτοί στενεύουν, με αποτέλεσμα ο αέρας να εισέρχεται και να εξέρχεται από τους πνεύμονες δυσκολότερα.
Η στένωση αυτή, όπως μας εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας Χάρης Κατσαρδής, μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες: από ερεθισμό της εσωτερικής επιφάνειας των αεραγωγών, από αυξημένη παραγωγή βλέννας ή από σύσπαση των μυών του τοιχώματος.
Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση παιδικού άσθματος είναι το κάπνισμα -παθητικό-, η σκόνη, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση φαρμάκων και η κακή ψυχολογία.
 

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;
• Ο βήχας.
• Το «βράσιμο» του στήθους.
• Η δύσπνοια.
• Ο θωρακικός πόνος κατά την αναπνοή.
Οι γονείς που θα παρατηρήσουν αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον παιδίατρο ή στον πνευμονολόγο.
 

Αντιμετώπιση και θεραπεία
Υπάρχουν θεραπείες για το άσθμα που εφαρμόζονται εξατομικευμένα στο κάθε παιδί ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης. Το παιδικό άσθμα συνήθως βελτιώνεται ή εξαφανίζεται μετά την εφηβεία. Μέχρι τότε όμως το παιδί πρέπει να παίρνει την κατάλληλη αγωγή για να λειτουργούν οι πνεύμονές του φυσιολογικά.
 

Πρόληψη του άσθματος
Τα προληπτικά μέτρα βοηθούν ώστε το παιδί να απουσιάζει όσο γίνεται λιγότερο από το σχολείο και να μην αναγκάζεται σε μακριές περιόδους παραμονής στο νοσοκομείο.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Βritish Journal of nutrition έδειξε ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα παιδιά συμμβάλλουν στην αντιμετώπιση του παιδικού άσθματος, βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και μειώνουν την χρήση φαρμακών με κορτιζόνη που χορηγούνται για την χρόνια θεραπεία. -

Ευγενία Καλτεζιώτη

kathimerini.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki