Monday 22 April 2013

20 Πράγματα που πρέπει να σταματήσετε
να κάνετε στους άλλους

Υπάρχει ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις σας αλλά και την προσπάθεια να τις εμβαθύνετε. Το στοιχείο αυτό είναι εσείς και η στάση σας!  Αν επιθυμείτε ν' αναπτύξετε και να διατηρήσετε υγιείς  και θετικές σχέσεις στη ζωή σας, θα πρέπει να σταματήσετε κάποια πράγματα:
1. Σταματήστε να κατηγορείτε.
- Με το να κατηγορείτε τους άλλους δεν θα καταφέρετε τίποτα. Είτε θα  αντιμετωπίστε τα προβλήματά σας, είτε αυτά θα καθορίσουν την ζωή σας. Η επιλογή είναι δική σας. Όταν κατηγορούμε τους άλλους για το τι περνάμε, μεταθέτουμε την ευθύνη και αρνούμαστε την δυνατότητα μας να ελέγχουμε εμείς την ζωή μας.
2. Σταματήστε να παραπονιέστε. 
 - Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε το χρόνο και την ενέργειά σας για να κάνετε κάτι ποιοτικό για τον εαυτό σας.
3. Σταματήστε να εννοείτε ό,τι δεν λέτε. 
- Οι άλλοι δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας. Επικοινωνήστε απλά κι  αποτελεσματικά.
4. Σταματήστε να τα κάνετε όλα για σας. 
- Ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, όχι γύρω από σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διακρίνετε αυτή την αλήθεια σε τακτική βάση.
5. Σταματήστε τα ψέματα. 
- Μακροπρόθεσμα η αλήθεια αποκαλύπτεται πάντα. Είτε εσείς θα έχετε την ευθύνη των πράξεων σας,  είτε αυτές θα σας κυριαρχήσουν.
6. Σταματήστε να είστε μνησίκακοι. 
 - Οι μνησικακίες σίγουρα δεν οδηγούν στην ευτυχία.

7. Σταματήστε να αμφιβάλλετε. 
- Αν νομίζετε ότι κάπου δεν μπορείτε να καταφέρετε κάτι, πιθανών έχετε δίκιο. Αλλά μην αφήνετε την δική σας αμφιβολία  να παρεμβαίνει στα όνειρα των άλλων. Όποιος ισχυρίζεται ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, δεν πρέπει να εμποδίζει και τους άλλους να το επιχειρήσουν.
8. Σταματήστε να διακόπτετε. 
- Διορθώστε κάποιον όταν είναι κατάφωρα άδικος σε κάτι, αλλά πάντα διατυπώνετε την ένστασή σας όταν τελειώσει ο συνομιλητής σας και έρθει η σειρά σας.
9. Σταματήστε να είστε εγωιστές. 
- Παίρνετε ό,τι δίνετε σε μια σχέση. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
10. Σταματήστε να κρίνετε. 
- Ο καθένας δίνει τη δική του μοναδική μάχη. Δεν έχετε ιδέα τι περνάνε οι άλλοι, όπως και αυτοί δεν έχουν ιδέα για το τι περνάτε εσείς.
11. Σταματήστε να κουτσομπολεύετε . 
-Το κουτσομπολιό είναι μια χαμένη υπόθεση. Πληγώνει αλλά αμαυρώνει και την εικόνα σας.
12. Σταματήστε να δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε. 
- Μην υπερ-υπόσχεστε. Πράξεις και όχι μόνο λόγια.

13. Σταματήστε να είστε αμυντικοί. 
- Επειδή κάποιος έχει διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις από σας,  αυτό δεν σημαίνει ότι ένας από τους δυο σας είναι λάθος. Εξετάζετε όλα με ευρύ πνεύμα. Οι ανοικτόμυαλοι  είναι αυτοί που ανακαλύπτουν τα  σπουδαία πράγματα.
14. Σταματήστε να συγκρίνετε τους ανθρώπους μεταξύ τους.
- Δεν υπάρχουν δύο ίδιοι άνθρωποι. Ο καθένας έχει διαφορετικές δυνατότητες και δυνάμεις . Παλεύουμε μόνο με τον εαυτό μας, και προσπαθούμε να βελτιωθούμε.
15. Σταματήστε να επιζητείτε την τελειότητα από τους άλλους. 
- Το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού. Την ιδανική «καλοσύνη» είναι δύσκολο να βρείτε σε αυτόν τον κόσμο. Μην το ξεχνάτε.
16. Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε τα πάντα για όλους. 
- Είναι αδύνατο να το πετύχετε. Όμως κάνοντας κάποιον να χαμογελάσει, μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο. Ίσως όχι ολόκληρο τον κόσμο, αλλά έστω τον δικό του κόσμο. Οπότε περιορίσετε την εστιασή σας.
17. Σταματήστε να εκνευρίζετε τους άλλους κριτικάροντας τους. 
- Επειδή σας δίνει κάποιος την αφορμή να τον κριτικάρετε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε. Σκεφτείτε διαφορετικά και μην εκμεταλλεύεστε την αδυναμία του άλλου.
18. Σταματήστε να αντιδράτε υπερβολικά στις αναποδιές 
- Οι άνθρωποι κάνουν λάθη.  Απλά συμβαίνει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνετε τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας. Ένας τρόπος για να ελέγξετε αν κάτι αξίζει να σας στεναχωρεί και να σας προβληματίζει, είναι να αναρωτηθείτε το εξής: «Θα με ενοχλεί αυτό το θέμα σε ένα χρόνο," Αν όχι, τότε δεν αξίζει να του δίνετε υπερβολική σημασία.
19. Σταματήστε να γίνεστε δραματικοί. 
- Μείνετε έξω από τις υπερβολές και το δράμα των άλλων, και μην δημιουργείτε άσκοπα το δικό σας.
20. Σταματήστε να δίνετε συμβουλές, κι απλά ακούστε. 
- "Λιγότερες συμβουλές" είναι συχνά η καλύτερη συμβουλή. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πολλές συμβουλές, χρειάζονται απλώς κάποιον να τους ακούσει και να τους τονώσει το ηθικό. Αυτό που θέλουν να ακούσουν, βρίσκεται ήδη κάπου μέσα τους. Απλά χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν , να κοντοσταθούν και να ψάξουν το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει να βρουν το δρόμο τους.
Και να θυμάστε, η σχέση σας με τον εαυτό σας είναι η πιο κοντινή και πιο σημαντική σχέση που θα έχετε ποτέ. Δώστε την απαραίτητη προσοχή σε αυτή, αναπτύξτε τη, καλλιεργήστε τη, και ποτέ να μην τη εγκαταλείψετε

Πρέπει να μιλάμε "με" τα παιδιά και όχι "για" τα παιδιά

Η πρόεδρος της Διεθνής Εταιρείας Στήριξης της Οικογένειας, "ΦΡΟΝΤΙΔΑ", Ειρήνη Δορκοφίκη μιλά στο NEWS 247 για τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοοικογενειακή βία.
  Μαρίνα Χατζηδημητρίου
news247


"Στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και παιδιών δε μιλάμε για τα παιδιά αλλά με τα παιδιά", μας λέει η πρόεδρος της Διεθνής Εταιρείας Στήριξης της Οικογένειας, "ΦΡΟΝΤΙΔΑ", Ειρήνη Δορκοφίκη, η οποία αναφέρει πως ο ξενώνας φιλοξενεί παιδιά τρίτης κατηγορίας, παιδιά- θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

"Είναι παιδιά που κάνουν ακόμα και καταστροφές στον ξενώνα γιατί νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, που σημαίνει πως και στο σχολείο κάτι παρόμοιο γίνεται", σημειώνει.
"Είναι παιδιά που χτυπάνε ακόμα και την ίδια τους τη μάνα, παιδιά που δεν έχουν ακόμα αποχαυνωθεί από τον πόνο... έρχονται και φεύγουν χωρίς να ασχολούνται με τίποτε", προσθέτει και υπογραμμίζει ότι "για αυτό και εμείς όλοι οι μεγάλοι έχουμε ευθύνη για αυτά τα παιδιά".
"Ό,τι συμβαίνει στο σχολείο είναι επέκταση των όσων συμβαίνουν στο σχολείο. Πρέπει να μιλάμε με το παιδί να μην το αφήνουμε να σκέπτεται πράγματα που δεν μπορεί να μοιραστεί μαζί μας, όπως είναι ο φόβος η ενοχή".
Αναφερόμενη στην ενδοοικογενειακή βία σημειώνει πως αφορά μόνο έναν άνδρα, δηλαδή ένα κακοποιημένο παιδί όταν κάνει οικογένεια με ό,τι έχει γράψει το ασυνείδητό του και θέλοντας να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του θα βιοπραγήσει στη γυναίκα του και στο παιδί του κατά 50%", σημειώνει στη κάμερα του NEWS 247.
"Είναι δηλαδή ένα κακοποιημένο παιδί που ως ενήλικος κακοποιεί τους άλλους χωρίς να ξέρει γιατί", συμπληρώνει.
Απευθυνόμενη σε όλες τις γυναίκες η κ.α Δορκοφίκη θέλει να περάσει ένα μήνυμα: "Εάν η γυναίκα δε δεχτεί τη βία και αποχωρήσει, θα σώσει το δεσμό της".
"Έτσι θα τον αναγκάσει να κάνει ψυχολογική θεραπεία για να βγάλει στην επιφάνεια τι έκανε έναν άντρα που παντρεύτηκε με τους καλύτερους οιωνούς να εξελιχθεί σε θύτη", μας λέει.
"Οι άντρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους είναι τα πρώτα θύματα", τονίζει, ενώ αναφέρει πως μισό εκατομμύριο γυναίκες έχουν θέμα ενδοοικογενειακής βίας.

H κ.α Δορκοφίκη ήταν ομιλήτρια στην Ημερίδα για το Σχολικό Εκφοβισμό που διοργάνωσε το Μαράσλειο με το NEWS 247 το Σάββατο 20 Απριλίου 2013.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki