Friday 26 April 2013

Αν με γυρέψετε, είμαι ακόμα στην αλάνα…

Στις αλάνες που τόσο μας λείπουν…

Γράφει ο Στάθης Αναστασίου
.
Ευτυχώς ανήκω σε εκείνη τη γενιά που πέρασε τα παιδικά και τα πρώτα εφηβικά της χρόνια μακρυά από το Internet, το facebook και οι επαφές που είχε με τη μπάλα δεν ήταν μόνο μέσω Playstasion και Pro. Άλλωστε όπως μου έλεγε ένας μεγαλύτερος, στη μπάλα ματώνουν τα γόνατα σου από τα πεσίματα στα χαλίκια και στα τσιμέντα όχι τα χέρια σου από τα πλήκτρα.

Τα ελεύθερα σημεία συνάντησης των πιτσιρικάδων
κάθε γειτονιάς χάνονται με το πέρασμα των χρόνων
Στις μεγαλουπόλεις του σήμερα οι ελεύθεροι χώροι λιγοστεύουν όλο και περισσότερο, τα πάρκα, οι πλατείες τείνουν να εξαφανιστούν δίνοντας τη θέση τους σε αντιαισθητικά εμπορικά ή τεράστιες πολυκατοικίες.  
Τα ελεύθερα σημεία συνάντησης των πιτσιρικάδων κάθε γειτονιάς χάνονται με το πέρασμα των χρόνων… Τι κι αν το να στηθεί ένα ματσάκι είναι τόσο εύκολο που το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα μέτρα ελεύθερου χώρου 2 πέτρες ή δυο κάδους για να παριστάνουν τα δοκάρια του τέρματος…  
Τώρα πια ακόμη κι αυτά φαντάζουν δύσκολα. 
Στις μέρες μας οι αλάνες μετατράπηκαν σε γηπεδάκια 5×5 ή 7×7 που ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα σε διάφορα σημεία της πόλης, όμως είναι το ίδιο; Ακόμη κι αν το χρηματικό αντίτιμο είναι μικρό θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα γηπεδάκια αυτά τις αλάνες;
Η μπάλα στις γειτονιές ήταν ένας ακόμη παράγοντας κοινωνικοποίησης και συναναστροφής ανθρώπων ίδιων ή και διαφορετικών που υποστήριζαν την ίδια ή και διαφορετική ομάδα  

Στις αλάνες λοιπόν που ματώσαμε τα γόνατα μας και σκίσαμε όλα μας τα ρούχα,  
στις αλάνες που παίζαμε μπάλα και αφιερώναμε τα γκολ μας σε κορίτσια,  
στις αλάνες που ονειρευτήκαμε πως θα γίνουμε μεγάλοι παίχτες, στις αλάνες που λειτουργούσαν σαν βαλβίδες αποσυμπίεσης μέσα στη καθημερινότητα.
Στις αλάνες που τόσο μας λείπουν…
 

roadstory.gr
newsnow

«Σέξι» παιδικά μαγιό σχεδίασε η Gwyneth Paltrow!!

 Η «ωραιότερη» (και καλά) γυναίκα του κόσμου, 
έχει ξεφύγει τελείως!!
.
.
Gwyneth Paltrow Slammed For Designing String Bikinis For Little Girls, ‘Sexualizes Young, Innocent Children,’ Says Expert
Την κατακραυγή των οργανώσεων που υπερασπίζονται τα παιδιά αντιμετωπίζει η ηθοποιός Gwyneth Paltrow!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η νέα παιδική σειρά μαγιό που σχεδίασε, η οποία απευθύνεται σε 4χρονα κοριτσάκια, έχει ως στόχο να κάνει τις μικρές ''δεσποινίδες'', να 'μεγαλώσουν' πριν την ώρα τους!
Η σταρ του Hollywood κατηγορήθηκε πως, σχεδιάζοντας μπικίνι με βολάν και άλλα σχέδια που απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες, προσπαθεί να κάνει τα κοριτσάκια να αναπτύξουν πρόωρα τη σεξουαλικότητά τους, μιμούμενα τις ώριμες γυναίκες! 
news
Νέα κατακραυγή από οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των παιδιών αντιμετωπίζει η Gwyneth Paltrow. Eνώ πρόσφατα είχε δηλώσει πως αφήνει τα παιδιά της να πεινάνε προκειμένου να τα μάθει να διατηρούν τη …σιλουέτα τους, τώρα κατηγορείται ότι προσπαθεί να κάνει τετράχρονα κοριτσάκια να μοιάζουν με μεγάλες κυρίες. Οι νέες κατηγορίες ήρθαν με αφορμή τη νέα παιδική σειρά με μαγιό που σχεδίασε η ηθοποιός, την οποία πωλεί αποκλειστικά μέσα από το προσωπικό site της.

Όπως γράφουν τα ξένα site η συλλογή με μαγιό που απευθύνεται σε κοριτσάκια από τεσσάρων μέχρι έξι χρονών, περιλαμβάνει μπικίνι με δαντέλες, βολάν και άλλα σχέδια που κανονικά απευθύνονται σε ενήλικες, έτσι η ηθοποιός κατηγορείται πως προσπαθεί να κάνει τα κοριτσάκια να μεγαλώσουν πριν από την ώρα τους και να αναπτύξουν πρόωρα τη σεξουαλικότητά τους, μιμούμενα τις μεγαλύτερες γυναίκες. - See more at: http://www.elita.com.cy/el-gr/celebrity-news/575/7998/salos-me-ta-sexi-paidika-magio-pou-schediase-i-gwyneth-paltrow#sthash.dYcV33rD.dpuf

Άγχος εξετάσεων – Άγχος επίδοσης

Πανελλήνιες εξετάσεις
Ξεπερνώντας τα όριά μας
Άγχος εξετάσεων – Άγχος επίδοσης

Βασίλης Θεοδώρου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Συμπεριφοράς 
.
Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη
Ειδικευόμενη Παιδοψυχίατρος



Περιεχόμενα Παρουσίασης
  • Σημεία και συμπτώματα του άγχους
  • Παθολογικό άγχος - Συμπτώματα - Διαταραχή πανικού
  • Παράγοντες προστασίας και επιδείνωσης
  • Φόβος των εξετάσεων
  • Δυσκολίες συγκέντρωσης
  • Συμπεριφορές αποφυγής
  • Αντίσταση στη μελέτη
 Ορισμοί
  • Άγχος: « δυσφορικό συναίσθημα επικείμενου κινδύνου». Παίζει ρόλο προσαρμοστικό και προστατευτικό.
  • Φόβος: «φυσιολογική αντίδραση σε πραγματικό ή φανταστικό κίνδυνο ή απειλή». Παίζει ρόλο προσαρμοστικό και προστατευτικό. Έχει αναπτυξιακή πορεία.
  • Φοβία: υπερβολικός κίνδυνος και επίμονος φόβος συγκεκριμένου ερεθίσματος με αποτέλεσμα την αποφυγή του ή την έντονη δυσφορία του ατόμου όταν το υπομένει.
Παθολογικό Άγχος
Οι ασθένειες του άγχους που μπορεί να επηρεάζουν τους εφήβους είναι:

  • Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
  • Διαταραχή Πανικού
  • Φοβίες
  • Κοινωνική Φοβία
  • Ειδική φοβία (εντομα, υψος, αεροπλανο κ.α.)
  • Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
  • Μετατραυματικό στρες
Σημεία και Συμπτώματα του Άγχους
Γνωσιακά
Φοβισμένος, νευρικός-ευερέθιστος, πιεσμένος, ευέξαπτος, ηττοπαθής, δυσκολία στη συγκέντρωση, απρόσεχτος-αφηρημένος.
Συμπεριφορικά
Ανήσυχος, σφιγμένος, εξαρτημένος, ντροπαλός, αποσυρμένος, διστακτικός, αποφευκτικός.
Σωματικά
Καρδιαγγειακό (ταχυπαλμία), Αναπνευστικό (δύσπνοια), Δέρμα (εφίδρωση), Μυοσκελετικό (μυαλγία αυχένα), Γαστρεντερικό (ευερέθιστο έντερο), Κεφαλαλγία, Ζάλη.

....

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki