Tuesday 30 April 2013

Xρήσιμες συμβουλές για τη διδασκαλία παιδιών
και ενηλίκων με Αυτισμό

Temple Grandin, Ph.d
Colorado State University
Revised December 2002
Μετ. Τσαρικτσή Θωμαή. Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής
 
" ... Καλοί δάσκαλοι με βοήθησαν να φτάσω την επιτυχία. Έγινα ικανή να αντεπεξέλθω τον αυτισμό, γιατί είχα καλούς δασκάλους. Στα 2 ½ χρόνια μου, τοποθετήθηκα σε ένα δομημένο βρεφοκομείο-σχολείο, με εξειδικευμένους δασκάλους. Από νεαρή ηλικία, διδάχτηκα να έχω καλούς τρόπους, και να συμπεριφέρομαι σωστά στο τραπέζι. Παιδιά με αυτισμό, χρειάζεται να έχουν δομημένη μέρα, και οι δάσκαλοι να ξέρουν να το εφαρμόσουν με ευγένεια. 
Ανάμεσα στις ηλικίες 2 ½ έως 5 η μέρα μου ήταν δομημένη, και δεν μου ήταν επιτρεπτό να το αλλάξω. Είχα 45 λεπτά λογοθεραπεία, 5 μέρες τη βδομάδα και η μαμά μου προσέλαβε μια νταντά, που περνούσε 3-4 ώρες τη μέρα να παίζει παιχνίδια με μένα και την αδελφή μου. Μας εκπαίδευε να μιλάμε κατά την ώρα των δραστηριοτήτων. Όταν κάναμε χιονάνθρωπο, με έβαζε να κυλώ την μπάλα της βάσης και μετά η αδελφή μου έπρεπε να κάνει το επόμενο μέρος. Κατά την ώρα του φαγητού, όλοι τρώγαμε μαζί, και δεν μου επιτρεπόταν να εμφανίζω ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Η μόνη ώρα που μου επιτρεπόταν να επιστρέψω πίσω στην αυτιστική συμπεριφορά μου, ήταν μιας ώρα ανάπαυση μετά το μεσημεριανό φαγητό. Ο συνδυασμός του βρεφοκομείου –σχολείου, της λογοθεραπείας, των δραστηριοτήτων-παιχνιδιών και οι τρόποι φαγητού, διαρκούσαν 40 ώρες τη βδομάδα, όπου το μυαλό μου κρατιόταν σε επαφή με το κόσμο. "

1) Πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι, είναι οπτικά σκεπτόμενοι. Σκέπτομαι με εικόνες. Προσωπικά, δεν σκέπτομαι με τη γλώσσα. Όλες οι σκέψεις μου είναι σαν βιντεοκασέτες, που παίζουν στη φαντασία μου. Εικόνες είναι η πρώτη γλώσσα και λέξεις η δεύτερη. Τα ουσιαστικά ήταν οι ευκολότερες λέξεις που μπορούσα να μάθω, γιατί μπορούσα να κάνω στο μυαλό μου μια εικόνα γι αυτά. Για να μάθω λέξεις, όπως <<πάνω- κάτω>>,ο δάσκαλος έπρεπε να τις επιδείξει. Για παράδειγμα, πάρε το παιχνίδι αεροπλάνο και πες << πάνω>> καθώς το απογειώνεις από το θρανίο. Μερικά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα αν δουν κάρτες με λέξεις <<πάνω- κάτω>> σε επισύναψη με το παιχνίδι αεροπλάνο. 

2) Αποφεύγετε να δίνετε πολλές οδηγίες μαζί. Άνθρωποι αυτιστικοί, έχουν πρόβλημα να θυμούνται τη σειρά.... Αν το παιδί ξέρει να διαβάζει, γράψε τις οδηγίες από κάτω σε χαρτί. Είμαι ανίκανη να θυμάμαι ακολουθίες. Αν ζητήσω βοήθεια π.χ. σε ένα βενζινάδικο για να βρω μια τοποθεσία που ψάχνω, μπορώ να θυμάμαι μόνο τις τρεις πρώτες οδηγίες. Οδηγίες με περισσότερα από τρία βήματα, πρέπει να καταγράφονται. Επίσης έχω δυσκολία να θυμάμαι τηλεφωνικά νούμερα, γιατί δεν μπορώ να τα συνδυάσω με μια εικόνα στο μυαλό μου. 

3) Πολλά παιδιά με αυτισμό, έχουν κλίση στις καλές τέχνες και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τέτοια ταλέντα, πρέπει να ενθαρρύνονται. Είναι ανάγκη, να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη των ταλέντων των παιδιών. Συγκεκριμένες κλίσεις(ταλέντα) πρέπει να μετατρέπονται σε δεξιότητες για μελλοντική απασχόληση. 

4) Πολλά αυτιστικά παιδιά, αναπτύσσουν εμμονές, π.χ. με τρένα ή χάρτες. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς αυτές τις εμμονές, είναι να τα χρησιμοποιείς για αφόρμηση στη σχολική εργασία. Αν το παιδί αρέσουν τα τρένα, τότε ...

Πως να «αγοράσετε» ευτυχία

Ξοδεύετε χρήματα για τους άλλους, όχι για τον εαυτό σας.
.
.
Η Sonja Lyubomirsky, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια  με εξειδίκευση σε θέματα ευτυχίας, δημοσίευσε πριν λίγους μήνες το βιβλίο "The Myths of Happiness". Με βάση τα αποτελέσματα ερευνών που αναφέρει στο βιβλίο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα με τους παρακάτω έξι τρόπους για να επιδιώξουμε την ευτυχία.

1) Ξοδεύετε τα χρήματά σας σε πολλές μικρές απολαύσεις και όχι σε λίγες μεγάλες.

Για παράδειγμα, ένας ερευνητής στο Ηνωμένο Βασίλειο που πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους όλων των εισοδηματικών επιπέδων, διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν συχνά χαμηλού κόστους απολαύσεις, όπως πικ-νικ  με την παρέα τους, ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.
Και άλλοι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμα και δραστηριότητες χωρίς κόστος ή με χαμηλό κόστος, μπορούν να αποφέρουν μικρές ωθήσεις στην ευτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα, που όμως σωρευτικά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην συνολική ευτυχία σε μακροπρόθεσμη βάση.

2) Ξοδεύετε χρήματα για τα θεμελιώδη συναισθήματα.

Εάν τα χρήματα δεν μας κάνουν ευτυχείς, πιθανώς αυτό συμβαίνει επειδή τα ξοδεύουμε για να ανταγωνιστούμε τους γείτονες μας, να επιβεβαιώσουμε τον πλούτο μας, ή να καμαρώσουμε για την εμφάνισή, τη ισχύ, και την οικονομική μας κατάσταση. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι τα χρήματα, αλλά το πώς τα χρησιμοποιούμε.
Ίσως ο πιο άμεσος και αξιόπιστος τρόπος για να μεγιστοποιήσουμε την ευτυχία που μπορούν να μας προσφέρουν τα χρήματα είναι μέσω της ικανοποίησης αναγκών όπως η προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση, καθώς και η επένδυση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Με άλλα λόγια, οι αγορές ή τα έξοδα που θα κάνουμε και θα αποφέρουν το μεγαλύτερο συναισθηματικό όφελος είναι αυτά που αφορούν στόχους που πληρούν τουλάχιστον μία από τις τρεις βασικές ανθρώπινες ανάγκες-(1) ανάγκη για ανάπτυξη (συναισθηματική, πνευματική, ψυχική ή σωματική), (2) ανάγκη για κοινωνική αποδοχή και συνδεσιμότητα με άλλους ανθρώπους, και (3) ασφάλεια και αυτονομία (δηλαδή, το συναίσθημα ότι έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας).

3) Ξοδεύετε χρήματα για τους άλλους, όχι για τον εαυτό σας.

Σε μια πρωτοποριακή σειρά μελετών, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου British Columbia, Elizabeth Dunn, έθεσε ως στόχο να ερευνήσει αν ισχύει η αντίληψη ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία εφόσον ξοδεύονται για τους άλλους και όχι για τον εαυτό μας. Εξέτασε τις καταναλωτικές συνήθειες από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα που αποτελούνταν από περισσότερα από  εξακόσια άτομα, και διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο ξόδευαν τα χρήματά τους σε δώρα για τους άλλους και φιλανθρωπικές δωρεές, τόσο πιο ευτυχισμένοι ήταν. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσό που δαπανούσαν για τον εαυτό τους, ελάχιστα επηρέαζε την ευτυχία τους.

4) Ξοδεύετε χρήματα για να εξοικονομήσετε χρόνο.
Αν ξοδεύουμε τα χρήματά μας για να έχουμε περισσότερο "ελεύθερο" χρόνο, για παράδειγμα μειώνοντας τις ώρες εργασίας μας  ή πληρώνοντας άλλους για να κάνουν δικές μας χρονοβόρες εργασίες (π.χ. να καθαρίσουν το σπίτι, να φτιάξουν τον κήπο ή να επισκευάσουν τη ζημιά στα υδραυλικά), τότε μπορούμε να αξιοποιούμε το χρόνο μας απολαμβάνοντας αυτά τα πράγματα και τις δραστηριότητες που μας κάνουν ευτυχείς. Τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να είναι η επικοινωνία με φίλους, η κοινωνικοποίηση και οικοδόμηση στενών σχέσεων, η εκμάθηση νέων γλωσσών, η εντρύφηση στην τέχνη, μουσική και τεχνολογία, ο εθελοντισμός.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι το πώς καταναλώνουμε τον επιπλέον χρόνο που εξοικονομούμε  Εάν, αντί να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, συναρπαστικό, γόνιμο, ή κάτι που συντελεί στην ανάπτυξη και στην πρόοδο μας, σπαταλάμε τις ώρες μας παρακολουθώντας ανούσιες τηλεοπτικές εκπομπές ή ασχολούμενοι με την εμφάνιση μας και τα gadgets μας, τότε δεν πρέπει να αναμένουμε αύξηση της ευτυχίας μας.

5) Ξοδέψτε χρήματα τώρα, αλλά μην βιάζεστε να το απολαύσετε

Για παράδειγμα, ένα μήνα πριν από το ταξίδι σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, οι ταξιδιώτες ανέφεραν ότι ανάμεναν να απολαύσουν το ταξίδι τους πολύ περισσότερο από ό, τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και όταν  μαθητές ρωτήθηκαν σχετικά με τις προσδοκίες τους, τρεις ημέρες πριν από τις διακοπές τους. Γενικότερα όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευτυχίας για ευχάριστα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν, προέρχεται από την περίοδο αναμονής.
Αυτή η διαπίστωση δείχνει ότι όχι μόνο πρέπει να προσπαθούμε να παρατείνουμε την περίοδο αναμονής, αλλά να έχουμε και ως στόχο να συμβαίνουν πολλά μικρά ευχάριστα πράγματα στη ζωή μας, και όχι ένα μεγάλο.

6) Ξοδεύετε τα χρήματά σας σε εμπειρίες και όχι σε υλικά αγαθά

Όλο και περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι εμπειρίες είναι που μας κάνουν ευτυχισμένους, και όχι τα υλικά αγαθά. Μάλιστα πολλές εμπειρίες είναι σχεδόν δωρεάν. Εν ολίγοις, η έρευνα σχετικά με την ανωτερότητα των εμπειριών σε σχέση με τα υλικά αγαθά, είναι πια εξαιρετικά τεκμηριωμένη, και όλοι μας θα κάναμε καλά αν εφαρμόζαμε τις συστάσεις της.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα υλικά πράγματα μπορούν να μας κάνουν ευτυχείς, για όσο διάστημα τα χρησιμοποιούμε για να έχουμε νέες εμπειρίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να πάμε με την οικογένεια και τους φίλους μας ένα ωραίο ταξίδι με το νέο αυτοκίνητό μας, ή να χρησιμοποιήσουμε το καινούργιο smartphone για να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα αυτοβελτίωσης μέσω κάποιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

by Αντικλείδι, http://antikleidi.com

Βάλτε το ρατσισμό στη θέση που του πρέπει!

Κύριε παρακαλώ ακολουθήστε με
(στην πρώτη θέση)
Είναι ο τίτλος ενός μικρού σε διάρκεια αλλά ιδιαίτερα ευρηματικού βίντεο. Η ηλικιωμένη κυρία επιβιβάζεται στο αεροπλάνο, όταν διαπιστώνει ότι στη διπλανή της θέση κάθεται ένας μαύρος. 

Αμέσως  ζητά από την αεροσυνοδό να της αλλάξει θέση.  
Η συνέχεια στο βίντεο…

.
Επειδή δεν οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ξένες γλώσσες, 
σας παραθέτουμε το διάλογο:
ΕΠΙΒ: Μπορείτε σας παρακαλώ να μου βρείτε μια άλλη θέση;
ΑΕΡ: Φοβάμαι πώς η οικονομική θέση είναι υπερπλήρης.
ΕΠΙΒ: Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να ταξιδέψω δίπλα σε ένα νέγρο. Κάντε κάτι!
ΑΕΡ: Θα μιλήσω στον κυβερνήτη.
ΑΕΡ (επιστρέφει): Ο κύβερνήτης λέει πώς μπορεί να σας μετακινήσει στην πρώτη θέση. Ζητά συγνώμη γιατί είναι απαράδεκτο ένας επιβάτης να ταξιδεύει δίπλα σε έναν τόσο ποταπό άνθρωπο. Κύριε παρακαλώ ακολουθήστε με (απευθυνόμενη στον έγχρωμο επιβάτη)!

perierga

Φόβοι για «εκκαθάριση αστέγων»
λόγω Μουντιάλ στη Βραζιλία

Τους τελευταίους 15 μήνες έχουν δολοφονηθεί 195 άστεγοι, η πλειοψηφία των οποίων κάηκαν ζωντανοί.
Έντονη ανησυχία εκφράζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις για τις συνεχώς αυξανόμενες δολοφονίες άστεγων πολιτών στους δρόμους του Ρίο αλλά και σε άλλες πόλεις  της Βραζιλίας που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ του 2014.
Brazil: As World Cup Nears, Homeless Fear ‘Social Cleansing’

Το Εθνικό Κέντρο για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκφράσει επανειλημμένα τους φόβους του για μια πιθανή «κοινωνική εκκαθάριση» των αστέγων. Η Βραζιλία υλοποιεί μια πολιτική «εξυγίανσης» προκειμένου οι πόλεις να δείχνουν όμορφες και ασφαλείς.
Οι εν λόγω πολιτικές στρέφονται ενάντια στους φτωχούς και τους άστεγους ειδικά στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι οι άνθρωποι αυτοί απομακρύνονται βίαια ώστε να μην γίνουν ορατοί από τους τουρίστες.
Το Ρίο Ντε Τζανέιρο θα φιλοξενήσει επιπλέον τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016, γεγονός που επιτείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των ακτιβιστών.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ισπανική εφημερίδα El Pais, τους τελευταίους 15 μήνες έχουν δολοφονηθεί 195 άστεγοι, η πλειοψηφία των οποίων κάηκαν ζωντανοί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Βραζιλία περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο δρόμο.  Μόνο στο Σάο Πάολο υπολογίζεται ότι 15.000 άνθρωποι δεν έχουν σπίτι. Για 5.000 από αυτούς, το σπίτι είναι άγνωστη έννοια εδώ και 10 χρόνια.

Το Εθνικό Κέντρο Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας, καθώς και κορυφαία ένωση δικαστικών λειτουργών συναντήθηκαν με τον υπουργό Προεδρίας, Ζιλμπέρτο Καρβάλιο, προκειμένου να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

tvxs

Βρετανία: Δεκάδες συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών την περίοδο 1963-92

Στη σύλληψη 84 υπόπτων για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ευάλωτων ατόμων που φιλοξενούνταν σε 18 μονάδες φροντίδας της Ουαλίας, τη χρονική περίοδο μεταξύ του 1963 και του 1992, προχώρησε η βρετανική αστυνομία.
Προηγήθηκε εκτεταμένη έρευνα η οποία ξεκίνησε κατόπιν καταγγελιών για συνολικά 140 κακοποιήσεις κοριτσιών και αγοριών ηλικίας 7-19 ετών.
.
140 κακοποιήσεις κοριτσιών και αγοριών ηλικίας 7-19 ετών.

* North Wales abuse inquiry: Police tell offenders they will be looking over their shoulders until brought to justice
* offenders will be brought to justice, say police

.
Η έρευνα έγινε υπό την άμεση εποπτεία της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, και οδήγησε στη σύλληψη των 84 υπόπτων εκ των οποίων 75 άνδρες και εννέα γυναίκες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, υπάρχουν αποδείξεις για σοβαρά εγκλήματα σε βάρος νέων και ευάλωτων ατόμων, από τους ενήλικες που ήταν υπεύθυνοι για τη φροντίδα τους.
Όπως ανέφερε ο Μάρκ Πόλιν, αστυνομικός διευθυντής για τη Βόρεια Ουαλία, τα εγκλήματά των συλληφθέντων δεν θα μείνουν ατιμώρητα, παρά «το χρόνο που πέρασε».
Η εκτεταμένη έρευνα κατά υπόπτων για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ξεκίνησε από το υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, μετά το σκάνδαλο παιδεραστίας, που αφορούσε τον πρώην παρουσιαστή του BBC, Τζίμι Σάβιλ.
tvxs

ΗΠΑ: Συνελήφθη μετά από πέντε χρόνια δάσκαλος
για παιδική πορνογραφία

ήταν στη λίστα του FBI με τους 10 πιο περιζήτητους κακοποιούς

FBI Most Wanted caught in Nicaragua;
child porn suspect was on the run nearly 5 years

Ένας πρώην δάσκαλος, ο οποίος ήταν στη λίστα του FBI με τους 10 πιο περιζήτητους κακοποιούς αφού καταζητείται για κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας, συνελήφθη στη Νικαράγουα όπως δήλωσε τη Δευτέρα ομοσπονδιακός εκπρόσωπος.
Ο ύποπτος, Έρικ Τζάστιν Τοθ, συνελήφθη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. «Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία να τον φέρουμε στη χώρα προκειμένου να δικαστεί», είπε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο 31χρονος Τοθ υπήρξε δάσκαλος σε ιδιωτικό σχολείο της αμερικανικής πρωτεύουσας, ενώ είχε εργαστεί και ως σύμβουλος σε παιδικές κατασκηνώσεις. 

Το 2008 εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του, και έκτοτε καταζητείται από τις αρχές, αφού στην κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου με ανήλικα παιδιά.
.
 newsnow
πηγή της πηγής: Tromaktiko

Πως να αποφύγετε τους κινδύνους
που κρύβει το Πάσχα για τα παιδιά

Για ένα Καλό και ασφαλές Πάσχα
Από: Ελένη Χαδιαράκου
.
Συμβουλές και tips για να αποφύγετε τους κινδύνους
που κρύβει το Πάσχα για τα παιδιά.
.
Είναι οι πρώτες ανοιξιάτικες διακοπές που όλα τα παιδιά (κι εμείς μαζί) περιμένουν. Εκτός όμως από την ξενοιασιά των ημερών και την εξωστρέφεια της υπαίθρου οι ημέρες αυτές κρύβουν και κάποιους κινδύνους. 
Ποιοι είναι αυτοί;
.
Λαμπάδες
Η λαμπάδα είναι το πλέον δημοφιλές αξεσουάρ των ημερών και το πλέον αναμενόμενο δώρο των παιδιών. Ωστόσο χρειάζεται λίγη προσοχή!
Σε χώρους, με συνωστισμό, κρατάμε τα αναμμένα κεριά ή τις λαμπάδες, σε απόσταση ασφαλείας, από τους διπλανούς μας. Έχουμε τα παιδιά μας, υπό άμεση επιτήρηση, καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες, με εύφλεκτα υλικά.
Κάποιες λαμπάδες ή κεριά περιέχουν εύφλεκτα υλικά, μέσα στο σώμα τους, π.χ. αποξηραμένα λουλούδια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για να μην αναφλεχθούν αυτά τα υλικά.

Προσοχή στα διακοσμητικά των λαμπάδων. Τα παιχνίδια, που διακοσμούν τις λαμπάδες, πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιχνίδια. Όμως, και πάλι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή, γιατί τα παιχνίδια, πάνω στις λαμπάδες, βρίσκονται, πολύ κοντά, στη φλόγα και μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να πιάσουν φωτιά.
Οι λαμπάδες και τα διακοσμητικά κεριά, πρέπει να φέρουν οδηγίες ασφαλούς χρήσης στη βάση τους ή στη συσκευασία τους. Πολλές φορές, για τις οδηγίες αυτές χρησιμοποιούνται σύμβολα. Αν δεν τα καταλαβαίνουμε, πρέπει να ρωτήσουμε τον πωλητή.
.
- Δεν αφήνουμε τα κεριά ή τις λαμπάδες να καίγονται, χωρίς επίβλεψη.

- Τοποθετούμε τα κεριά όρθια και σε άκαυστη και σταθερή βάση.

- Τοποθετούμε τις λαμπάδες μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ.

- Δεν ανάβουμε κεριά, κοντά σε παιδιά ή σε κατοικίδια ζώα.

- Δεν μετακινούμε ένα κερί, όταν είναι ακόμα αναμμένο ή ζεστό.

- Δεν αφήνουμε τις λαμπάδες ή τα κεριά να καούν εντελώς.

- Πριν ανάψουμε ένα κερί, αφαιρούμε τη συσκευασία του.
- Δεν αγοράζουμε ποτέ κεριά, που «μιμούνται» τρόφιμα.
.  
.
Σοκολατένια αβγά
Τα παιδιά τα λατρεύουν και συνήθως τα καταναλώνουν πριν ακόμη κι από την Ανάσταση. Γ' αυτό δώστε προσοχή στις προδιαγραφές τους!
Τα πασχαλινά αβγά, σοκολατένια  (ή ακόμα και πλαστικά), που περιέχουν παιχνίδια, δεν πρέπει να δίνονται, σε καμιά περίπτωση, σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Στα σοκολατένια αβγά που περιέχουν παιχνίδια, πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση, στη συσκευασία ότι περιέχουν μικρά κομμάτια.

Για την αγορά σοκολατένιων αβγών, που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αβγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Πάνω στα αβγά πρέπει να υπάρχει αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) καθώς και της ημερομηνίας ανάλωσης.
.
Κόκκινα αβγά   
Αν βάψετε μόνες σας αβγά θα πρέπει να προσέξετε θα εξής: 
Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Για τη διακοσμητική χρώση των αυγών προτείνεται πρώτα η αργή θέρμανση («σε σιγανή φωτιά») και ο βρασμός των αυγών, ώστε να μην σπάσουν.
Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αυγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να πλησιάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και επιθεωρούνται για πιθανά σπασίματα. Προτείνεται να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.
Όταν βάφετε αβγά ή πλάθετε πασχαλινά κουλουράκια, να μην αφήνετε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα.
Άλλοι κίνδυνοι
Την Κυριακή του Πάσχα δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και τις σούβλες! Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων.
Όσοι βρίσκεστε στην εξοχή βεβαιωθείτε ότι ο τόπος διαμονής σας είναι ασφαλής για τα παιδιά σας. Προσέξτε ιδιαίτερα μπαλκόνια, παράθυρα, σκάλες, τζάκια και πισίνες και λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Επίσης αν υπάρχουν στην περιοχή ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού, να εξηγήσετε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψετε να παίζουν δίπλα τους.
Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα και σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων μπορούν να προτείνουν το κατάλληλο κάθισμα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του.
Για μεγάλες οδικές διαδρομές κυρίως, να βεβαιώνεστε ότι τα παιδιά σας έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια (χωρίς αιχμηρά σημεία) για να απασχολούνται, καθώς και προστασία από τον ήλιο (αντιηλιακό κουρτινάκι αυτοκινήτου). Πρέπει επίσης να προγραμματίζετε κάποιες στάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν λίγο εκτός αυτοκινήτου, ώστε να είναι ήρεμα στη διάρκεια του ταξιδιού.
πηγή: kids
πηγή της πηγής: imommy

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki