Sunday 5 May 2013

Αυγά: γιατί είναι ωφέλιμα και πόσα πρέπει να τρώνε τα παιδιά;

Πόσα αυγά μπορεί να φάει ένα παιδί; Γιατί είναι τόσο ωφέλιμα; Τι πρέπει να προσέξει ο γονιός; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί, ειδικά τις γιορτινές αυτές μέρες του Πάσχα που το αυγό έχει την τιμητική του!

.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία σύγχυση γύρω από το αυγό, όσον αφορά στο πόσο ωφελεί ή βλάπτει και εν πάσει περιπτώσει πόσα αυγά πρέπει να τρώει ένα παιδί;  Η αλήθεια είναι ότι το αυγό είναι μία άριστη τροφή, υψηλής βιολογικής αξίας και όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του μέσα σε λογικά πλαίσια μπορεί να ωφελήσει την υγεία των παιδιών.
🥚 Το αυγό είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ειδικά για τα παιδιά που έχουν αναιμία. Ο σίδηρος βελτιώνει την πνευματική απόδοση, την μνήμη των μαθητών και προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα. Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα αν το αυγό συνδυαστεί με χυμό φρούτων ή λαχανικών.

🥚 Η λεκιθίνη του αυγού βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και στις πνευματικές λειτουργίες.

🥚 Η χολίνη του αυγού βοηθάει στην αύξηση της μνήμης και στη δυνατότητα συγκέντρωσης.
🥚 Η πρωτεΐνες που βρίσκονται στο ασπράδι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το παιδί για να αναπτύξει ισχυρό μυικό ιστό, να δημιουργεί νέα κύτταρα, να αναπλάθει τα κατεστραμμένα κύτταρα που προήλθαν από αρρώστιες, κόπωση κλπ. και τέλος να δημιουργούν πολύτιμες ουσίες όπως είναι τα ένζυμα, οι ορμόνες, τα αντισώματα κ.ά.
🥚 Περιέχει τις πιο σημαντικές βιταμίνες όπως: Α (πολύτιμη για τα μάτια), D (για τα οστά), Ε (για την άμυνα), ομάδα Β (για το νευρικό σύστημα), φυλικό οξύ για τις αναιμίες κ.ά.
🥚 Περιέχει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων, πολύτιμα για τη λειτουργία της καρδιάς όπως κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο κ.ά.
🥚 Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι τα αυγά αλλάζουν τον φαινότυπο της "κακής" χοληστερίνης σε λιγότερο αθυρογόνα μόρια "καλής" χοληστερίνης.
 

Από ποια ηλικία να τρώει αυγό;
Γενικά επικρατεί η άποψη ότι όσο πιο αργά ξεκινάει το αυγό τόσο αποφεύγονται οι πιθανές αλλεργικές εκδηλώσεις. Έτσι μετά τον 10ο μήνα μπορεί να ξεκινήσει να τρώει τον κρόκο και μετά τους 12 μήνες και το ασπράδι. Το αυγό πρέπει να είναι πάντα σφιχτό και όχι μελάτο για να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση από το μικρόβιο της σαλμονέλας. Το ξεκινάμε αργά και σταδιακά αυξάνοντας από μισό κουταλάκι, ώστε αν παρουσιάσει αλλεργία να μην είναι πολύ έντονη.

 

Πόσα αυγά να τρώει;
Θα ακούσετε διάφορες συστάσεις. Γενικά όμως καταλήγουμε ότι 3 έως 5 αυγά την εβδομάδα είναι λογική ποσότητα. Χρειάζεται προσοχή στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά (και η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στα παχύσαρκα παιδιά) διότι η συχνή κατανάλωση αυγού μπορεί να ανεβάσει το λιπιδαιμικό του προφίλ λόγω χοληστερίνης.

 

Αυγά κι εγκυμοσύνη
Ακόμα και οι έγκυες πρέπει να καταναλώνουν αυγά. Η χολίνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και η βιταμίνη Β12 προστατεύει τον εγκέφαλο του εμβρύου από ατροφία.

 

Συμπερασματικά το αυγό πρέπει να καταναλώνεται από όλα τα παιδιά και ειδικά από μαθητές καθώς βοηθάει την εγκεφαλική λειτουργία και συμβάλλει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. 

Eggs and Child Nutrition

tlife

Χριστός Ανέστη!! Τα παιδιά ψέλνουν τα Αναστάσιμα

Χριστός Ανέστη, χαμομηλάκια!!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki