Friday 10 May 2013

Μια κάρτα με λουλούδια για τη μητέρα


πηγή: teleytaiothranio

Bertolt Brecht: "Αν οι Καρχαρίες ήταν Άνθρωποι"

If Sharks Were Men
του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Η εκπληκτική αλληγορία του Μπρεχτ, πιο επίκαιρη από ποτέ..
Αξίζει να παραθέσουμε και σε γραπτό λόγο, για όσους επιθυμούν να ανατρέχουν σε αυτήν, τούτη την εκπληκτική αλληγορία του Μπ. Μπρεχτ από το έργο του “Ιστορίες του Κυρίου Κόινερ”, σε ελληνική μετάφραση του Γ. Βελουδή:


«”Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι”, ρώτησε τον κύριο Κ., η κόρη της σπιτονοικοκυράς του, “θα φερόντουσαν τότε καλύτερα στα μικρά ψαράκια;”.
“Βέβαια”, απάντησε αυτός, “αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα έκτιζαν στη θάλασσα γερά κουτιά για τα μικρά ψαράκια. Εκεί μέσα θα έβαζαν όλων των ειδών τις τροφές, φυτά και μικρά ζωάκια. Θα πρόσεχαν ώστε τα κουτιά να έχουν πάντα φρέσκο νερό, και θα έπαιρναν κάθε απαραίτητο μέτρο υγιεινής. Όταν, για παράδειγμα, κανένα ψαράκι θα πληγωνόταν στα πτερύγιά του, θα του τα έδεναν αμέσως, ώστε να μην πεθάνει μέσα στους καρχαρίες προτού να έρθει η ώρα του.
Για να μην είναι τα ψαράκια ποτέ λυπημένα θα γίνονταν μεγάλα πάρτυ στο νερό. Γιατί τα ευτυχισμένα ψαράκια είναι πιο νόστιμα από τα λυπημένα.
Και, φυσικά, θα υπήρχαν και σχολεία στα μεγάλα κουτιά. Εκεί τα μικρά ψαράκια θα μάθαιναν πώς να μπαίνουν κολυμπώντας στο στόμα των καρχαριών. Θα χρειάζονταν, για παράδειγμα, γεωγραφία για για να μπορούν να βρουν τους καρχαρίες που θα τεμπέλιαζαν κάπου εκεί. Το κύριο μάθημα θα ήταν, φυσικά, η ηθική μόρφωση των μικρών ψαριών. Θα διδάσκονταν πως το σπουδαιότερο και το ωραιότερο πράγμα για ένα μικρό ψαράκι είναι να προσφέρει τον εαυτό του χαρούμενα, και πως όλα πρέπει να πιστεύουν στους καρχαρίες, και πάνω απ’ όλα όταν λένε πως θα φτιάξουν ένα ωραίο μέλλον. Θα τα μάθαιναν ότι το μέλλον τους είναι σίγουρο μόνο εφόσον μάθουν να υπακούουν. Και πως όλα πρέπει να αποφεύγουν όλες τις ταπεινές, υλιστικές και μαρξιστικές τάσεις και να πληροφορούν αμέσως τους καρχαρίες, αν κάποιο απ’ αυτά θα είχε τέτοιες τάσεις…
Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι θα έκαναν φυσικά και πολέμους αναμεταξύ τους, για να κυριέψουν ξένες ψαροκασέλες και ξένα ψαράκια. Τους πολέμους θα έβαζαν να τους κάνουν τα δικά τους ψαράκια. Θα δίδασκαν στα ψαράκια ότι ανάμεσα σ’ αυτά και τα ψαράκια των άλλων καρχαριών υπάρχει τεράστια διαφορά. Τα ψαράκια, θα διακήρυσσαν, είναι, ως γνωστόν, βουβά, αλλά σωπαίνουν σ’ εντελώς διαφορετικές γλώσσες και γι’ αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν το ένα το άλλο. Σε κάθε ψαράκι που θα σκότωνε στον πόλεμο μερικά άλλα ψαράκια εχθρικά, που σωπαίνουν σε άλλη γλώσσα, θ’ απένειμαν ένα μικρό παράσημο από θαλασσινά φύκια και τον τίτλο του ήρωα.
Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα υπήρχε, βέβαια, και τέχνη. Θα υπήρχαν ωραίες εικόνες με δόντια καρχαριών, σε υπέροχα χρώματα, με τα στόματά τους και τους λαιμούς τους σα γνήσια γήπεδα όπου κανείς μπορεί να κυλιστεί και να παίξει. Τα θέατρα στο βυθό της θάλασσας θα έδειχναν έργα με ηρωικά μικρά ψαράκια να κολυμπούν ενθουσιασμένα μέσα στο λαιμό των καρχαριών, και η μουσική θα ήταν τόσο όμορφη που θα οδηγούσε τα ψαράκια σαν σε όνειρο, και αυτά κάνοντας τις πιο όμορφες σκέψεις θα κυλούσαν μέσα στο λαιμό των καρχαριών.
Και θα υπήρχε, βέβαια, και θρησκεία που θα δίδασκε ότι η αληθινή ζωή αρχίζει ουσιαστικά μέσα στα στομάχια των καρχαριών. Και αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, τότε τα μικρά ψάρια θα έπαυαν να είναι ίσα μεταξύ τους, όπως τώρα. Μερικά θα είχαν θέσεις και θα ήταν πιο πάνω από τα άλλα. Και τα μεγαλύτερα ψάρια θα είχαν δικαίωμα να τρώνε τα μικρότερα. Και αυτό θα ήταν υπέροχο για τους καρχαρίες, γιατί τότε θα μπορούσαν να καταβροχθίζουν ακόμα μεγαλύτερες μπουκιές. Και τα πιο σπουδαία από τα μικρά ψάρια, αυτά που θα είχαν θέσεις, θα διάταζαν τα άλλα. Και θα γινόντουσαν δάσκαλοι, αξιωματικοί και μηχανικοί που φτιάχνουν κουτιά.
Με λίγα λόγια, θα μπορούσε να υπάρξει πολιτισμός στη θάλασσα μόνο αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι”.


Απίστευτο περιστατικό με μικρό παιδί στο Νοσοκομείο του Άργους - Δεν είχαν ούτε αλοιφή ανήμερα του Πάσχα

Αφηγείται ο παππούς του παιδιού...
«να πάτε να βρείτε μόνοι σας σε εφημερεύων φαρμακείο
αλοιφή fusikort και να το φροντίσετε μόνοι σας» (!!!)
Την Κυριακή του Πάσχα ώρα 20,30 μμ που ο πατέρας του Στέλιος Αναπολιτάκης και γαμπρός μου άρπαξε κυριολεκτικά το παιδί του στα χέρια του, όταν άκουσε το παιδί του να ουρλιάζει στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο και το μεταφέρει στο Νοσοκομείο του Άργους στο παιδιατρικό τμήμα, οι γιατροί σας αδιάφορα και ψυχρά είπαν στον πατέρα του… ότι εμείς εδώ δεν έχουμε ούτε σωληνάριο αλοιφή ή κάποια ένεση, αν χρειαστεί για αλλεργικό Σοκ... και σας παρακαλούμε να πάτε να βρείτε μόνοι σας εφημερεύων φαρμακείο αλοιφή fusikort και να το φροντίσετε μόνοι σας, εμείς εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα…... 

περισσότερα στην πηγή: hellasxg

Η Ελλάδα διώχνει τα καλύτερα παιδιά της

Οι μνήμες από τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα των δεκαετιών του 1960 και του 1970 από τις χώρες του ευρωπαικού νότου προς τη Γερμανία ξυπνούν και πάλι.
.
Τώρα όμως γίνεται μαζική απογύμνωση των ευρωπαικών χωρών του Νότου από τους μορφωμένους νέους, ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης και όχι από τους ανειδίκευτους γκασταρμπάιτερ γονείς και παπούδες τους.  
............................................
.
Περισσότεροι από 120.000 Ελληνες επιστήμονες και ειδικοί έχουν εγκαταλείψει την Ελλαδα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λοης Λαμπριανίδης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα με δείγμα 2.800 ελλήνων επιστημόνων που δουλεύουν στο εξωτερικό
.
Κάπου 300.000 έλληνες επιστήμονες
έτοιμοι για μετανάστευση
.
“Στα τέλη του 2010, το 10% του επιστημονικού δυναμικού της χώρας -κάπου 1200.000 άνθρωποι-βρίσκονταν στο εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχούμε για το που πάει η χωρα. Οι επιστήμονες αυτοί έχουν πάει σε πολλές χώρες κυρίως στην Ευρώπη, και την Αμερική. 

Είναι άνθρωποι με πολύ καλές σπουδές, με διδακτορικό και μάστερ, κάτι που σημαίνει ότι η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη ποιοτικά από το 10%. Το επιστημονικό αυτό δυναμικό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας καθώς δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη χάνοντας αυτό το δυναμικό…
Υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίου που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και φεύγουν με τριετή άδεια άνευ αποδοχών για να πάνε σε άλλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και να βγάλουν χρήματα για να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Αυτό είναι μια πάρα πολύ κακή ένδειξη για την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνικη κοινωνια”
Κάπου 300.000 έλληνες επιστήμονες έτοιμοι για μετανάστευση
“ Με την ανεργια στο 30% και την εργασία να υποβαθμίζεται συνεχώς ως περιεχόμενο,τα τελευταίοα χρόνια καταγράφεται ένας αριθμός 300.000 Ελλήνων ,στην πλειοψηφία τους ειδικευμένοι επιστήμονες, που έχουν συμπληρώσει βιογραφικά για να μεταναστεύσουν. Υπάρχει μια φυγή ειδικά προς τη Γερμανια. Οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι τα τελευταία 2 χρονια, 35.000 έλληνες ειδικευμένοι έχουν ήδη εγκατασταθεί και εργάζονται στη Γερμανία. Αλλοι 25.000 αναμένονται να πάνε το 2013.
Η γερμανικη κυβέρνηση ενέκρινε νόμο για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από την αλλοδαπή» . Περισσότεροι από 8.500 αλλοδαποί γιατροί έχουν υποβάλει αίτηση για αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους στη Γερμανία ώστε να εργαστούν στη χώρα.

Οι μνήμες από τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα των δεκαετιών του 1960 και του 1970 από τις χώρες του ευρωπαικού νότου προς τη Γερμανία ξυπνούν και πάλι. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ποιοτική άποψη. Γίνεται μαζική απογύμνωση των ευρωπαικών χωρών του Νότου από τους μορφωμένους νέους, ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης και όχι από τους ανειδίκευτους γκασταρμπάιτερ γονείς και παπούδες τους. Οι ανεπτυγμένες χώρες του ευρωπαικου βορρά παίρνουν έτοιμους τους επιστήμονες χωρίς να έχουν ξοδέψει οι ίδιοι ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωσή τους,λέει ο καθηγητής Γιάννης Κουζής.
Παίρνουν επιστήμονες δωρεάν
“Η Γερμανία-τονίζει ο καθηγητής του Παντείου,ενώ έχει ιδιαίτερα αυξήσει τον τεχνικό προσανατολισμό στην εκπαίδευσή της,έχει έλλειμμα σε άλλες επιστημονικές ειδικότητες και αυτό το έλλειμμα προσπαθεί να το καλύψει με επιστήμονες των χωρών του Νότου, Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας απευθυνόμενη στους ισοπεδωμένους εργαζόμενους του Νότου τους καλεί να μεταναστεύσουν στη Γερμανία γιατί υπάρχει εργασία για τις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας.
Ποιά επιστημονικά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν όμως την μεγαλύτερη αιμορραγία προς το εξωτερικό; Γιατροί και μηχανικοί στην πλειοψηφια τους. Οι μισοί από αυτούς έχουν πτυχία από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του κοσμου,λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής της Παντείου και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής ,Γιάννης Κουζής
“Η κύρια δεξαμενή συναδέλφων που φεύγουν στο εξωτερικό είναι αυτοί που τελειώνουν την Ιατρική “λέει ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος . “ Οι περισσότεροι που πάνε έξω για ειδικότητα δεν θα γυρίσουν....

περισσότερα στην πηγή: olympia

Ηλεία: 80χρονος χτύπησε παιδί σε παιδική χαρά

Ένα σοβαρό περιστατικό με ηλικιωμένο που φέρεται να χτύπησε παιδάκι σε χωριό της νότιας Ηλείας, απασχολεί τις αστυνομικές αρχές.
Το επεισόδιο έγινε, σε χώρο παιδικής χαράς που έπαιζαν τα παιδιά και ενόχλησαν τον 80χρονο. O ηλικιωμένος με τη σειρά του, χτύπησε στο πρόσωπο ένα από αυτά με κάποιο ξύλο ή καλάμι.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι γονείς κατέθεσαν μήνυση για το συμβάν και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σοβαρή συνέχεια σε αυτό αφού το παιδάκι φέρεται να έχει καταγγείλει και άλλα σε βάρος του ηλικιωμένου.
.

Zougla.gr
madata

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki