Thursday 23 May 2013

Διεθνής Αμνηστία: Αύξηση του ρατσισμού στην Ελλάδα

Ολοένα και πιο επικίνδυνος γίνεται ο κόσμος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπως επισημαίνεται από τη Διεθνή Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο. 
.
Για την Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους κλιμακώθηκαν δραματικά το τελευταίο διάστημα, καθώς καθόλη τη διάρκεια του έτους υπήρξε πλήθος καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία, περιλαμβανομένων βασανιστηρίων και υπερβολικής χρήσης βίας, ενώ μετανάστες και αιτούντες άσυλο αντιμετώπισαν εμπόδια στην υποβολή αιτήσεών τους και συχνά κρατήθηκαν υπό άθλιες συνθήκες.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται σε αθωωτικές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων για αστυνομικούς που κατηγορούνταν για βασανιστήρια στο ΑΤ Άγιου Παντελεήμονα, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχοι.
Στην έκθεση επισημαίνεται και η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, αλλά και η υπόθεση βασανισμού των 15 αντιφασιστών διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ, αλλά και αλληλέγγυων, οι οποίο συνελήφθησαν σε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους 15. Όπως σημειώνεται «οι αρχές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, αλλά ανακριτής ζήτησε από τον Εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη στους αστυνομικούς που είχαν εμπλακεί στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαδηλωτών».
Στη διαδικασία χορήγησης ασύλου η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει πως υπήρξαν βελτιώσεις, ωστόσο σημειώθηκε μικρή πρόοδος στη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος. Στην έκθεση αναφέρονται διάφορες περιπτώσεις και επισημαίνεται πως «τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο στην προσπάθειά τους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους συνεχίστηκαν».
Για τις ρατσιστικές επιθέσεις επισημαίνεται πως ο αριθμός τους κλιμακώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. «Τον Οκτώβριο το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ανέφερε πως τα περισσότερα από τα μισά εκ των 87 καταγεγραμμένων περιστατικών ήταν συνδεδεμένα με εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες οι οποίες είχαν ενεργήσει οργανωμένα και προσχεδιασμένα», τονίζεται και γίνεται αναφορά σε ορισμένες επιθέσεις.
Επιπλέον στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφονται και άλλες περιπτώσεις παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η υπόθεση με... 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εγγραφή
στο Νηπιαγωγείο και την Α΄ Δημοτικού

Εγγραφές: Από Δευτέρα 3 Ιουνίου 
μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου
.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οι εγγραφές των παιδιών στο νηπιαγωγείο και την Α΄ τάξη του δημοτικού για το σχολικό έτος 2013 – 2014 θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 3 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Αν το παιδί σας πρόκειται να φοιτήσει σε κάποια από τις παραπάνω τάξεις, καλό είναι να γνωρίζετε τα ακόλουθα:  
.
Στο νηπιαγωγείο εγγράφονται παιδιά πρώτης νηπιακής ηλικίας (νήπια) και δεύτερης νηπιακής ηλικίας (προνήπια).  
Για τα νήπια η φοίτηση είναι υποχρεωτική και εγγράφονται κατά απόλυτη προτεραιότητα, ενώ για τα προνήπια η φοίτηση είναι προαιρετική και εγγράφονται μόνο εφόσον ικανοποιηθούν οι εγγραφές όλων των νηπίων πρώτης ηλικίας και παραμένουν ακόμα κενές θέσεις. Αρκετά συχνά, αν οι αιτήσεις είναι πολλές, γίνεται κλήρωση.
Για το σχολικό έτος 2013 - 2014, νήπια θεωρούνται τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το έτος 2008 και προνήπια όσα γεννήθηκαν το έτος 2009. Στην Α΄ τάξη του Δημοτικού εγγράφονται τα παιδιά που έχουν φοιτήσει στο νηπιαγωγείο και έχουν γεννηθεί το έτος 2007
Για τη εγγραφή στο νηπιαγωγείο θα χρειαστείτε:
  • Πιστοποιητικό γέννησης του Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του νηπίου στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια.
  • Επίδειξη βιβλιαρίου υγείας ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο να φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
  • Πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης.
  • Αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. ΔΕΗ - ΟΤΕ - Μισθωτήριο Συμβόλαιο Κατοικίας) ή Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα του νηπίου για τη διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας του.
  • Δήλωση του γονέα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου (δίνεται από το νηπιαγωγείο).
  • Ατομικό Δελτίο Υγείας (δίνεται από το νηπιαγωγείο).
Για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού
απαιτούνται, εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά, και επιπλέον:
  • Πιστοποιητικό οφθαλμολογικής εξέτασης
  • Πιστοποιητικό καρδιολογικής εξέτασης
  • Βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους διευθυντές των σχολείων και φροντίστε για την έγκαιρη εγγραφή των παιδιών σας, πριν ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές. 
πηγή: mother

Πράξη αγάπης: Εθελοντική Αιμοδοσία στην Κέρκυρα


Η Ευτυχία γράφεται με Ε και όχι με €

Φωνάξτε, ουρλιάξτε, μέχρι να σπάσει ο τοίχος της αδιαφορίας που υψώθηκε γύρω σας. Προστατέψτε με νύχια και με δόντια τη ζωή σας.
Η αυτοκτονία, η δολοφονία ή η τρομοκρατία δεν είναι η λύση για το αδιέξοδο που βρίσκεται κανείς. Καμιά πράξη που τρομοκρατεί ή θέτει σε κίνδυνο ή αφαιρεί μια ζωή δεν είναι λύση στα προβλήματα που έχει η ζωή.
    Εδώ και καιρό, όλοι μας, κάνουμε τεράστια υπομονή που πραγματικά αγγίζει – ίσως και να ξεπερνά – εκείνη των τετράποδων φίλων μας, των γαϊδουριών … Υπομονή που όμως αρχίζει να εξασθενεί ημέρα με την ημέρα κι αυτό γιατί είμαστε δυσαρεστημένοι από την όλη κατάσταση που επικρατεί γύρω μας και φορτωμένοι με περισσότερα βάρη, ασήκωτα φορτία, που μας καθιστούν όλους ή έστω τους περισσότερους σημερινούς διαδόχους του Ηρακλή.

    Δεμένοι και παρκαρισμένοι στην άκρη, όπως τα όνειρά μας, περιμένουμε τι; Να βρεθούμε στα χέρια ενός καλύτερου αφέντη; Δεν είναι αυτή η σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. 
Δεν πιστεύω ότι είμαστε ούτε δειλοί, ούτε μαζοχιστές, απλά υποτιμάμε τη δύναμή μας, δε βάζουμε τα δυνατά μας για να ενωθούμε και να αλλάξουμε τα πράγματα. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε. 
 
    Αντίθετα, εμείς παλεύουμε μόνοι μας. Ο καθένας σιωπηλά, για τον εαυτό του, για να επιβιώσει και όχι για να ζήσει, όπως έχει δικαίωμα. Μερικοί είναι “τυχεροί”, γιατί είναι κατά κάποιο τρόπο πιο δυνατοί. Μάχονται και δεν παραδίνονται εύκολα, καταφέρνουν να μείνουν όρθιοι. Τι γίνεται όμως όταν όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας τα υποστούν και οι πιο αδύναμοι, οι απροστάτευτοι, οι ανήμποροι; Πώς να αντιδράσουν, πώς να αμυνθούν, πώς να υπερασπιστούν την ίδια τους τη ζωή;

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όποιος βρεθεί σε αυτή την άσχημη θέση, στη θέση που δεν “αντέχει άλλο”, είναι να μην νιώθει ντροπή και να ζητήσει βοήθεια. Μη ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια, να το κάνετε όταν νιώθετε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο και ασήκωτο το φορτίο που βρεθήκατε ξαφνικά να κουβαλάτε. Ξεκινήστε από μόνοι σας ή οργανωθείτε σε ομάδες, σε συλλόγους, για να βρείτε λύση στα προβλήματά σας. 

    Να απευθύνεστε στην γειτονιά σας, στους φίλους, στην ενορία σας, τι νόημα έχει αλλιώς το να πιστεύουμε σε ένα Θεό όταν τον αφήνουμε απʼ έξω από τις ζωές μας. Η Εκκλησία δεν είναι μόνο για να τελέσουμε γάμους, βαφτίσια, κηδείες ή να πηγαίνουμε να προσευχηθούμε στις γιορτές. Μη φοβάστε αν λυγίσετε, ούτε να ντρέπεστε αν πέσετε κάτω. “Σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις. Σημασία έχει πόσες φορές θα σηκωθείς, αφότου πέσεις” (Non importa quante volte cadi, ma quante volte cadi e ti rialzi. Vince Lombardi).

    Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε από μόνοι σας, αν δεν βρείτε μέσα σας  τη δύναμη  που χρειάζεστε, καλέστε βοήθεια. Δεν σας καλώ να ζητιανεύετε, αλλά να ζητάτε βοήθεια και όχι μόνο για τα απαραίτητα αγαθά, αλλά και ψυχολογική στήριξη αν χρειαστεί. Απαιτήστε να σας δουν και να σας συμπεριφέρονται ως ανθρώπους και όχι ως νούμερα. 
    Φωνάξτε, ουρλιάξτε, μέχρι να σπάσει ο τοίχος της αδιαφορίας που υψώθηκε γύρω σας. Προστατέψτε με νύχια και με δόντια τη ζωή σας. Η ζωή σας δεν ανήκει σε κανέναν άλλο, εκτός από εσάς τον ίδιο. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να την καταστρέφει. Η αυτοκτονία, η δολοφονία ή η τρομοκρατία δεν είναι η λύση για το αδιέξοδο που βρίσκεται κανείς. Καμιά πράξη που τρομοκρατεί ή θέτει σε κίνδυνο ή αφαιρεί μια ζωή δεν είναι λύση στα προβλήματα που έχει η ζωή. Δεν πρέπει να νιώσετε ταπείνωση, ούτε φυσικά μίζεροι. 

    Την πραγματική μιζέρια σε αυτή τη ζωή πρέπει να την αισθάνονται αυτοί που προκαλούν πόνο στους άλλους, που πατάνε πάνω σε άλλο κόσμο, καταστρέφοντας τόσες ζωές για να ανέβουν ψηλά.  Πρόκειται για “σκουλήκια” που, όσα και να κάνουν, πάντα θα σέρνονται και θα είναι δίπλα στο κάθε σάπιο για να τρέφονται, γιατί αυτή είναι η φύση τους και δεν μπορούν να την αλλάξουν. 
    Το μόνο που κερδίζουν από την σιχαμερή συμπεριφορά τους είναι να αποκτούν περισσότερα αγαθά, που ναι μεν θα διευκολύνουν την ύπαρξή τους, αλλά σίγουρα δεν τους κάνουν πλούσιους. Όλα τα χρήματά τους δε θα είναι ποτέ επαρκή για να εξαγοράσουν τη μιζέρια της ψυχής τους. 
    Τα λεφτά αυτά θα τους χρησιμεύσουν αργότερα για να πληρώσουν την ψυχοθεραπεία, όσοι ακόμα την κατέχουν και δεν την πούλησαν στο διάολο, ή ακόμα χειρότερα, να αγοράσουν “ψεύτικους παραδείσους”, αυτά που δεν μπόρεσαν να βρουν στα μεγάλα παλάτια που ζούνε, γιατί το μόνο που κέρδισαν στη ζωή τους ήταν χρήματα, αριθμούς και μαζί με αυτά ένα μπόλικο “μηδέν”, ένα “τίποτα”, σαν τους ίδιους. Πρόκειται για μισάνθρωπους που ζουν μια άθλια και σκοτεινή ζωή  που φωτίζεται μόνο από τα φώτα της τηλεοπτικής κάμερας που έχουν ανάγκη για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Να ξέρετε ότι “η ευτυχία γράφεται με έψιλον και όχι με το σήμα του ευρώ”. Μην τους ζηλεύετε, μην ονειρεύεστε τα χρήματά τους για να σας δώσουν ευτυχία. Η ιστορία είναι γεμάτη από “πλούσιους”, επώνυμους ανθρώπους  που έζησαν και πέθαναν δυστυχισμένοι.

    Μη σας ξεγελάσουν με τις ετικέτες τους.  “Προέρχονται από καλές οικογένειες, είναι σημαντικοί άνθρωποι”. Τα λόγια αυτά δεν έχουν πραγματικά καμία αξία. Κι εσείς έχετε οικογένεια και είστε σημαντικοί, ο κόσμος όλος για τους ανθρώπους σας. Για αυτούς πρέπει να παλεύετε, να βρείτε τη δύναμη. Για τους γονείς σας που στερήθηκαν πολλά για να σας μεγαλώσουν, για τα παιδιά σας που πρέπει να μεγαλώσετε και να τα καμαρώσετε και για τα εγγόνια που θα έρθουν και τριπλασιάσουν τη χαρά.  Και να θυμάστε ότι “οι ετικέτες” συνοδεύουν πάντα τα εμπορεύματα, το κάθε τι που αγοράζεται ή πουλιέται.

    Η λέξη “Άνθρωπος” δεν έχει ανάγκη από επίθετα όπως “ευαίσθητος”  ή “καλός”. Η λέξη αυτή από μόνη της ξεχωρίζει από όλα τα άλλα όντα, τα άλλα θηρία. Ή είσαι άνθρωπος ή δεν είσαι. Οπότε η φράση ένας “κακός άνθρωπος”, είναι ουσιαστικά λάθος. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε περί ανθρωπιάς και να αναφερόμαστε και σε άτομα που ασκούν βία, που προκαλούν πόνο, που βασανίζουν, σκοτώνουν, βιάζουν σωματικά και ψυχικά, εξαπατούν και καταστρέφουν τις ζωές των άλλων. Αν πρόκειται για πολιτικούς, σβήστε τους από την πολιτική σκηνή, βάλτε τους στο περιθώριο, το μεγαλύτερο όπλο το κρατάτε εσείς στα χέρια σας, το στυλό με τον οποίο βάζετε τους σταυρούς στα ψηφοδέλτια και στις εκλογές έχετε την υποχρέωση να το χρησιμοποιείτε για το καλό όλων, για το καλό της Χώρας. Αν πρόκειται για απατεώνες, για εγκληματίες να απευθυνθείτε στη δικαιοσύνη. 

    Μη φοβάστε, μη διστάζετε, μη παραδίνεστε, μη χαλάτε τη ζωή σας εξαιτίας τους. Αντιδράστε! Το πρόβλημα συνήθως δε λύνεται από μόνο του. Εσείς όμως επιλέγετε πως θα το αντιμετωπίσετε. Μπορείτε να νιώσετε θυμό, απογοήτευση, αγανάκτηση, να υποφέρετε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, κρατώντας μια στάση παθητική ή να “σηκώσετε τα μανίκια” και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα δυναμικά και ουσιαστικά. Μπορείτε να τα καταφέρετε. Πρέπει να τα καταφέρετε, το χρωστάτε στον εαυτό σας, σε όλους τους άλλους γύρω σας και στη μνήμη αυτών που δεν τα κατάφεραν . 

    Σας έκλεψαν το μέλλον, μην τους αφήνετε να σας κλέβουν και την αξιοπρέπειά σας και τη ζωή. Να είστε περήφανοι που δεν τους μοιάζετε, που ξεχωρίζετε, που εσείς έχετε τον πραγματικό πλούτο, την καρδιά και μαζί με αυτή τη δύναμη της αγάπης. Αγάπη και σεβασμό για το κάθε τι στη ζωή … Αγάπη και σεβασμό για τη ζωή σας, πάνω από όλα.

Cosmina Furchi Gliatas
Πηγή: aixmi.gr

Πεντάχρονο κοριτσάκι είχε κυριολεκτικά «άγιο»!!

Έπεσε από τον τέταρτο όροφο και σώθηκε!
.
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι κάτοικοι της Λάρισας, όταν είδαν ένα μικρό κοριτσάκι, να πέφτει από το μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου και να σώνεται.
Το πεντάχρονο παιδί, ζαλίστηκε και έπεσε στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού του, αλλά ευτυχώς προσγειώθηκε στην πλούσια φυλλωσιά του δέντρου που ανέκοψε την πορεία της πτώσης του.
Το μικρό παιδί που είχε κυριολεκτικά «άγιο», διακομίσθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, χωρίς να έχει κάτι σοβαρό.

Πηγή: iefimerida.gr

Μια αγκαλιά... στην Οκλαχόμα

Φωτογραφίες από την τραγωδία στην Οκλαχόμα

A teacher hugs a child at Briarwood Elementary school
after a tornado destroyed the school in south Oklahoma City,
Monday, May 20, 2013.

Hugs and tears as parents

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki