Monday 27 May 2013

Φοίβος Δεληβοριάς: Το ελεφαντάκι

Έχω ένα μικράκι, ελεφαντάκι
τετρακόσια είκοσι κιλά
τρώει εφτά κασόνια, μακαρόνια
κι όλο κάνει τούμπες και γελά.
Όταν ανεβαίνει στην τραμπάλα
με πετάει ψηλά, στον ουρανό
κι όποτε βουτάει στην πισίνα
φεύγει από μέσα το νερό !
Έχω ένα μικράκι, ελεφαντάκι
τετρακόσια είκοσι κιλά
πίνει εφτά κουβάδες, λεμονάδες
κι όλο κάνει τούμπες και γελά

Παίζουμε τ’ απόγευμα στον κήπο
τρέξιμο και μπάλα και κρυφτό
κι ύστερα στο μπάνιο μου πετάει
με την προβοσκίδα το νερό

Έχω ένα μικράκι, ελεφαντάκι
τετρακόσια είκοσι κιλά
θέλει κόπο μα, θα βρω τον τρόπο
να το πάρω κάποτε αγκαλιά !!

Επικίνδυνα προϊόντα για παιδιά στις αγορές
κρατών μελών της ΕΕ

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (Υ.Α. & Π.Κ.) του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους
καταναλωτές ότι την εβδομάδα που άρχισε στις 20/05/2013 (GRAS-RAPEX – Report 20) κοινοποιήθηκαν στο σύστημα 27 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους.
Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα GRAS-RAPEX.

.............................................
.
Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται στο πίνακα που ακολουθεί.
Σημειώνεται ότι τα πρώτα τέσσερα προϊόντα του πίνακα εντοπίστηκαν αρχικά από την Υ.Α. & Π.Κ. στην αγορά της Κύπρου (χωρίς να έχουν προηγουμένως εντοπιστεί στις άλλες χώρες μέλη) και κοινοποιήθηκαν στο σύστημα Gras-Rapex.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ / ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Παιδικά μπικίνι, μάρκας Dolce & Gabbana, μοντέλα L5F829 FPRAV X0800 και L5F829 FPRAW X0800, με γραμμοκώδικες 8054214409168 και 8054214410676 αντίστοιχα και με χώρα κατασκευής την Ιταλία. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία κορδονιών με ελεύθερα άκρα που δένουν στο πίσω μέρος του ενδύματος. Γνωστοποιήθηκε στο σύστημα από την Κύπρο. Εντοπίστηκε στα καταστήματα Famous Friends και έχουν αποσυρθεί έτσι ώστε να μη τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών.
Παιδικό φορεματάκι, μάρκας SUNUVA, μοντέλο SUN-2074, με γραμμοκώδικα 5291666103944 και με χώρα κατασκευής την Ινδία. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία κορδονιών στην περιοχή των ώμων του ενδύματος. Γνωστοποιήθηκε στο σύστημα από την Κύπρο. Εντοπίστηκε στα καταστήματα Famous Friends και έχει αποσυρθεί έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών.
Παιδικό φορεματάκι, μάρκας Sunuva, μοντέλο SUN-2171, με γραμμοκώδικα 5291666104132 και με χώρα κατασκευής την Ινδία. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία κορδονιών στην περιοχή των ώμων του ενδύματος. Γνωστοποιήθηκε στο σύστημα από την Κύπρο. Εντοπίστηκε στα καταστήματα Famous Friends και έχει αποσυρθεί έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών.
Παιδικό μπικίνι, μάρκας Aletta, μοντέλο Ale-RS33135, με γραμμοκώδικα 5291666101285 και με χώρα κατασκευής την Ιταλία. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία κορδονιών στην περιοχή των ώμων του ενδύματος. Γνωστοποιήθηκε στο σύστημα από την Κύπρο. Εντοπίστηκε στα καταστήματα Famous Friends και έχει αποσυρθεί έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών.
Σκάλες, μάρκας Kanat, μοντέλα EM – 602, EM – 603, EM – 604, EM – 605, EM – 606 και EM – 607, με χώρα κατασκευής την Τουρκία. Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή πτώση του χρήστη λόγω ελαττωματικής κατασκευής της σκάλας. Δεν συμμορφώνεται με το σχετικό πρότυπο ασφάλειας.
Παιχνίδι πιστόλι που ρίχνει βέλη, άγνωστης μάρκας, μοντέλο 3977, με γραμμοκώδικα 8435284339775 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των βεντούζων που αποσπώνται εύκολα από τα βέλη.
Βρεφικές ζακέτες, μάρκας Primark, μοντέλα 2215059 και 2215075, με γραμμοκώδικα 6111209000 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των κουμπιών που αποσπώνται εύκολα από τις ζακέτες.
Παιχνίδι καροτσάκι, μάρκας Sonia, μοντέλα SO-6617 και 2386B, με γραμμοκώδικα 8462012075445 και 8462012075452 αντίστοιχα και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος τραυματισμού και παγίδευσης των δακτύλων λόγω μη ικανοποιητικής μηχανικής αντοχής με αποτέλεσμα το καροτσάκι να μπορεί να καταρρεύσει.
Τραμπολίνο, μάρκας TX-TEB, μοντέλο 88040048, με γραμμοκώδικα 5690925771038 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή πτώση του παιδιού λόγω μειωμένης μηχανικής αντοχής του πλαισίου του τραμπολίνου.
Παιχνίδι πιστόλι που ρίχνει σφαιρίδια, μάρκας LeluKulma, μοντέλο 130380/718, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος τραυματισμού λόγω του ότι η κινητική ενέργεια που αποκτούν τα σφαιρίδια είναι μεγαλύτερη του επιτρεπόμενου ορίου. Συστάσεις – Προειδοποιήσεις
Τα πιο πάνω προϊόντα έχουν ήδη εντοπιστεί στην αγορά της Κύπρου. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές ή καταναλωτές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή ή τη χρήση τους και να ειδοποιήσουν ανάλογα την Υπηρεσία.
Επικοινωνία
Για περαιτέρω πληροφορίες... 

Η αγάπη απορρίπτει τις ταμπέλες

Ο Έμερσον μιλώντας για ένα απλό αγριόχορτο, είπε ότι πρόκειται για “ένα φυτό του οποίου οι αρετές δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί”. Αναρωτιέμαι πόσους ανθρώπους έχουμε περιφρονήσει σαν αγριόχορτα, επειδή, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, μας φάνηκε ότι δεν άξιζαν την αγάπη και την προσοχή μας.
“ένα φυτό του οποίου οι αρετές δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί”
Οι άνθρωποι με τους οποίους επιλέγουμε να συνδεθούμε είναι προφανώς προσωπικές επιλογές, και έτσι πρέπει να είναι. 
Έχω την αίσθηση ωστόσο, ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρων και πολύ λιγότερο περιορισμένος αν εξετάζαμε πιο προσεκτικά τις ταμπέλες και τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε για να κρατήσουμε αποστάσεις από τους άλλους. Αν το κάναμε, μάλλον θ΄ανακαλύπταμε ότι αυτές οι βολικές κατηγοριοποιήσεις βασίζονται σε απαρχαιωμένες κασέτες που συνεχίζουν να παίζουν μέσα στο κεφάλι μας.
Στην προσπάθειά μας να εντάξουμε σε κατηγορίες τους ανθρώπους, καταλήγουμε να ελαχιστοποιήσουμε την αξία τους ή να τους αποκλείουμε για λόγους εντελώς αβάσιμους:  
χρησιμοποιούμε ως κριτήριο την ηλικία, το φύλο, την κοινωνική θέση, την οικονομική κατάσταση, το χρώμα της επιδερμίδας, τη θρησκεία, την εθνικότητα…ο,τιδήποτε για να κρατηθούμε μακριά από όσους είναι διαφορετικοί από εμάς.

Αυτό, φυσικά, μας απαλλάσσει από τον κόπο να αναπτύσσουμε ανεξάρτητη, αυτόνομη σκέψη και να αξιολογούμε κάθε άτομο ως ξεχωριστή και άξια σεβασμού προσωπικότητα.  
Είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συναντάμε να αξίζουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη προσοχή απ΄όση τους δίνουμε.
Και ποιός ξέρει; Μπορεί να ξαφνιαστούμε ανακαλύπτοντας ότι τελικά δεν είναι αγριόχορτα, αλλά μάλλον λουλούδια, κι εμείς παραλείπαμε να σταθούμε για να τα εκτιμήσουμε….
.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Leo Buscaglia  "Γεννημένοι να αγαπάμε "
πηγή: antikleidi.com

Προσποιούνταν τον αστυνομικό και αποπλανούσε ανήλικες

Συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου στα Πετράλωνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας άνδρας ηλικίας 40 ετών, ο οποίος νωρίτερα, προσποιούμενος τον αστυνομικό, προσέγγισε ανήλικη ημεδαπή και προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της.
.
Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο συλληφθείς εντόπιζε ανήλικες μαθήτριες, ηλικίας 8 έως 14 ετών την ώρα που έφευγαν από το σχολείο τους, μετά την λήξη των μαθημάτων.  

Στη συνέχεια τις ακολουθούσε, κινούμενος με μοτοσυκλέτες διαφόρων τύπων και φορώντας πάντα προστατευτικό κράνος, μέχρι την είσοδο των πολυκατοικιών στις οποίες διέμεναν.

Στη συνέχεια εισέρχονταν μαζί τους στις πολυκατοικίες και προσποιούμενος τον αστυνομικό, επιδεικνύοντας κάποια έγγραφα από το πορτοφόλι του, τις παραπλανούσε ότι διενεργεί έρευνα για κλοπή στο σχολείο ή για ναρκωτικά και τις οδηγούσε σε απόμερο κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, όπου προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος τους.

Από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι, κατά την τελευταία πενταετία, έχει ενεργήσει ασελγείς πράξεις σε βάρος 21 ανήλικων κοριτσιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.
Σημειώνεται ότι ο δράστης τη δεκαετία 1995 - 2005 είχε συλληφθεί δύο φορές, για αδικήματα τα οποία στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας ανηλίκων κάτω των 12 ετών, για τα οποία έχει καταδικασθεί και φυλακισθεί.
Σε βάρος του 40χρονου σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki