Thursday 6 June 2013

Άλλο ένα «success story» της ελληνικής κοινωνίας: 1690% αυξήθηκαν οι αιτήσεις στα «Παιδικά Χωριά SOS»

Τρία χρόνια μετά την επιβολή των δυσβάστακτων μέτρων των μνημονίων, της φτώχειας, της ανεργίας και της κοινωνικής ανέχειας, άλλο ένα «success story» της ελληνικής κοινωνίας: 1690% αυξήθηκαν οι αιτήσεις στα «Παιδικά Χωριά SOS».
.
Παιδικά χωριά SOS: Σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με την ανταπόκριση του νέου προγράμματος
.
Τα στοιχεία που παρουσίασαν είναι σοκαριστικά, σχετικά με την ανταπόκριση που είχε το νέο πρόγραμμα «Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ)».
Συγκεκριμένα από 47 οικογένειες που είχαν μπει στο πρόγραμμα το 2009 και το οποίο περιλαμβάνει υλική, ψυχολογική και εκπαιδευτική βοήθεια σήμερα εξυπηρετούνται 844 οικογένειες (1.550 ενήλικες και 1.730 ανήλικοι) σε όλη την Ελλάδα. 
Δηλαδή το ποσοστό των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια από το πρόγραμμα από το 2009 έως σήμερα αυξήθηκε πάνω από 1690% !
Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης και σήμερα με την υποστήριξη του « ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας εκτός από την Αθήνα και σε 5 άλλες πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα και την Κομοτηνή. Οι οικογένειες που προσφεύγουν στα ΚΣΠΟ εντάσσονται σε αυτά αφού πρώτα γίνει λεπτομερής έλεγχος της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικογένεια από τους αρμοδίους του προγράμματος .

Η συμβολή των ΚΣΠΟ όσον αφορά στην υλική βοήθεια που προσφέρθηκε σε 2.500 παιδιά και ενήλικες είναι τεράστια.

Ενδεικτικά δόθηκαν περισσότερα από:
- 100.000 κουτιά γάλα - 36.000 lt  λάδι
- 50 τόνους ζυμαρικά - 5.000 πάνες
- 8.000 τροφές για μωρά -10 τόνους είδη ρουχισμού.
Διατέθηκαν ακόμα φάρμακα, σαπούνια, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά, χαρτικά, όσπρια, ρύζι, κατεψυγμένα προϊόντα, σάλτσες, δημητριακά κλπ αλλά και πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες, σχολικά είδη και παιχνίδια.

Σημαντική ήταν η συμβολή σε αυτή την υλική βοήθεια για το 2012 της Vivartia-Goody’s, Τράπεζας Πειραιώς, Vodafone, HSBC, Μέλισσα-Κίκκιζας Α.Ε. και για το 2013 ING, HSBC, AC JOHNSON, Τράπεζα Πειραιώς, Vodafone, Desserta, Procter and Gamble, The Hellenic Initiative, ομογενείς από τον Καναδά και τη Γερμανία και πολλά σχολεία.

Γονείς και παιδιά λαμβάνουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της πρόληψης (ανίχνευσης) καταστάσεων, στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν σε δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα, που αφορούν στη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων παιδιών με δυσκολίες (χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες).

 
Το 2012, 834 γονείς έλαβαν συμβουλευτική υποστήριξη, 180 γονείς και 227 ανήλικα παιδιά ψυχολογική υποστήριξη, 108 παιδιά υποβλήθηκαν σε λογοθεραπεία και 249 έλαβαν μαθησιακή στήριξη από το εξειδικευμένο προσωπικό του προγράμματος.
Και στα 6 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτούργησαν, επίσης, 12 ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, με 230 παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών.

attikipress

Τι κάνει το παιδί στο Facebook;

H φυγή του 13χρονου παιδιού από τα Σπάτα μετά την γνωριμία της με 23χρονο μέσω Facebook επαναφέρει την συζήτηση για τους κινδύνους του διαδικτύου και συγκεκριμένα αυτούς από την διαδικτυακή κοινωνική δικτύωση.
.
Αντί να κυνηγάμε όμως φαντάσματα, θα ήταν προτιμότερο να μπούμε στο Facebook. 
Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία για τους κηδεμόνες και όταν υπάρχει ανάγκη -ο κηδεμόνας είναι η γιαγιά-, τον ρόλο αυτό μπορούν και πρέπει να αναλαμβάνουν οι πραγματικοί φίλοι με την βοήθεια των δικών τους κηδεμόνων.
 

Η πρώτη διαπίστωση από το περιστατικό είναι ότι δεν τηρείται το όριο των 13 ετών για την δημιουργία λογαριασμού στο Facebook, ωστόσο αυτό δεν είναι νέο. Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι, στο Facebook μπορεί να είσαι όπως θέλεις να εμφανίζεσαι, αλλά κι αυτό δεν είναι νέο.
  • Στην γειτονική Ιταλία, η ένωση γονέων στράφηκε επισήμως στην Δικαιοσύνη και αποδίδει σοβαρές ευθύνες στην πολυεθνική εταιρεία για έγκλημα. Το κυριότερο επιχείρημα της ένωσης Moige είναι ότι το Facebook καταπατά τον ιταλικό νόμο, όταν συνάπτει συμβόλαιο με παιδιά κάτω των 18 ετών, τα οποία δεν διαθέτουν την νομική ικανότητα να το πράξουν, κατά την εγγραφή τους στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Αφορμή αποτέλεσε η αυτοκτονία της 14χρονης Carolina Picchio τον Ιανουάριο του 2013, αφού είχε γίνει θύμα κοροϊδίας στο διαδίκτυο όταν δημοσιεύτηκε online βίντεο όπου εμφανιζόταν μεθυσμένη στο μπάνιο μετά από πάρτυ.
Τα παιδιά που γνωρίζονται online είναι πιθανό να κανονίσουν να γνωριστούν από κοντά -έρευνα του 2010 έδειχνε ότι 1 στα 12 παιδιά το κάνουν, με τις πιθανότητες να αυξάνονται για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας 15-16 χρονών (1 στα 7 παιδιά). Συνταρακτικό είναι ότι, όταν κανονίζουν μια τέτοια συνάντηση συνήθως περιορίζονται να ενημερώσουν κάποιον συνομήλικό τους ή κανέναν. Σε συνδυασμό με την άγνοια των κηδεμόνων, η συνάντηση αυτή χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου -όλοι μπορούν να εμφανιστούν στο Facebook με ψεύτικο «προφίλ».
 
Μην μιλάς σε αγνώστους
Το Facebook είναι πολυσύχναστο στέκι και το πιθανότερο είναι ότι ένα παιδί θα βρει εκεί φίλους και συμμαθητές και μπορεί να γνωρίσει νέους από «φίλο» σε «φίλο». Για αυτό παραμένει ψηλά και μάλιστα ως υποχρέωση των παιδιών να αποφεύγουν αγνώστους και να αναφέρουν ύποπτες/επιβλαβείς ή παράνομες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο. Η λίστα των υποχρεώσεων που οφείλουν να σέβονται οι ανήλικοι online καταρτίστηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Το Facebook προτείνει τα ακόλουθα στους γονείς:

  • Η εξοικείωση με την τεχνολογία ίσως σας δυσκολέψει. Μην φοβάστε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνετε.
  • Αν δεν είστε ήδη στο Facebook, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε μέλος. Έτσι θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται!
  • Δημιουργήστε μια ομάδα Facebook για την οικογένειά σας. Έτσι θα έχετε έναν ιδιωτικό χώρο όπου θα μοιράζεστε φωτογραφίες και θα μένετε σε επαφή.
  • Μάθετε στα έφηβα παιδιά σας τα βασικά σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το Χρονολόγιό τους στο Facebook και τους άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους απόρρητους και ασφαλείς.
  • Μιλήστε για την ασφάλεια σε θέματα τεχνολογίας ακριβώς όπως μιλάτε για την ασφάλεια στην οδήγηση και στα σπορ.
Τίποτα δεν θα σας βοηθήσει, εάν δεν μιλάτε με το παιδί.
 
«Συζητήστε με τον έφηβο»
  • Αν έχεις κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή στο Διαδίκτυο, θα έρθεις να μου το πεις;
  • Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί θεωρείς σημαντικό για σένα το Facebook.
  • Μπορείς να με βοηθήσεις να δημιουργήσω Χρονολόγιο στο Facebook;
  • Ποιοι είναι οι φίλοι σου στο Facebook;
  • Θέλω να γίνω φίλος σου στο Facebook. Σε πειράζει; Αν ναι, γιατί;

Η επικοινωνία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται μέσω email στο ccu (at-αντικαθίσταται από το λεγόμενο «παπάκι») ath.forthnet.gr. 

Πηγή: tech.in.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ στο Τελευταίο Θρανείο

Μια ανθισμένη Καλημέρα!!

The Melody of My Soul

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki