Sunday 16 June 2013

Ζώντας για λίγο στο σκοτάδι: Πώς μαθαίνουν οι τυφλοί;

Με αφορμή το μάθημα Μουσείο Αφής από το βιβλίο της γλώσσας αλλά και την εμπλοκή μας στις δράσεις: Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων και Εμείς, οι άλλοι τόσο διαφορετικοί και τόσο ίδιοι αναρωτηθήκαμε πως "βλέπουν" οι τυφλοί. 
Μιλήσαμε για το σύστημα Μπράιγ και εξηγήσαμε ότι στο Μουσείο Αφής δίνεται η δυνατότητα στα μη βλέποντα άτομα να κατανοήσουν τον κόσμο της τέχνης. 


Έτσι λοιπόν, βάλαμε ένα μαντίλι στα μάτια μας και προσπαθήσαμε να ψηλαφίσουμε ένα χάρτη τυπωμένο ειδικά για τυφλούς. 
Οι μαθητές δεν ήξεραν τι ήταν αυτό που ψηλάφιζαν και κλήθηκαν να το ανακαλύψουν "βλέποντας" με τα χέρια τους, όπως ακριβώς και οι τυφλοί. Πολλά παιδιά αδυνατούσαν να το βρουν ενώ άλλα τα κατάφεραν! Όλα πάντως συνειδητοποίησαν την αξία των ματιών μας και το πόσο πολύ στηριζόμαστε σε αυτά!
Η συνέχεια στο βίντεο που ακολουθεί... 

.
Για να δείτε σχετικές δράσεις άλλων συναδέλφων των σχολείων μας κάντε κλικ εδώ.

Άλλο ένα «success story»: Στο έλεος του Θεού 597.000 Ελληνόπουλα - Ζουν στην απόλυτη φτώχεια

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως από έκθεση της UNICEF, σύμφωνα με τα οποία, στην Ελλάδα του 2013, 597.000 Ελληνόπουλα ζουν στην απόλυτη φτώχεια.

UNICEF: One in three Greek children living in poverty

Παράλληλα, 332.000 παιδιά στερούνται τα βασικά αγαθά στην καθημερινότητα τους, με το 9,2% των παιδιών, να μένουν σε σπίτια που όλοι είναι άνεργοι. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με την έκθεση, τα φτωχά νοικοκυριά προτιμούν να ξοδεύουν για την ένδυση και όχι για την εκπαίδευση των παιδιών, ενώ το πιο σοκαριστικό απ΄όλα είναι πως έχει «ανέβει» και η παιδική εγκληματικότητα, με τα εγκλήματα από ανηλίκους 9-13 ετών, να έχουν αυξηθεί κατά 58%!
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Τα προβλήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη διαβίωση των παιδιών όσο και στα ζητήματα που συνδέονται με την υγεία τους, με την εκπαίδευσή τους, με την ανάπτυξή τους», τόνισε  ο πρόεδρος της UNICEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις προτάσεις της UNICEF για την αντιμετώπισή τους.
Η έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της UNICEF με θέμα «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα του 2013», έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών βασίζεται σε στοιχεία του 2011, και  αναφέρει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω σοκαριστικά στοιχεία:

Το 50,8% των νοικοκυριών με παιδιά, δεν μπορεί να πληρώσει μια εβδομάδα διακοπών, το 37,2% δεν μπορεί να καλύψει τους λογαριασμούς, τις πιστωτικές και τα δάνεια, ενώ το 34,5% δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τις έκτακτες ανάγκες! 

Αναφορικά με την αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας, οι περισσότεροι ανήλικοι παραβάτες είναι αγόρια (87,1%) και τα 2/3 τους είναι ημεδαποί, με τις περισσότερες δράσεις τους να είναι κλοπές. 
Το 44,3% των νοικοκυριών με παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλώνει αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε 2η ημέρα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά.
briefingnews

Κύπρος: Σύλληψη για παιδική πορνογραφία

Συνελήφθη πρόσωπο από την Επαρχία Λευκωσίας ο οποίος φέρεται να εμπλέκετε σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας. 

Όπως αναφέρει η αστυνομική ανακοίνωση , ακολούθησε έρευνα στην οικία του υπόπτου, όπου παραλήφθηκαν ως τεκμήρια δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο κάρτες μνήμης, μια συσκευή αποθήκευσης δεδομένων και ένας σκληρός δίσκος. 
Ο συλληφθείς παραδέχθηκε ενοχή.

περισσότερα στην πηγή: elamcy

Η μικρή Παρασκευή δεν βλέπει. Mε την αγάπη και τη συμπαράστασή μας αυτό μπορεί να αλλάξει

Κάποιοι μετράνε την αγάπη με ένα βλέμμα, με μερικά όμορφα λόγια…Ένας γονιός δεν έχει λόγο να βάλει μέτρο στην αγάπη.
Κάποια παιδάκια χρειάζονται παραπάνω φροντίδα...
Αντλεί δύναμη από το παιδί και παλεύει καθημερινά να του δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί. Κάποια παιδάκια χρειάζονται παραπάνω φροντίδα...
Όπως η μικρή Παρασκευή, η όποια από βρεφική ηλικία γνώρισε την ψυχρότητα των νοσοκομείων αλλά και των χειρουργείων… Η Παρασκευή – Ευφραιμία Θεοδώρου δεν μπορεί να δει αλλά ούτε και να μιλήσει. 
Είναι μόλις πέντε χρονών και ακόμα δεν έχει περπατήσει. Δίνει μάχη για να κρατήσει την όρασή της. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποστεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
Στην ηλικία μόλις των έξι μηνών το μικρό κοριτσάκι είχε υποβληθεί στην πρώτη της εγχείρηση στο αριστερό της μάτι. 
Η επέμβαση έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο των Αθηνών, «Γεννηματάς», αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Όπως μας αναφέρει ο πατέρας του κοριτσιού, κ. Απόστολος Θεοδώρου, οι γιατροί τότε του είχαν πει χαρακτηριστικά «να σταματήσει να κάνει πειράματα στην Ελλάδα καθώς δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα». Η λύση λοιπόν ήταν να μεταφερθεί η μικρή στην Αμερική και να υποβληθεί σε εγχείρηση. Τα έξοδα όμως για την οικογένεια είναι πολλά… Έπειτα από την πρώτη εγχείρηση, όμως, το κοριτσάκι υπέστη μια καθολική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Τότε εξετάστηκε από γιατρούς, οι οποίοι διέγνωσαν ότι το παιδί θα έπρεπε να μεταβεί στο εξωτερικό, διότι εκεί μπορούσε να λάβει την ενδεδειγμένη θεραπεία.Την άνοιξη του 2009 η Παρασκευή κατάφερε να μεταβεί σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και στα δυο της μάτια. Η επέμβαση έγινε στο Children’s Hospital of Los Angeles- Doheny Retina Institute.

Το Ινστιτούτο αυτό διευθύνει ο Thomas Lee, MD, o οποίος διαθέτει εμπειρία δεκαετιών στις σύνθετες διαταραχές του αμφιβληστροειδούς και διεξάγει έρευνες για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν ενίοτε στους οφθαλμούς των παιδιών. «Για τους πρώτους πέντε μήνες η μικρή έδειχνε σημάδια βελτίωσης», μας λέει ο κ. Θεοδώρου. «Σημάδια ότι βλέπει, ότι αντιλαμβάνεται το φως, τον ήλιο. Ξαφνικά όμως υπέστη ξανά αποκόλληση». Τώρα, η οικογένεια παλεύει πάλι από την αρχή να βρεθούν τα χρήματα και να μεταφερθεί εκ νέου στην Αμερική για εγχείρηση.

Παράλληλα, η Παρασκευή πάσχει από οστεοπόρωση σοβαρού βαθμού, που μπορεί να της προκαλέσει κατάγματα, καθώς της χορηγούνται τα ενδεδειγμένα φάρμακα.Η μικρή δηλαδή δεν μπορεί να δει, να μιλήσει ή να περπατήσει. Το κόστος των φαρμάκων που χορηγούνται στη μικρή τα καλύπτει η Πρόνοια, μας αναφέρει ο πατέρας της Παρασκευής. Ωστόσο, για την περίθαλψη και τις εγχειρήσεις εκτός Ελλάδας το υπουργείο Υγείας καλύπτει το 1/3 των εξόδων. Έτσι θα γίνει και τώρα. Αλλά το ποσό είναι μεγάλο και κανείς δεν ξέρει πόσο ακριβώς θα χρειαστεί να παραμείνει στην Αμερική. «Αυτή τη φορά ίσως μείνουμε και μήνες», μας λέει ο κ. Θεοδώρου.

«Θα προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε και να βρούμε λύση και για την οστεοπόρωση». Τα έξοδα για την οικογένεια της μικρής Παρασκευής δεν σταματάνε. Τα οικονομικά περιθώρια έχουν στενέψει. Καθημερινά χρειάζεται φροντίδα και φάρμακα.
Οι γονείς και τα αδέλφια της την βοηθάνε όσο το δυνατόν καλύτερα αλλά δεν φτάνει. «Μόλις βρεθούν τα χρήματα θα φύγουμε αμέσως για την Αμερική», μας λέει ο πατέρας της.

Η μικρή Παρασκευή θα συνεχίσει να δίνει μάχη. Τα χρήματα δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην υγεία ενός μικρού παιδιού.Για την οικονομική στήριξη της Παρασκευής – Ευφραιμίας Θεοδώρου έχει ανοίξει ένας τραπεζικός λογαριασμός, στον οποίο ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει τη δική του μικρή ή μεγάλη βοήθεια.

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Απόστολο Θεοδώρου στα παρακάτω τηλέφωνα:
697 9724915
694 2216572

Η Γιορτή του πατέρα - Ο ρόλος του πατέρα στην ψυχική ανάπτυξη του παιδιού

Κανείς από τους δύο γονείς δεν μπορεί να αναπληρώσει τα καθήκοντα του άλλου. Το περιεχόμενο του ρόλου τους είναι ξεχωριστό, σημαντικό και απαραίτητο για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.
Η αλήθεια είναι πως ενώ συνήθως θυμόμαστε την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου, ελάχιστοι θυμούνται ότι ένα μήνα μετά γιορτάζουν οι ανά τον κόσμο μπαμπάδες. Και παρ’ ότι μπορεί να μην το δείχνουν, θα ήθελαν κι εκείνοι λίγη από την αναγνώριση και τις εκδηλώσεις αγάπης που απολαμβάνουν οι μαμάδες στην αντίστοιχη γιορτή τους.
.
Ιστορικά

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Με δώρα απ' όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.
Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Ο ρόλος του πατέρα στην ψυχική ανάπτυξη του παιδιού

Μέχρι πρόσφατα, ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια και ειδικά στην ανάπτυξη του παιδιού, θεωρούταν δευτερεύουσας σημασίας. Ίσως, γιατί υπήρχε η πεποίθηση ότι η επίδρασή του έχει μικρότερη σημασία από εκείνη της μητέρας. Σήμερα, είναι σαφές ότι η αλληλεπίδραση πατέρα-παιδιού είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την προσωπικότητα του παιδιού.

Αρχικά, όλοι ως βρέφη βιώνουμε μια ενότητα με τη μητέρα, η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες μας πρόθυμα και με ευαισθησία. Η μητέρα στους πρώτους αυτούς μήνες είναι σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης της προσωπικότητας του ανθρώπου. Ο πατέρας πρέπει να αποδεχτεί αυτή τη σχέση και αργότερα με την παρουσία του στο πλάι της γυναίκας του, να ξεκινήσουν οι προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης του βρέφους από τη σχέση προσκόλλησης με τη μητέρα, προκειμένου η σχέση αυτή να μην λάβει παθολογικά χαρακτηριστικά και να μην γίνει η αιτία ψυχολογικών προβλημάτων στη μετέπειτα ενήλικη ζωή.
 
Η πατρότητα είναι το ίδιο ευχάριστη και απαραίτητη στο παιδί με τη μητρότητα. 
Το ίδιο το παιδί αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν δέχεται τις φροντίδες του πατέρα του, ενώ ταυτόχρονα πολλοί πατέρες χαρακτηρίζουν τη συγκίνηση που λαμβάνουν από τις αντιδράσεις των παιδιών τους, σαν ένα από τα πιο μεγάλα πλεονεκτήματα του να είναι κανείς πατέρας.
 
Ο πατέρας που συμπεριφέρεται απέναντι στο παιδί του με στοργή και φροντίδα συμβάλλει σημαντικά στην ευτυχία και την ψυχική ισορροπία του παιδιού του. 
Μεταξύ άλλων, η σεξουαλική ταυτότητα του παιδιού εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από τη στάση του πατέρα. Όταν ο πατέρας απουσιάζει, παρατηρείται έλλειψη ανδρικού προτύπου και το παιδί καλείται να ανακαλύψει από μόνο του την έννοια της ανδρικής του ταυτότητας. Αυτό έχει ως συνέπεια τα αγόρια να γίνονται ευάλωτα στη μίμηση αρνητικών στερεοτυπικών ανδρικών συμπεριφορών, όπως αυτές διαμορφώνονται στα πλαίσια της εκάστοτε κοινωνίας (σκληρές, επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές) και οι οποίες θα στέκονται εμπόδιο στη μελλοντική σχέση τους με το άλλο φύλο.
 
Η μικρή συμμετοχή ενός πατέρα στη ζωή του παιδιού του, και η οποία χαρακτηρίζεται από αποδοκιμασίες, επιπλήξεις και σωματικές τιμωρίες, δημιουργεί αισθήματα ματαίωσης και απέχθειας του παιδιού προς τον πατέρα. Η υιοθέτηση εκ μέρους του πατέρα μιας τέτοιας άσχημης και ανώριμης συμπεριφοράς, δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες είτε για παραβατική, βίαιη αντίδραση από μέρους του παιδιού είτε για ολοκληρωτική υποταγή του στις απαιτήσεις των γονιών τους. Αμφότερες οι καταστάσεις αυτές έχουν καταστροφικές συνέπειες στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού.
 
Εκτός όμως από την ποσότητα του χρόνου που αφιερώνει ο πατέρας στην ανατροφή του παιδιού του, εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ποιότητα της σχέσης πατέρα-παιδιού. Η επιρροή του πατέρα πάνω στο παιδί θα ήταν πιο μεγάλη, αν ακόμα και τις λίγες ώρες που περνούν μαζί, τις διέθετε για να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Ο πατέρας πρέπει να είναι ο πρώτος και καλύτερος φίλος του παιδιού από τον πρώτο χρόνο της ηλικίας του. Για να γίνει αυτό δεν πρέπει το παιδί να τον φοβάται, αλλά να τον σέβεται και να τον αγαπά.
 
Από τη μεριά της η μητέρα πρέπει να διάκειται θετικά για τις σχέσεις του παιδιού της με τον πατέρα, να τις βοηθά και όχι να γίνεται εμπόδιο σε αυτές. 
Γύρω στα πέντε το παιδί δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον πατέρα του. Είναι μια φυσιολογική εκδήλωση που πρέπει να ενισχυθεί και από τους δύο γονείς και όχι να τη βλέπει η μητέρα σαν ταπείνωση ή παραμερισμό της. Ο γιος διδάσκεται πώς να γίνει πατέρας από τον ίδιο του τον πατέρα, παρατηρεί τις σχέσεις του πατέρα του με τα άλλα αδέρφια του και παρακολουθεί προσεκτικά τον τρόπο που αντιδρά ο πατέρας απέναντι στον ίδιο. Το κορίτσι μαθαίνει πώς είναι ο άνδρας και πώς συμπεριφέρεται ο πατέρας. Οι σχέσεις του πατέρα με τη μητέρα προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να παρατηρούν όλες τις πλευρές της συμπεριφοράς τους σαν συζύγων. Ειδικά για το αγόρι ο πατέρας αποτελεί το πρότυπο που σαν μικρός το μιμείται και σαν μεγάλος θέλει να ταυτιστεί μαζί του.
 
Είναι φανερό πως κανείς από τους δύο γονείς δεν μπορεί να αναπληρώσει τα καθήκοντα του άλλου. Το περιεχόμενο του ρόλου τους είναι ξεχωριστό, σημαντικό και απαραίτητο για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.

neaygeia
Σχετικά:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki