Wednesday 19 June 2013

Αλαλούμ στη δημόσια παιδεία
Τα παιδιά δεν ξέρουν σε ποιο σχολείο θα πάνε

Άλλες 121 μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σβήνουν φέτος από το χάρτη.
.
Το υπουργείο στέλνει τους μαθητές όπου υπάρχει ... χώρος.
.
Aνησυχία, αντιδράσεις γονιών και διαξιφισμοί με διευθυντές σχολείων συνθέτουν το σκηνικό, λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν οι εγγραφές στα δημόσια σχολεία. Η αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων προκαλείται εκ νέου από την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να εξοικονομήσει δαπάνες ανασυντάσσοντας το σχολικό χάρτη, όπως διαβάζουμε στην iefimerida.
Άλλες 121 μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σβήνουν φέτος από το χάρτη. 
Το κύμα διαρροής μαθητών από την ιδιωτική εκπαίδευση πνίγει τα δημόσια δημοτικά σχολεία και οι διευθυντές δίνουν σαφείς οδηγίες κατά την διαδικασία της εγγραφής ενός παιδιού ότι έχουν λάβει εντολή να εξαντλήσουν το όριο των 25 μαθητών σε κάθε τμήμα. 
Κι αυτό διότι υπάρχει επίσης σαφή εντολή να μην δημιουργηθούν νέα τμήματα, ακόμα κι όταν οι μαθητές μιας τάξης είναι υπεράριθμοι.
Οπότε, όσοι μαθητές ...περισσεύουν, στέλνονται σε όμορα σχολεία, τα οποία βεβαίως δεν είναι πάντα κοντά στις οικογενειακές εστίες των μαθητών. 
Ακόμη, δε παρότι οι εγγραφές λήγουν στις 21 Ιουνίου, δεν έχουν καθοριστεί όροι και προϋποθέσεις για το ποιοι μαθητές θα φοιτήσουν στα σχολεία που εγγράφηκαν και ποιοι θα διοχετευτούν αλλού.
Είναι νωπές, άλλωστε για τους περισσότερους γονείς, οι μνήμες από τις κληρώσεις που γίνονται στα νηπιαγωγεία – το νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση - ακόμα και λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα βρεθούν τα παιδιά τους.

19 Ιουνίου: Επέτειος θανάτου του ποιητή Άγγελου Σικελιανού - Αφιερώματα στον ποιητή από την ΕΡΤ...

Να γιατί το μαύρο στην ΕΡΤ είναι μαύρο στον Πολιτισμό 
.

Angelos Sikelianos

.................................
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Σικελιανός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού, με κορυφαία εκδήλωση το ποίημα και το λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του Παλαμά το 1943
Tο 1946 εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ενώ το 1949 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νομπέλ. 
Ο Άγγελος Σικελιανός πέθανε στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου του 1951, και ενταφιάστηκε στους Δελφούς, όπου τον ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα η πρώτη του σύζυγος Eva Palmer. 
Ήταν ο πρώτος Έλληνας λογοτέχνης του 20ου αιώνα ο οποίος προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (1949).
περισσότερα βιογραφικά εδώ: tvxs


δείτε επίσης: 

Ο Άγγελος Σικελιανός αγνοώντας τελείως την παρουσία του πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου - στη νεκρώσιμη ακολουθία για τον Κωστή Παλαμά - και των αξιωματικών του Άξονα, αποδύθηκε σε ένα κάλεσμα για εθνική αφύπνιση, με μια απαγγελία γεμάτη συγκίνηση, με βροντώδη φωνή και ρωμαλέο ύφος. 
 Ήταν ένας πραγματικός επαναστατικός παιάνας.

 

Τέλος το σχολείο, όχι όμως το παιχνίδι και η άσκηση!

Τι κάνουν τα περισσότερα παιδιά μέχρι να φτάσει η ώρα των διακοπών; Περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση 
ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. 
.
Τα σχολεία κλείνουν και τα περισσότερα παιδιά –μέχρι να έρθει η στιγμή της αναχώρησης για τις διακοπές– κλείνονται στα διαμερίσματα και έρχονται αντιμέτωπα με τη μεγαλύτερη απειλή του καλοκαιριού: την ανία!
«Η περίοδος που μεσολαβεί από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τα παιδιά να βρεθούν στη θάλασσα ή κοντά στη φύση είναι η πιο κρίσιμη», επισημαίνουν οι ειδικοί, «καθώς το πέρασμα από το φορτωμένο πρόγραμμα του χειμώνα στη ραστώνη του καλοκαιριού μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλο σοκ».
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα ρυθμό, ένα πρόγραμμα. Το να βρεθούν ξαφνικά στο σπίτι χωρίς να έχουν κάτι συγκεκριμένο να κάνουν ανατρέπει το φυσιολογικό τους ρυθμό. Και για αυτά φυσιολογική είναι η κίνηση, η δράση.
.

Τι κάνουν, όμως, τα περισσότερα παιδιά μέχρι να φτάσει η ώρα των διακοπών; Περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
«Αυτή η αδράνεια, όμως, είναι καταστροφική, γιατί τα αδρανή παιδιά θα γίνουν αδρανείς ενήλικες», επισημαίνουν οι ειδικοί και υπογραμμίζουν τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα για τους νέους.

Η παρέμβαση των γονιών
Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα σε κάποιου είδους σωματική άσκηση. Που μπορεί να σημαίνει τρέξιμο, ποδήλατο, χορός ή απλώς παιχνίδι κάπου έξω από το σπίτι.
..............................................
Όχι στην αδράνεια!  
Διαβάστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δραστηριοποιήσετε τα παιδιά σας αυτή την εποχή...

  • Η άσκηση θα πρέπει να είναι ευχάριστη. Αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν πολλές και διάφορες δραστηριότητες και ασκήσεις για να καταλήξουν σ’ αυτό που τους κάνει να περνούν καλά. Ο καλύτερος συνδυασμός, εκείνος που κρατά σχεδόν πάντα ζωντανό το ενδιαφέρον του παιδιού, περιλαμβάνει ανταγωνιστικά και μη ανταγωνιστικά παιχνίδια.
  • Οι αθλητικές δραστηριότητες θα πρέπει να ταιριάζουν με την ηλικία, τις ικανότητες και την ιδιοσυγκρασία των παιδιών. Για παράδειγμα, τα ομαδικά παιχνίδια μπορεί να μην είναι ευχάριστα για τα μικρά παιδιά, είναι όμως ιδανικά για τα μεγαλύτερης ηλικίας αγόρια και κορίτσια.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους σχετικά με την άθληση. Να θυμάστε πάντα πως σημασία δεν έχει τι κάνουν, αλλά το ότι ασχολούνται με κάτι.
  • Διοργανώστε οικογενειακές αθλητικές εξορμήσεις, όπως μια βόλτα με τα ποδήλατα, μια διαδρομή τζόκινγκ, έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ.
  • Περιορίστε το χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση στο ελάχιστο. Δύο ώρες την ημέρα θεωρείται υπεραρκετός χρόνος.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν τα παιδιά σάς βλέπουν να αθλείστε, τότε στο μυαλό τους η γυμναστική καταχωρίζεται ως μια φυσιολογική δραστηριότητα και είναι πολύ πιο εύκολα για εκείνα να την εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

περισσότερα στην πηγή: mitrikosthilasmos
πηγή της πηγής: belife

Το χαμένο σήμα της δημοκρατίας

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο - προπομπό του ντοκιμαντέρ του Εξάντα για το κλείσιμο της ΕΡΤ. 
Πλάνα και αντιδράσεις μέσα από το ραδιομέγαρο τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση Κεδίκογλου.
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος κατέγραψε με τον φακό του τις πρώτες αντιδράσεις στο λουκέτο που μπήκε στη δημόσια τηλεόραση.


Όπως ανακοινώνουν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ:
«Απαντάμε στον αυταρχισμό με δημιουργία
Η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, και ο τρόπος με τον οποίο έγινε, μας συγκλόνισε. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί βρεθήκαμε στο ραδιομέγαρο από την πρώτη στιγμή. Κάθε μέρα καταγράφουμε ότι βλέπουμε. Μοντάραμε γρήγορα 9 λεπτά για να μη σβηστούν από τη μνήμη μας όσα έγιναν την πρώτη μέρα. Αυτός είναι ο τρόπος αντίδρασής μας. Θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε.»

Η sequence αποτελεί προπομπό του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που γυρίζουμε από την αρχή της κρίσης, τα τελευταία τρία χρόνια. Λέγεται AGORÁ - From Democracy to the Market, και αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων. Το AGORÁ θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2014.

Πολλούς Χαιρετισμούς
Γιώργος Αυγερόπουλος
Δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ Εξάντας
Βασικοί Συντελεστές:
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή
Εικόνα: Γιάννης Αυγερόπουλος, Άννα Πρόκου
Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Μοντάζ: Άννα Πρόκου, Βασίλης Μάγκος
Δημοσιογραφική Έρευνα: Γεωργία Ανάγνου, Αχιλλέας Κουρεμένος, Ανδρέας Βάγιας
Παραγωγή: Small Planet Documentary Production House smallplanet.gr".
Πηγή: Εξάντας

Άφησαν νηστικό παιδί για χρέος 1,75£

Απίστευτο περιστατικό στη Βρετανία. Εστιατόριο σχολείου δεν έδωσε φαγητό σε παιδί, λόγω ενός πολύ μικρού χρέους του πατέρα του 

Boy refused lunch meal at Devon school over £1.75 debt


Ο 10χρονος Jacob στο διάλειμμα του μαθήματος του σχολείου του, στο Hayes Primary School στο Paignton της Μεγάλης Βρετανίας πήγε στο εστιατόριο του σχολείου του, για να πάρει το δίσκο του.

Εκεί, όμως έμεινε έκπληκτος με την άρνηση του υπεύθυνου να του παρέχει το γεύμα, με τη δικαιολογία ότι ο πατέρας του χρωστάει στο σχολείο από την προηγούμενη ημέρα 1,75£.
Ο μικρός μαθητής  ξέσπασε σε κλάματα και πήγε και κάθισε σ' ένα από τα τραπέζια όπου μια τραπεζοκόμος -επειδή τον λυπήθηκε- του προσέφερε ένα μήλο για να μην μείνει εντελώς νηστικός.
H Katherine Tompkins,  διευθύντρια του σχολείου  Tor Bridge Primary στο  Plymouth, είπε:"Εμείς δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο σύστημα πληρωμών. Πότε δεν θα αρνηθούμε το γεύμα ενός παιδιού".
Από την πλευρά της η Veronica Prior, διαχειρίστρια της κουζίνας στο σχολείο St Mary στο Plympton ανέφερε: “Ποτέ δεν θα άφηνα  ένα παιδί  έξω από την αίθουσα χωρίς τροφή, νομίζω ότι είναι αρκετά αηδιαστικό. Όποιος το έκανε πρέπει να απολυθεί".
Μόλις ο πατέρας ενημερώθηκε για το περιστατικό, κατηγόρησε τη διεύθυνση του σχολείου για συναισθηματική και σωματική αμέλεια γενικότερα των παιδιών, σε μία υπόθεση που θυμίζει Oliver Twist , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μάλιστα, τόνισε ότι επισκέπτεται άλλα σχολεία της περιοχής όπου θα μετεγγράψει τους δύο γιους του.
Εκπρόσωπος του σχολείου δικαιολογήθηκε, τονίζοντας  ότι το προσωπικό της κουζίνας ακολούθησε επακριβώς τους κανόνες.
Από την πλευρά του ο πατέρας επιπλέον κατηγόρησε το σχολείο ότι χρησιμοποιεί ως όπλο ένα παιδί σε περίπτωση που ο οποιοσδήποτε γονιός τολμήσει να μην καταβάλει την πληρωμή μίας και μόνο ημέρας.
"Είμαι εξοργισμένος. Δεν βρέθηκε ένας δάσκαλος να έρθει να μου πει ότι υπάρχει θέμα", συμπλήρωσε ο πατέρας του δεκάχρονου μαθητή.
Επίσης, ανέφερε ότι είναι δικό του σφάλμα, καθώς συνήθως καταθέτει 12 περίπου ευρώ στον λογαριασμό, αλλά δεν γνώριζε ότι αυτήν τη φορά υπήρχε έλλειμμα.
(Πηγή: BBC)
news247

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki