Monday 1 July 2013

«Ελλήνων Δρώμενα»: Σέρρα, ο χορός των Ποντίων

«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοί στήν παράδοση, ὅσοι δέν ἀρνηθήκαμε τό γάλα πού βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στήν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτούς πού θέλουνε τήν Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρίς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρίς μυρουδιά.» 
Φώτης Κόντογλου
«... είναι ο χορός των Ποντίων... είναι η αφήγηση της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού με τη γλώσσα του σώματος... ο Χάροντας το βάζει στα πόδια όση ώρα χορεύουν... ο γέρον πα ζωντάνευε.... θεωρώ τον χορό την αυριανή ταυτότητα της ράτσας μου....»

Πώς δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα στοιχεία που απεικονίζονται στο χορό Σέρρα;
Ποια είναι η καταγωγή του χορού και από πού πήρε το όνομά του;
Είναι «πυρρίχιος» - πολεμικός χορός; ποιοι τον χόρευαν, πότε και γιατί;
Ο φακός της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ περιηγήθηκε στις αμιγώς περιοχές κατοικίας Ποντίων στην πόλη της Κοζάνης και στα χωριά Αλωνάκια, Άγιος Δημήτριος, Πρωτοχώρι, Σκήτη, Τετράλοφος, Κοιλάδα κ.α. και κατέγραψε αυθεντικές χορογραφικές απεικονίσεις του χορού «Σέρρα» μαζί με αυθεντικές αφηγήσεις για την πρωταγωνιστική σχέση που κατέχει ο συγκεκριμένος χορός στη ζωή τους.

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ, 27-01-2013, ΕΤ3

Μια καλοκαιρινή απόδραση με τα παιδάκια σας
στον Πευκιά του Ξυλοκάστρου

Στον πευκιά...
Ακολουθώντας την παλιά εθνική οδό ανάμεσα στους οικισμούς του Ξυλοκάστρου και της Συκιάς, εκτείνεται ένα φυσικό πευκοδάσος κατά μήκος του Κορινθιακού. 
Χαλέπιος πεύκη, σχίνο, μυρτιά, λυγαριά, κέδρος, φοινικικό πουρνάρι, αλμυρίκι, αρκουδόβατο, αγριοκάλαμο, κουνούκλα, θυμάρι, αφάνα και άλλα 17 φυτά έχουν αναπτυχθεί στην υφάλμυρη αυτή ζώνη. 
Συνολικά περιέχονται 83 διαφορετικά είδη χαρακτηρίζοντας τον Πευκιά ένα πολύ καλό βοτανικό κήπο, χαρακτηρισμένο ως Αισθητικό Δάσος. 

"Το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας" του Κώστα Καρυωτάκη και πηγή έμπνευσης του Άγγελου Σικελιανού, που το θαυμάσιο σπίτι του ακόμη σώζεται, σχεδόν μέσα στα πεύκα της Συκιάς, θα είναι πάντα η ψυχή του Ξυλοκάστρου.

xylokastro-evrostini

Έφηβη στο νοσοκομείο από κατανάλωση βότκας
που είχε βουτήξει σε… ταμπόν!

  Οι έφηβοι καταφεύγουν σε αυτή, γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να ξεγελάσουν τους γονείς τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.
Μια έφηβη νοσηλεύτηκε με συμπτώματα δηλητηρίασης από αλκοόλ στη Μούρθια της Ισπανίας, έχοντας καταναλώσει πάνω από μισό λίτρο βότκα που είχε βουτήξει σε… ταμπόν! 
El ‘tampodka’, la moda de absorber el alcohol por la vagina

Girl collapses after using vodka soaked tampon

Το κορίτσι νοσηλεύτηκε δύο ημέρες στο νοσοκομείο. 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της The Sun η ανήλικη χρησιμοποίησε ταμπόν βουτηγμένο στο αλκοόλ, ακολουθώντας μια νέα «τρέλα» στις τάξεις των συνομηλίκων της. 

«Το ταμπόν εισέρχεται στον κόλπο, απ’ όπου το αλκοόλ απορροφάται και κυκλοφορεί στο αίμα πιο γρήγορα απ’ ό,τι από το στομάχι, λόγω της λεπτής βλεννογόνου μεμβράνης» ανέφερε ένας γιατρός, γράφει το δημοσίευμα. 

Η μέθοδος αυτή, γνωστή και ως «ταμποβότκα», είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους στις ΗΠΑ, ενώ έχουν καταγραφεί «κρούσματα» και στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία. 

Οι έφηβοι καταφεύγουν σε αυτή, γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να ξεγελάσουν τους γονείς τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki