Wednesday 10 July 2013

Τα παιδιά της σοκολάτας - The Dark Side Of Chocolate

The Dark Side of Chocolate

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τις σοκολάτες. Κάποια παιδιά, όμως, τις απεχθάνονται. Ένα από αυτά είναι και ο Ντρίσα. 
Ο Ντρίσα φέρει ακόμη τα σημάδια της περιόδου που πέρασε, δουλεύοντας σε κάποια φυτεία κακάο της Ακτής του Ελεφαντοστού. Πολυάριθμα σημάδια από χτυπήματα. 
Ο Ντρίσα ήταν ένας «σκλάβος της σοκολάτας», ένα από τον άγνωστο αριθμό παιδιών από τη δυτική Αφρική που πωλούνται από τις οικογένειές τους ως σκλάβοι στην Ακτή του Ελεφαντοστού, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα κακάο στον κόσμο. Τα υποχρεώνουν να εργάζονται χωρίς να τα πληρώνουν, τα χτυπούν όταν αυτά εκδηλώνουν κάποιες αντιρρήσεις τους και τα εγκαταλείπουν, όταν αρρωσταίνουν.

Drissa_bodyΟ Ντρίσα εργαζόταν 18 ώρες την ημέρα, έτρωγε ελάχιστα και το βράδυ κοιμόταν κλειδωμένος σ΄ ένα μικρό δωμάτιο. Τα χτυπήματα που δεχόταν ήταν αρκετά για να τον «πείσουν» να συνεχίσει. Οι «σκλάβοι της σοκολάτας» που χρησιμοποιούνται στην Ακτή του Ελεφαντοστού προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από το Μάλι, το Μπενίν, το Τόγκο και την Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, ωστόσο, γι΄ αυτά είναι λιγοστές και συγκεχυμένες.

περισσότερα στην πηγή: antikleidi
και στην πηγή της πηγής: apenantioxthi

.
σχετικά:
27 Απρ 2013

Ο δεκάλογος εξοικονόμησης φαγητού
Στοιχεία για τη σπατάλη φαγητού, Οκτώβριος 2012

Όχι φαγητό στα σκουπίδια 
.
Η κύρια αποστολή του ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι η καταπολέμηση της σπατάλης φρέσκου φαγητού στην κοινωνία μας, συνδέοντας τους χορηγούς τροφίμων (εστιατόρια, αρτοποιεία, ξενοδοχεία, κλπ) με ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής τους. Σε μερικούς μήνες και με τη βοήθεια των εθελοντών μας έχουμε κατορθώσει να προσφέρονται περίπου 5.000 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους με ανάγκη, παρά να καταλήγουν στα σκουπίδια.
Όλη αυτή η προσπάθεια όμως είναι πολύ μικρή σχετικά με την μείωση της σπατάλης φαγητού, που μπορεί να επιτευχθεί στην κοινωνία μας, αν ο καθένας μας ακολουθεί καθημερινά μερικά απλά βήματα, όπως:
1) Ψωνίστε έξυπνα: – Προγραμματίστε τα γεύματα σας από πριν, χρησιμοποιήστε λίστες για τα ψώνια, και αποφεύγετε να αγοράζετε προϊόντα από παρόρμηση. Μην υποκύπτετε σε προωθητικές ενέργειες μάρκετινγκ, που σας οδηγούν στο να αγοράσετε περισσότερα τρόφιμα από ό,τι χρειάζεστε, ιδιαίτερα για τα ευπαθή ειδή. Παρόλο που μπορεί να είναι πιο φθηνά ανά γραμμάριο, συνολικά θα είναι πιο ακριβά αν τελικά πετάξτε μεγάλη ποσότητα από αυτό το τρόφιμο.
2) Αγοράστε «περίεργα φρούτα» – Πολλά φρούτα και λαχανικά πετιούνται επειδή δεν έχουν το «σωστό» μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. Αγοράζοντας αυτά τα απολύτως καλά «περίεργα φρούτα» στην λαϊκή ή κάπου αλλού, επιβεβαιώνεις ότι αυτά τα τρόφιμα, που αλλιώς καταλήγουν στα σκουπίδια, θα καταναλωθούν.
3) Μάθετε ποτέ στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό – Οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης είναι ενδεικτικές προτάσεις, που δίνει ο κατασκευαστής για...
περισσότερα στην πηγή: boroume
.....................................................................
Στοιχεία για τη σπατάλη φαγητού, Οκτώβριος 2012
.
Δωρίστε τρόφιμα που δεν τα έχετε αγγίξει
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Ιούλιο του 2012 σε 25,1% από 17,8% πέρσι, ένα ποσοστό που μεταφράζεται στον τεράστιο, για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών, αριθμό των 1.261.604 ατόμων δίχως εργασία. Το μέγεθος της αύξησης της ανεργίας των τελευταίων ετών, γίνεται αντιληπτό αν συγκριθεί με τα αντίστοιχα στοιχεία του Ιουλίου 2008, που ήταν 7,4%, δηλαδή 364.164 άτομα. Παράλληλα, η Ελλάδα κατέχει με 13,2%, το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων στην Ευρωζώνη.
Το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται με φτώχεια, σύμφωνα με τον ορισμό και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι 27,7%, δηλαδή 1,3 εκατ. άνθρωποι. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην έκτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., μετά την Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία και Ουγγαρία. Εδώ, πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για στοιχεία του 2010, με άλλα λόγια, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα έκτοτε, αναμένεται το ποσοστό αυτό να έχει μεγάλη αύξηση.
Η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό στις χώρες της Ε.Ε των 27, όσον αφορά στην υλική αποστέρηση, ενώ στο 11,2% βρίσκεται το ποσοστό ακραίας υλικής αποστέρησης. Ο εναλλακτικός αυτός δείκτης, βασίζεται στη δυνατότητα κάλυψης των παρακάτω 9 αναγκών:
περισσότερα στην πηγή: boroume

Είναι Σαββατοκύριακο και έχεις μερίδες φαγητού ή συσκευασμένα τρόφιμα που περισσεύουν;

Μπορείς να το «σώσεις» 
και να βοηθήσεις συνανθρώπους μας σε ανάγκη!
.
  1. Στο χάρτη του www.boroume.gr δες ποιοι φορείς υπάρχουν κοντά σου!
  2. Ενημέρωσε το φορέα της επιλογής σου για τις περισσευούμενες ποσότητες και ανάλογα με το φορέα, ή θα έρθουν να το παραλάβουν ή θα σου ζητήσουν να τους το παραδώσεις!

Σε περίπτωση πραγματοποίησης της δωρεάς σου, θα μας δώσεις μεγάλη χαρά, αν μας ενημερώσεις σχετικά στο info@boroume.gr ή στο 210 3237805.

Ενδεικτικοί φορείς από τον χάρτη της ανάγκης

Κέντρο Αθήνας
Συσσίτιο Ίδρύματος Γαλήνη
Διεύθυνση: Γρανικού 4, Κεραμεικός | Τηλέφωνο: 210 5224310
Μετά από συνεννόηση υπάρχει και δυνατότητα παραλαβής
Συσσίτιο του Ιερού Ναού Εσταυρωμένου
Διεύθυνση: Αγαμέμνονος 20, Ταύρος | Άτομο επικοινωνίας: Πρόδρομος Κεστεκίδης | Κινητό: 6972 370417
Μετά από συνεννόηση υπάρχει και δυνατότητα παραλαβής
Κέντρο Στήριξης Αστέγων / Κλίμακα
Διεύθυνση: Κωνσταντινουπόλεως 30, Κεραμεικός | Τηλέφωνο: 210 3410462
Σε περίπτωση που μπορείτε να περάσετε να αφήσετε την προσφορά σας

Βόρεια προάστια
Οικοτροφείο του Ελληνικού Κέντρου Προαγωγής Κοινωνικής και Ψυχικής Υγείας «Πορεία»
Διεύθυνση: Ζαν Μωρεάς 20, Χαλάνδρι | Τηλέφωνο: 210 6899580
Μετά από συνεννόηση υπάρχει και δυνατότητα παραλαβής 
Γηροκομείο Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού & υποστήριξη απόρων οικογονειών στο Μενίδι
Διεύθυνση: Ηπείρου 69, Αγία Παρασκευή | Τηλέφωνο: 210 6399124
Μετά από συνεννόηση υπάρχει και δυνατότητα παραλαβής
Ξενώνας της Διεθνούς Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας “Φροντίδα”
Άτομο επικοινωνίας: Ειρήνη Δορκοφίκη | Τηλέφωνο: 210 8103496
Μετά από συνεννόηση υπάρχει και δυνατότητα παραλαβής
Οικοτροφείο Θηλέων Αγία Τριάς
Διεύθυνση: Παπάγου 13-15, Εκάλη | Τηλέφωνο: 210 8131369
Μετά από συνεννόηση υπάρχει και δυνατότητα παραλαβής

Δυτικά προάστια
Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο
Διεύθυνση: Αγίας Γρηγορούσης 5, Χαϊδάρι | Τηλέφωνο: 210 5817134
Σε περίπτωση που μπορείτε να περάσετε να αφήσετε την προσφορά σας

Νότια προάστια
Ξενώνας Αστέγων ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ
Διεύθυνση: Ομηρίδου Σκυλίτση 19, Πλ. Ιπποδαμείας, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4133187
Σε περίπτωση που μπορείτε να περάσετε να αφήσετε την προσφορά σας
Κοινωνικός Ξενώνας Βουλιαγμένης
Διεύθυνση: Λητούς 20, Βουλιαγμένη | Τηλέφωνο: 210 8962618
Σε περίπτωση που μπορείτε να περάσετε να αφήσετε την προσφορά σας
Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου ο Άγιος Αλέξανδρος
Διεύθυνση: Μεσολογγίου 21, Παλαιό Φάληρο | Τηλέφωνο: 210 9816403
Σε περίπτωση που μπορείτε να περάσετε να αφήσετε την προσφορά σας
Οικοτροφείο “Παιδικό Σπίτι”
Διεύθυνση: Τσακάλωφ 21, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4176896
Σε περίπτωση που μπορείτε να περάσετε να αφήσετε την προσφορά σας

Ανατολικά προάστια
Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα “Οι Άγιοι Ανάργυροι”
Διεύθυνση: 27ο χιλ. Λεωφ. Μαραθώνος, Οικισμός Νέος Βουτζάς (είσοδος Α’) | Τηλέφωνο: 22940 79240
Μετά από συνεννόηση υπάρχει και δυνατότητα παραλαβής
Κλειστή Κοινότητα Υποστήριξης Πρώην Τοξικομανών ΡΕΤΟ Ελλάς
Διεύθυνση: Ηρακλέους 9, Κορωπί | Τηλέφωνο: 210 6625096
Μετά από συνεννόηση υπάρχει και δυνατότητα παραλαβής

boroume

ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑΣ
"Η καλοσύνη της καρδιάς πάντα νικάει"

Κάποτε, στα χρόνια των αρχαίων Ελλήνων, ο γνωστός τύραννος της Σικελίας Διονύσιος έμαθε κάτι και ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσο αληθεύει αυτό που έμαθε.

Damon and Pythias

Δηλαδή, πως οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι ήταν πιστοί στη φιλία τους ακόμα κι αν απειληθεί η ίδια τους η ζωή. Για να διαπιστώσει αν είναι αλήθεια ή όχι διέταξε τους στρατιώτες του να του φέρουν μπροστά του το Φιντία. Εκεί με λίγα λόγια είπε στο Φιντία πως είχε καταδικαστεί σε θάνατο γιατί είχε αποδειχτεί πως συνωμοτούσε εναντίον του.

Ο Φιντίας του ζήτησε μια χάρη. Να πάρει τη θέση του ο Δάμων μέχρι το βράδυ που θα γίνονταν η εκτέλεση ώστε να μπορέσει να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του μια και τον περίμενε ο θάνατος.

Έτσι έγινε. Τη θέση του Φιντία την πήρε ο Δάμων. Η ώρα πέρναγε και ο Φιντίας δε φαίνονταν. Όμως λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος εμφανίστηκε ο Φιντίας και πήρε κανονικά τη θέση του.
Ο Διονύσιος συγκινήθηκε πολύ και ζήτησε να τον βάλουν στην παρέα τους ως τρίτο μέλος.

"Η καλοσύνη της καρδιάς πάντα νικάει"

Μήνυμα ζωής από μία μάνα με τέσσερα παιδιά

«γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα»
«Τα παιδιά χρειάζονται μόνο αγάπη για να μεγαλώσουν». Είναι το μήνυμα ζωής μιας μητέρας με τέσσερα παιδιά, της κ. Ελένης Αναστασάκη, που με αυτόν τον τρόπο δείχνει και τον δρόμο της ελπίδας στο απελπισμένο ζευγάρι που σταμάτησε την κύηση του παιδιού του με έκτρωση (όπως αποκάλυψε χθες το newsbomb.gr) γιατί ήταν άνεργοι και ένιωσαν ότι δεν μπορούν να το μεγαλώσουν. 


Του Κώστα Χαρδαβέλλα 

Το θέμα που αποκάλυψε με το ζευγάρι των ανέργων, που δεν άφησαν το παιδί τους να έρθει στον κόσμο, συγκλονίζει την Ελλάδα από χθες και σχεδόν την έχει μοιράσει στα δύο: είναι αυτοί που μιλάνε πια ανοιχτά για χιλιάδες εκτρώσεις λόγω ανεργίας και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και είναι οι άλλοι που καταδικάζουν τις περιπτώσεις των αμβλώσεων υποστηρίζοντας ότι πάντα υπάρχουν τρόποι για να μεγαλώσεις ένα παιδί. 
Το προσωπικό μου email και το newsbomb.gr κατακλύζονται από τις απόψεις των δύο αυτών πλευρών και σήμερα παρουσιάζουμε την περίπτωση της κ. Ελένης Αναστασάκη η οποία μας λέει:

«Είμαι πολύτεκνη μητέρα, με 4 παιδιά. Το μικρότερο είναι 2 ετών και το μεγαλύτερο 13. Το κοριτσάκι μας γεννήθηκε το 2011, μέσα στην οικονομική κρίση και την κατάρρευση της Ελλάδας. Δεν διανοηθήκαμε ποτέ να το "ρίξουμε" (ανατριχιάζω και μόνο που γράφω τη λέξη), παρά το γεγονός ότι ο σύζυγός μου, που είναι επαγγελματίας οδηγός, δουλεύει πια μόνο για να πληρώνουμε κάποιους από τους λογαριασμούς μας.
Δεν κατηγορώ τα ζευγάρια που επιλέγουν άλλο δρόμο και δεν γεννούν τα παιδιά που τους στέλνει ο Θεός, ούτε υποστηρίζω ότι η δική μας επιλογή είναι εύκολη. 
Η μάνα μου έλεγε πάντα κ. Χαρδαβέλλα ότι τα παιδιά χρειάζονται μόνο αγάπη για να μεγαλώσουν. 
Όμως πιστέψτε με, η άποψη αυτή δεν με παρηγορεί όταν υπάρχουν μέρες που το μεροκάματο δεν φτάνει για να πάρουμε τα δύο πακέτα μακαρόνια που χρειαζόμαστε για να τραφούμε 6 άτομα. Όταν υπάρχουν μέρες που εγώ δεν τρώω παρά μόνο ένα κομμάτι ξερό ψωμί, για να φτάσει το φαγητό για τα παιδιά και ο πατέρας τους οδηγεί 12 και 14 ώρες νηστικός, πίνοντας νερό για να ξεγελάσει την πείνα του.
Αν κάποιος μου έλεγε πριν από λίγα χρόνια ότι θα ξεκινούσα από τις 5 το πρωί για να στηθώ σε μια ουρά που κάνουν δωρεάν διανομή τροφίμων, θα τον περνούσα για τρελό. Σήμερα περιμένω για ώρες για μια σακούλα λαχανικά και φεύγοντας νιώθω ότι μου χαρίσανε τον κόσμο όλο. 
Όμως ούτε για μια στιγμή δεν μετανιώνω που έκανα 4 παιδιά.
Γιατί πιστεύω ότι αυτή η χώρα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχει ανάγκη από τη γέννηση των παιδιών μας.

Διαβάζω κάθε μέρα ότι οι ξένοι έχουν βάλει στο μάτι τα πετρέλαιά μας, τα νησιά μας, τις επιχειρήσεις μας, τα ακίνητά μας, την εθνική μας κυριαρχία. Και σας ρωτάω: ακόμη κι αν καταφέρουμε να τα σώσουμε όλα αυτά, ακόμη κι αν οι δανειστές δεν μας πάρουν την Ελλάδα, τι νόημα θα έχει αν δεν υπάρχουν σε αυτή τη χώρα νέοι άνθρωποι; Αν δεν γεννιούνται ελληνόπουλα που θα πάρουν στα χέρια τους την αυριανή Ελλάδα για να την ξανακάνουν μεγάλη;

Γι' αυτό και σε όλους αυτούς που λένε "μα γιατί επιτέλους δεν αντιδράτε, γιατί δεν κάνετε κάτι και ανέχεστε παθητικά τα πάντα", εγώ απαντάω ότι μεγαλώνω 4 παιδιά. 
Κι όπως τραγουδούσε ο Παύλος Σιδηρόπουλος σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου:

«Έχε το νου σου στο παιδί, 
κλείσε την πόρτα με κλειδί, 
θα σε πουλήσουν...
Και όταν έρθουν οι καιροί 
που θα 'χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα 
υπερασπίσου το παιδί, 
γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».
Υπογραφή: Ελένη Αναστασάκη» 
.
Διαβάστε επίσης:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki