Friday 12 July 2013

Μάθετε το παιδάκι σας να τρώει φρούτα

Τα φρούτα είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής ενός παιδιού και θα πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι λίγο δύσκολο στο φαγητό και αρνείται να φάει φρούτα, το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή να προσπαθήσετε να του αλλάξετε άποψη.

Αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων και με λίγη προσπάθεια και υπομονή από την πλευρά σας, σίγουρα θα βρείτε κάτι που να του αρέσει. 
Φράουλες, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, πεπόνια και καρπούζια είναι οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού και εσείς θα πρέπει να τους εκμεταλλευτείτε ανάλογα. Ας δούμε μερικές ιδέες:
.
Φρουτόκρεμα. 
Αν το παιδί σας τρώει ακόμα φρουτόκρεμα, μην διστάσετε να πειραματιστείτε με τα φρούτα του καλοκαιριού. Εκτός από τα γνωστά μήλο - αχλάδι - μπανάνα, βάλτε στη φρουτόκρεμα φράουλες για να της δώσετε ένα υπέροχο κόκκινο χρώμα ή ροδάκινα για να αποκτήσει ένα διαφορετικό άρωμα, που θα εντυπωσιάσει το μικρό σας.
Φρουτοσαλάτες - φρουτοσουβλάκια. 
Κόψτε διάφορα φρούτα σε κυβάκια και φτιάξτε φρουτοσαλάτες. Μπορείτε ακόμα χρησιμοποιώντας τα κομμένα φρούτα, να φτιάξετε φρουτοσουβλάκια. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να τα περάσετε σε ένα καλαμάκι!
Δημιουργείστε. 
Κάντε τα φρούτα παιχνίδι για το παιδί. Κόψτε τα σε κομμάτια και φτιάξτε σε ένα πιάτο ανθρωπάκια, φατσούλες ή ζωάκια. Αφήστε απλά τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργείστε πολύχρωμα σχέδια μαζί με το παιδί σας.
Μιλκσέικ. 
Μια καλή ιδέα για τα παιδιά που αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν κάποιο φρούτο, είναι να φτιάξετε μιλκσέικ αναμειγνύοντας στο μπλέντερ φρούτα και λίγο γάλα.
Με γιαούρτι. 
Αποφύγετε τα τυποποιημένα γιαούρτια του εμπορίου και αγοράστε λευκό γιαούρτι, στο οποίο θα προσθέσετε εσείς μικρά κομματάκια φρέσκων φρούτων.
Να θυμάστε ότι για να μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε φρούτα, καλό θα είναι να υπάρχουν στο σπίτι σας φρούτα σε αφθονία και φυσικά να γίνετε εσείς το πρότυπο τους, δηλαδή να σας βλέπουν να τρώτε φρούτα κάθε μέρα.

Βρεφική Ροδανθή (αιφνίδιο εξάνθημα)

Η βρεφική ροδανθή προκαλείται από ιό και είναι μία συνήθης μόλυνση των πρώτων παιδικών χρόνων. Τα περισσότερα παιδιά προσβάλλονται από την αρρώστια μέχρι να γίνουν 2 ετών.
Roseola
Αιφνίδιο εξάνθημα, η «μικρή παιδική αρρώστια»: τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις!
Συμβαίνει πολύ συχνά σε παιδιά από 6 μηνών μέχρι 3 χρονών.
Πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται πολύ εύκολα μεταξύ των παιδιών ειδικά από τα σταγονίδια του στόματος. Προφανώς τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι πιο ευάλωτα.
περισσότερα εδώ
...................................  
Η βρεφική ροδανθή προκαλεί μια χαρακτηριστική αιφνίδια εμφάνιση υψηλού πυρετού, ο οποίος διαρκεί για 4 ημέρες περίπου, ακολουθούμενος από εξάνθημα αποτελούμενο από μικρά σπυράκια ρόδινου χρώματος.
.
Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:
  • Άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι 39ο - 40ο C, έστω και αν το παιδί σας φαίνεται ότι, κατά τα άλλα, είναι καλά
  • Μερικές φορές, ένα ή περισσότερα επεισόδια πυρετικών σπασμών
Μερικά παιδιά παρουσιάζουν επίσης τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • Ήπια διάρροια
  • Βήχα
  • Διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό
  • Ωταλγία (πόνο στο αυτί)
.
Μετά από 4 ημέρες περίπου, η αρρώστια μπαίνει στο δεύτερο στάδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • Αιφνίδια επιστροφή της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά της επίπεδα
  • Εμφάνιση του εξανθήματος, το οποίο αποτελείται από μικροσκοπικά, ευκρινή σπυράκια, διάσπαρτα συνήθως στο κεφάλι και στον κορμό. Το εξάνθημα διαρκεί για 4 ημέρες περίπου.
Η ανάρρωση από τη ροδανθή είναι γρήγορη.
Το παιδί σας θα πρέπει να αισθάνεται εντελώς καλά από την στιγμή που το εξάνθημα θα υποχωρήσει.
.
Οι επιπλοκές σε υγιή παιδιά είναι σπάνιες. Αν όμως ένα παιδί έχει κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα ίσως να εκδηλώσει ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ή ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ.
  • Τηλεφωνήστε αμέσως σε γιατρό, αν το παιδί έχει θερμοκρασία 39C ή μεγαλύτερη, ή αν έχει πυρετικούς σπασμούς. 
.

Σχετικό:

Περαστικά Αγγελικούλα!! 😃

Φροντίστε να χαρούν τα παιδιά την παραλία με προστασία

Τους βασικούς κανόνες προφύλαξης από τον ήλιο οι περισσότεροι γονείς τούς γνωρίζουν. 

Όμως, η αντηλιακή προστασία είναι κάτι παραπάνω από τα προφανή, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που, εξαιτίας της μείωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα, αυξήθηκε σημαντικά η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη γη. Αυτό που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν είναι ότι η εμφάνιση μελανώματος (μορφή καρκίνου του δέρματος) σχετίζεται με τα εγκαύματα που έχουν συμβεί στην παιδική ηλικία. Επομένως, είναι απαραίτητο η προφύλαξη από τον ήλιο να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική ηλικία. 

Ας δούμε τις συμβουλές των παιδιάτρων, καθώς και τα λάθη που κάνουμε και τα οποία καθιστούν αναποτελεσματική την προστασία από τον ήλιο.

Βάζουμε στο παιδί το αντιηλιακό στην παραλία: 
Αυτή η συνήθεια εκθέτει την παιδική επιδερμίδα στις ακτίνες του ήλιου για περίπου μισή ώρα, αφού το αντιηλιακό, μέχρι να ενεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού, χρειάζεται περίπου 20-30 λεπτά. Πρέπει λοιπόν να απλώνουμε αντιηλιακό στο παιδί, λίγο προτού ξεκινήσουμε για την παραλία.
Κάνουμε μία μόνο μόνο επάλειψη: 
Ιδιαίτερα στα παιδιά που μπαινοβγαίνουν στο νερό, παίζουν με την άμμο και ιδρώνουν, χρειάζεται να ανανεώνουμε κάθε μία ώρα το αντιηλιακό, ακόμη κι αν είναι αδιάβροχο.
Θεωρούμε υπερβολή το μπλουζάκι: 
H προστασία που εξασφαλίζει στο παιδί ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι με πυκνή ύφανση είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να επιμένουμε, ώστε να το φοράει το παιδί καθημερινά στην παραλία, και όχι μόνο αφού έχει ήδη κοκκινίσει το δέρμα του. Θυμηθείτε πως, όταν το μπλουζάκι βραχεί, μειώνεται η προστασία που προσφέρει, η οποία παραμένει όμως πολύτιμη.
Χαλαρώνουμε όσο περνούν οι μέρες: 
Τις πρώτες μέρες στην παραλία «κυνηγάμε» το παιδί, για να του φορέσουμε το καπέλο και να του βάλουμε αντιηλιακό. Όσο περνούν οι μέρες και η επιδερμίδα του μαυρίζει, χαλαρώνουμε την προσοχή μας και μπορεί να εκθέσουμε το παιδί στην ταλαιπωρία ενός εγκαύματος. Αυτό βέβαια συμβαίνει επειδή, πραγματικά, όσο περισσότερο εκτίθεται το παιδί στον ήλιο, τόσο αυξάνεται η φυσική άμυνα του δέρματος. Και πάλι, όμως, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη.
Χρησιμοποιούμε το αντιηλιακό μόνο στην παραλία: 
O καλοκαιρινός ήλιος καίει παντού, και όχι μόνο στην παραλία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βάζουμε στο παιδί αντιηλιακό από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι – στην πρωινή βόλτα, στις κούνιες, στο παιχνίδι στην αυλή.
Δεν το προστατεύουμε στο αυτοκίνητο: 
Οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στην επιδερμίδα, ακόμη κι αν το παιδί βρίσκεται πίσω από τα τζάμια του αυτοκινήτου, και μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα. Γι’ αυτό η πρόταση των παιδιάτρων είναι να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό, ακόμη κι όταν μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο.
Ξεχνάμε κάποια ευαίσθητα σημεία: 
Συνήθως βάζουμε αντιηλιακό στο σώμα και στο πρόσωπο του παιδιού και ξεχνάμε τον αυχένα, τα αυτιά και το κουντεπιέ, όπου μπορεί ευκολότερα να κοκκινίσει το παιδικό δέρμα.

Πηγή: rizopoulospost.com
.
Σχετικά:

Παίζω και μαθαίνω το καλοκαίρι!

Τα σχολεία έκλεισαν, όμως τα παιδιά δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν πράγματα. Εκμεταλλευτείτε την περίοδο των διακοπών για να διαπιστώσουν ότι η μάθηση μπορεί να είναι και διασκεδαστική!

Παίζω και μαθαίνω το καλοκαίρι!
Το οργανωμένο πρόγραμμα κάθε μέρας έχει πια αντικατασταθεί για όλους τους μαθητές με παιχνίδια στη θάλασσα και τις πλατείες και βόλτες με ποδήλατα. Όταν θα επιστρέψουν ξανά στις σχολικές αίθουσες θα είναι χαρούμενοι και ξεκούραστοι. Μπορούν όμως να είναι επιπλέον γεμάτοι εμπειρίες που θα τους επιτρέψουν να ξετυλίξουν ακόμα περισσότερο το νήμα της γνώσης.

Μερικές ιδέες για να κάνουμε την εποχή των διακοπών πιο εποικοδομητική είναι οι εξής:
  • Βεβαιωθείτε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα παιδιά δεν θα χάσουν την επαφή με το βιβλίο. Διαβάστε μαζί, προμηθεύστε τα με βιβλία που ανταποκρίνονται στην ηλικία αλλά και στα ενδιαφέροντά τους, επισκεφθείτε την τοπική βιβλιοθήκη.
  • Αξιοποιήστε τα ενδιαφέροντά του ως πηγές γνώσης. Εάν για παράδειγμα στο παιδί σας αρέσει να ζωγραφίζει, δώστε του βιβλία για μεγάλους ζωγράφους, παρακολουθήστε μαζί εκθέσεις κλπ. Αν του αρέσει το ποδόσφαιρο, βοηθήστε το να φτιάξει στατιστικά στοιχεία για τις ομάδες, με στοιχεία που θα βρείτε σε εφημερίδες, περιοδικά και το ίντερνετ.
  • Τα ταξίδια με το αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να είναι βαρετά. Μετατρέψτε τα σε ένα διασκεδαστικό μάθημα αριθμητικής. Αντί να ακούτε συνέχεια την ερώτηση «πότε φτάνουμε;», ζητήστε από το παιδί να υπολογίσει μόνο του πόσο ακόμα χρόνος χρειάζεται μέχρι τον τελικό σας προορισμό, δίνοντάς του ως στοιχεία την απόσταση και την ταχύτητα του αυτοκινήτου. Στα πιο μικρά παιδιά, ζητήστε να διαβάζουν τα γράμματα και τους αριθμούς στις πινακίδες των αυτοκινήτων που κινούνται μπροστά σας.
  • Αφήστε το να αγοράσει μόνο του το παγωτό του –υπολογίζοντας ποιο νόμισμα πρέπει να δώσει και πόσα ρέστα να πάρει. Δώστε του την απόδειξη για να ελέγξει αν είναι σωστός ο λογαριασμός στο ξενοδοχείο ή την ταβέρνα.
  • Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στη βαλίτσα των διακοπών σας μερικά παιχνίδια λέξεων και αριθμών που μπορείτε να παίζετε όλοι μαζί, όπως Scrabble, Monopoly, ντόμινο, σταυρόλεξα και sudoku.
  • Πάρτε το παιδί μαζί σας στην κουζίνα όταν μαγειρεύετε και ζητήστε του –ανάλογα με την ηλικία τουνα σας βοηθήσει να μετρήσετε τα υλικά ή να διαβάσει τη συνταγή.
  • Δώστε του ένα ημερολόγιο και ενθαρρύνετέ το να καταγράφει τις εμπειρίες του από τις διακοπές.
Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού (σύμβουλος γονέων και παιδιού, Συντονίστρια Σχολών Γονέων). Από: Ελένη Καραγιάννη

Το παιδάκι σας είναι ευτυχισμένο;

Σύμφωνα με τη δρ. Φραν Γουόλφις, ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και οικογενειών, ξέρετε ότι κάνετε καλή δουλειά σας γονιός, όταν το παιδί σας είναι χαρούμενο. Για να το διαπιστώσετε, πρέπει απλώς να απατήσετε «ναι» στις ακόλουθες ερωτήσεις: 

  1. Είναι το παιδί ομιλητικό, τρυφερό, ζωηρό, ενθουσιώδες και δραστήριο;
  2. Έχει το θάρρος να επικοινωνεί ευθέως μαζί σας; Η επικοινωνία είναι ο πιο άμεσος και εύκολος τρόπος να εξερευνήσετε τι το κάνει ευτυχισμένο και τι όχι, τι μπορείτε να αλλάξετε για να γίνει πιο χαρούμενο.
  3. Έχει φίλους και δέχεται προσκλήσεις για πάρτι και παιχνίδι; Στην περίπτωση που δεν νιώθει ιδιαίτερη αποδοχή από τους συνομηλίκους του, έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του;
  4. Όταν είστε όλοι στο σπίτι, το παιδί ασχολείται με δραστηριότητες που αφορούν όλη την οικογένεια (ή μήπως απομονώνεται στο δωμάτιό του);
  5. Ακολουθεί το πρόγραμμα του φαγητού και του ύπνου του; Όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα, μία από τις πρώτες ενδείξεις είναι ότι αρχίζει να έχει προβλήματα με το φαγητό και τον ύπνο (τρώει και κοιμάται υπερβολικά ή ελάχιστα).
  6. Έχει σταθερή πρόοδο στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητές του; Εάν είναι καλός μαθητής, σας μιλά συχνά με ενθουσιασμό για  όσα το ευχαριστούν στο σχολείο;
  7. Μιλά αισιόδοξα για την καθημερινότητα και τη ζωή του, χωρίς να παραπονιέται;
Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι χαρούμενος συνέχεια. Σίγουρα υπάρχουν (ή θα υπάρξουν) στιγμές που το παιδί σας θα νιώθει απογοήτευση, λύπη ή θυμό. Δουλειά του γονιού είναι να το εξοπλίσετε με εκείνες τις αρετές που θα του δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τα αρνητικά συναισθήματα και να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες που συναντά.
.
Απλοί τρόπο για να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε όσα απασχολούν το παιδί σας
  • Μιλήστε του. Ρωτήστε το ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει, τι φοβάται και τι ελπίζει περισσότερο.
  • Δείξτε κατανόηση για τους φόβους και τις αδυναμίες του. Εξηγήστε του ότι κι εσείς φοβάστε κάποια πράγματα, αλλά φροντίστε όταν συζητάτε να χρησιμοποιείτε θετικές εκφράσεις και λέξεις και να τονίζετε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση.
  • Διαβεβαιώστε το πώς ό,τι κι αν συμβεί μπορεί να σας μιλήσει κι εσείς θα το ακούσετε, θα δείξετε κατανόηση και θα το παρηγορήσετε.
  • Παρατηρείτε τη συμπεριφορά του, το πώς αντιμετωπίζει τις σχέσεις με τους συνομηλίκους του, τις προκλήσεις, τις επιτυχίες και την κοινωνική του συμπεριφορά. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή εάν διαπιστώσετε έντονες αλλαγές στη διάθεσή του. 
πηγή: imommy

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki