Saturday 27 July 2013

Παίξτε με το παιδάκι σας, διαβάστε του, τραγουδήστε του!

Τρεις δραστηριότητες που θα κάνουν το παιδί σας να χαρεί!

Τα παιδιά τις περισσότερες φορές είναι πραγματικά πολύ απαιτητικά και μία από τις υποχρεώσεις σας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους είναι να τα απασχολείτε με διάφορες δραστηριότητες προσφέροντάς τους χαρά και διασκέδαση. Θέλετε να μάθετε τρεις δραστηριότητες, οι οποίες σίγουρα θα το κάνουν να χαρεί; 
.
Παίξτε με το παιδί σας
Σίγουρα δε σας λέμε κάτι καινούργιο. Το πρόβλημα όμως είναι πως τα παιδιά βαριούνται εύκολα με τα παιχνίδια τους, οπότε μία λύση είναι να κρύψετε κάποια τα οποία θα εμφανίσετε τη στιγμή που έχει βαρεθεί με αυτό που παίζετε.
.
Διαβάστε στο παιδί σας
Το διάβασμα είναι ό,τι καλύτερο για το παιδί σας. Επικεντρώνεται σε αυτό που του διαβάζετε ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει κάτι καινούργιο. Βέβαια δεδομένου ότι τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν αυτά που τους διαβάζουμε αλλά αφοσιώνονται στον τόνο της φωνής, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ανάγκη να τους διαβάζετε μόνο παιδικά βιβλία.
.
Τραγουδήστε στο παιδί σας
Σίγουρα γνωρίζετε ότι το νανούρισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσει το παιδί σας και να το βοηθήσετε να κοιμηθεί. 
Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε είναι ότι στο παιδί σας δεν αρέσουν αποκλειστικά τα παιδικά τραγουδάκια αλλά ανταποκρίνονται στα περισσότερα είδη μουσικής. Τραγουδήστε του λοιπόν το αγαπημένο σας κομμάτι και μην ανησυχείτε εάν δε μπορεί να συμμετέχει. Αυτό που χρειάζεται το παιδί σας είναι την προσοχή σας. Όσο θα το κοιτάτε, θα του τραγουδάτε και ίσως και να του χορεύετε εκείνο θα αισθάνεται το κέντρο του κόσμου σας. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αισθανθεί ευτυχισμένο.  

newsgr

Πώς να μάθετε στο παιδάκι σας να αναλαμβάνει
την ευθύνη των πράξεών του!

"Δεν το έκανα εγώ!", είναι η αγαπημένη φράση του παιδιού σας! 
Μπορεί κάποιες φορές να διασκεδάζετε με τις δικαιολογίες που σκαρφίζεται για να κρύψει την ενοχή του για κάτι που έκανε ωστόσο το παιδί σας θα πρέπει να μάθει να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του. 
Θέλετε να μάθετε πώς να το βοηθήσετε; 

How to Teach Kids to Accept Responsibility for Their Actions

Τα παιδιά δυσκολεύονται να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους καθώς γνωρίζουν ότι οι γονείς τους θα τα μαλώσουν. 
Ακόμα και στην περίπτωση που έρχονται αντιμέτωπα με τις πράξεις τους, οι δικαιολογίες που σκαρφίζονται είναι ασύλληπτες. Θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας όμως πως το να αναλαμβάνει τις ευθύνες του το παιδί σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον του και είναι κάτι που διδάσκεται όπως οι καλοί τρόποι, οι αρχές και η καλή συμπεριφορά. Οπότε την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωπη με μία τέτοια κατάσταση δείτε το σαν μία πολύ καλή ευκαιρία για να του μάθετε πώς πρέπει να συμπεριφέρεται!
"Έγινε...κατά λάθος"
Ενώ έχετε τονίσει επανειλημμένως στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να πειράζει τα χαρτιά της δουλειάς σας, εκείνο όχι απλά συνεχίζει αλλά σήμερα αποφάσισε να τα ζωγραφίσει.
Όταν το ρωτήσατε γιατί το έκανε, αυτό απάντησε "κατά λάθος, ήταν ατύχημα!". Σε αυτή την περίπτωση όσο και να θέλετε να βάλετε τις φωνές συγκρατηθείτε, μην το τιμωρήσετε και μην το αναγκάσετε να παραδεχτεί ότι το έκανε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το ενημερώσετε για τις συνέπειες που έχει η πράξη του σε εσάς αλλά και σε εκείνο. Πείτε του για παράδειγμα "θα πρέπει να τα φτιάξω από την αρχή κι έτσι δε θα έχω χρόνο για να παίξουμε το αγαπημένο σου παιχνίδι". Στη συνέχεια ζητήστε του να σας βοηθήσει να κάνετε αυτή τη δουλειά μαζί ώστε να καταλάβει πως πρέπει να επανορθώνει για ό,τι κάνει.
"Αυτός με ανάγκασε"
Βλέπετε το γιο σας να τραβάει τα μαλλιά της κόρης σας και όταν το μαλώνετε σας λέει πως εκείνη τον ανάγκασε γιατί τον χτύπησε πρώτη. Θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας πως ο,τι κι αν κάνουν τα άλλα παιδιά, εκείνο έχει την ευθύνη της πράξης του. Όταν η ένταση της στιγμής περάσει εξηγήστε του ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή του την επόμενη φορά και προσπαθήστε να το βάλετε στη θέση της αδερφής του ζητώντας του να σας πει πως θα αισθανόταν εάν κάποιος του τραβούσε τα μαλλιά.
"Ορκίζομαι δεν το έκανα εγώ!"
Βρήκατε το καλό σας βάζο σπασμένο και όταν ρωτήσατε το παιδί σας τι συνέβη σας απάντησε "ορκίζομαι δεν το έκανα εγώ!". Θα πρέπει να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι εάν σας πει την αλήθεια από την αρχή δε θα θυμώσετε όσο εάν σας πει μια φανταστική ιστορία. 

Για να κάνετε το παιδί σας να "ομολογήσει", όταν σας πει τη δική του εκδοχή, με ήρεμο τρόπο πείτε του για παράδειγμα "αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εξήγηση αλλά περιμένω να μου πεις τι πραγματικά έγινε". Μόλις "ομολογήσει" επιβραβεύστε το για το γεγονός ότι σας είπε την αλήθεια ακόμα κι αν η πράξη του πρέπει να τιμωρηθεί.
news.gr

Προγεύματα για απόρους και κατά τις διακοπές

Κύπρος
.
Πάνω από 108 χιλιάδες μαθητές χρειάζονταν οικονομική στήριξη τη σχολική χρονιά 2012-2013
"Είναι σημαντικό ότι έχει εντοπιστεί αυτή η ανάγκη, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια των διακοπών να μην αφήνονται τα παιδιά τα οποία παίρνουν βοήθεια, ως να ξεχνούμε τις ανάγκες τους"
.
περισσότερα εδώ

«Παιδιά και κρίση»: Όταν τα παιδιά γίνονται
«γονείς των γονιών τους» (video)

Είναι δυνατόν σε καιρό ειρήνης να υπάρχει τόση στέρηση;
 .
Tης Mαριάννας Tζιαντζή
.​​​​​​ 
«Το παιδί είναι ο πατέρας του ανθρώπου», έγραψε ένας μεγάλος Αγγλος ρομαντικός ποιητής το 1802, έχοντας όμως κατά νου την αμεσότητα του δεσμού του παιδιού με τη φύση, σύμφωνα με την ερμηνεία των περισσότερων μελετητών.
.
Σήμερα, 210 χρόνια αργότερα, ο ίδιος στίχος ακούγεται ξανά αλλά χωρίς ποιητική διάθεση: «Τα παιδιά γίνονται γονείς των γονιών τους». 
Αυτή ήταν η διαπίστωση μιας ψυχολόγου, που εργάζεται σε μια γραμμή SOS, σε ένα κέντρο τηλεφωνικής βοήθειας για την πρόληψη της αυτοκτονίας, η οποία μίλησε στους «Νέους Φακέλους» (ΣΚΑΪ), στην εκπομπή με θέμα «Παιδιά και κρίση» (σε επανάληψη την Κυριακή στις 17.00). 
.
Μια έφηβη τηλεφώνησε ζητώντας βοήθεια για τον αδελφό της που μόλις είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Το τηλεφώνημα έγινε κρυφά από τους γονείς. Η κοπελίτσα δεν ήθελε να τους το πει, γιατί εκείνοι ήταν ήδη πολύ φορτωμένοι, εξουθενωμένοι από την ανεργία και τη φτώχεια και, επομένως, ανήμποροι να διαχειριστούν το πρόβλημα. Έτσι, η κοπελίτσα σήκωσε αυτό το φορτίο στις δικές της λιανές πλάτες. Παρόμοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, όπως ειπώθηκε. Πολλοί μαθητές δεν ανοίγονται, δεν μιλούν στον πατέρα ή στη μητέρα για την αγωνία που τους προκαλεί η κρίση, όχι επειδή είναι αποξενωμένοι από τους γονείς τους, αλλά γιατί τους συμπονούν και θέλουν να τους προστατεύσουν. Κι έτσι, τα παιδιά γίνονται «γονείς των γονιών τους».
Σκληρό και διόλου εύκολο είναι το θέμα που παρουσίασε η Σοφία Παπαϊωάννου. Ήταν φανερή η προσπάθεια των συντελεστών της εκπομπής να ερευνήσουν και να καταγράψουν την κατάσταση διατηρώντας, όσο γίνεται, ένα ψύχραιμο βλέμμα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος λαϊκιστής κι εδώ η πραγματικότητα ουρλιάζει...
Κάποτε, πολλοί φτωχοί Έλληνες έστελναν τα παιδιά τους για υιοθεσία στην Αμερική. Σήμερα, πληθαίνουν οι γονείς που εκλιπαρούν για να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους σε ιδρύματα, σε πτωχοκομεία ανηλίκων. Όχι γιατί έχουν πάψει να τα αγαπούν, αλλά για να τα βοηθήσουν να επιβιώσουν. Τότε η Ελλάδα είχε πίσω της την Κατοχή, σήμερα τι; 
Είναι δυνατό σε καιρό ειρήνης να υπάρχει τόση στέρηση;
Η εκπομπή απέφυγε τον καταγγελτικό λόγο και επικεντρώθηκε στην έρευνα, όμως ήταν «γροθιά στο στομάχι» όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτή η φράση. Το κακό είναι ότι το στομάχι μας δέχεται τόσο πολλές απανωτές γροθιές, που έχουμε μείνει ζαλισμένοι, εξουθενωμένοι.
To κρατικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας έχει διαρραγεί. Απλήρωτοι εργαζόμενοι (π.χ., στο Ζάννειο) προσφέρουν με αυτοθυσία. Δήμοι, εθελοντές, δάσκαλοι κάνουν ό,τι μπορούν. Όμως τα μικρά τοπικά «δίχτυα» δεν μπορούν να μπαλώσουν το αβυσσαλέο κενό.
kathimerini

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki