Thursday 8 August 2013

Αααχ μανούλα, με τσίμπησε μέλισσα!!

Δείξτε ψυχραιμία. Τα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες μπορεί να πονάνε, αλλά σπάνια είναι επικίνδυνα για το παιδί. Αυτό που κυρίως το αναστατώνει είναι το ξάφνιασμα από το τσίμπημα.
.
Τα τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα προκαλούν τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος ως συνέπεια του δηλητηρίου που περνάει στον οργανισμό μας με το κεντρί του εντόμου.
Η αφαίρεση του κεντριού είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το άτομο που τσιμπήθηκε από σφήκα ή μέλισσα. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι. 
Προσοχή χρειάζεται να μη γίνει προσπάθεια αφαιρέσεως του κεντριού με πίεση (ζούληγμα) της περιοχής όπου είναι καρφωμένο με τα δάχτυλα ή με τα νύχια μας, διότι μπορεί, αντί να βγει το κεντρί προς τα έξω, να σπρωχθεί ακόμη πιο βαθιά.
Κρατήστε το ψηλά. Σηκώστε ψηλά το μέλος του σώματος που έχει τσιμπηθεί και ακουμπήστε μια παγοκύστη για να αποφύγετε το πρήξιμο. Μπορείτε να απλώσετε πάνω στο σημείο μια αντιισταμινική αλοιφή ή κρέμα κορτιζόνης. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή το παιδί είναι αλλεργικό, ζητήστε αμέσως τη συμβολή γιατρού. 
Αναγνωρίστε τον κίνδυνο. Εάν το τσίμπημα είναι στο λαιμό ή στο στόμα, θα πρέπει να αντιδράσετε άμεσα, γιατί αν πρηστεί θα εμποδίζει τη δίοδο του αέρα. Δώστε του να γλείφει ένα παγάκι ή να πιει άφθονο παγωμένο νερό. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή πρήζεται στο πρόσωπο ή στο λαιμό, απευθυνθείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο. 
Πάρτε προληπτικά μέρα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σαπούνια με έντονο άρωμα στο παιδί και μην το αφήνετε από τα μάτια σας όταν πίνει αναψυκτικά ή τρώει  φαγητό στην παραλία αφού τα τρόφιμα αυτά  προσελκύουν τα έντομα. 
gr.news

Σχετικά:

ΒΟΟΚ - Η συσκευή που θα αφανίσει τα tablets

Μια εξελιγμένη τεχνολογική ανακάλυψη


Guardian: Ας αναβιώσουμε και την παιδική εργασία!

Σκωπτικός σχολιασμός της εργασιακής εξαθλίωσης από τη βρετανική εφημερίδα.
Οι μηδενικές συμβάσεις εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία επικρίνονται σφόδρα από την εφημερίδα Guardian.

Zero-hours contracts cover more than 1m UK workers


Ο... εργασιακός μεσαίωνας έρχεται με τις συγκεκριμένες συμβάσεις, οι οποίες στο Νησί έχουν επεκταθεί στο 25% των εργαζόμενων, φθάνοντας αισίως τα 250.000 άτομα.
Το συγκεκριμένο καθεστώς εργασίας πρωτοθεσπίστηκε τη δεκαετία του '90 για να εξυπηρετήσει κυρίως το λιανεμπόριο και τα εποχικά επαγγέλματα, όμως τώρα επανέρχεται δριμύτερο και εντελώς... διαστρεβλωμένο για να εξυπηρετήσει ευθέως τα απόλυτα συμφέροντα των εργοδοτών.

«Γιατί να σταματήσουμε τις συμβάσεις μηδενικών ωρών; Ας αναβιώσουμε και την παιδική εργασία», σχολιάζει σκωπτικά ο τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας, Λάρι Έλιοτ. "Είναι κρίμα που ο Καρλ Μαρξ δεν ζει για να σχολιάσει το γεγονός πως το 90% των εργαζομένων της επιχείρησης Sports Direct δουλεύουν υπό καθεστώς εργασιακής σύμβασης μηδενικών ωρών", συμπληρώνει.
 
Τι προβλέπουν τα zero-hours contracts
Οι εργοδότες που απασχολούν υπαλλήλους με τις ευέλικτες «συμβάσεις μηδενικών ωρών», αποκαλούμενες ως zero-hours contracts, ξεπερνούν πλέον τους 1.000, μεταξύ των οποίων καταστήματα και μεγάλες αλυσίδες λιανικής, ξενοδοχεία, αλλά και δεκάδες ακόμη επιχειρήσεις, κυρίως στο κλάδο της ψυχαγωγίας, της υγείας και της παιδείας. Στη λίστα βρίσκεται ακόμη και το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Στις συμβάσεις αυτές, ο εργαζόμενος δεν έχει καμία απολύτως γνώση για το πόσες ώρες και ημέρες θα δουλέψει, δεν καλύπτεται από το νόμιμο κατώτερο μισθό και δεν έχει δικαίωμα επιδόματος ασθενείας ή, πολύ περισσότερο, αδείας. Πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάζεται, και το χειρότερο είναι ότι για το υπόλοιπο διάστημα της εβδομάδας είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε καθεστώς αναμονής για την περίπτωση που θα επικοινωνήσουν μαζί του, ζητώντας του να προσέλθει για εργασία. Φυσικά, ο stand-by εργαζόμενος είναι πιθανό να μη λάβει και ποτέ το τηλεφώνημα αυτό και να χάνει ημέρες και ώρες από τη ζωή του στην αναμονή.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki