Monday 12 August 2013

Alice Miller - Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας
Prisoners Of Childhood

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: 
« ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ» 
.
Η ζωή του καθενός είναι γεμάτη από ψευδαισθήσεις, 
ίσως επειδή η αλήθεια συχνά μας φαίνεται αβάσταχτη.
.
Κι όμως, η αλήθεια είναι τόσο αναγκαία, που η άγνοιά της έχει υψηλό κόστος, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή σοβαρών ασθενειών. Χρειάζεται λοιπόν να προσπαθήσουμε, ακολουθώντας μια μακροχρόνια διαδικασία, να ανακαλύψουμε τη δική μας προσωπική αλήθεια, μια αλήθεια που μπορεί να μας προκαλέσει πόνο πριν μας προσφέρει μια νέα αίσθηση ελευθερίας. 
Αν, αντίθετα, επιλέξουμε να αρκεστούμε σε μια διανοητική γνώση, θα παραμείνουμε στη σφαίρα των ψευδαισθήσεων και της εξαπάτησης του εαυτού μας.
Δεν μπορούμε να σβήσουμε τις ζημιές που έγιναν μέσα μας κατά την παιδική μας ηλικία, αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε στο παραμικρό το παρελθόν μας. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε και να αναδιοργανώσουμε τον εαυτό μας και έτσι να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας ενότητα, αν αποφασίσουμε να κοιτάξουμε από πολύ κοντά και να συνειδητοποιήσουμε τη γνώση που έχουμε αποθηκεύσει στο σώμα μας για αυτά που έγιναν στο παρελθόν.
Αυτός ο δρόμος σίγουρα δεν είναι εύκολος, σε πολλές περιπτώσεις όμως είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας την αόρατη και απάνθρωπη φυλακή της παιδικής μας ηλικίας.
Μόνο έτσι μπορούμε να μετατρέψουμε τον εαυτό μας από το ανίδεο θύμα που ήταν στο παρελθόν σε υπεύθυνο άτομο, που γνωρίζει τη δική του ιστορία και μπορεί να ζήσει μαζί της.
Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Δεν θέλουν να γνωρίζουν τίποτα από την προσωπική τους ιστορία και έτσι δεν συνειδητοποιούν ότι, στην ουσία, η ιστορία τους τους καθορίζει συνεχώς στο παρόν. Συνεχίζουν να ζουν μέσα στην απωθημένη και ανεπίλυτη κατάσταση που παγιώθηκε στην παιδική τους ηλικία. Δεν συνειδητοποιούν ότι φοβούνται και αποφεύγουν κινδύνους οι οποίοι, παρ’ όλο που κάποτε ήταν πραγματικοί, εδώ και πολύ καιρό έχουν πάψει να είναι. Καθοδηγούνται από ασυνείδητες αναμνήσεις και απωθημένα συναισθήματα και ανάγκες, τα οποία, όσο παραμένουν ασυνείδητα και αξεδιάλυτα, συχνά καθορίζουν, με σχεδόν διαστροφικό τρόπο, καθετί που κάνουν ή δεν κάνουν…….

Διαταραχές λόγου;
Βοηθήστε το παιδί σας με τη λογοθεραπεία

διαταραχηΛογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική.

Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαριότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου των βαρήκοων.
Το παιδί που παρουσιάζει προβλήματα στην επικοινωνία (λόγο ή/και ομιλία) χρειάζεται λογοθεραπεία. Κάθε θεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συνεργασία του ειδικού λογοπεδικού με την οικογένεια και εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, το είδος και τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Έτσι παρέχεται στο παιδί σας ένα ασφαλές και δεκτικό περιβάλλον και εγκαθιδρύεται μία θεραπευτική σχέση.
Ο λογοπεδικός με κατανόηση κα... ι ενδιαφέρον και υποδεικνύοντας σας τους σωστούς χειρισμούς, θα δει και θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών.
Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον τραυλισμό όσο γίνεται

Αφορά όσους έχουν παιδιά... και όχι μόνο

Χαμόγελο του Παιδιού: Οδηγίες για τους γονείς που υποπτεύονται πως τα παιδιά τους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης...

Συμβουλές προς τους γονείς αλλά και τα παιδιά για να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση ανηλίκων εξέδωσε το Χαμόγελο του Παιδιού, προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη εγρήγορση και πρόληψη για να μην σημειώνονται τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα.

Με αφορμή αρκετές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων που έχουν έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, το «Χαμόγελου του Παδιού», δημοσιεύει συμβουλές και οδηγίες προς τους γονείς αλλά και τα παιδιά.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς που υποπτεύονται ότι τα παιδιά τους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης:

● Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του παιδιού. Οποιαδήποτε ξαφνική και χωρίς εμφανή αιτία αλλαγή στη σχολική του παρουσία ή επίδοση, στην άποψη του για κάποια άτομα, στο λεξιλόγιο του, στην όρεξη του, στις συνήθειες του ύπνου του ή στην υγιεινή του, πρέπει να σας προβληματίσει. 
● Μιλήστε ειλικρινά στο παιδί και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν
● Καλλιεργήστε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά προκειμένου να μπορούν να σας εμπιστεύονται αυτά που τους συμβαίνουν
● Μην αντιδράτε υπερβολικά σε... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki