Thursday 5 September 2013

Το παιδί και το δελφίνι...

Η ιστορία συγκινεί και οι εικόνες συγκλονίζουν
Ένας 8χρονος που έχει ακρωτηριαστεί και στα δύο του πόδια κολύμπησε με προσθετικά βατραχοπέδιλα δίπλα στο εξίσου «ανάπηρο δελφίνι» –δεν έχει ουρά- που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσής του!
Ο λόγος για τον Cieran Kelso ο οποίος ταξίδεψε στην Φλόριντα από την Αγγλία προκειμένου να κολυμπήσει με τον Winter, ένα δελφίνι που ζει στο Clearwater Marine Aquarium και έχει πρωταγωνιστήσει στην ταινία Dolphin Tale όπου χρησιμοποιεί μια προσθετική ουρά!
Η προσθετική ούρα είναι και το στοιχείο που έκανε τον μικρό Cieran να ταυτιστεί μαζί του. Ο 8χρονος από την ηλικία του ενός έτους έχει μάθει να κολυμπάει με προσθετικά βατραχοπέδιλα καθώς η μηνιγγίτιδα του «στέρησε» και τα δύο πόδια του.
 
«Τα πρώτα λόγια του γιου μου μόλις είδε την ταινία ήταν πως ο “Winter είναι ανάπηρος σαν εμένα”» εξομολογήθηκε ο πατέρας του μικρού. Το ταξίδι στην Φλόριντα ήταν η έκπληξη που επιφύλασσε η οικογένεια του Cieran Kelso στον 8χρονο.

Το όνειρό του θα γινόταν πραγματικότητα! 
Θα κολυμπούσε με τον ήρωά του!

Ξεκίνησε έρευνα για παιδεραστία
εναντίον του αρχιεπισκόπου Γιόζεφ Βελοσόφκσι

Βατικανό: 
Ανακάλεσε νούντσιο λόγω κατηγοριών για παιδεραστία
.
Τον αρχιεπίσκοπο Γιόζεφ Βελοσόφκσι, νούντσιο (πρέσβη) του Βατικανού στη Δομινικανή Δημοκρατία, ανακάλεσε η Αγία Έδρα μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο που τον κατηγορούν για παιδεραστία.
Το βατικανό ξεκίνησε έρευνα εναντίον του υψηλόβαθμου κληρικού, στον οποίο μπορεί να επιβληθούν -εάν διαπιστωθεί βάση στις κατηγορίες- ποινές από την Αγία Έδρα αλλά πιο δύσκολα στη Δομινικανή Δημοκρατία, καθώς καλύπτεται από διπλωματική ασυλία.
Παράλληλα με την ανακοίνωση ανάκλησης του νούντσιου, ο οποίος «απαλλάχθηκε από όλα τα καθήκοντά του» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αγίας Έδρας, και η γενική εισαγγελία της Δομινικανής Δημοκρατίας επιβεβαίωσε πως ξεκίνησε έρευνα για τον Βελοσόφσκι.
Η εισαγγελία ανέφερε πως θα ληφθεί υπόψη το εθνικό και το διεθνές δίκαιο για την υπόθεση και πως θα επιδιωχθεί «να τιμωρηθεί εδώ, κι όχι στο βατικανό».

Τι δεν θα γνωρίσουν ποτέ τα σημερινά μωρά

Πράγματα και καταστάσεις που ξεπεράστηκαν ή τείνουν να ξεπεραστούν από την πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν φέτος, θα μπορούν ν' αναγνωρίσουν κάποια από τα παρακάτω;

30 Things Babies Born in 2011 Will Never Know

Βιντεοταινία: Το DVD ανακαλύφθηκε το 1995 και μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα είχε κυριαρχήσει εκτοπίζοντας τις βιντεοκασέτες που μεσουράνησαν τη δεκαετία του 80. Στο μέλλον δεν θα χρειάζεται κάποιο μέσο για την αναπαραγωγή ταινιών, αφού η μετάδοση της ταινίας θα γίνεται μέσω κάποιας υπηρεσίας online streaming.
Φιλμ: Για τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, η λέξη «φιλμ» δεν θα σημαίνει τίποτα. Στην πραγματικότητα, ακόμα και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης, αφού οι υπολογιστές τσέπης έχουν αναλάβει και αυτή τη λειτουργία.
Ταξιδιωτικός πράκτορας: Ένα από τα επαγγέλματα είναι που έχει πληγεί από το διαδίκτυο. Όταν έρθει η ώρα για το μήνα του μέλιτος των σημερινών νεογέννητων, θα μπορέσουν πιστεύετε να βρουν ταξιδιωτικό πράκτορα;

Ο διαχωρισμός ανάμεσα στο χώρο εργασίας και το σπίτι: Όταν μπορούμε να μεταφέρουμε στη τσέπη μας ένα κινητό υπολογιστή, δεν είναι μόνο ότι μπορούν να μας βρουν οι φίλοι μας, αλλά και το αφεντικό μας. Για τα παιδιά που γεννήθηκαν φέτος, τα όρια μεταξύ γραφείου και σπιτιού θα είναι θολά.
Βιβλία, περιοδικά, και εφημερίδες: Όπως η βιντεοκασέτα,  έτσι και οι λέξεις γραμμένες πάνω σε νεκρά δέντρα πρόκειται να μειωθούν. Ίσως υπάρχουν ακόμα βιβλία στη σημερινή μορφή, αλλά για εκείνους που γεννήθηκαν πρόσφατα, τα καταστήματα που εξειδικεύονται στην πώληση αυτών των προϊόντων  θα είναι τόσο πολυάριθμα όσο και τα δισκοπωλεία σήμερα.
Καταστήματα ενοικίασης ταινιών: Μπορείτε πραγματικά να φανταστείτε ότι θα πάρετε το αυτοκίνητό και θα οδηγήσετε το βράδυ, μόνο και μόνο για να νοικιάσετε μια ταινία;

Ρολόγια: Ίσως να υπάρχει ως  κόσμημα. Την ώρα μπορούμε να την δούμε και στο smartphone, το οποίο είναι -λίγο πολύ- πάντα στο χέρι μας.
Χάρτες σε χαρτί: Είναι σχεδόν παρωχημένοι ακόμη και σήμερα. Η επόμενη γενιά θα πρέπει μάλλον να επισκεφθεί ένα μουσείο για να βρει κάποιον χάρτη.
Ενσύρματα τηλέφωνα: Γιατί να πληρώνει κάποιος κάθε μήνα για να έχει ένα τηλέφωνο που συνδέεται σε έναν τοίχο; Για εκείνους που γεννιούνται σήμερα, αυτό θα είναι μια ανόητη ιδέα.
Υπεραστικές κλήσεις: Χάρη στο διαδίκτυο, έχει περιοριστεί πολύ το κόστος ομιλίας με κάποιον που βρίσκεται σε άλλη πόλη, κράτος, ή ακόμα και χώρα.
Αγγελίες σε εφημερίδα: Τελειώνει η εποχή που αγοράζουμε ένα πάκο εφημερίδων μόνο και μόνο για να δούμε τι είναι προς πώληση ή ενοικίαση.
Dial-up Internet: Έχει ήδη αντικατασταθεί από τις  ευρυζωνικές υπηρεσίες.
Εγκυκλοπαίδειες:  Αγοράζαμε ακριβά βιβλία που είχαν ξεπεραστεί πριν στεγνώσει το μελάνι. Αυτό θα θεωρείται ανοησία για τα μωρά που γεννιούνται σήμερα.
Φίλοι που ξεχάσαμε: Στους περισσότερους  έχει τύχει να τους μιλήσουν για κάποιον παλιό παιδικό φίλο ή συμμαθητή, και να αναφωνήσουν  "Τον είχα ξεχάσει, που το θυμήθηκες;" Η επόμενη γενιά θα είναι σε ηλεκτρονική επαφή μέσω του Facebook με όλα τα άτομα που έχει  συναντήσει και γνωρίσει, έστω και για λίγο .
Το να ξεχάσουμε οτιδήποτε: Τα παιδιά που γεννήθηκαν φέτος δεν θα αισθανθούν ποτέ πως είναι να βρίσκεσαι σε μία καφετέρια και να διαφωνείς με τους άλλους για τις λεπτομέρειες κάποιου γεγονότος. Όλη η γνώση του κόσμου βρίσκεται πια στο smartphone στην τσέπη μας ή στην τσάντα μας. Και δεδομένου ότι το έχουμε συνέχεια μαζί μας, γιατί να κάνουμε τον κόπο να θυμόμαστε ότι δεν είναι απαραίτητο;
Το βραδινό δελτίο ειδήσεων: Η ενημέρωση για τις ειδήσεις είναι ήδη διαθέσιμη και τις 24 ώρες, κάθε μέρα της εβδομάδας.​​

Συσκευές φαξ:  Σίγουρα γνωρίζετε τις λέξεις  "σάρωση", "pdf" και "e-mail"
Καλώδια: Καλώδια που συνδέουν τα τηλέφωνα στους τοίχους; Καλώδια που συνδέουν υπολογιστές, τηλεοράσεις, στερεοφωνικά, και άλλα ηλεκτρονικά μεταξύ τους;  Για τα παιδιά που θα γεννηθούν φέτος, ίσως παραπέμπει στα καλώδια ο τρόπος φόρτισης ενός μελλοντικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Χειρόγραφες επιστολές: Πότε ήταν η τελευταία φορά που γράψατε με καλλιγραφικά γράμματα;
Συνομιλώντας μόνο μ' ένα μόνο άτομο: Εμείς θεωρούμε αγενές να βρισκόμαστε με κάποιον και παράλληλα να μιλάμε με κάποιον άλλο στο τηλέφωνο. Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα θεωρούν φυσιολογικό να στέλνουν γραπτά μηνύματα και να επικοινωνούν συγχρόνως με δύο ή τρία άλλα άτομα, ενώ παράλληλα θα προσποιούνται ότι προσέχουν και αυτόν που τυχαίνει να είναι δίπλα τους με φυσικό τρόπο.
Διαφημίσεις στην τηλεόραση: Είναι πολύ ακριβές και αναποτελεσματικές αφού στοχεύουν στη μάζα. Η εξατομικευμένη διαφήμιση μέσω internet θα κυριαρχήσει στο μέλλον.
Δυνατότητα απόκρυψης: Μέχρι πριν λίγα χρόνια, αν δεν απαντούσατε  στο τηλέφωνο του σπιτιού σας,  κανείς δεν ήξερε αν ήσασταν ζωντανός ή νεκρός, ή έστω που μπορεί να είστε. Τώρα το τηλέφωνό βρίσκεται  στην τσέπη μας, δεν μπορούμε να κρυφτούμε από κανένα,  συμπεριλαμβανομένων των διαφημιστών ή των εισπρακτικών εταιρειών.
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

«Γεια σου, Πυθαγόρα!», στο Παιδικό Μουσείο
Εκπαιδευτικά προγράμματα τον Σεπτέμβριο

Από το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρες 10.00-15.00, το «Παιδικό Μουσείο – Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων» με τη συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου ανοίγει και πάλι για το κοινό με τα γνωστά και αγαπημένα εκθέματά του. 

Τα τρισδιάστατα εκθέματά του είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διεγείρουν την περιέργεια και να παροτρύνουν τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία της μάθησης και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά μέχρι 12 χρόνων, αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.
Επίσης, συνεχίζεται η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων διαφορετικών θεματικών τα Σαββατοκύριακα. Συγκεκριμένα, τη σχολική χρονιά 2013-2014, τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα αφορούν στις πέντε αισθήσεις (για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας) και στις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου (για τα παιδιά σχολικής ηλικίας).
Στο Παιδικό Μουσείο, η μάθηση υποστηρίζεται από τα πραγματικά αντικείμενα, τις χειροπιαστές εμπειρίες και το παιχνίδι.

Στα Παιδικό Μουσείο, μικροί και μεγάλοι μπορούν:
- να κάνουν μικρές, μεγάλες, πολύχρωμες φυσαλίδες και πειράματα με το νερό, στο έκθεμα «Μέσα στο νερό»,
- να πειραματιστούν με υλικά και συνταγές μαγειρικής και να φτιάξουν τα δικά τους ξεχωριστά μπισκότα, στο έκθεμα «Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου»,
- να ανακαλύψουν πώς κινείται το σώμα τους και πώς η διατροφή και η άσκηση συμβάλλουν στην ευεξία, στο έκθεμα «Πώς κινούμαι;»,
- να γνωρίσουν ατομικά και ομαδικά παιχνίδια της αρχαιότητας, στο έκθεμα «Παιχνίδια αρχαίων»,
- να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, στο έκθεμα «Σοφίτα»,
- να παίξουν με τον Πυθαγόρα μαθηματικά στο έκθεμα «Γεια σου, Πυθαγόρα!»,
- να γίνουν έμποροι και πελάτες στο έκθεμα «Η Αγορά» και
- να ανακαλύψουν σχήματα, μεγέθη, υλικά, να κατασκευάσουν απλά οικοδομήματα στο έκθεμα «Παιχνιδότοπος, Χτίζω και δημιουργώ».

Εκπαιδευτικά προγράμματα τον Σεπτέμβριο
Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την αίσθηση της «αφής»:
Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013
«Με πηλό και με ζυμάρι»: Με βασικά υλικά τον πηλό και το ζυμάρι, τα παιδιά δημιουργούν εικόνες από τις καλοκαιρινές τους εμπειρίες. Ανακαλύπτουν τις ιδιότητες των υλικών, τα διακρίνουν και τα συγκρίνουν ενεργοποιώντας το αισθητήριο της αφής.
Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013
«Νιώθω τη φύση με τα χέρια μου»: Τα παιδιά αναγνωρίζουν με τις αισθήσεις τους και ταξινομούν φυσικά υλικά όπως χλωρά και ξερά φύλλα δέντρων, βότσαλα, καρπούς, χόρτο, άμμο κ.ά. Στη συνέχεια ανακαλύπτουν τις δυνατότητες της νερομπογιάς πάνω στα υλικά και δημιουργούν μια σύνθεση με τα αποτυπώματα της φύσης.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων είναι: 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45, 14:00-14:45. H οικονομική συμμετοχή είναι 7 ευρώ για κάθε παιδί και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.
Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την κατηγορία συλλογών του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου «Ο άνθρωπος και ο χρόνος»:
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013
«Η μουσική στο… δρόμο»: Τετράγωνα, τρίγωνα και κύκλοι συνδυάζονται με ήχους, εικόνες και μουσικά όργανα. Τα παιδιά συγκρίνουν ήχους διαφόρων μουσικών οργάνων, εξοικειώνονται με διαφορετικά είδη μουσικής και κατασκευάζουν τα δικά τους μουσικά όργανα για να παίξουν μουσική στο δρόμο.
Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι: 12:00-13:00. H οικονομική συμμετοχή είναι 8 ευρώ για κάθε παιδί.

Πληροφορίες
Το Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα) είναι ανοιχτό στο κοινό Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-14:00 και Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00. Η είσοδος στο Μουσείο και τα εκθέματά του είναι ελεύθερη. Τηλ.: 2103312995, e-mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr  
Το Σεπτέμβριο, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα.
travelling

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki