Sunday 22 September 2013

Δέκα παιδικές αρετές που μας κάνουν ευτυχισμένους

Τα παιδάκια, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μας δίνουν μαθήματα ζωής. Μας διδάσκουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διεκδικούμε τα θέλω μας, να έχουμε υπομονή και επιμονή αλλά και να γίνουμε περισσότερο ευτυχισμένοι. 
Γίνε λοιπόν ξανά «παιδί» και μάθε να ζεις με τη χαρά και την αγνότητα ενός μικρού παιδιού. 
.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα
1. Ξέρεις να συγχωρείς;
Έχεις προσέξει ποτέ τα παιδιά να παίζουν μαζί; Σίγουρα θα τσακωθούν, θα διαφωνήσουν, ίσως και να μαλλιοτραβηχτούν. 
Στη συνέχεια όμως τα ξεχνούν όλα, ως δια μαγείας και θα περπατούν ξανά πιασμένα χεράκι-χεράκι, γελώντας και οργανώνοντας σκανταλιές.
Τα παιδιά έχουν μια απίστευτη ικανότητα να συγχωρούν και να ξεχνούν με μιας διαφωνίες και τσακωμούς, κάτι που χάνεται με την ενηλικίωση. Βέβαια οι τσακωμοί και οι διαφωνίες στην ενήλικη ζωή είναι πολύ διαφορετικής φύσεως, όμως μην ξεχνάς ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αφορμές, ακόμη και οι αιτίες μιας διαφωνίας είναι γελοίες. Ο εγωισμός σε κρατά από το να ζητήσεις συγχώρεση ή να κάνεις πρώτη το βήμα επαναπροσέγγισης με αποτέλεσμα να διαιωνίζεις τον καυγά και εν τέλει να χάνεις μια φιλία. Σκέψου πως αν σε κάποιες περιπτώσεις φερόσουν όπως όταν ήσουν κοριτσάκι, όλα θα ήταν ευκολότερα και τώρα ίσως δεν «πενθούσες» για την αδικοχαμένη φιλία σου.
2. Πόσο σοβαρά παίρνεις τις γκάφες που κάνεις;
Τα παιδιά πολλές φορές κάνουν πράγματα εξωφρενικά που θα έφερναν έναν ενήλικα σε πραγματικά δύσκολη θέση. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους μεγάλους τα παιδάκια θα γελάσουν με την ανοησία τους και θα προσπεράσουν κάθε γκάφα τους. Μήπως το ίδιο πρέπει να κάνεις κι εσύ σε αρκετές περιστάσεις στη ζωή σου; Κάθε φορά που κάνεις κάποια ανοησία, γέλα και αυτοσαρκάσου αντί να τα βάφεις μαύρα. Θα νιώσεις σίγουρα πολύ καλύτερα!
3. Αν θέλεις, μπορείς. Τίποτα δεν είναι αδύνατο
Αν ρωτήσεις ένα παιδί τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει πιθανότατα θα λάβεις απαντήσεις που θα σε κάνουν να γελάσεις. Αστροναύτης, διάσημος ηθοποιός ή τραγουδιστής ακόμη και αστρολόγος είναι απαντήσεις που σίγουρα θα σου φανούν αστείες.
Σε αντίθεση με εσένα τα παιδιά πιστεύουν πως όλα αυτά είμαι δυνατά! Φαίνεται πως κινούνται με μότο τους το «αν θέλεις, μπορείς». Η αντίδραση των ενηλίκων και τα εμπόδια που συναντούν μεγαλώνοντας είναι αυτά που τα αποθαρρύνουν και τα προσγειώνουν στην πραγματικότητα.
Εννοείται πως δεν είναι καλό ως ενήλικας να πετάς στα σύννεφα, μην βλέπεις όμως πάντα τα πράγματα τόσο ρεαλιστικά. Μάθε να έχεις φιλοδοξίες και να ονειρεύεσαι όπως όταν ήσουν κοριτσάκι και πού ξέρεις ίσως προσεγγίσεις κάποιους από τους στόχους σου. Η έλλειψη φιλοδοξίας ποτέ δεν επέτρεψε σε κανέναν να εξελιχθεί.
4. Αγαπάς άνευ όρων; Τα παιδιά δείχνουν αυτό το οποίο ονομάζουμε τυφλή, άνευ όρων αγάπη και εμπιστοσύνη. Οι γονείς, ακόμη και αν δεν είναι οι καλύτεροι, είναι τα πρότυπα κάθε μικρού μας φίλου και τα άτομα αυτά στα οποία απευθύνονται για το οτιδήποτε τους συμβαίνει.
Ακολουθώντας το πρότυπο των παιδιών δείξε εμπιστοσύνη και ανιδιοτελή αγάπη στα αγαπημένα σου πρόσωπα και σίγουρα δε θα χάσεις. Δείξε στον αγαπημένο σου πόσο πολύ τον αγαπάς και θυμήσου να δίνεις τακτικά ένα γλυκό φιλί στους γονείς σου υπενθυμίζοντας τους ότι τους λατρεύεις. Με τον τρόπο αυτό δίνεις χαρά στους κοντινούς σου ανθρώπους και επιβραβεύεσαι με αγάπη.
5. Η ειλικρίνεια είναι προσόν ή ελάττωμα;
Τι κάνει τα παιδιά τόσο αστεία; Τι άλλο από την απίστευτη ειλικρίνεια και τιμιότητά τους; Τα περισσότερα παιδιά λένε τα πράγματα με το όνομά τους! Είναι ικανά να πουν με απόλυτη ειλικρίνεια σε μια παχουλή κυρία ότι είναι πολύ χοντρή ή να... προδώσουν την μαμά τους λέγοντας στη γιαγιά ότι αυτή ήταν που έσπασε το αγαπημένο της βάζο και όχι το άτακτο σκυλάκι.
Η ειλικρίνεια και η τιμιότητα αυτή δεν είναι που λείπει από την καθημερινότητά σου ως ενήλικας; Αν ήσουν σίγουρη πως όλοι ήταν τόσοι ειλικρινείς όπως όταν ήταν ακόμη παιδιά σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά. Δεν θα είχες ανάγκη ούτε να κρυφτείς ούτε και να προσποιηθείς για τίποτα. Μάθε να είσαι ειλικρινής και δείξε στους άλλους πως μπορούν να σε εμπιστευτούν και δε θα χάσεις.
6. Μήπως η καχυποψία ευθύνεται για τη μοναξιά σου; Γιατί όταν ήσουν μικρούλα έκανες τόσο εύκολα φίλες ενώ τώρα πασχίζεις να γίνεις η φίλη – μαγνήτης; Η απάντηση βρίσκεται στην έλλειψη καχυποψίας από την πλευρά των παιδιών. Αν τα παρατηρήσεις είναι άμεσα και εκδηλωτικά δίχως καν να σκεφτούν να πλησιάσουν άλλα παιδάκια. Μεγαλώνοντας μαθαίνουν να προφυλάσσονται από πιθανούς εχθρούς και κλείνονται στο καβούκι τους. Σε κάποιο βαθμό η τακτικά αυτή προφυλάσσει από κακοτοπιές αλλά μπορεί και να οδηγήσει στη μοναξιά. Αν φοβάσαι να πλησιάσεις και να εμπιστευτείς τους ανθρώπους, σκέψου θετικά σαν παιδί, με ανοιχτό μυαλό και φιλική διάθεση.
7. Έχεις μάθει να ρωτάς;
Γιατί μαμά; Πως γίνεται αυτό μπαμπά; Τι είναι εκείνο; Κύριο γνώρισμα των μικρών παιδιών είναι να ρωτούν συνεχώς για τα πάντα. Για πολλούς είναι ενοχλητικό, για άλλους διασκεδαστικό. Ένα παιδάκι δεν θα διστάσει να ρωτήσει για να μάθει ό,τι του κάνει εντύπωση. Αυτός άλλωστε είναι και ο μόνος τρόπος να κατανοήσει τον κόσμο. Γύρω στην εφηβεία όμως τα πράγματα αντιστρέφονται. Ο έφηβος θεωρεί ντροπή να ρωτήσει για κάτι που δεν γνωρίζει ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που φορώντας το προφίλ του «ξερόλα» ρεζιλεύεται. Η τακτική αυτή μπορεί να μας ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή. Ακόμη και εάν δεν είμαστε γνώστες ενός αντικειμένου ρισκάρουμε να ρεζιλευτούμε παρά να παραδεχτούμε την άγνοιά μας. Αν λοιπόν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου τα παραπάνω χαρακτηριστικά προσπάθησε να υιοθετήσεις λίγη από την παιδική αφέλεια και το θάρρος να ρωτάς για οτιδήποτε αγνοείς! Θα σε προφυλάξει και θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση.
8. Ξέρεις να ακούς;
Πόσες φορές υιοθετείς απόλυτη στάση σε μια συζήτηση θεωρώντας πως η απόψή σου είναι η μόνη σωστή; Δέχεσαι διαφορετικές απόψεις συνομιλητών σου και πόσο δεκτική είσαι σε συμβουλές; Στην ενήλικη ζωή μας συνήθως ξεχνάμε να ακούμε…
Δεν είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε και να επεξεργαστούμε αυτό που ο συνομιλητής μας έχει να πει κάτι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αρετές της παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά είναι πρόθυμα να ακούσουν και να λάβουν συμβουλές, ακόμη και αν δεν υιοθετήσουν τις απόψεις των ενηλίκων ή δεν ακολουθήσουν τις παραινέσεις τους. Μάθε κι εσύ λοιπόν να ακούς και να κρίνεις.
9. Διεκδικείς αυτό που θέλεις;
Το κοριτσάκι που έκλαιγε γοερά για να μη φύγει από την παιδική χαρά αλλά και το αγοράκι που τραβούσε τον μπαμπά του από το παντελόνι για να του δείξει το δρόμο προς τα… παιχνίδια σου προκαλεί γέλιο. Αυτά τα μικρά τερατάκια ξέρουν πολύ καλά να διεκδικούν και να παίρνουν αυτό που θέλουν. Εννοείται πως σε έναν ενήλικα όπως εσύ δεν ταιριάζει να «χτυπιέται» στο πάτωμα για να πάρει αύξηση μισθού ή να τραβάει από το παντελόνι το έτερον του ήμισυ για να το οδηγήσει στην εκκλησία… Ωστόσο, σκέψου πόσο πιο εύκολα θα ήταν όλα αν για λίγο άφηνες τον φόβο της απόρριψης και τολμούσες να διεκδικήσεις τα «θέλω» σου. Ακόμη και αν τελικά δεν κερδίσεις αυτό που επιθυμείς θα γνωρίζεις πως έχεις προσπαθήσει και δε θα ζεις με την αμφιβολία του τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν….
10. Ο επιμένων νικά
Κανένας δεν έμαθε με μιας να περπατάει ή να μιλάει. Όντας μικρό κοριτσάκι έπεσες πολλές φορές μέχρι να μάθεις να περπατάς δίχως να στηρίζεσαι ενώ έκανες απίστευτα σαρδάμ και λάθη μέχρι να μάθεις να μιλάς και να διαβάζεις καθαρά. Η γραφή στην Α δημοτικού σου φαινόταν «βουνό» και η ορθογραφία Γολγοθάς. Πίστευες πως ποτέ δε θα κατάφερνες να κολυμπήσεις ενώ τα σημάδια από τις πτώσεις μέχρι να μάθεις να οδηγείς ποδήλατο σε συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή. Τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν εύκολο κι όμως με πίστη και επιμονή τα κατάφερες. Πάρε λοιπόν παράδειγμα από τα μικρά παιδιά, οπλίσου κι εσύ με παιδικό πείσμα στην ενήλικη ζωή για να πετύχεις τους στόχους σου. Δες την αποτυχία σαν κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια και συνέχισε μέχρι να πετύχεις!

womenonly

Bertolt Brecht: Στους μεταγενέστερους

Αλήθεια, σε μαύρα χρόνια ζω! 
Τα λόγια που δεν κεντρίζουν είναι σημάδι χαζομάρας. 
Ένα λείο μέτωπο, αναισθησίας. 
Εκείνος που γελάει δεν έχει μάθει ακόμα τις τρομερές ειδήσεις. 
Μα τι καιροί λοιπόν ετούτοι, που είν' έγκλημα σχεδόν όταν μιλάς για δέντρα γιατί έτσι παρασιωπάς χιλιάδες κακουργήματα! 


Αυτός εκεί πού διασχίζει ήρεμα το δρόμο, ξέκοψε πια ολότελα απ' τους φίλους του πού βρίσκονται σ' ανάγκη. 

Είναι σωστό: το ψωμί μου ακόμα το κερδίζω.
Όμως πιστέψτε με: Είναι εντελώς τυχαίο. Απ' ό,τι κάνω,
Τίποτε δε μου δίνει το δικαίωμα να φάω ως να χορτάσω.
Έχω γλιτώσει κατά σύμπτωση. (Λίγο η τύχη να μ' αφήσει, χάθηκα.)
Μου λένε: Φάε και πιες! Να 'σαι ευχαριστημένος που έχεις!
Μα πώς να φάω και να πιω, όταν το φαγητό μου τ' αρπάζω από τον πεινασμένο, όταν κάποιος διψάει για το ποτήρι το νερό που έχω;
Κι ωστόσο, τρώω και πίνω.

Θα 'θελα ακόμα να 'μουνα σοφός.Τ' αρχαία βιβλίο λένε τί είναι η σοφία:
Μακριά να μένεις απ' τις επίγειες συγκρούσεις και δίχως φόβο τη λιγοστή ζωή σου να περνάς. Θεωρούν σοφό ακόμα το δρόμο σου να τραβάς αποφεύγοντας τη βία
Στο κακό ν' ανταποδίνεις το καλό, να μη χορταίνεις τις επιθυμίες σου, αλλά να τις ξεχνάς. Μου είναι αδύνατο να πράξω όλα τούτα:
Αλήθεια, σε μαύρα χρόνια ζω!
Ήρθα στις πόλεις την εποχή της αναστάτωσης
Όταν εκεί, βασίλευε η πείνα.
Ήρθα μες στους ανθρώπους στην εποχή της ανταρσίας
Και ξεσηκώθηκα μαζί τους.
Έτσι κύλησε ο χρόνος, που πάνω στη γη μου δόθηκε. Το ψωμί μου το 'τρωγα ανάμεσα στις μάχες. Για να κοιμηθώ, πλάγιαζα ανάμεσα στους δολοφόνους. Αφρόντιστα δινόμουνα στον έρωτα.
Κι αντίκριζα τη φύση δίχως υπομονή.
Έτσι κύλησε ο χρόνος που πάνω στη γη μου δόθηκε.
Στον καιρό μου, οι δρόμοι φέρνανε στη λάσπη. Η μιλιά μου με κατέδιδε στο δήμιο. Λίγα περνούσαν απ' το χέρι μου. Όμως, αν δεν υπήρχα οι αφέντες θα στέκονταν πιο σίγουρα, αυτό έλπιζα τουλάχιστον.
Έτσι κύλησε ο χρόνος που πάνω στη γη μου δόθηκε.
Οι δυνάμεις ήτανε μετρημένες. Ο στόχος βρισκότανε πολύ μακριά.Φαινόταν ολοκάθαρα, αν και για μένα,ηταν σχεδόν απρόσιτος. Έτσι κύλησε ο χρόνος που πάνω στη γη μου δόθηκε. Εσείς, που θ' αναδυθείτε μέσ' απ' τον κατακλυσμό που εμάς μας έπνιξε, όταν για τις αδυναμίες μας μιλάτε σκεφτείτε και τα μαύρα χρόνια που εσείς γλιτώσατε. Εμείς περνάγαμε, αλλάζοντας χώρες πιο συχνά από παπούτσια, μέσα από ταξικούς πολέμους, απελπισμένοι σα βλέπαμε,την αδικία να κυριαρχεί και να μην υπάρχει εξέγερση. 
Κι όμως το ξέραμε:
Ακόμα και το μίσος ενάντια στην ευτέλεια
Παραμορφώνει τα χαρακτηριστικά.
Ακόμα κι η οργή ενάντια στην αδικία
Βραχνιάζει τη φωνή.
Αλίμονο, εμείς
Που θέλαμε να ετοιμάσουμε το δρόμο στη φιλία
Δεν καταφέρναμε να 'μαστε φίλοι ανάμεσά μας.

Όμως εσείς, όταν θα ‘ρθει ο καιρός
Ο άνθρωπος να βοηθάει τον άνθρωπο
Να μας θυμάστε
Με κάποιαν επιείκεια.

Μπέρτολντ Μπρεχτ 
(μετάφραση Τίτος Πατρίκιος) 
antikleidi

Σε τι χρησιμεύουν τα βιβλία;

Οι γονείς μου δεν μου κληρονόμησαν λεφτά, ούτε πλουσιόσπιτα. 
Το μόνο που μου κληρονόμησαν σε αφθονία είναι βιβλία, πολλά και καλά βιβλία. Όταν τους έχασα, έπρεπε να διαχειριστώ με κάποιο τρόπο όλο αυτό το υλικό και δεν είναι κάτι εύκολο. Στοίβες από χαρτί αλλά, αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά, το κάθε ένα περιέχει κάτι πολύτιμο. 
.
... ποτέ δεν πετάμε βιβλία!
Αυτά είναι βέβαια τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής που δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διαδίκτυο παρά ο μόνος τρόπος να διακινηθεί και να αποθηκευτεί η πληροφορία και η γνώση ήταν το έντυπο. Ο πατέρας μου, όταν διαμαρτυρόμουν για όλα αυτά τα αντικείμενα που πιάνουν υπερβολικό χώρο, μου έλεγε: ποτέ δεν πετάμε βιβλία!

Σήμερα πάλι τακτοποιούσα ενώ είχα στο μυαλό μου και τις εξελίξεις με τα εγκλήματα των φασιστών. Το πρωί άκουγα στο ραδιόφωνο ακροατές που φαίνεται να υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή και λέγανε κάτι πράγματα απίστευτα και σκεφτόμουν την κατάντια αυτής της κοινωνίας, όπου ούτε και αυτή η δολοφονία μπορεί να αλλάξει ένα μυαλό και μια ψυχή που έχει εμποτιστεί με τόσο δηλητήριο. Οι φασίστες παραμένουν φασίστες όσο και αν τους αποδείξεις το κακό που κάνουν και αυτό είναι τρομακτικό. Τι μπορεί να γίνει;

Τακτοποιώντας ένα σωρό από βιβλία, με όλη τη σωματική και ψυχική κόπωση που μου προκαλούσε αυτή η δουλειά, καθώς το κάθε ένα μου θύμιζε και κάτι από την οικογένειά μου, αναρωτήθηκα προς τι όλος αυτός ο κόπος, σε τι χρειάζονται τελικά όλα αυτά τα βιβλία. Και τότε βρήκα μέσα μου την απάντηση: ότι χάρη σε αυτά τα βιβλία δεν έγινα φασίστας. Ότι χάρη σε αυτά τα βιβλία μπορώ να σκέφτομαι πάνω στα πράγματα και να κρίνω. Ότι χάρη σε αυτά τα βιβλία δεν είναι εύκολο να πέσω σε παγίδες, να παρασυρθώ από την ανάγκη, να γίνω έρμαιο των ενστίκτων μου χωρίς επεξεργασία. Επειδή μεγάλωσα με ανθρώπους που είχανε σκεφτεί τον κόσμο, που είχανε αναρωτηθεί για τα πράγματα γύρω τους, που δεν πορεύθηκαν σαν τα ζώα, που επεξεργάστηκαν την ύπαρξη τους, γι αυτό είναι αδύνατο να καταντήσω φασίστας. Από τα παιδικά χρόνια χτίστηκε κομματάκι κομματάκι και με πολύ κόπο μέσα μου ένα οικοδόμημα που είναι αδύνατο να γκρεμίσει η παράλογη και παραπλανητική για άλλους ρητορική του Βορίδη που μιλούσε σήμερα στον real fm και ακούγοντάς τον έλεγα: ποιος είναι δυνατόν να πιστεύει ως λογικά αυτά που με τόση προσποίηση σοβαρότητας και ακεραιότητας υποστηρίζει ο θρασύτατος πρώην τσεκουροφόρος; 
 
Είναι υπόθεση ζωής να μην καταντήσεις υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να έχει ανυψωθεί μέσα σου το ανάχωμα που θα εμποδίσει τη βρωμιά να περάσει και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Γι αυτό τελικά η αποτροπή του φασισμού είναι υπόθεση κυρίως πρόληψης και όχι τόσο εκ των υστέρων παρέμβασης. Οι φασίστες φτιάχνονται μέσα στο πέρασμα των χρόνων και καθώς διαπαιδαγωγούνται σε ένα πλαίσιο που τους καλλιεργεί την υποταγή στον ισχυρό, τη μικρότητα, την ευτέλεια, τον αρρωστημένο ατομισμό. Και όταν φθάσει η κρίσιμη στιγμή της ανάγκης και της αδυναμίας, αντί να στραφούν στο συλλογικό, αντί να απλώσουν το χέρι στον διπλανό, αντί να βρουν ποιος και τι φταίει πραγματικά, θα καταφύγουν στη μόνη στρεβλή λύση που γνωρίζουν: κάτω από την ομπρέλα του πιο ισχυρού να κατασπαράξουν τον αδύναμο.
 
Τα καλά βιβλία οικοδομούν έναν άλλο άνθρωπο, πέρα από τον βιολογικό, έναν άνθρωπο που ορίζει εκείνος την ύπαρξη του με συνείδηση. Εκεί αποκτάς υπόσταση πέρα από όσα οριοθετούν οι κυρίαρχοι και τότε μόνο είσαι ελεύθερος, πληρώνοντας και το αντίτιμο της επιλογής να είσαι άνθρωπος και εισπράττοντας τη ικανοποίηση να είσαι άνθρωπος.

το βρήκαμε στην αγαπημένη μας Ιδεοπηγή
...........................................
σχετικά:

Μωράκια -- Cute babies -- hamomilaki -- Άξιον Αγάπης

«Η Ευτυχία είναι απλή ...»

Βιντεοσκοπείστε την πιο ευτυχισμένη σας στιγμή  
και στείλτε μας να την αναρτήσουμε!!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki