Tuesday 24 September 2013

ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ: Τα φτερά είναι για να πετάς

"Τη μέρα εκείνη ο Χόρχε με περίμενε με ένα παραμύθι:
Wings are for Flying
Όταν μεγάλωσε ο πατέρας του του είπε:
«Παιδί μου, δε γεννιόμαστε όλοι με φτερά. Μπορεί να μην είσαι υποχρεωμένος να πετάξεις, νομίζω όμως πως είναι κρίμα να μείνεις μόνο στο περπάτημα αφού έχεις τα φτερά που ο καλός Θεός σου έδωσε.»
«Μα δεν ξέρω να πετάω» απάντησε ο γιος.
«Σωστά…» είπε ο πατέρας. Και περπατώντας, τον πήγε ως το χείλος του γκρεμού, στο βουνό.
«Βλέπεις γιε μου; Το κενό. Όταν θελήσεις να πετάξεις, θα έρθεις εδώ θα πάρεις βαθιά ανάσα, θα πηδήξεις στην άβυσσο και απλώνοντας τα φτερά σου θα πετάξεις».
Ο γιος αμφέβαλλε.
«Κι αν πέσω;»
«Ακόμα κι αν πέσεις, δε θα σκοτωθείς. Οι λίγες γρατζουνιές θα σε κάνουν πιο δυνaτό στην επόμενη προσπάθεια» αποκρίθηκε ο πατέρας.
Το παιδί γύρισε στο χωριό να δει τους φίλους του, τις παρέες του, όλους εκείνους που είχε συντρόφους στην πορεία της ζωής του. Οι πιο στενόμυαλοι του είπαν:
«Είσαι τρελός; Για ποιο λόγο; Ο πατέρας σου είναι μισότρελος…Για ποιο λόγο να πετάξεις; Τι σου χρειάζεται; Γιατί δεν αφήνεις τις ανοησίες; Τι νόημα έχει να πετάξεις;»
Οι καλύτεροι φίλοι του τον συμβούλεψαν:
«Κι αν είναι αλήθεια; Μα σίγουρα δεν είναι επικίνδυνο; Γιατί δεν αρχίζεις σιγά-σιγά; Δοκίμασε να πηδήξεις από μια σκάλα ή από την κορυφή ενός δέντρου. Αλλά από τον γκρεμό, βρε παιδί μου;…»
Ο νεαρός άκουσε τις συμβουλές όσων τον αγαπούσαν. Ανέβηκε στην κορυφή του δέντρου και, με όλο του το θάρρος, πήδηξε. Άνοιξε τα φτερά του, τα κούνησε στον αέρα με όλη του τη δύναμη αλλά, δυστυχώς, έπεσε στο έδαφος.
Μ’ ένα καρούμπαλο στο κεφάλι συνάντησε τον πατέρα του.
«Μου είπες ψέμματα! Δεν μπορώ να πετάξω. Το δοκίμασα και κοίτα πως χτύπησα! Δεν είμαι σαν κι εσένα. Τα φτερά μου είναι μόνο για στολίδι.»
«Παιδί μου» είπε ο πατέρας, «για να πετάξεις, πρέπει να έχεις τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο στον αέρα, ώστε τα φτερά σου να ξεδιπλωθούν. Είναι σαν να πέφτεις με αλεξίπτωτο: χρειάζεσαι κάποιο ελάχιστο ύψος για να πηδήξεις.
Για να πετάξεις πρέπει να αρχίσεις να ριψοκινδυνεύεις.
Αν δε θέλεις να το κάνεις, καλύτερα να συμβιβαστείς και να αρκεστείς στο περπάτημα.
»

ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ – JORGE BUCAY
το βρήκαμε στο Αντικλείδι 

Αυτά τα κτήνη βίαζαν τα υιοθετημένα παιδιά τους...

Couple found guilty of child sexual assault

Ένοχο για το βιασμό των δύο υιοθετημένων παιδιών τους κρίθηκε από το δικαστήριο ένα ζευγάρι από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.
περισσότερα στην πηγή

Διακόσμηση παιδικού δωματίου και μάθηση!
Έξυπνες ιδέες για έξυπνα μωρά

Επειδή η μάθηση είναι αποτέλεσμα εικόνας και εμπειρίας, 
μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να αποκτήσει γνώσεις 
με το να εκμεταλλευτείτε απλά τους τοίχους του δωματίου 
ή του χώρου όπου θα περνάει το χρόνο του παίζοντας...

Μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας
και να ζωγραφίσετε με χρώματα  ειδικά,
που βγαίνουν εύκολα από τους τοίχους.

  • Καρφιτσώστε ή κολλήστε, τα γράμματα της αλφαβήτας, τους αριθμούς, τα χρώματα ή το σύστημα πινακίδων οδικής κυκλοφορίας, στον τοίχο του δωματίου του σε σημείο που, όταν το παίρνετε αγκαλιά, να έρχεται στο ύψος του μωρού σας. Σε κάθε ευκαιρία  τα δείχνετε και τα ονομάζετε στο μωρό σας.

  • Στο μέρος που αλλάζετε τις πάνες του μωρού σας κολλήστε το όνομα του ή τα σχήματα  ή ακόμα και μαθηματικά σύμβολα. Και την ώρα που του αλλάζετε την πάνα τα δείχνετε. Αν το επαναλάβετε αρκετές φορές από ένα σημείο και μετά είμαι σίγουρη θα σας τα δείχνει μόνο του.
  • Κρεμάστε καρτέλες στην κούνια και στο πάρκο, που να απεικονίζουν ζώα, πράγματα, φυτά, όλα τα ωραία πράγματα που θα γνωρίσει μεγαλώνοντας. Τα μωρά έχουν την τάση να πιάνονται και να σηκώνονται όρθια από τα κάγκελα της κούνιας ή του πάρκου. Είναι μια καλή ευκαιρία να περιεργαστεί  τα αντικείμενα που θα βρει μπροστά του.    

  •  Διακοσμήστε το ταβάνι από το υπνοδωμάτιο. Το μισό να είναι μέρα και το άλλο μισό νύχτα. Δηλαδή την μισή πλευρά θα την χρωματίσετε ανοιχτό γαλάζιο με ενάν κίτρινο ήλιο, συννεφάκια και πουλάκια και την άλλη μισή με σκούρο μπλε, φεγγαράκι και αστεράκια. Έτσι δίνετε την πληροφορία στο μωρό σας πως το βράδυ άλλα πραγματάκια υπάρχουν στον ουρανό και άλλα την ημέρα. Δίνεται επίσης η αντίθεση φωτεινού και σκοτεινού.

  • Κολλήστε στο πάτωμα αυτοκόλλητα ή  βάλτε αντικείμενα που υπάρχουν έξω στη φύση ή στην πόλη, όπως λουλουδάκια, δέντρα ,δρόμο ζωγραφισμένο ή αυτοκόλλητο, πεζοδρόμιο και ό,τι άλλο σκεφτείτε που να έχει σχέση με το έδαφος.       
Στο εμπόριο θα βρείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε είτε σε βιβλιοπωλεία και σε καταστήματα με προϊόντα διακόσμησης. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μόνες σας και να ζωγραφίσετε με χρώματα  ειδικά, που βγαίνουν εύκολα από τους τοίχους. 
Υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία και τα χρησιμοποιούν και οι νηπιαγωγοί.

Πώς θα ήταν τα όρια, αν τα έθεταν τα νήπια;

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη της ύπαρξης σαφών ορίων και κανόνων, που τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθούν. Πώς θα ήταν, όμως, αυτά τα όρια, αν αντί για τους γονείς τα έθεταν τα ίδια τα παιδιά;

"Θέλω να τρώω επτά φορές την εβδομάδα πατάτες τηγανητές, μακαρόνια και σοκολάτες και παρακαλώ πολύ να μην ξαναδώ στο πιάτο μου όλα αυτά τα περίεργα πράσινα φαγητά,
που δήθεν κάνουν καλό στην υγεία μου."

Γράφει η Βάσω Αργείτη - Εκπαιδευτικός και μαμά

Τελικά, μεγαλώνοντας δυο υπέροχα - αλλά και απόλυτα φυσιολογικά στις αντιδράσεις τους παιδιά-καταλήγω σε ένα συμπέρασμα, το οποίο -αν το καλοσκεφθούμε όλοι οι γονείς- θα μας βγάλει από το ενοχικό σύνδρομο, ότι γίναμε ίδιοι με τους γονείς μας...

Πολλές φορές, λοιπόν, έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη της ύπαρξης σαφών ορίων και κανόνων, που τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθούν, καθώς αυτός θεωρείται ο αποτελεσματικότερος τρόπος διαπαιδαγώγησης.  
Θέλετε τώρα να σκεφθούμε -για λίγο, μην σας λούζει κρύος ιδρώτας- πώς θα ήταν αυτά τα όρια, αν, αντί για τους γονείς, τα έθεταν τα ίδια τα παιδιά;
Ύπνος. 
«Μπορώ να κοιμάμαι ό,τι ώρα θέλω το βράδυ, χωρίς να ακολουθώ καμία συγκεκριμένη ρουτίνα και χωρίς να με νοιάζει αν την επόμενη μέρα αργήσω στο σχολείο.»
Τηλεόραση. 
«Μπορώ να βλέπω τηλεόραση όλη μέρα, με μικρά διαλείμματα μόνο για φαγητό και τουαλέτα. Τώρα που το σκέφτομαι, η τηλεόραση δεν θα πρέπει να κλείνει ποτέ και μάλιστα να δείχνει μόνο προγράμματα που μου αρέσουν!»
Surer market – μαγαζιά. 
«Διατηρώ το αναφαίρετο δικαίωμα να φωνάζω, να κλαίω και να χτυπιέμαι μέχρι να μου πάρετε ότι θέλω κάθε φορά που κάνετε το λάθος να με παίρνετε μαζί στα ψώνια.»
Φαγητό. 
«Θέλω να τρώω επτά φορές την εβδομάδα πατάτες τηγανητές, μακαρόνια και σοκολάτες και παρακαλώ πολύ να μην ξαναδώ στο πιάτο μου όλα αυτά τα περίεργα πράσινα φαγητά, που δήθεν κάνουν καλό στην υγεία μου.»
Παιδική χαρά - παιδότοπος. 
«Ο μόνος υπεύθυνος για να αποφασίζει πότε θα φεύγουμε από την παιδική χαρά ή τον παιδότοπο είμαι αποκλειστικά και μόνο εγώ . Επαναλαμβάνω, εγώ!»
Φίλοι. 
«Ως ανεξάρτητο άτομο που είμαι, έχω το δικαίωμα να διαλέγω τους φίλους μου και να κάνω παρέα, να μιλάω ή να χαιρετάω μόνο όποιους θέλω εγώ. Θα λέω το όνομα μου μόνο όταν θέλω και όχι κάθε φορά που κάποιος δικός σας γνωστός με ρωτάει. Συνεννοηθήκαμε;»
«Και για να μην μακρηγορούμε εννοείται ότι δεν μου αρέσει καθόλου να περιμένω τη σειρά μου, να μοιράζομαι τα παιχνίδια μου, να χάνω όταν παίζω, να μου κάνετε εμβόλια κλπ. Αν, παρ’ ελπίδα, συμβεί κάτι από τα παραπάνω, τότε είμαι απόλυτα ελεύθερος και δικαιολογημένος να ξεσπάσω σε μια γνωστή έκρηξη θυμού!!»

Όπως καταλαβαίνετε, η λίστα με τα "θελω" των παιδιών μπορεί να συνεχίζεται δίχως τέλος! Μην τρομάζετε! Αυτός είναι ο ρόλος μας ως γονέων. Και το ακόμα πιο χρήσιμο είναι ότι, υποσυνείδητα, και τα ίδια τα παιδιά μας απαιτούν αυτόν τον ρόλο από εμάς... Δεν απολαμβάνουν την ασυδοσία, θέλουν τα όρια πους τους θέτουμε και, όταν δεν τα έχουν, τα προκαλούν...

women

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki