Sunday 29 September 2013

Διάσωση 92 μικρών παιδιών από κύκλωμα απαγωγέων

Κίνα: 
Κύκλωμα λαθρεμπόρων που είχαν απαγάγει 92 μικρά παιδιά και δυο γυναίκες εξάρθρωσε η κινεζική αστυνομία.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι αρχές έχουν συλλάβει 301 υπόπτους. 
China people-trafficking raid saves 92 babies
and two women
Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 11 επαρχίες της χώρας, στις 11 Σεπτεμβρίου και ήταν αποτέλεσμα εξάμηνης έρευνας των αρχών. 
.
Η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρή πολιτική ελέγχου των γεννήσεων, επιτρέποντας σε κάθε ζευγάρι να αποκτά ένα παιδί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ανήλικοι που δεν μπορούν να μείνουν με τις οικογένειές τους να πέφτουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας μικρών παιδιών.
Από το 2011, η αστυνομία στην Κίνα έχει σώσει από την ομηρία περισσότερους από 13.000 ανήλικους.
.
euronews

Ρέθυμνο: Υποστήριξη σε παιδιά, θύματα κακοποίησης
«Γνωρίζω, Μιλάω, Αλλάζω»

Υλοποίηση προγράμματος στο Ρέθυμνο 
με στόχο το αίσθημα ασφάλειας
.
«Γνωρίζω, Μιλάω, Αλλάζω»

Της Βασιλικης Χρυσοστομιδου
Πρωτοποριακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων μπαίνει σε εφαρμογή στο Ρέθυμνο από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού του υπουργείου Υγείας, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση παιδοφιλίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο προ διετίας.
Πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα;  
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Νικολαΐδη, ψυχίατρο, διευθυντή του Ινστιτούτου «Την άνοιξη του 2011, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής έρευνας BECAN (Balcan Epidemiological Study on Abuse and Neglect), σε 10 βαλκανικές χώρες για το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, με συντονιστή φορέα το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα παράδοξο: ειδικά στον νομό Ρεθύμνης, υπήρχε μία αναστροφή της αναλογίας των αναφερόμενων εμπειριών σεξουαλικής θυματοποίησης των παιδιών όσον αφορά τα φύλα: 2 προς 1, αγόρια προς κορίτσια, ενώ το αναμενόμενο είναι το ανάποδο. 
Εντυπωσιακό, επίσης, το γεγονός ότι ενώ το 12% των αγοριών ανέφεραν ανεπιθύμητη σεξουαλική εμπειρία, η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων δήλωνε πλήρη άγνοια, κατάσταση ενδεικτική των αναστολών από πλευράς παιδιών να επικοινωνήσουν στους γονείς τους το πρόβλημα.  
Αν και τότε, δεν ξέραμε πώς να το ερμηνεύσουμε, το εύρημα απέκτησε έρεισμα όταν την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου συνελήφθη στην περιοχή ένας προπονητής τοπικής ομάδας μπάσκετ, ο οποίος όπως αποδείχθηκε, είχε στήσει τα προηγούμενα χρόνια μία ολόκληρη “πυραμίδα” σεξουαλικής θυματοποίησης εφήβων αγοριών. 
Το σκεπτικό ήταν -εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης- ότι προκειμένου ένα παιδί να ξεπεράσει τα όριά του και να εξασφαλίσει επιδόσεις πρωταθλητισμού, έπρεπε πρώτα να εκτεθεί σε μία σειρά από διαβαθμισμένες δοκιμασίες: έκθεση σε φοβικά ερεθίσματα, όπως παραμονή σε νεκροταφείο, αρχικά, σωματικός πόνος στη συνέχεια και τέλος, σεξουαλική συνεύρεση, πρώτα μεταξύ των παιδιών και στη συνέχεια με τον ίδιο τον δράστη».
Την περίοδο της σύλληψης του δράστη, συνέπεσε... 

Δεν του αρέσει κανένα φαγητό!

Πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση!

Κάθε μέρα το ίδιο σκηνικό…Το παιδί σας κάθεται στο τραπέζι και μόλις δει το φαγητό που ετοιμάσατε σας λέει πως δεν του αρέσει! Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;
.
Δεν του αρέσει κανένα φαγητό!Θα πρέπει να πούμε πως από 18 μηνών έως περίπου 2 χρόνων το παιδί περνάει το στάδιο του "όχι", οπότε χρησιμοποιεί το φαγητό σαν ένα ακόμα τρόπο αντίθεσης με τους γονείς του. 
Ανάμεσα στα 3 με 6 χρόνια, στο παιδί αρέσουν συγκεκριμένα φαγητά, όπως τηγανητές πατάτες ή μακαρόνια, τα οποία θέλει να τρώει συνέχεια. Πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με το παιδί.  
Επίσης, η όρεξη διαφέρει από το ένα παιδί στο άλλο ακόμα και στο ίδιο παιδί μπορεί να μεταβληθεί από τη μία ημέρα στην άλλη.

Μη νιώθετε ενοχές
Οι περισσότερες μητέρες ιδιαίτερα οι εργαζόμενες έχουν την τάση να κατηγορούν τον εαυτό τους όταν το παιδί τους τρώει λίγο ή με ασταθή τρόπο. Βγάλτε από τη σκέψη σας πως φταίτε εσείς υποχρεωτικά για αυτό καθώς κάτι δεν κάνετε καλά και μην επιτρέπετε στους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας να σας ενοχοποιούν.
Τι μπορείτε να κάνετε
Μην το αφήνετε να τσιμπολογάει όλη την ημέρα μπισκότα, πατατάκια και καραμέλες. Απασχολήστε τη σκέψη του και τα χέρια του βάζοντάς το να ζωγραφίσει ή να παίξει.
Δώστε του το καλό παράδειγμα καταναλώνοντας μπροστά του διάφορες τροφές.
Να βάζετε στο πιάτο του πάντα λαχανικά και μην αποθαρρύνεστε εάν δεν τα αγγίζει.
Αναπτύξτε τη φαντασία σας. Στην περίπτωση που του αρέσουν για παράδειγμα μόνο τα μακαρόνια παραλλάξτε τη μορφή τους, τα χρώματα και τις σάλτσες που τα συνοδεύουν. Ο σκοπός είναι να αναπτύξετε την περιέργειά του και να διευρύνετε το διατροφικό του ορίζοντα.
Να του μάθετε ότι ένα γεύμα αποτελείται σχεδόν πάντα από τρεις τροφές, μια αμυλούχο τροφή, μια πρωτεϊνη και ένα γαλακτοκομικό προϊόν ή φρούτο. Εάν για παράδειγμα αρνείται να φάει τα λαχανικά που συνοδεύουν το κοτόπουλο μην το πιέσετε να φάει τριπλάσια ποσότητα καθώς η διατροφή του δε θα είναι ισορροπημένη. Προτιμήστε να του δώσετε φρούτα ώστε να αναπληρώσετε την απουσία λαχανικών από τη διατροφή του.
Αποφύγετε να μιλάτε μπροστά του για το πρόβλημα καθώς του δείχνετε ότι έχετε παραιτηθεί.
Όταν αρνηθεί να φάει έστω και μια μπουκιά από το φαγητό που ετοιμάσατε προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας και μιλήστε του για τα δικά σας παιδικά χρόνια, ποιες ήταν οι προτιμήσεις σας, τι σας άρεσε και τι όχι. 
Πείτε του "θα χαιρόμουν πολύ εάν δοκίμαζες αυτό που ετοίμασα για σένα". 
Αποφύγετε να πείτε "κάνε μου τη χάρη", "σε παρακαλώ", "δε με αγαπάς" κλπ καθώς έτσι το προτρέπετε να χρησιμοποιήσει το φαγητό για να σας χειρίζεται.
Φυσικά εάν το παιδί σας έχει χάσει την όρεξη του για πολύ καιρό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
news.gr

«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού»; Παιδί και κακοποίηση

παιδική κακοποίησηΤο UN Women ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 8χρονου κοριτσιού στην Υεμένη από εσωτερική αιμορραγία μετά την πρώτη νύχτα γάμου του. Πόσο θλιβερό είναι να ακούς τέτοιες καταστροφικές ενέργειες που υπόκεινται μερικά κορίτσια εξαιτίας πολιτισμικών καθεστώτων και παραδόσεων.

Σε κάποιες χώρες οι γυναίκες θεωρούνται «όντα ενός κατώτερου θεού», χωρίς τα δεδομένα ανθρώπινα δικαιώματα. Κορίτσια που η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη από την πρώτη ημέρα γέννησης τους. Κάποια κορίτσια σε κάποιες γωνιές του πλανήτη δεν μπορούν να ζήσουν και να χαρούν ξέγνοιαστες παιδικές στιγμές. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε χώρες όπως συνηθίζουμε εμείς οι Ευρωπαίοι να χαρακτηρίζουμε ως «υπανάπτυκτες» ή «τριτοκοσμικές».

παιδική κακοποίησηΣε πόσες περιοχές της χώρας μας δεν έχουμε ακούσει περιστατικά εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών. 
Πόσα παιδιά δεν έχουμε συναντήσει στα φανάρια, έξω από τα σούπερ μάρκετ να ζητούν ελεημοσύνη. Πόσα παιδιά υπάρχουν στα σχολεία που φέρουν σημάδια σωματικής και ψυχολογικής βίας. Πόσα παιδικά μάτια είναι θλιμμένα με έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Γιατί ένας γονιός αποκτά την δικαιοδοσία να κάνει ότι θέλει στο παιδί του; 
Στις παιδικές ψυχές καταγράφεται ο κόσμος αυτός που οι ενήλικες, «σημαντικοί άλλοι» στην ζωή ενός παιδιού, έχουν επιλέξει να επιβάλουν προβάλλοντας τις δικές τους ανάγκες, επιθυμίες και προτεραιότητες.
Θυμώνω και θλίβομαι όταν ακούω ως επαγγελματίας και μητέρα περιστατικά ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης ειδικά απέναντι σε παιδιά που αποτελούν ανυπεράσπιστες ψυχές. 
Αυτές οι ψυχές είναι παραδομένες στο έλεος των διαθέσεων και των προθέσεων των πιο σημαντικών ανθρώπων στην ζωή τους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και λοιποί συγγενείς.

Αισθάνομαι αγανάκτηση όταν ακούω ότι γονείς εκδίδουν τα κορίτσια τους επί χρήμασι σε ηλικίες 6, 8, 9, 13, 15 χρόνων για να έχουν σταθερό εισόδημα και να μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών. Υπάρχουν, επίσης, κορίτσια που λόγω άγνοιας, έλλειψης ενημέρωσης και ασταθούς οικογενειακού περιβάλλοντος να βιώσουν πολύ σύντομα μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, χωρίς να αποτελεί συνειδητή επιλογή. Μία εγκυμοσύνη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των παραγωγικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει πρώτα απ’ όλα οργανική βλάβη κι έπειτα ψυχολογική κατάπτωση, καθοριστικές για την υπόλοιπη ζωή του κοριτσιού.
Κι επειδή οι σχέσεις χτίζονται και διαμορφώνονται σταδιακά, είναι σημαντικό οι γονείς να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να μην είναι επικριτικοί. Έτσι τα παιδιά θα μπορέσουν να μοιραστούν μία δύσκολη στιγμή με τους γονείς, χωρίς να κυριεύονται από τον φόβο της επίκρισης και άσχημης αντίδρασης. Οι γονείς θα ήταν καλό να εξασκήσουν την διατήρηση ψυχραιμίας και να προετοιμάζονται για να είναι έτοιμοι να ακούσουν οτιδήποτε αφορά στο παιδί τους.

Γονείς μην αγνοείτε τα μηνύματα που μπορεί να σας δίνει το παιδί σας. Γι αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των δασκάλων για εξακρίβωση της όλης κατάστασης. Παρατηρήστε την οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά του ή στην επίδοσή του στο σχολείο.
Το παιδί μπορεί να νιώθει υπεύθυνο γι αυτό που συμβαίνει και να διστάζει να το αναφέρει λεκτικά. Μπορεί να δείχνει φοβισμένο και με έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Συζητήστε και προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι του συμβαίνει.
Συνήθως, οι άνθρωποι που κακοποιούν παιδιά βρίσκονται στο οικείο περιβάλλον τους, οικογενειακό ή φιλικό. Είναι άτομα υπεράνω υποψίας, που εμπνέουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια στα παιδιά.
Ας είμαστε υποψιασμένοι και με κριτική ματιά να εξετάζουμε το περιβάλλον, τους ανθρώπους που περιστοιχίζουν τα παιδιά μας. Δεν υπάρχουν «παιδιά ενός κατώτερου θεού», υπάρχουν ενήλικες που εθελοτυφλούν, αποφεύγουν, αδιαφορούν για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τα βιώματα μιας αθώας παιδικής ψυχής.
Όσοι θέλουν να πληροφορηθούν ή να απευθυνθούν σε συγκεκριμένο πλαίσιο για κακοποίηση κοριτσιών (σωματική, ψυχολογική, λεκτική) : 
Στέγη Άγιος Αλέξανδρος, Μεσολογγίου 21, Παλαιό Φάληρο, τηλέφωνο: 210- 9816403.

healthpress.gr/

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki