Thursday 10 October 2013

Προγράμματα δήμων για παιδιά: Μάθε, παιδί μου, τέχνη

Θεατρικό παιχνίδι, μαθήματα μουσικής και χορού, αλλά και τέχνες όπως ζωγραφική και χειροτεχνία είναι μερικές από τις προτάσεις των δήμων της Αθήνας για τα πιτσιρίκια σας.
 Με το κόστος να κυμαίνεται στα 10-15€ τον μήνα, και σημαντικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες των ανέργων, τα επιμορφωτικά προγράμματα των δήμων είναι μια εξαιρετική, όσο και οικονομική, πρόταση για να… παίζουν και να μαθαίνουν τα πιτσιρίκια σας.

Δήμος Αθηναίων
Στα δεκατέσσερα πολιτιστικά κέντρα του, ο Δήμος Αθηναίων φιλοξενεί προγράμματα που υπόσχονται να… συστήσουν στα πιτσιρίκια σας τέχνες όπως το θέατρο, η μουσική, τα εικαστικά και οι παραδοσιακοί χοροί. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κυρίως απογευματινές ώρες, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, ενώ το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται στα 15€ εφάπαξ. Ειδικές τιμές ισχύουν για άνεργους γονείς και πολύτεκνες οικογένειες. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στα πολιτιστικά κέντρα του ΟΠΑΝΔΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατεβάστε από τη δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα την λίστα με τα κατά τόπους πολιτιστικά κέντρα, καθώς και πληροφορίες για τις δραστηριότητες του κάθε κέντρου.

Δήμος Αμαρουσίου
Πρόγραμμα zumba για πιτσιρίκια από 7 έως 11 ετών, λάτιν, φλαμένκο και χιπ-χοπ χορός από 6 έως 12, ρυθμική για παιδιά από 4 ετών, μπαλέτο για όλες τις ηλικίες, παιδική ζωγραφική, εργαστήρια χειροτεχνίας, θεατρικό παιχνίδι από 4 ετών είναι μερικές μόνο από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις του πλούσιου προγράμματος του Δήμου Αμαρουσίου. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στα τμήματα γίνονται στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (Βασιλίσσης Σοφίας 85) ενώ το κόστος συμμετοχής για δημότες ξεκινά από 10€ ανά μήνα, συν 20€ εφάπαξ για την εγγραφή. Δείτε αναλυτικά όλα τα προγράμματα, και τις ώρες πουπραγματοποιούνται, εδώ.

Δήμος Πειραιά
Μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά από 5 ετών και άνω προτείνει ο Δήμος Πειραιά, σε τέσσερις πολιτιστικούς χώρους, στο κέντρο του Πειραιά, την Καλλίπολη, τα Καμίνια και την Αγία Σοφία. Η εγγραφή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δωρεάν (εκτός από την περίπτωση του κέντρου Πειραιά, όπου ανέρχεται στα 10€) και η μηνιαία συνδρομή κυμαίνεται στα 10-15€. Δείτε εδώ αναλυτικά τις διευθύνσεις των πολιτιστικών κέντρων, και τις ώρες που πραγματοποιούνται τα μαθήματα.

Δήμος Ηλιούπολης
Ζωγραφική για παιδιά από 5 ετών, θεατρικό εργαστήρι από 6 έως 12 και από 12 έως 17 ετών, παιδική χορωδία από 7 έως 14 ετών, και μουσικό εργαστήρι λαϊκών οργάνων, με μαθήματα μπουζουκιού για παιδιά από 10 έως 16 ετών διοργανώνει ο Δήμος Ηλιούπολης. Η ετήσια συνδρομή για την παρακολούθηση των μαθημάτων ανέρχεται στα 50€ τον χρόνο, ενώ υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 210 9940699. Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα θα βρείτε στο siteτου Δήμου Ηλιούπολης

Δήμος Νέας Σμύρνης
Μπαλέτο, παραδοσιακοί χοροί, ζωγραφική, κιθάρα, φλογέρα, πιάνο και θεατρικό παιχνίδι είναι τα μαθήματα που πραγματοποιεί ο Δήμος Νέας Σμύρνης, σε αρκετά διαφορετικά τμήματα αναλόγως την ηλικία των παιδιών. Το κόστος για τους δημότες είναι 30€ τον μήνα για ένα μάθημα, ή 20€ ανά μάθημα ανά μήνα, για δύο μαθήματα και πάνω. Για τις πολύτεκνες οικογένειες και τις οικογένειες με έναν άνεργο ισχύει έκπτωση 50%, ενώ αν και οι δύο γονείς είναι άνεργοι η παρακολούθηση των προγραμμάτων είναι δωρεάν. Δείτε αναλυτικά τα τμήματα και τις ώρες διεξαγωγής τωνμαθημάτων εδώ.

Δήμος Ζωγράφου
Ο… μικρός σας ζωγράφος μαθαίνει να ζωγραφίζει στον Δήμο Ζωγράφου, με τα μαθήματα που πραγματοποιούνται πρωινές και απογευματινές ώρες. Η εγγραφή κοστίζει 30€ εφάπαξ, και δεν υπάρχει άλλη μηνιαία επιβάρυνση. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των μαθημάτων εδώ.

Η.Κ.
in2life

Παιδί και διάβασμα

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς
«Αν δεν τελειώσεις τα μαθήματά σου δεν θα παίξεις», «η διπλανή σου στο θρανίο τα καταφέρνει καλύτερα από εσένα», «πρέπει να είσαι ο καλύτερος μαθητής».
 
Φράσεις που έχουν λίγο - πολύ ακούσει κάποιοι στην παιδική τους ηλικία ή επαναλαμβάνουν, σήμερα, από τη θέση του γονιού επανέρχονται στο προσκήνιο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Κάπου ανάμεσα στην απογευματινή ξεκούραση, το παιχνίδι και τη σχολική μελέτη, το άγχος των γονιών για την επίδοση των παιδιών τους στο σχολείο μετατρέπει το καθήκον σε τιμωρία, το κίνητρο για επιτυχία σε πίεση και τη δίψα για μάθηση σε απέχθεια.

Κι ενώ σε πολλά ελληνικά σπίτια εκτυλίσσονται καθημερινά πολύωρες «μάχες» για να ολοκληρώσουν οι μικροί, αλλά και μεγαλύτεροι μαθητές, τα μαθήματα για το σχολείο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι η μελέτη στο σπίτι για τα παιδιά της πρώτης και δευτέρας δημοτικού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη μισή ώρα, για εκείνα της τρίτης και της τετάρτης δημοτικού τα 45 λεπτά και εκείνα της πέμπτης και έκτης τη μία ώρα!

«Η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς πολλοί γονείς, υποκινούμενοι από το δικό τους άγχος, θεωρούν πως αν ένα παιδί δεν διαβάσει πολύ στο σπίτι, δεν θα τα πάει καλά στο σχολείο» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σχολικός σύμβουλος Χριστόδουλος Φανιόπουλος και τονίζει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ πλέον, καθώς η σημερινή πρωτοβάθμια εκπαίδευση ορίζει πως η περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνεται στην ίδια τη σχολική αίθουσα.

«Οι γονείς κάνουμε το λάθος να υπερ-εμπλεκόμαστε στην προσπάθεια του παιδιού και να αγχωνόμαστε υπερβολικά, αισθανόμενοι σαν να δίνουμε εμείς εξετάσεις, αλλά με τον τρόπο αυτό υποτιμούμε τα δικά του καθήκοντα» σχολιάζει, από την πλευρά της, η σχολική ψυχολόγος Μαρία Κυριακίδου, αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Υγείας «Πυξίδα».
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να διατηρούν επικοινωνία με τους δασκάλους και τις δασκάλες και να συνεργάζονται μαζί τους ώστε να ενημερώνονται για τον τρόπο δουλειάς των εκπαιδευτικών.

«Αντί ο κάθε γονιός να αναπτύσσει το δικό του παιδαγωγικό σύστημα, με βάση τον τρόπο με τον οποίο διδάχτηκε ο ίδιος, θα πρέπει να γίνει συνεργάτης του δασκάλου, να τον εμπιστεύεται και να ακολουθεί τις συστάσεις που απευθύνει... 

Τα αναντικατάστατα τρόφιμα για ένα παιδί

Η παιδική ηλικία έχει ιδιαίτερες ανάγκες και διατροφικές απαιτήσεις που πρέπει καθημερινά να καλύπτονται. 
Κάποια μάλιστα συστατικά αν δεν προσληφθούν ενδεχομένως να εμποδίσουν την ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού. 

Child Nutrition 

Ας δούμε από ποιες τροφές μπορούμε να τα πάρουμε και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή ενός παιδιού:
Γάλα και γιαούρτι: Αποτελούν την καλύτερη και πιο αφομοιώσιμη πηγή ασβεστίου για ένα παιδί, αλλά και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνης D.
Ψάρι και θαλασσινά: Περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φώσφορο και ψευδάργυρο.
Κόκκινο κρέας: Αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου, ο οποίος με τη σειρά του είναι απαραίτητος για την ομαλή ανάπτυξη και την παροχή ενέργειας σε ένα παιδί.
Φρούτα και λαχανικά: Προσφέρουν στο παιδί υδατοδιαλυτές βιταμίνες, που ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό του σύστημα, προστατεύουν την καρδιά του και εμπλέκονται στη σωματική του ανάπτυξη.

Όσπρια: Παρέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β, που είναι
απαραίτητες για την ομαλή νευρομυική λειτουργία ενός παιδιού.

Αυγό: Περιέχει εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνη, καθώς επίσης και χολίνη, ένα δομικό συστατικό για τη σύνθεση των κυττάρων ενός παιδιού και όχι μόνο.
Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι ένα σωστό διαιτολόγιο για ένα παιδί θα πρέπει τουλάχιστον να περιέχει μια ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανόμενων σίγουρα όσων αναφέρθηκαν παραπάνω.



Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki