Thursday 31 October 2013

Άπλωσε τα χέρια σου όχι προς τον ουρανό
αλλά προς τα χέρια των φτωχών....

Χωρίς άλλα λόγια...

 

«Παιδική εργασία - Κακοποίηση» Εκδήλωση στο Παλαιόκαστρο

Ο σύλλογος εθελοντών και φίλων του ξενώνα ΑΡΣΙΣ Ωραιοκάστρου «Συνυπάρχω», διοργανώνει για πρώτη φορά εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με θέμα «Παιδική εργασία – Κακοποίηση».


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 6:00 μμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου «Παύλος Μελάς» (ΚΑΠΗ), στο Παλαιόκαστρο.
Το θέμα θα αναπτύξουν η κα. Αλεξάνδρα Μάτου - Κοινωνική Ερευνήτρια του Κέντρου Υποστήριξης Νέων ΆΡΣΙΣ, η κα. Μαριάννα Κολοβού – Κοινωνική Λειτουργός του ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας παιδιών & εφήβων σε κίνδυνο «Το σπίτι της ΑΡΣΙΣ» και η κυρία Κατερίνα Κασάμπαλη Ψυχολόγος του ιδίου ξενώνα.

Την ομιλία θα συντονίσει η Έλσα Αγοραστού- Δημοσιογράφος παρουσιάστρια του ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. 
Με κίνητρο πάντα την αγάπη μας για τα παιδιά που μάχονται καθημερινά στον άνισο αγώνα για τη ζωή, σας περιμένουμε κοντά μας για να μας δώσετε δύναμη, έμπνευση και κουράγιο να συνεχίσουμε να αποτελούμε την αγκαλιά που θα τα ζεστάνει, τη φωνή που θα τα παρηγορήσει, τον άνθρωπο που θα δώσει το χέρι του για να βοηθήσει!

Είσοδος ελεύθερη.

Μουσική βραδιά για τη μικρή Αναστασία

Μουσική βραδιά στο κέντρο «Κονάκι» στου Κοκκίνη Χάνι, με τη συμμετοχή πολλών Κρητικών καλλιτεχνών, οργανώνεται στις 21.00 απόψε από την Ομάδα Αλληλεγγύης Αγίας Αικατερίνης,  
Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν
στα τηλ. 6983 474082 και 6981 027164
της ομάδας Αλληλεγγύης ή να καταθέσουν χρήματα
στην Τράπεζα Πειραιώς στον αριθμό λογαριασμού 5750009454-800.
ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τη μεταφορά της 5χρονης Αναστασίας που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, σε νοσοκομείο της Αγγλίας, για τις απαραίτητες εξετάσεις.
Μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 3.000 ευρώ, ωστόσο χρειάζονται άλλα τόσα.
Το ραντεβού με το νοσοκομείο έχει δοθεί ανήμερα της Παναγίας, στις 21 Νοεμβρίου.
Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλ. 6983 474082 και 6981 027164 της ομάδας Αλληλεγγύης ή να καταθέσουν χρήματα στην Τράπεζα Πειραιώς στον αριθμό λογαριασμού 5750009454-800.

Η φτώχεια συρρικνώνει τον εγκέφαλο των παιδιών

Τα φτωχά παιδιά, που δεν έχουν ούτε γονείς με τις κατάλληλες ικανότητες ανατροφής, βρίσκονται στην πιο μειονεκτική θέση.

Ένα παιδί που από την αρχή μεγαλώνει μέσα στη φτώχεια, μπορεί να υποστεί μακρόχρονες αρνητικές συνέπειες και σε βιολογικό επίπεδο, καθώς η φτώχεια στην πρώιμη παιδική ηλικία φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο όγκο του εγκεφάλου του παιδιού στην εφηβεία, πράγμα που επιδρά αρνητικά στην εγκεφαλική και νοητική ανάπτυξή του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Poverty in childhood 'can shrink the brain'

τα πιο φτωχά παιδιά είχαν γενικά μικρότερο όγκο
όλων των εγκεφαλικών δομών.
Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα που δείχνουν ότι η φτώχεια αυξάνει τον κίνδυνο για μειωμένες νοητικές επιδόσεις και, κατά συνέπεια, για μειωμένη απόδοση στο σχολείο.  
Από την άλλη, η έρευνα δείχνει ότι η σωστή ανατροφή και η συναισθηματική υποστήριξη από τους γονείς μπορεί να αποτελέσει ένα αντίβαρο και να αντισταθμίσει εν μέρει την αρνητική επίδραση της φτώχειας. 
Τα φτωχά παιδιά όμως, που δεν έχουν ούτε γονείς με τις κατάλληλες ικανότητες ανατροφής, βρίσκονται στην πιο μειονεκτική θέση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την παιδοψυχίατρο Τζόαν Λούμπι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και του Νοσοκομείου Παίδων του Σεν Λιούις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Pediatrics", μελέτησαν μέσω μαγνητικής τομογραφίας την επίπτωση της φτώχειας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, εξετάζοντας τον όγκο της λευκής και της φαιάς ουσίας, καθώς και άλλων ζωτικών εγκεφαλικών περιοχών (ιπποκάμπου, αμυγδαλής) σε παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών. Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα πιο φτωχά παιδιά είχαν γενικά μικρότερο όγκο όλων των παραπάνων εγκεφαλικών δομών.

Αυτή η συρρίκνωση του εγκεφάλου μπορεί συχνά να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα, όπως κατάθλιψη, μαθησιακές και μνημονικές δυσκολίες, και μειωμένη αντοχή στο στρες.

περισσότερα στην πηγή: ethnos

Η κουκουβάγια και η πέρδικα — The Most Beautiful Child — Λαϊκό παραμύθι

Μια μέρα συνάχτηκαν όλα τα πουλιά και συμφώνησαν να βάλουν τα παιδιά τους στο σχολείο να μάθουν γράμ­ματα. Ηύραν και δάσκαλο και τον διόρισαν. Άνοιξαν το σχολείο κ’ επήραν τα παιδιά τους και τα έγραψαν. 
.
Ύστερα από λίγες μέρες μερικά παιδιά πήγαν στο σχολείο και δεν ήξεραν το μάθημά τους. Ο δάσκαλος τα άφησε νηστικά το μεσημέρι. 
Μέσα στα παιδιά που έμειναν τιμωρία ήταν και το παιδί της κουκουβάγιας. Η κουκουβάγια, άμα είδε πως εσχόλασαν τα παιδιά το μεσημέρι και το μωρό της δεν εσχόλασε, επήρε λίγο ψωμί κ’ επήγε στο σχολείο να του το δώσει.
Καθώς επήγαινε, την έφτασεν η πέρδικα. Έμεινε κ’ εκείνης το μωρό της νηστεία, κ’ επήγαινε να του δώσει λίγο ψωμί. Λέγει η πέρδικα της κουκουβάγιας:
— Να χαρείς τα μάτια σου, γείτονα. Έχω πολλή δουλειά και σε παρακαλώ να πάρεις και του μωρού μου το φαΐ του.
— Το παίρνω, γειτόνισσα, λέγει η κουκουβάγια, αλλά δεν ξέρω το μωρό σου ποιο είναι.
— Ω, λέγει η πέρδικα, όσο γι’ αυτό είναι πολύ εύκολο να το βρεις. Το μωρό μου είναι το πιο όμορφο μωρό του σχολείου!
Η κουκουβάγια πήγε στο σχολείο. Παρακάλεσε το δάσκαλο κι αυτός εδέχτηκε να δώσει το ψωμί του μωρού της. Ύστερα είπε του δασκάλου να την αφήσει να δει όλα τα παιδιά. Εκοίταξε καλά-καλά, δεν ηύρε το μωρό της πέρδικας. Εγύρισε πίσω, επήγε και ηύρε την πέρδικα και της έδωσε το ψωμί και της λέει:
— Τι να σου κάμω! Εκοίταζα μιαν ώραν και δεν το ηύρα το μωρό σου, γιατί μες στο σχολείο δεν ήταν ομορφότερο μωρό από το δικό μου!

ΛΑΪΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 
το βρήκαμε στα Παιδικά Χαμόγελα
The Most Beautiful Child - tale from Cyprus
Along time ago all the various birds had one teacher to teach all their children. One day the children were being very bad and to punish them their teacher ordered them to fast.
The owl took some bread and went towards the school so that it may give its' child something to eat, and on its' way it met a partridge. The partridge asked the owl,
Where are you going? I'm taking some food to my child so that it may have something to eat," said the owl. The partridge then told the owl, Please take some bread from me and give it to my child so that it may not go hungry either. The owl looked at the partridge and said, I do not know your child, how will I recognize it? The partridge then said, “You will know my child when you see it as it is the most beautiful child.”
The owl then went to the school and gave its' child some food to eat. When the owl looked for the partridge's child it could not recognize it, as it could not find any child more beautiful then its' own. The owl then returned to the partridge and said,
Take your bread as I can find no child more beautiful then my own.
No child is more beautiful then a mother's own child.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki