Monday 11 November 2013

Φιλιππίνες: Κανένα σπίτι φτωχού δεν έμεινε όρθιο

Έκκληση εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων
του τυφώνα για βοήθεια
 

Εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς, οι περισσότεροι παιδιά.  Εξασθενημένος σε τροπική καταιγίδα, ο Χαϊγιάν έφθασε στη νότια Κίνα και το βόρειο Βιετνάμ - «Φέρτε βοήθεια από άλλες χώρες τώρα, όχι αύριο, τώρα. Τα πράγματα είναι άσχημα, είναι χειρότερα από την κόλαση!», η κραυγή απόγνωσης μιας διασωθείσας

protothema.

FREE ΤΗΕ SLAVES: «Η ζωή ενός σύγχρονου σκλάβου αξίζει...

λιγότερο από ένα μπουκάλι ακριβό κρασί»
    Η εκπρόσωπος της οργάνωσης "FREE ΤΗΕ SLAVES", Σάρα ντ' Αμπρόζιο «Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και παγκόσμια πρέπει να είναι η συντονισμένη αντίδραση. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν οι κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ».

Η ζωή ενός σύγχρονου σκλάβου αξίζει λιγότερο από ένα μπουκάλι ακριβό κρασί» λέει στην «Ε» η Σάρα Ντ' Αμπρόζιο, εκπρόσωπος της αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Free the Slaves, που εργάζεται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της δουλείας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δει κατάματα και κυρίως να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη ζοφερή πραγματικότητα: 
    «Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι από ποτέ άλλοτε στην Ιστορία. Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να τους βοηθήσουμε να σπάσουν τα δεσμά τους».
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για τους σύγχρονους σκλάβους, ύστερα από μελέτες αρχείων των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σοκάρουν... γιατί οι περισσότεροι πολίτες σήμερα έχουν την αίσθηση ότι το φαινόμενο της δουλείας ανήκει σε άλλους αιώνες...


    Αυτή η εντύπωση επικρατεί, γιατί η δουλεία έχει καταργηθεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν μία πρακτική τίθεται εκτός νόμου εξαφανίζεται. Κάθε άλλο. Και πρέπει να κατανοήσουμε ότι σκλάβοι είναι οι άνθρωποι που εξαναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς αμοιβή, υπό την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας. 
    Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι από ποτέ, περίπου 27 εκατομμύρια, και σχεδόν το 1/3, δηλαδή περίπου 9 εκατ., είναι παιδιά. Ζουν στην πλειονότητά τους κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ανάμεσά μας.

Παιδιά-σκλάβοι
    «Εμείς απλώς δίνουμε και πάλι τα στοιχεία. Σχεδόν 9 εκατ. παιδιά εργάζονται ως καθαριστές, μάγειρες, κηπουροί ή έχουν τη φροντίδα άλλων παιδιών και ηλικιωμένων, χωρίς αμοιβή, υπό απειλές για τη ζωή τους. Πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοδοτών τους, τα παιδιά υποφέρουν και οι κοινωνίες δεν βλέπουν τι εργασία προσφέρουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειονότητα των εργαζόμενων παιδιών -περίπου 6,5 εκατομμύρια- είναι ηλικίας 5 έως 14 ετών, εκ των οποίων περισσότερο από το 71% είναι κορίτσια. Οι ανήλικοι εργαζόμενοι απομονώνονται από τις οικογένειές τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργοδότες τους. Η φύση της "εργασιακής" σχέσης καθιστά τα παιδιά ευάλωτα σε φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική βία».

- Υποστηρίζετε ότι η ζωή των σύγχρονων σκλάβων κοστίζει σήμερα όσο ένα ακριβό μπουκάλι κρασί...
    «Ναι, το 2009 μία "μέση" τιμή για έναν σκλάβο ήταν περίπου 90 δολάρια. Σήμερα ένας σκλάβος κοστίζει περίπου 140 δολάρια, ενώ άνθρωποι και παιδιά που γίνονται σκλάβοι λόγω χρεών "κοστίζουν" μόλις 60 δολάρια. Σκεφτείτε ότι εάν κάνουμε αναγωγή, με σημερινές αξίες, η τιμή ενός σκλάβου το 1809 ήταν 40.000 δολάρια. Με μαθηματικούς όρους η τιμή της ανθρώπινης ζωής... σχεδόν μηδενίζεται μέσα σε 200 χρόνια. Αντιθέτως, υψηλές παραμένουν οι τιμές που οι σύγχρονοι δουλέμποροι λευκής σαρκός προσφέρουν για "σκλάβους του σεξ", που γίνονται θύματα εκμετάλλευσης των κυκλωμάτων καταναγκαστικής πορνείας.

- Γιατί η Ινδία έχει τη «μαύρη» πρωτιά στην εκμετάλλευση σύγχρονων σκλάβων;
«Ενα πλέγμα παραγόντων, η προσωπική/οικογενειακή εξαθλίωση, η κοινωνική απομόνωση, η αβάσταχτη φτώχεια, σε συνδυασμό με την κοινωνική διαφθορά, βρίσκονται στον πυρήνα του σύγχρονου δουλεμπορίου. Στην Ινδία όμως, όπως και σε άλλες περιοχές της Ασίας, οι οικογένειες κληρονομούν τα χρέη της προηγούμενης γενιάς τα οποία καλούνται να ξεχρεώσουν. Ετσι, οδηγούνται σε ακραίες επιλογές όπως η "πώληση" των παιδιών τους για να επιβιώσει η υπόλοιπη οικογένεια. Ακόμη και εάν δανειστούν από συμπατριώτες τους, στην περίπτωση που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο αναγκάζονται να εργάζονται στον/ ή για τον δανειστή τους και όλος τους ο μισθός χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή. Στην Ινδία το 1976 ψηφίστηκε νόμος κατά της δουλείας, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, σήμερα ένας άνθρωπος παραμένει σκλάβος περίπου για έξι χρόνια. Επειτα από αυτό το διάστημα, είτε έχει κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη του είτε δραπετεύει είτε πεθαίνει».
Προσφορά και ζήτηση...

- Πώς δραστηριοποιείστε και πώς μπορούν οι πολίτες να βοηθήσουν;
«Συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις και άλλες οργανώσεις σε τοπικό επίπεδο, με τις κοινότητες, για την εξάλειψη του φαινομένου μέσω πολλαπλών ...

Αχ, Μαρία... και Ρομ, και Βουλγάρα και Αλμπίνα; ❝Très Banal❞

Καλό μας κοριτσάκι,
από τα μέσα του Οκτώβρη, που ξέσπασε η ιστορία, η ιστορία σου, το χαμομηλάκι δεν ασχολήθηκε μαζί σου καθόλου.
Πίστεψέ μας, δεν ήταν από αδιαφορία.
.
Κάτι δεν μας άρεσε, κάτι μας χάλαγε από την πρώτη στιγμή.
Το ύφος των παρουσιαστών, η εμμονή τους στα κατάξανθα μαλλάκια και τα γαλανά σου ματάκια, η αδικαιολόγητη επιθετικότητα εναντίον της φυλής σου -από την πρώτη στιγμή, χωρίς κανένα στοιχείο σοβαρό σε βάρος της- και κυρίως η φωτογραφία σου σε όλα τα μέσα, πάλι και πάλι, σε όλα τα δελτία, σε όλες τις εκπομπές, ακόμα και στις άσχετες, αυτά και μερικά άλλα μας έκαναν να θεωρήσουμε ότι είναι πιο συνετό να περιμένουμε.

Βρήκαν θέμα πιασιάρικο, σκεφτήκαμε, και συνάμα πίσω από την κάθε τους φράση, προσπαθούσαμε να καταλάβουμε, τι στο καλό συμβαίνει.
Ακούσαμε τον κ. Τάκη Χατζή να αναρωτιέται  στον αέρα, σε μια από τις εκπομπές που συμμετέχει: Ρομά;; τι είναι αυτό… δεν καταλαβαίνω γιατί τους λένε έτσι.
Κύριε Τάκη μας, έτσι προς ενημέρωσή σας, τους «παλιόγυφτους»  Ρομά τους λέμε πια (βλ. wikipedia: Ρομά), Ρομ στον ενικό, και αν θέλετε μπορείτε να τους αποκαλείτε έτσι και σεις, για να κρύβεται επιμελώς ο ρατσισμός σας.

Από την πρώτη μέρα, αν δεν κάνουμε λάθος, παρουσιάστηκε ο κ. Γιαννόπουλος, σε όλα τα κανάλια, σε όλες τις εκπομπές και έκανε καρδιές να ραγίσουν με τον μελοδραματικό του λόγο.
Που είναι τώρα ο Γιαννόπουλος να μας ενημερώσει για το πόσο ευτυχισμένο είσαι μακριά από αυτούς που σε μεγάλωσαν. Να μας πει ότι μιλάς τα ελληνικά φαρσί, έτσι ξαφνικά, ότι ούτε μια φορά δεν αναζήτησες τη «μάνα» και τα αδέρφια σου, τη μόνη μάνα και τα μόνα αδέρφια που γνώρισες στη μικρή ζωή σου.
Το επιβεβαίωνε σθεναρά και η ευειδεστάτη κυρία από το «χαμόγελο»
Ούτε για μια στιγμή δεν το πιστέψαμε…
και τελικά δικαιωθήκαμε:

Μετά βγήκαν στον αέρα τα videos. Τότε όλοι φρικάρισαν, όλοι θίχτηκαν και βγήκαν από τα καλοραμμένα ρούχα τους, εξαιτίας του παιδικού  χορού σου.
Καλά, δεν ξέρουν ότι όλα τα παιδάκια Ρομά περπατούν χορεύοντας και χορεύουν περπατώντας;;;
Μα ένα κατάξανθο κοριτσάκι με γαλανά ματάκια να χορεύει τα γύφτικα;
Εμείς, τι να λέμε, Μαράκι, μια χαρά μπεμπούλα σε βλέπαμε, τσουπωτή και καλοταϊσμένη και χαρούμενη.
Και περιμέναμε να μάθουμε τι συνέβη, πως βρέθηκες εκεί, μιας και οι Ρομά που σε μεγάλωσαν ορκίζονταν ότι κάποια σε άφησε σ’ αυτούς…

Ρούσεβα: Αν μου πάρουν τα παιδιά μου, θα αυτοκτονήσω

Μακάρι να μην ήταν τελικά μάνα σου αυτή η ταλαίπωρη Ρομ, η Σάσα Ρούσεβα, που τα ΜΜΕ κανιβάλισαν τη φτώχεια και τη μιζέρια της και να ήταν μια ψηλή, ξανθιά με δυο μέτρα πόδι Σκανδιναβή. 
Στην περίπτωση αυτή, το ενδιαφέρον θα ήταν αμείωτο και οι παπαράτσι σε όλη σου τη ζωή θα σε κυνηγούσαν.

Τώρα όμως; Τι θα γίνεις;;
Σε ίδρυμα για προβληματικά παιδιά η Μαρία!
Γιατί, όπως και να το κάνουμε, είσαι εντελώς προβληματικό κοριτσάκι και πολύ μας απογοήτευσες: Και Ρομ, και Βουλγάρα και Αλμπίνα; "Tres Banale"  
Τι γονίδια είναι αυτά;;

Αχ, Μαρία...
Ο Χίτλερ, αν ζούσες τότε, θα σε έκανε σύμβολο αντιπροσωπευτικό της Άριας φυλής (βλέπεις τότε δεν υπήρχε το test DNA), και θα πέρναγε από τα κρεματόρια, με ακόμα μεγαλύτερο πάθος, όλους τους βρομιάρηδες, σκούρους ομόφυλούς σου, που κλέβουν παιδιά, που τους πίνουν το αίμα και άλλα τέτοια όμορφα μεσαιωνικά.

Θα βλέπουν «με τα μάτια ενός παιδιού» ...

Ο Θεός να δίνει δύναμη και παρηγοριά
στους γονείς του μικρού αγγέλου...
 
Ένα τετράχρονο αγοράκι με πολυοργανική ανεπάρκεια, νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, χωρίς ελπίδα ζωής.
Το μικρό αγγελούδι κατέληξε και οι γονείς του πήραν μία απόφαση

που χαρακτηρίζεται από μεγαλείο ψυχής.
Δώρισαν τους κερατοειδείς σε δύο νεαρά αγόρια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή οφθαλμιατρικής και διευθυντή της Α' Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Οικονομίδη, που μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο ένας μεταμοσχεύθηκε την Παρασκευή σε έναν 23χρονο που πάσχει από κερατόκωνο, ενώ ο άλλος θα μεταμοσχευθεί τη Δευτέρα.

 
mothersblog.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki