Thursday 9 January 2014

Μανούλα, πως να τρώω με τα σιδεράκια που φοράω;

Αρκετά παιδάκια που έχουν στραβά δοντάκια, αναγκάζονται να βάλουν σιδεράκια. Οι πρώτες ημέρες είναι δύσκολες καθώς είναι κάτι ξένο για τον οργανισμό.
 .  
What You Can and Can't Eat With Braces
.
Η μεγαλύτερη ταλαιπωρία είναι όταν έρχεται η ώρα του φαγητού.
Η αμερικανική ένωση οδοντιάτρων δίνει τις δικές της συμβουλές για το πώς πρέπει το παιδί να τρώει και τι, και εμείς σας τις παρουσιάζουμε!


• Καλό θα είναι το γεύμα να περιέχει αρχικά μαλακές τροφές.
• Κόψτε το φαγητό του παιδιού σε μικρά κομματάκια.

• Πρέπει να του πείτε να τρώει αργά και προσεκτικά. Καλό θα ήταν μάλιστα να μην μασάει από τη μία μόνο μεριά του στόματος, αλλά και από τις δύο.
• Σιγά σιγά προσθέστε και άλλες τροφές. Δηλαδή ενώ ακολουθήσετε βήμα βήμα τα παραπάνω, μπορείτε να πείτε στο παιδί να τρώει μια μπουκιά από το κυρίως φαγητό και στην συνέχεια άλλη μία μπουκιά από τη σαλάτα.
• Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις τροφές που είναι ζεστές. Όπως για παράδειγμα οι σούπες αλλά και τα φαγητά που μόλις έχουν βγει από το φούρνο ή από την κατσαρόλα. Αφήστε λίγο να κρυώσουν προτού τα σερβίρετε.
• Προσέξτε πώς μασάει ένα φαγητό που είναι σκληρό. Όπως η μπριζόλα.
• Επίσης θα πρέπει να προσέξετε όσα φαγητά έχουν αιχμηρές άκρες. Για παράδειγμα το ψωμί. Μπορεί να τραυματιστεί χωρίς να το καταλάβει.

Αυτές είναι κάποιες μικρές συμβουλές που αν τις ακολουθήσει το παιδάκι σας, ο πόνος, η ταλαιπωρία και η ενόχληση θα αποτελούν παρελθόν.
mothersblog

«Καλός γονιός είναι ο απλός, αληθινός γονιός,
που ξέρει να κυβερνά με γλύκα και όρια.»

Ανθή Δοξιάδη
(απόσπασμα από συνέντευξη στην  Νόρα Ράλλη)
  • Σε όλα αυτά τα χρόνια –από το 1980 έως σήμερα– έχετε παρατηρήσει διαφορά στις σχέσεις γονιού-παιδιού; Ποια και γιατί;
«Υπάρχουν διάφορες. Δεν τρώνε πια μαζί και αυτό δεν μοιάζει να απασχολεί κανένα. Μιλάνε πολύ λίγο μεταξύ τους, γιατί και οι δύο περνάνε πολλές ώρες σε Facebook, Twitter κτλ. και αυτό δεν μοιάζει να απασχολεί ούτε τους μεν ούτε τους δε. Παλιά είχαμε μόνο την τηλεόραση να μας εμποδίζει την επικοινωνία».
  • Αγάπη, χιούμορ-γέλιο, στοργή: ανήκουν στα βασικά στοιχεία της γονεϊκής συμπεριφοράς;
«Η αγάπη κάνει τα παιδιά να ανθίζουν. Το χιούμορ συχνά σπάει την ένταση και μπαίνει σφήνα στη σύγκρουση. Το γέλιο θεραπεύει. Και η στοργή τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή και ότι υπάρχει κάποιος που τα καταλαβαίνει. Μεγάλη υπόθεση όλα αυτά. Σχεδόν φτάνουν για να μεγαλώσει καλά ένα παιδάκι».
  • Ποιος είναι ο καλός γονιός;
«Καλός γονιός είναι ο απλός, αληθινός γονιός, που ξέρει να κυβερνά με γλύκα και όρια. Που πιστεύει στο παιδί του, που περνά καλά μαζί του, που βλέπει το παιδί του και το καταλαβαίνει όπως είναι, όχι όπως θα ήθελε αυτός να είναι. Και που 18 χρόνια αργότερα ΔΕΝ θα πει ποτέ του παιδιού του «Εγώ που θυσιάστηκα για σένα και κοίτα πώς είσαι», κ.λπ. Ο τέλειος, πάντως, γονιός ζει μόνο, ασφυκτικά, ανάμεσα στις σελίδες βιβλίων των «ειδικών». Οι υπόλοιποι είμαστε οι «αρκετά καλοί γονείς». Που αρκεί!».
.........................
  • «Φάε, φάε, φάε», «μη, μη, μη»: με τι να αντικατασταθούν αυτές οι λέξεις;
«Με τα «Πες μου, πες μου, πες μου» και «μπορείς, μπορείς, μπορείς». Αλλά και «μπράβο», «σε αγαπάω πάρα πολύ», «γιατί το λες αυτό; Είσαι τέλειο παιδάκι, δεν πειράζει, θα το φτιάξουμε». Και ενίοτε «όταν λέω όχι, θα πει όχι!»»
  • Μία ευχή… λόγω και των ημερών;
«Ζήτω οι γονείς και τα παιδιά! Τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε το μάθημα της αγάπης που μας δίδαξε ένα μωράκι. Ετσι όπως έγινε και στη δική μας ζωή. Οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι, αλλά τα παιδιά θα θυμούνται όχι τόσο τα πακέτα όσο την ατμόσφαιρα αγάπης μέσα στο σπίτι τους».

περισσότερα εδώ: efsyn

Το μέλι στη διατροφή των παιδιών

Πριν οι εταιρίες τροφίμων δημιουργήσουν την ζάχαρη, το μέλι ήταν το μόνο διαδεδομένο γλυκαντικό. Μέχρι σήμερα επικρατεί η άποψη ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέρα από τρόφιμο και ως φάρμακο.

Πότε να δώσω μέλι στο παιδί μου;

Περιέχει πληθώρα θρεπτικών ουσιών, όπως τα απλά σάκχαρα, ένζυμα (π.χ. καταλάση), αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, καροτενοειδή, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή) και την οξειδάση της γλυκόζης.
Το μέλι περιέχει ουσίες με αντιμικροβιακή του δράση (π.χ. λυσοζύμη καθώς και τις αντιοξειδωτικές ουσίες των φλαβονοειδών και των φαινολικών οξέων). Για να γίνει η αντιμικροβιακή του δράση πιο ισχυρή, συστήνεται η αποθήκευση σε σκιερό και δροσερό μέρος αλλά και η κατανάλωσή του όσο είναι ακόμη φρέσκο. Το μέλι διαθέτει επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι το μέλι, όπως και το γάλα, είναι τα πιο κατάλληλα τρόφιμα για την διατροφή των παιδιών και της ανάπτυξής τους. Επιστήμονες αποδεικνύουν ότι τα άρρωστα παιδιά, τα οποία στο φαγητό τους λαμβάνουν μέλι, αναρρώνουν πιο γρήγορα και αυξάνουν πιο γρήγορα το βάρος τους.
Η κατανάλωση μελιού μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο και χαλκό. Ο ισπανός ερευνητής B. Auduhar παρατήρησε σε μια ομάδα που περιελάμβανε υγιή παιδιά τα οποία κατανάλωναν για έξι μήνες 2κ.γ. μέλι καθημερινά, ότι αυξήθηκε η αιμοσφαιρίνη στο αίμα και η λειτουργικότητα της χλωρίδας του εντέρου. Τα παιδιά αυτά είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Αυτές οι θετικές επιδράσεις του μελιού οφείλονται πιθανότατα στο σίδηρο και το χαλκό που περιέχει αλλά και στο φολικό οξύ και στις βιταμίνες που έχει το μέλι.
Η ημερήσια δόση για τα παιδιά από 3-5 χρονών είναι 0,5 – 1γρ/κιλό σωματικού βάρους και από 5-7 χρονών 1γρ /κιλό σωματικού βάρους. Στα βρέφη και τα παιδιά μικρότερα από τριών χρονών αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μελιού διότι λόγω της πυκνής του σύστασης μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του βλεννογόνου του στομάχου και άρνηση περαιτέρω κατανάλωσης του μελιού.
Επίσης βασικός παράγοντας περιορισμένης κατανάλωσης του μελιού σε τέτοιες ηλικίες είναι ο κίνδυνος ανεπιθύμητων αλλεργικών εκδηλώσεων. Ακόμα αιτία που υπάρχει αποφυγή κατανάλωσης μελιού στον πρώτο χρόνο της βρεφικής ηλικίας είναι η αλλαντίαση.
Η αλλαντίαση είναι μία παραλυτική ασθένεια που προκαλείται από ορισμένες νευροτοξίνες που παράγονται από ένα μικρόβιο που μπορεί να υπάρχει στο μέλι. Μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής θεωρούμε πως το γαστρεντερικό σύστημα του βρέφους έχει ωριμάσει, οπότε έχει την δυνατότητα να εμποδίσει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του μικροβίου αυτού.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να χρησιμοποιούν το μέλι στην καθημερινή τους διατροφή, αλλά περιορισμένο λόγω του υψηλού γλυκαιμικού φορτίου του ( το 1/3 -1/4 της αντίστοιχης δοσολογίας για την ηλικία του). Τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης (μεγαλύτερο του 65%), ενώ τα μέλια από κωνοφόρα δέντρα μικρότερο (από 38-65%).
Ενταγμένο λοιπόν στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και με την κατάλληλη καθοδήγηση από τον ειδικό μπορεί κάλλιστα να συνεισφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά. Ιδιαίτερη προτίμηση δε, πρέπει να δίνεται στο φυσικό μέλι και όχι στο τεχνητό καθότι οι θετικές δράσεις στα λιπίδια του αίματος προκαλούνται από το φυσικό μέλι και όχι από το τεχνητό.
Είναι λοιπόν ένα τρόφιμο πολύ πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί επάξια να βρίσκεται στην καθημερινή διατροφή των παιδιών και να αντικαθιστά, όπου αυτό είναι δυνατόν την ζάχαρη.
Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
activekids

Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε Μαρμελάδα Πορτοκάλι!!

Από τις πιο ευπαρουσίαστες και εύγευστες μαρμελάδες, το πορτοκάλι συνοδεύει τα πρωινά μας, τις τάρτες και τα μπισκοτάκια μας και είναι μια απόλαυση που δεν θέλουμε με τίποτα να στερηθούμε.


η συνταγή στην μητερούλα

Μέλι ή μαρμελάδα στα παιδιά;

Και το μέλι και η μαρμελάδα αποτελούν αγαπημένες γεύσεις των περισσοτέρων παιδιών.

Δίνουν ενέργεια και είναι ιδανικά μέσα επάλειψης στο ψωμί για το πρωινό, συνοδευτικό με ένα γιαούρτι και πολλά άλλα.
Πολλοί γονείς ωστόσο ρωτούν τι από τα δύο είναι καλύτερο και πιο θρεπτικό για ένα παιδί.
Και τα δύο περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες, στην πλειονότητά τους απλούς και παρέχουν σημαντικά ποσά ενέργειας.

..
Θερμιδικά δεν διαφέρουν και πολύ. Η βασική τους όμως διαφορά είναι ότι η μαρμελάδα, σε αντίθεση με το μέλι, περιέχει υψηλά ποσά φυτικών ινών, ιδιαιτέρως όταν περιέχει και ολόκληρα κομμάτια φρούτων.
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία ενός παιδιού και συχνά λείπουν από τη διατροφή τους. Ιδιαιτέρως από παιδιά που δεν τρώνε πολλά φρούτα ή σαλάτες.
Η μαρμελάδα λοιπόν αποτελεί ένα πολύ καλό όχημα να εντάξουμε στη διατροφή αυτών αλλά και όλων των παιδιών τις απαραίτητες φυτικές ίνες που χρειάζονται.

Επιστημονική Ομάδα
neadiatrofis.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki