Monday 14 April 2014

Μμμμ... με τη μανούλα θα φτιάξουμε
Κουλουράκια Πασχαλινά Σμυρνέικα!!

Αυτά τα κουλουράκια τα έφτιαχνε η γιαγιά μου πάντα
κάθε Πάσχα.
Είναι εύκολα και μοσχομυριστά!
αν τα «λιγουρεύεστε», δείτε δυο υπέροχες συνταγές στη
μητερούλα

Πρέπει ένα παιδί να νηστεύει;

Το ερώτημα του τίτλου απασχολεί πολλούς γονείς, οι οποίοι θέλουν να νηστέψουν αυτές τις ημέρες, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πολύ περισσότερο, εάν μπορεί ένα μικρό παιδί να τους ακολουθήσει στη νηστεία.

Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε, θα ενημερωθείτε πλήρως για το εάν ένα παιδάκι μπορεί και πρέπει (από ιατρικής απόψεως) να νηστεύει, από ποια ηλικία και πάνω δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και τέλος, θα διαβάσετε τα οφέλη μια νηστείας στον οργανισμό ενός παιδιού.

Διανύουμε την Μεγάλη Βδομάδα και πολλές ελληνικές οικογένειες νηστεύουν, δηλαδή, απέχουν από κρέας και οτιδήποτε προέρχεται από τα ζώα. Στην ερώτηση, εάν τα παιδιά μπορούν να νηστεύουν και αν αυτή η συνήθεια προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας η κ. Χρυσάνθη Λαθήρα, παιδίατρος, απαντάει πως ναι, μπορούν να ακολουθούν τη νηστεία των γονιών τους, ιδιαίτερα κατά τη σχολική ηλικία, δηλαδή, μετά τα 5-6 χρόνια της ζωής τους.  
Η νηστεία είναι μία άριστη ευκαιρία να υιοθετήσουν έστω για κάποιες ημέρες χορτοφαγική δίαιτα, οπότε θα εισάγουν στη διατροφή τους όσπρια (πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας), χορταρικά (φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου), ελαιόλαδο και όχι ζωικής προέλευσης λίπη, ωμοί ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα, θαλασσινά (πλούσια σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία) και άφθονα φρούτα (πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών). Εκτός από τα διατροφικά οφέλη με τη νηστεία, ένα παιδί εξασκείται στην εγκράτεια και μαθαίνει να βάζει όρια στα θέλω του. 
Πιθανότατα κάποιοι γονείς θα αναρωτηθούν, για το αν το παιδί τους προσλαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη ή ασβέστιο κατά τη διάρκεια της νηστείας. Το κρέας (κόκκινο ή λευκό) είναι η πιο πλούσια σε πρωτεΐνη τροφή, όμως μπορεί να αντικατασταθεί την περίοδο της νηστείας με όσπρια (π.χ. φακές) συνδυασμένα με δημητριακά (ρύζι ή κινόα), οπότε αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές είναι και οι ξηροί καρποί, δημητριακά, όπως η βρώμη, η ζέα και τα προϊόντα της σόγιας. Ασβέστιο προσλαμβάνεται με τα θαλασσινά, αμύγδαλα, σουσάμι, ταχίνι και χαλβά.
Μετά το πέρας της νηστείας έρχεται ο εορτασμός του Πάσχα και τα παιδιά σύμφωνα με το πνεύμα των εορτών καταναλώνουν αυγά, άφθονο κρέας και πολλά γλυκά.

Η απότομη αλλαγή του προγράμματος διατροφής, από την νηστεία στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Η προσαρμογή της διατροφής από τη νηστεία, πρέπει να γίνει με προσοχή. Τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες, δεν χρειάζεται να φάνε σε μία ημέρα όλα όσα στερήθηκαν κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα παιδιά που πάσχουν από νεανικό διαβήτη και σε όσα είναι υπέρβαρα.
Η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης του Χριστού, βοηθά στη προετοιμασία του πεπτικού συστήματος στο φαγοπότι της επόμενης ημέρας. Ανήμερα του Πάσχα, στο γιορτινό τραπέζι πρέπει να υπερέχει η παρουσία φρέσκων λαχανικών που θα συνοδεύουν τον οβελία. Τα μικρά παιδιά θα είναι προτιμότερο να καταναλώνουν το πιο άπαχο τμήμα του αρνιού (μπούτι). Το κρέας του αρνιού μπορεί να εμπλουτίζεται με άφθονη ρίγανη, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και προστατεύει από τις επικίνδυνες νιτροζαμίνες που παράγονται στο κρέας. Επίσης, να μην ξεχνάμε το λεμόνι, που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Τα παιδιά είναι καλό να μην καταναλώνουν ζωικά εντόσθια, αλλά φρέσκιες σαλάτες και μετρημένες ποσότητες ψητού κρέατος. Τα πασχαλινά αυγά πρέπει να περιορίζονται σε μόνο ένα την ημέρα, αφού η υπερκατανάλωσή τους αυξάνει τα λιπίδια του αίματος. Ένα παιδί μπορεί να καταναλώνει άφοβα τρία έως πέντε αυγά την εβδομάδα. Μέτρο χρειάζεται και στα γλυκά που κατακλύζουν τα περισσότερα σπίτια, με το παραδοσιακό τσουρέκι να έχει την τιμητική του τις ημέρες του Πάσχα.

Ας μη ξεχνάμε ότι, τα περισσότερα από τα γλυκά αυτά προσφέρουν εκατοντάδες θερμίδες και προκαλούν αύξηση του βάρους, γιατί είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Υπάρχει, βέβαια, και ο πειρασμός των σοκολατένιων αυγών που καταναλώνονται, κυρίως, από τα μικρά παιδιά και που είναι αιτία για αύξηση του βάρους τους και εκδήλωση τροφικών αλλεργιών.

Συνοψίζοντας, η μετάβαση από τη νηστεία στο εορταστικό διαιτολόγιο πρέπει να γίνει με μέτρο και με μικρές ποσότητες. Στην αντίθετη περίπτωση θα προκληθούν πεπτικά ενοχλήματα, όπως έμετοι και διάρροιες ή τροφικές αλλεργίες, αύξηση σωματικού βάρους και εκδήλωση μεταβολικών διαταραχών, όπως αύξηση του σακχάρου του αίματος και υπερχοληστεριναιμία, υπερλιπιδαιμία. Οι διατροφικές συνήθειες των γονιών αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά, οπότε, πρώτοι οι γονείς με το παράδειγμά τους, διδάσκουν στα παιδιά τους το μέτρο και την ποιότητα στη διατροφή, ώστε να είναι υγιείς ενήλικες.

ΠΗΓΗ: IATROPEDIA.GR
το βρήκαμε εδώ:
akrasakis

Μανούλα, γιατί αυτή τη βδομάδα τη λέμε Μεγάλη;


Αναγνωστικό Β' Δημοτικού 1963

- Πότε κιόλας ἐπέρασεν η Σαρακοστή; Πότε ἔφθασεν ἡ Μεγάλη ῾Εβδομάδα; Καθόλου δὲν ἐκατάλαβα, εἶπεν ἡ μητέρα στὴ Δαφνούλα καὶ στὸν Κωστάκη, τὰ παιδιά της
Ἡ Δαφνούλα τὴν ἐρώτησε:
- Γιατί, μητέρα, αὐτὴ τὴν ἑβδομάδα τὴν λέγομε Μεγάλη;
- Γιατί, παιδί μου, τὶς ἡμέρες αὐτὲς ἔπαθε πολλὰ ὁ Χριστὸς ἀπὸ κακοὺς ἀνθρώπους καὶ στὸ τέλος τὸν ἐσταύρωσαν.

Τὴν ὥρα ἐκείνη κάτω στὸ δρόμο τὰ παιδιὰ ἐχαλοῦσαν τὸν κόσμο ἀπὸ φωνές. Ἦταν ὁ Φώτης, ὁ Ἀλέκος καὶ ἄλλα γειτονόπουλα αὐτά, ποὺ ἐφώναζαν. Τί γέλια! Τί ξεφωνητά!Τί κακό!
Εἰς τὴν μητέρα ἐφάνηκε πολὺ ἄπρεπο αὐτό. Τέτοια ἡμέρα λυπητερὴ νὰ φωνάζουν τὰ παιδιὰ τόσο! Κατέβηκε γι’ αὐτὸ κάτω καὶ τοὺς εἶπε μερικὲς κουβέντες πολὺ φρόνιμες:
- Ἄν εἴχατε, παιδιά μου, στὸ σπίτι σας κάποιον δικό σας νὰ ὑποφέρῃ, θὰ ἐκάνατε ὅ,τι κάνετε τώρα; Θὰ ἐγελούσατε, θὰ ἐτρέχατε, θὰ ἐγεμίζατε τὸν κόσμο ἀπὸ ξεφωνητά;
Τὰ παιδιὰ δὲν ἤξεραν γιατί τοὺς ἔλεγε αὐτὰ καὶ ἐκοίταζαν σιωπηλά. Μονάχα ὁ Τάκης τῆς εἶπε:
- Μὰ ἐμεῖς δὲν ἔχομε κανένα δικό μας νὰ ὑποφέρῃ. Γιατί νὰ μὴ γελοῦμε καὶ νὰ μὴ φωνάζωμε;
- Καὶ ὅμως, παιδιά μου! Ἔχομε κάποιον πολὺ δικό μας, ποὺ ὑποφέρει! Ἔχομε τὸ Χριστό μας. Ὅλη αὐτὴ τὴν Μεγάλη Ἑβδομάδα ὑποφέρει, βασανίζεται, σταυρώνεται. Ἐμεῖς, σὰν Χριστιανοί, δὲν εἶναι σωστὸ νὰ μὴν νοιώθωμε τὸν πόνο του. Αὐτὸς γιὰ μᾶς ἐσταυρώθηκε.

Ἡ μητέρα δὲν τοὺς εἶπε ἄλλο τίποτε καὶ ἀνέβηκε πάλι στὸ σπίτι. Τὰ παιδιὰ ὅμως ἐκατάλαβαν τὸ σφάλμα τους καὶ ἐσιώπησαν. Ὁ Ἀλέκος μάλιστα, ποὺ ἧταν ἀπ᾽ ὅλους μεγαλύτερος, ἐλυπήθηκεν ἀκόμη πιὸ πολύ.
- Ἀλήθεια, παιδιά: Ἔπρεπε νὰ τὸ συλλογισθοῦμε καὶ μόνοι μας αὐτό. Δὲν εἶναι σωστὸ νὰ κτυποῦν οἱ καμπάνες, νὰ ἔχωμεν ἀγρυπνίες, νὰ εἶναι Μεγάλη Ἑβδομάδα κι ἐμεῖς νὰ ξεφωνίζωμε. Ὄλες αὐτὲς τὶς ἅγιες ἡμέρες πρέπει νὰ εἴμεθα προσεκτικοί. Νὰ πηγαίνωμε στὴν ἐκκλησία καὶ νὰ παρακολουθοῦμε μὲ εὐλάβεια τὶς ἱερὲς τελετές.

πηγή:
kapodistrias
από το Ορθόδοξο χαμομηλάκι

Μια μάνα με παιδιά της
ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό

Τροφή μέσα σε κάδο σκουπιδιών που βρίσκεται επί της οδού Βουλγαροκτόνου στην Ξάνθη αναζητούσαν το μεσημέρι της Κυριακής μια μητέρα με το ανήλικο κοριτσάκι της.
Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές για την πόλη της Ξάνθης μιας και πλέον σε καθημερινή βάση συναντά κανείς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ή άτομα που έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση και έχουν οδηγεί στα όρια της εξαθλίωσης να αναζητούν τόσο τροφή όσο και κάθε άλλη αξιοποιήσιμη ύλη μέσα στους κάδους των σκουπιδιών.
Η εν λόγω μητέρα εντοπίστηκε να αναζητά τροφή μέσα στο κάδο ενώ στη συνέχεια ο ανήλικος γιος της “βουτά” μέσα σε αυτόν ψάχνοντας και αυτός κάτι φαγώσιμο. Μετά από λίγη ώρα ακόμη ένα ανήλικο κοριτσάκι πλησιάζει στον κάδο συνομιλώντας για λίγα λεπτά με τους ρακοσυλλέκτες.
Η εικόνα από μόνη της σοκάρει, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που στην κυριολεξία προχωρούν σε επιδρομές στα σκουπίδια, έχοντας μαζί τους ακόμη και καροτσάκια από σούπερ μάρκετ τα οποία γεμίζουν με καθετί που εντοπίσουν μέσα στα σκουπίδια και θεωρούν ότι μπορεί να τους φανεί χρήσιμο.

Πριν από μερικούς μήνες μια μεγάλη ποσότητα παπουτσιών δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης ήταν αρκετή για να δημιουργήσει ουρές πολιτών που αναζητούσαν υποδήματα, ενώ δεν είναι λίγοι οι πολίτες που όταν επιλέγουν να πετάξουν ρούχα ή χρηστικά αντικείμενα στα σκουπίδια δεν τα πετούν μέσα στους κάδους αλλά τα αφήνουν στο πλάι μέσα σε σακούλες, σκεπτόμενοι ότι ίσως κάποιοι που τα έχουν ανάγκη τα δουν και τα πάρουν.
Στο σύνολό τους οι ρακοσυλλέκτες προέρχονται από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δη τις συνοικίες των αθίγγανων, οι οποίοι δυστυχώς αποκτούν οντότητα για τους διοικούντες της περιοχής λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές.

thrakitoday

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki