Tuesday 13 May 2014

Το παιδί μου, ηλικίας 2.5 χρονών, είναι ανόρεκτο. Τι να κάνω;

Όλα σχεδόν τα παιδιά περνούν κάποτε μια περίοδο ανορεξίας. Είναι κάτι φυσιολογικό, αναμενόμενο και περαστικό.

Η ανορεξία παρουσιάζεται σαν μείωση της ποσότητας που τρώει το παιδί ή απέχθεια για ορισμένες τροφές.
Η ηλικία που συνήθως εμφανίζεται είναι μετά το δεύτερο χρόνο της ζωής ή και αργότερα και συμπίπτει με την ανάπτυξη του εγώ και του αρνητισμού.

Η πίεση που συνήθως ασκείται στο παιδί έχει αντίθετο αποτέλεσμα.

Βασικός κανόνας είναι να μην καταλάβει το παιδί το αυξημένο ενδιαφέρον των γονιών του γιατί θ' αρχίσει να το
εκμεταλλεύεται για να ικανοποιήσει διάφορες επιθυμίες του.

Τα γεύματα της ημέρας πρέπει να περιοριστούν σε τρία και να μη δίνετε στα ενδιάμεσα μπισκότα, γαριδάκια ή σοκολάτες και να μην αντικαθιστάτε τα γεύματα με γάλα.

Πρέπει να καταλάβετε ότι και το παιδί έχει δικαιώματα να έχει προτιμήσεις σε διάφορα φαγητά και να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας για να του δώσετε να φάει αυτά που πρέπει σε μορφή που του αρέσουν.

Κέντρο Παιδιατρικής Μέριμνας
Μάριος Α. Ανδρέου, Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι Ζωγραφιές μου δεν είναι Μουτζούρες Μαμά…

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν το μυαλό και τα συναισθήματά τους όταν ασχολούνται με τη φυσική πράξη της σχεδίασης
The importance of Painting in Children's Development

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς ζωγραφίζουν τα δίχρονα παιδιά; Συνήθως στέκονται μπροστά από σκίτσα ή έτοιμα σχέδια, παίρνουν μαρκαδόρους ή μπογιές και ξεκινούν να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους!
  
Στην αρχή ξεκινούν να σχεδιάζουν αργά- αργά ακανόνιστες γραμμές κουνώντας τα χεράκια τους πάνω κάτω πάνω κάτω, μέχρι να αποκτήσουν ένα ρυθμό στην κίνηση του χεριού, που σύντομα αυτός θα παρασύρει ολόκληρο το σώμα! Τότε είναι που τα παιδιά ξεκινούν και έχουν την πρώτη τους επαφή με την τέχνη. Ζωγραφίζουν, και μάλιστα το κάνουν με όλο τους το είναι!

Οι περισσότεροι θα λέγαμε ότι πρόκειται απλά για μουτζούρες γιατί τα σχέδια των μικρών παιδιών μοιάζουν τυχαία δίχως νόημα. 
Στην πραγματικότητα όμως, οι ειδικοί τονίζουν ότι κάτι περισσότερο βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το μυαλό και τα συναισθήματά τους όταν ασχολούνται με τη φυσική πράξη της σχεδίασης! 
Οι έρευνες που έχουν εστιάσει στις ζωγραφιές των παιδιών, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς το σχέδιο εντάσσεται στη σωματική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των μικρών παιδιών! 
Τι ρόλο παίζει το παιχνίδι της ζωγραφικής στην ανάπτυξη των παιδιών;
Όταν μουτζουρώνουν
Στους 18 μήνες περίπου, τα παιδιά αποκτούν έντονο ενδιαφέρον στο να μουτζουρώνουν!

Οι ειδικοί λένε, ότι οι μουντζούρες εξυπηρετούν διάφορους χρήσιμους σκοπούς για τα μικρά παιδιά. Η εξάσκηση βελτιώνει το συντονισμό και τον έλεγχο των μυών, βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες και οι φυσικές κινήσεις παρέχουν συναισθηματική απελευθέρωση!

Επειδή για τα μικρά παιδιά ο έλεγχος των μικρών μυών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, πιάνουν το εργαλείο σχεδίασης με το δείκτη τους ή με τη γροθιά τους κάνοντας μεγάλες κινήσεις, και έτσι δυσκολεύονται να σχεδιάσουν εκεί που ακριβώς θέλουν.

Με την εξάσκηση όμως, το παιδί αρχίζει και βελτιώνει με ένα φυσικό τρόπο τον έλεγχο του καρπού και τις κινήσεις των δακτύλων. Οι ρυθμικές και επαναλαμβανόμενες μουτζούρες, παρέχουν απόλαυση και η ζωγραφική γίνεται μια πολύ φυσική δραστηριότητα που ενισχύει τον έλεγχο των μυών και το συντονισμό των κινήσεων! 

Τα μικρά παιδιά, δεν ασχολούνται τόσο με τη διαδικασία και το αποτέλεσμα της τέχνης τους, και ούτε σκοπεύουν να σχεδιάσουν αντικείμενα με την πρώτη. Για την ώρα, ασχολούνται με τα χρώματα και τις γραμμές. Παρόλα αυτά, μπορεί να παρατηρήσουν τις γραμμές και τις μουτζούρες τους, και με έκπληξη να αναγνωρίσουν ένα σχήμα και να το ονοματίσουν! Τα παιδιά αρχίζουν να ερμηνεύουν και αυτό θα γίνει ακόμα πιο έντονο όσο πλησιάζουν τα τρία τους χρόνια!

Διαμορφώνουν σχήματα
Μεταξύ των δύο και τριών ετών, τα παιδιά αρχίζουν και διαμορφώνουν σχήματα!

Οι ζωγραφιές σχηματίζουν σχέδια που μοιάζουν με κύκλους, τετράγωνα, τρίγωνα και πολλές από αυτές τις μορφές ξεκινούν να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό. Ένα σημαντικό σημείο επίτευξης είναι...

H Ομορφιά των Παιδιών που μάχονται με τον καρκίνο

Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, αυτά τα παιδιά έδιναν κυριολεκτικά μάχη για τη ζωή τους. Γι αυτό ακριβώς και οι συγκεκριμένες εικόνες με πρωταγωνιστές ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους, για λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Flashes of Hope, είναι τόσο υποβλητικές.


Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2001 στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ, από τους γονείς Allison και Kip Clarke αφότου ο γιος τους Quinn διαγνώστηκε με καρκίνο. Το Flashes of Hope είναι μια εθελοντική οργάνωση που σκοπό έχει να φωτογραφίζει κάθε παιδί με καρκίνο σε όλα τα στάδια, μέχρι την πλήρη θεραπεία του. Η οργάνωση συγκεντρώνει κεφάλαια που διοχετεύονται στην έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

 
Δεδομένου ωστόσο ότι το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης στα παιδιά με καρκίνο κυμαίνεται από 80% έως 70%, κάποιες από τις φωτογραφίες ίσως είναι οι τελευταίες για ένα παιδί. Για αρκετές πάντως περιπτώσεις, τα καρέ αυτά θα υπενθυμίζουν στην οικογένεια το τι κατάφερε να ξεπεράσει, καταγράφοντας σαν ντοκιμαντέρ το ταξίδι τους από την ασθένεια μέχρι την πλήρη αποκατάσταση.


περισσότερες εικόνες εδώ: iefimerida

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki