Saturday 24 May 2014

Ο Μελάνθιος και η Μελανθώ, τα παιδιά του Δόλιου - Μέλανα τα άνθη του κακού

Ο Μελάνθιος και η Μελανθώ, αδέρφια, παιδιά του Δόλιου.
Ο Μελάνθιος είναι βοσκός στην Ιθάκη και η αδερφή του δούλα στο υποστατικό του Οδυσσέα.
Ο Μελάνθιος μαζί με την αδελφή του την Μελανθώ είναι τα πιο απεχθή πρόσωπα στα Ομηρικά Έπη.

Μέλανα τα άνθη του κακού.

Ο Μελάνθιος τάσσεται με το μέρος των μνηστήρων. Φέρεται ως αρχιδούλος των μνηστήρων και σπεύδει να τους εξυπηρετήσει. Βρίζει, χλευάζει τον Οδυσσέα και η Μελάνθη συνευρίσκεται με τον Ευρύμαχο.
Κλέβουν τα όπλα που έκρυψε ο Οδυσσέας, τα βέλη τα ακόντια και προσπαθούν ανεπιτυχώς να τα δώσουν στους μνηστήρες. Προδίδουν τον αγώνα από μέσα.
Ο γιδοβοσκός Μελάνθιος, τσιράκι του μνηστήρα Αντίνοου, όταν βλέπει, μπροστά σε μια κρήνη, να γυροφέρνει ο χοιροβοσκός Εύμαιος, έχοντας πλάι του τον «ζητιάνο» Οδυσσέα, μιλάει σαν να φτύνει, προσπαθώντας να μη τον αφήσει να μπει στο παλάτι. Τα ίδια και ο κολλητός του Μελάνθιου, ο ζητιάνος Ίρος.
Ο Μελάνθιος είναι ο χειρότερος. Είναι ο προδότης μέσα στο παλάτι.
Ακόμη και οι μνηστήρες σεβάστηκαν την Πηνελόπη, αυτός όμως, δεν φτάνει που προδίδει, σέρνεται για την εύνοια των επικυρίαρχων μνηστήρων. Δίδει γη και ύδωρ στους εισβολείς. Στρέφεται κατά των ομοίων του. Υποτελής στους ισχυρούς, δυνάστης στους αδύνατους.
Ο Οδυσσέας εξοντώνει τους μνηστήρες και τους προδότες υπηρέτες και υπηρέτριες, αλλά για τον Μελάνθιο δεν χαραμίζει βέλος του. Για τον Μελάνθιο αξίζει η ατίμωση.
Ο Τηλέμαχος κρεμάει τον Μελάνθιο και ο Οδυσσέας διατάζει να του κόψουν τα αυτιά, τη μύτη, τα χέρια, τα πόδια και τα γεννητικά όργανα που τα πέταξαν στα σκυλιά.
Όλη η ιστορία βρίθει από προδότες. Πάντα ο προδότης, από μέσα, θα δράσει. Ο προδότης αθετεί τις υποχρεώσεις του, καταπατεί την εμπιστοσύνη του φίλου του, του συγγενή του, της ομάδας του, της οργάνωσης του, της πόλης του, της χώρας του.
Αλλά χειρότερος προδότης είναι αυτός που εκτός από την προδοσία του, θα συρθεί σαν σκουλήκι, για να κερδίσει την εύνοια του εχθρού.
Χειρότερος είναι ο προδότης που σπεύδει να ικανοποιήσει τα θελήματα του δυνάστη και να αγνοήσει τις οιμωγές των ομοίων του.
Σ’ αυτόν τον προδότη αξίζει η ατίμωση για ένα λόγο ακόμη παραπάνω. Επειδή είναι γλοιώδης.

Ομήρου Οδύσσεια (ρ 212 κ.ε., φ 175 κ.ε., χ 135 κ.ε., 472 κ.ε.)

χ 135-146

Κι απάντησε ο γιδοβοσκός Μελάνθιος και του λέει˙
«Θεοθρεμμένε Αγέλαε, δεν είναι αυτό, κοντά είναι
μες στην αυλή πόρτες γερές και δύσκολη η μπασιά της
κι ένας μπορεί να τους κρατεί αν είναι παλικάρι.
Μα ελάτε τώρα απ’ τον οντά τ’ άρματα θα σας φέρω,
γιατί θαρρώ πως μέσα εκεί, κι όχι αλλού πως τα ᾽χει
φυλάξει ο Δυσσέας. μαζί με το λαμπρό το γιο του».
Έτσι είπε κι ο γιδοβοσκός Μελάνθιος απ’ τη σκάλα
ανέβηκε μες στον οντά τρεχάτος του Δυσσέα.
Κοντάρια πήρε δώδεκα κι ασπίδες άλλες τόσες,
δώδεκα κράνα χάλκινα μ’ αλόγου φούντα απάνω
κι αφού τα πήρε, τρέχοντας τα πήγε στους μνηστήρες.


Odysseia

Μη μιλάτε για δίαιτες μπροστά στις κόρες σας

Τα παιδιά παρατηρούν και καταγράφουν ο,τιδήποτε κάνουν ή λένε οι γονείς τους.
Αν, λοιπόν, θέλετε να μεγαλώσετε υγιές κοριτσάκι που θα έχει μια θετική εικόνα για το σώμα του, ίσως θα πρέπει να προσέξετε λίγο παραπάνω την συμπεριφορά σας και την δικής σας αντίδραση απέναντι στις δίαιτες και τα παραπανίσια κιλά.

Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου της Florida η αντίληψη που έχουν τα κορίτσια για το σώμα τους και οι διατροφικές συμπεριφορές που ακολουθούν, επηρεάζονται άμεσα από τα λεκτικά και μη λεκτικά μηνύματα που λαμβάνουν από τις μαμάδες τους.
Με λίγα λόγια, όταν μιλάτε αγχωμένη για το βάρος σας, όταν προσπαθείτε να χωρέσετε στο παλιό σας τζιν ή όταν καταφεύγετε σε αυστηρές δίαιτες, χωρίς να το καταλαβαίνετε, επηρεάζετε τις διατροφικές αντιλήψεις του παιδιού σας.

Για να αποφύγετε μελλοντικές διατροφικές διαταραχές και να βοηθήσετε τις κόρες σας να αγαπήσουν το σώμα τους και αποκτήσουν μια θετική εικόνα για αυτό, σκεφτείτε τα παρακάτω:
Μην χωρίζετε τους ανθρώπους σε χοντρούς και αδύνατους.
Είναι τουλάχιστον άκομψο να αποκαλείτε κάποιον χοντρό.
Μη μιλάτε για δίαιτες μπροστά στα παιδιά.
Προσέξτε την διατροφή σας, αλλά μην συζητάτε συνεχώς για αυτό το θέμα.
Μην βάζετε ταμπέλες στα φαγητά.
Μην χωρίζετε τα φαγητά σε παχυντικά και μη παχυντικά. Προτιμήστε να τα διακρίνεται σε υγιεινά και ανθυγιεινά και διδάξτε το παιδί σας να προτιμά αυτά που το ωφελούν.
Μην ζυγίζεστε μπροστά στα παιδιά.
Μην ζυγίζεστε όλη την ώρα και μην αφήνετε το παιδί να βλέπει την απογοήτευση σας, κάθε φορά που ο δείκτης της ζυγαριάς δεν κατεβαίνει.
Απομυθοποιήστε τα πρότυπα- ομορφιάς.
Εντάξει, δεν εννοούμε να πετάξετε όλες τις Barbie της κόρης σας, αλλά μπορείτε να της πείτε ότι δεν χρειάζεται να της μοιάσει για να είναι όμορφη. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να γυμναστούν.
Εξηγείστε στο παιδί σας την σημασία της άσκησης για το σώμα και το πνεύμα του και προτρέψτε το να ασχοληθεί με όποιο άθλημα του αρέσει. Σημασία δεν έχει να είναι η κόρη σας skinny, αλλά να αποκτήσει ένα δυνατό και υγιές σώμα. mother.gr

Βαφτίσια στη Κρήτη:
αντί για μπομπονιέρες τρόφιμα στο σχολείο

Αποφάσισε τα χρήματα που θα διέθετε ... να πιάσουν τόπο,
κι έτσι σκέφτηκε πρακτικά (και με ανθρωπιά)! 

Ο λόγος για την κ. Γεωργία, μητέρα τριών παιδιών, που βαπτίζοντας το μωρό της, αποφάσισε αντί να προσφέρει μπομπονιέρες στους καλεσμένους της, να διαθέσει το χρηματικό ποσό για τρόφιμα, τα οποία έστειλε στο ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου: κρέας, γάλατα, πατάτες κ.α

Σε ανάρτησή του στο facebook ο διευθυντής του σχολείου Ζαχαρίας Καψαλάκης ευχαριστεί την κ. Γεωργία αλλά και την εκπαιδευτικό Άλεξ, που έφερε σε επαφή τη μητέρα με το σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Γεωργία είναι από την Κύπρο, μια χώρα που έχει επίσης χτυπηθεί από την κρίση...
Zougla.gr,  madata.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki