Tuesday 10 June 2014

Να και ο Γκίκας!!!

Έσπασα το κεφάλι μου να θυμηθώ που τον ξέρω τον Γκίκα!!
Τελικά το θυμήθηκα....
Εσείς;;;;

hamomilaki
από το παλιό Αλφαβητάρι της Α' Δημοτικού

70 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο -- Butchering in Distomo

Ο σφαγέας του Διστόμου ζει ελεύθερος!
Σφαγμένα παιδιά στο Δίστομο.
Αυτό, δεν θεωρήθηκε έγκλημα πολέμου
Μια επίσκεψη στο μαρτυρικό Δίστομο, ακόμη και σήμερα, 70 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα, συνοδεύεται από έντονη συναισθηματική φόρτιση.

«Εδώ πονά η σιωπή, πονάει κι η πέτρα κάθε δρόμου. Κι απ’ τη θυσία κι απ’ τη σκληρότητα του ανθρώπου» έγραψε γι’ αυτόν τον τόπο ο Γιάννης Ρίτσος.
Η οργή και η αγανάκτηση για τις φρικαλεότητες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής διαδέχονται τη θλίψη και τη στενοχώρια για τη συμφορά και τανάπαλιν.
Θαρρείς ότι οι αδικαίωτες ψυχές των 218 σφαγιασθέντων σε παρακολουθούν από την κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται το Μαυσωλείο.


Κι όταν ανέβεις εκεί για να αποτίσεις φόρο τιμής, συγκλονίζεσαι, συνειδητοποιώντας από τις πλάκες με τα ονόματα των αθώων θυμάτων ότι 47 είναι μικρά παιδιά και άλλες 91 γυναίκες!
Σκέφτεσαι τι είδους ανθρωπόμορφα τέρατα ήταν αυτά που σκότωσαν εν ψυχρώ βρέφη, παιδιά, τρίχρονα, τετράχρονα, και ο νους σου κυριεύεται – θέλοντας και μη - από συνειρμούς, για τα σημερινά βασανιστήρια, που υφίστανται οι Έλληνες από κάποιους απογόνους εκείνων των εγκληματιών πολέμου.
Στις ώρες που μείναμε στο Δίστομο μάς αφηγήθηκαν συνταρακτικές ιστορίες, καθώς είναι αρκετοί οι εν ζωή κάτοικοι που βίωσαν τη φρικτή εμπειρία.


Ακούσαμε για το κτήνος που σκότωσε την έγκυο και το αγέννητο παιδί της καρφώνοντας την ξιφολόγχη στην κοιλιά της!
Αλλά και για τους Αυστριακούς στρατιώτες, που γλίτωσαν πολλούς φτάνοντας στο σημείο να βάφουν με το αίμα ζώων τοίχους σπιτιών για να δείξουν στους ανωτέρους τους ότι πέρασαν και εκτέλεσαν το αποτρόπαιο έργο τους.

Ανείπωτη φρίκη
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα, παραθέτουμε τα κεντρικά γεγονότα της σφαγής του Διστόμου, με βάση αποσπάσματα από το κείμενο του Διστομίτη Στάθη Σταθά:
«Στο πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εκείνο το φοβερό πρωινό της 10ης Ιουνίου 1944, μια φάλαγγα επτά αυτοκινήτων με Γερμανούς στρατιώτες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά με κατεύθυνση προς το Δίστομο.
Από τον Καρακόλιθο και μετά σκορπούν τον θάνατο.
Σκοτώνουν πέντε και συλλαμβάνουν ως ομήρους 12 αγρότες, ενώ θέριζαν.
Στη διασταύρωση Διστόμου - Αράχοβας συναντιούνται με άλλα 60 αυτοκίνητα γεμάτα Γερμανούς στρατιώτες που έρχονταν από την Άμφισσα. Μπαίνουν στο Δίστομο.
Οι κάτοικοι είναι ανυποψίαστοι, βλέποντας όμως τους ομήρους ανησυχούν. Η φάλαγγα ήταν πρωτόφαντα μεγάλη.
Στη συνέχεια τοποθετούνται στα υψώματα γύρω από το χωριό φυλάκια για έλεγχο και εκφοβισμό, ενώ ανακοινώνουν ότι όποιος δεν κλειστεί στο σπίτι του και φύγει θα θεωρηθεί αντάρτης και θα εκτελείται επιτόπου.
Οι γερμανικές δυνάμεις συγκεντρώνουν πληροφορίες ότι στο κοντινό Στείρι κινούνται αντάρτες και ένα τμήμα της αυτοκινητοπομπής κατευθύνεται εκεί.
Λίγο πριν από το Στείρι πέφτουν σε ενέδρα των ανταρτών.
Ύστερα από σχετικά σύντομη μάχη με ακαθόριστες απώλειες εκατέρωθεν, η πομπή επιστρέφει στο Δίστομο, όπου εκπνέει ο βαθμοφόρος Τεό.
Έξαλλος ο επικεφαλής λοχαγός Λάουτενμπαχ, δίνει εντολή για επιχείρηση αντιποίνων. Κι εδώ αρχίζει η τραγωδία του Διστόμου.
Όσοι κάτοικοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν νωρίτερα από το Διάσκελο, τη μόνη αφύλακτη διάβαση, κλείνονται έντρομοι στα σπίτια τους.
Τους έρημους δρόμους του χωριού διατρέχουν εξαγριωμένοι στρατιώτες με εφ' όπλου λόγχη.
Μπαίνουν στα σπίτια, σκοτώνουν, καίνε, σφάζουν ό,τι βρίσκουν στο διάβα τους.
Γέροι, γριές, γυναίκες ακόμα και βρέφη λίγων ημερών πέρασαν από τον ίδιο τρομακτικό γολγοθά. Ό,τι ζωντανό εξολοθρεύεται».

«Απαίσιοι ακούγονται οι θρήνοι και οι οιμωγές αυτών που ξεψυχούν. Νέοι Ηρώδεις οι εκπολιτιστές του Χίτλερ μακελεύουν τα παιδάκια του Διστόμου».
Σύμφωνα με τη συγκλονιστική καταγραφή του Στάθη Σταθά «στο Δίστομο έγιναν αυτά. Θα γίνονταν κι άλλα.
Μα ήρθε η νύχτα και οι δολοφόνοι φοβήθηκαν και έφυγαν. Τώρα στο χωριό απλώνεται η γαλήνη του νεκροταφείου για πολλή ώρα.

Μα σιγά σιγά ξύπνησε το Δίστομο.
Και τότε ακούστηκαν οι θρήνοι των παιδιών, που έρημα κλαίγαν τους γονείς τους, και οι γόοι των γερόντων.
Ακούγονταν ακόμη και κάποια παράξενα γέλια και τραγούδια αυτών που παραφρόνησαν, μπροστά στη φρίκη που έζησαν.
Μέσα στη νύχτα μικρά παιδιά πήραν τους σκοτεινούς δρόμους προσπαθώντας να φτάσουν στα κοντινά χωριά.
Ένα καραβάνι παιδιών που γύρευε ένα ανθρώπινο χέρι για να σκουπίσει τα δάκρυα από τα μουτράκια τους και να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Γιατί τους σκότωσαν;»

realgr

Εμείς οι... αγορομάνες :)
10 Things Moms of Boys Must Do

1. Θα πρέπει να αγαπήσουν την ώρα του μπάνιου
Και όταν λέμε την ώρα του μπάνιου εννοούμε ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένες να πιτσιλιστούν, να μπουγελωθούν, να πάρουν από την μπανιέρα την πετσέτα που μόλις βύθισε ο γιόκας τους, και βέβαια να σταθούν επί πολλή-πολλή ώρα στην πόρτα και να του υπενθυμίσουν πολλές-πολλές φορές ότι πρέπει να σαπουνιστεί παντού!

10 Things Moms of Boys Must Do


2. Θα πρέπει να αποδεχτούν ότι τα «πριτς» είναι αστεία! 
Ναι,
στον πλανήτη των αγοριών το «χιούμορ της τουαλέτας» (και ότι σχετίζεται με την καθημερινή ανάγκη του ανθρώπου) είναι ύψιστο  αστείο. Τώρα αυτό που μετράει είναι ο τρόπος που θα το χειριστείτε! Αν γελάσετε μ’ αυτό όλα εντάξει! Αν όμως σας πιάσει ο καθωσπρεπισμός σας, τότε τα πράγματα θα εξοκείλουν! Απλώς θα πρέπει να τους θυμίζετε ότι τα «πριτς» απαγορεύονται σε κάποιους χώρους, όπως  η εκκλησία ή το εστιατόριο. Απλά τις υπόλοιπες ώρες θα πρέπει να τα ανεχτείτε. Γιατί θα υπάρξουν και (πολύ) χειρότερες στιγμές! Όπως το επόμενο!

3. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες για τον «πόλεμο της τουαλέτας»  
Είναι από τις πιο
δύσκολες στιγμές μιας αγορομάνας: να μάθει τα παιδιά της ότι το καπάκι της λεκάνης είναι πάντα σηκωμένο! Επίσης να αποδεχτεί ότι το χαρτί τουαλέτας δε θα βρίσκεται ποτέ στη θέση του.  
Και ότι θα πρέπει να επαναλάβει εκατοντάδες φορές τις παρακάτω 5 εντολές:
1. Ανεβάστε το καπάκι.
2. Κάνετε τσίσα.
3. Στοχεύστε σωστά.
4.Τραβήξτε το καζανάκι.
5. Κλείστε το καπάκι.

4. Θα πρέπει να επανεξετάσουν τον όρο «ασφάλεια»!
Και βέβαια δεν εννοώ πως μια μαμά δε θα πρέπει να κοψοχολιάζεται κάθε φορά που σκαρφαλώνει ο γιος της σε ένα δέντρο, ή κάνει τσουλήθρα από την κουπαστή μιας σκάλας. Απλώς να αποδεχτεί ότι το κοψοχόλιασμα είναι στο παιχνίδι!

Και βέβαια, να αποδεχτεί ότι στα αγόρια αρέσει το ρίσκο. Και τους αρέσει να χοροπηδάνε στους καναπέδες, να δοκιμάζουν χώματα, να τραβάνε τις ουρές από τους σκύλους και τις γάτες και να παλεύουν. Α! Και να έχει πάντα μαζί της πολλά τσιρότα!

5. Δεν πρέπει να εκπλήσσονται με το δράμα!
Χα, χα, ο κόσμος πιστεύει ότι τα κορίτσια είναι οι «βασίλισσες του δράματος»! Λάθος! Τα αγόρια (μου) κλαίνε με λυγμούς όταν κάποιος τα πειράζει, παραπονιούνται μέχρι δακρύων, όταν κάποιος κλέβει στο παιχνίδι, απειλούν όταν κάποιος τους προσβάλλει, χτυπιούνται όταν χάνουν στο video game, κοκκινίζουν από θυμό όταν τους πιέζεις να φάνε φρούτο και πολλά-πολλά άλλα που θα άξιζαν Όσκαρ Α’ ανδρικού δραματικού ρόλου!

6. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες για την μόνιμη ακαταστασία!
Ναι, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή. Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα τους επαναλάβουμε να μην μπαίνουν μέσα με λασπωμένα παπούτσια, να μην αφήνουν το μισό σάντουιτς στον καναπέ, όταν δεν το θέλουν, να μην σκουπίζουν τις μύξες τους στα μπλουζάκια, να μην ζωγραφίζουν στους τοίχους και να μην βάζουν όοολη την οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα. Πιστέψτε με δεν είναι θέμα προπόνησης! Έχω περάσει το 75% του χρόνου μου με κήρυγμα για το πώς πρέπει να φέρονται. Και το υπόλοιπο  25% απλώς καθαρίζοντας.

7. Θα πρέπει να έχουν πάντα γεμάτο ψυγείο!
Και μην βιαστείτε να κοκορευτείτε πως το δικό σας αγόρι είναι λιγόφαγο. Θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα αρχίσει να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες. Τόσο τεράστιες που θα αναρωτιέστε που το βάζει τόσο φαγητό! Ναι, είμαι μαμά με αγόρια και έχω να δηλώσω ότι το ψυγείο μου ανοίγει τουλάχιστον κάθε πέντε λεπτά! Και τα αγόρια μετά το σχολείο, ή την προπόνηση θυμίζουν σμήνος από πεινασμένες ακρίδες! Που πρέπει να το ταΐσετε!

8. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες να αγοράσουν πολλά τζην παντελόνια!

Και φόρμες. Και σορτσάκια. Η ταχύτητα που ένα αγόρι σκίζει, καταστρέφει ή φθείρει τα ρούχα του είναι απίστευτη. Πόσο γρήγορα μπορεί να σκιστεί ένα τόσο ανθεκτικό ύφασμα σαν το τζην είναι πραγματικά αξιοπερίεργο! Και είναι πραγματικά αξιοπερίεργο γιατί….διαβάστε το επόμενο…

9. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες (και εξοικειωμένες) με το γυμνό!
Τώρα πως γίνεται να φθείρουν τόσο εύκολα τα τζην τους όταν μέσα στο σπίτι κυκλοφορούν μόνο με το μποξεράκι και συνέχεια παραπονιούνται ότι το τζην τους ζεσταίνει, ένας Θεός ξέρει! Ναι, στα αγόρια αρέσει να κυκλοφορούν ημίγυμνα. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί, μάλλον νιώθουν πιο ελεύθερα, αλλά ομολογώ ότι περιμένω να μεγαλώσουν και να αποκτήσουν την αίσθηση της ντροπής. Και το ελπίζω!

10. Θα πρέπει να συνηθίσουν ότι θα ασχολούνται (αρκετά) με το όργανό τους!
Ναι με κάθε ευκαιρία. Θα ξύνονται, θα ταχτοποιούνται, θα το δείχνουν (μέχρι τα 3 τουλάχιστον), θα το πειράζουν, θα το ζουλάνε, θα το τραβάνε και... πολλά άλλα ακατάλληλα που μόνο μια μαμά με αγόρια μπορεί να κατανοήσει!

Από τη συγγραφέα, blogger και μαμά τεσσάρων αγοριών Rita Templeton


World Cup 2014: Μικρά παιδιά
στις ορέξεις των παιδεραστών για 1,5 ευρώ

Πίσω από το σκηνικό της “παγκόσμιας γιορτής” που έχει στηθεί στη Βραζιλία για το παγκόσμιο κύπελλο, χιλιάδες μικρά παιδιά, ακόμα και δέκα ετών,  εξωθούνται βίαια στην πορνεία αλλά και στην διακίνηση ναρκωτικών.
Ερευνητές διεθνών φορέων και οργανισμών βρέθηκαν στις πλέον εξαθλιωμένες περιοχές των πόλεων του Μουντιάλ, για να διαπιστώσουν με αποτροπιασμό το φαινόμενο μικρών παιδιών που γίνονται αντικείμενο κάθε είδους εκμετάλλευσης από εμπόρους ναρκωτικών, αλλά και οργανωμένους προαγωγούς, που στοχεύουν στις 600 χιλιάδες των “φιλάθλων” που θα πλημμυρίσουν τη χώρα, και θα έχουν την ευκαιρία να κορέσουν τα παιδόφιλα ένστικτά τους, ασελγώντας και βιάζοντας παιδικά κορμάκια αντί του ποσού του ενάμισυ ευρώ !
“Μικρά αγόρια και κορίτσια, παιδιά που θα έπρεπε να πηγαίνουν στο δημοτικό, με κατάλληλο μέικ άπ αλλά και φορώντας ρούχα που τα κάνουν να φαίνονται μεγαλύτερα, εκδίδονται εν ψυχρώ στους δρόμους των πόλεων, ενώ οι συναλλαγές με τους παιδεραστές “φιλάθλους” γίνονται τελείως απροκάλυπτα στα lobbies και στους προαύλειους χώρους των ξενοδοχείων. Τα ίδια παιδιά, από τους ίδιους προαγωγούς, υποχρεώνονται να εισπνέουν οσμές βιομηχανικής κόλλας, ώστε να “φτιάχνονται” και να μην πονάει το σώμα τους από την πείνα και την εξάντληση”, δηλώνει πρώην ντεντέκτιβ.
Φυσικά δεν είναι διόλου λίγα και εκείνα που βρίσκονται δολοφονημένα, όπως η περίπτωση ενός  14χρονου κοριτσιού που κατακρεουργήθηκε από “πελάτη” ενώ τα κομμάτια από το σώμα της βρέθηκαν σκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πόλης.
Και φυσικά όλο αυτό το έγκλημα γίνεται κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της Αστυνομίας η οποία έχει λάβει εντολές “να μην ενοχλεί τους τουρίστες”, αφού το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να γίνουν όλα με τον καλύτερο τρόπο ώστε να ικανοποιηθεί όλο το κύκλωμα.

Ξέρετε που τα πηγαίνουν, αλυσοδεμένα, τα κοριτσάκια;

gunaikes-me-alusides
 
Θα υπέθετε κάποιος άσχετος, όπως εμείς, ότι τα κορίτσια οδηγούνται στη φυλακή.
Μεταφορικά ίσως ισχύει, αλλά στην πραγματικότητα πηγαίνουν να συναντήσουν τους μελλοντικούς συζύγους τους!
Την επιλογή την έχουν κάνει οι πατεράδες τους και τα κοριτσάκια, απλά υπακούν
 
περισσότερα εδώ


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki