Monday 16 June 2014

Ο Λυκούργος, η δουλεία του χρήματος
και ο αναδασμός της γης

Ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε ο Λυκούργος ήταν η κατάργηση του νομίσματος και η αντικατάστασή του με δύσχρηστα ογκώδη σιδερένια νομίσματα....
Χιλιάδες χρόνια αργότερα, ένας μεγάλος του πνεύματος και της τέχνης, ο Ριχάρδος Βάγκνερ, τοποθετούσε στον χρυσό του Ρήνου όλα τα κακά του κόσμου.
Το χρήμα ήταν το... κακό και αυτό ο Λυκούργος το είχε διαπιστώσει πριν από 28 ολόκληρους αιώνες.


«Δεύτερο έργο του Λυκούργου, και το πιο τολμηρό απ' όλα, είναι... ο αναδασμός της γης.
Υπήρχε τότε φοβερή ανισότητα και έρχονταν στην πόλη πολλοί ακτήμονες και άποροι επειδή τα πλούτη είχαν συσσωρευτή σε ελάχιστους.
Γι' αυτό, πολεμώντας την αναισχυντία και το φθόνο και το έγκλημα και την τρυφηλότητα και τα δύο άλλα νοσήματα της πολιτείας, που είναι παλαιότερα και σοβαρότερα, τον πλούτο και τη φτώχεια, έπεισε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες να τα βάλουν όλα στη μέση για να γίνη αναδασμός και να ζουν μεταξύ τους όλοι ίσοι και μ ε ίση περιουσία, επιδιώκοντας να πρωτεύουν στην αρετή, σαν να μην υπήρχε καμιά άλλη ανάμεσά τους διαφορά και ανισότητα παρά αυτή που την ορίζει η καταδίκη του κακού και ο έπαινος του καλού πολίτη.
Και κάνοντας πράξη το έργο του μοίρασε την άλλη λακωνική γη σε τριάντα χιλιάδες κλήρους για τους περιοίκους κι αυτήν που αποτελούσε την Σπάρτη σε εννιά χιλιάδες (γιατί τόσοι έγιναν οι κλήροι των Σπαρτιατών).»
 

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ - ΒΙΟΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ

«Λένε πως όταν κάποτε ο Λυκούργος, χρόνια πολλά μετά τον αναδασμό της γης, γύριζε από ένα ταξίδι και είδε να έχουν πριν λίγο θερίσει στους αγρούς, καμαρώνοντας τους σωρούς, ίσους τον ένα δίπλα στον άλλο, χαμογέλασε και είπε σ' αυτούς που ήταν μαζί του, πως η Λακωνική ολόκληρη μοιάζει με χώρα που ανήκει σε αδέλφια, που μόλις έκαναν τη μοιρασιά».
Πρώτος ο Λυκούργος, πρώτη η Αρχαία Σπάρτη αντελήφθη αυτό που αργότερα έγινε η μάστιγα της ανθρωπότητας, την δουλεία του χρήματος!
Κάποτε οι ισχυροί είχαν τον έλεγχο των υλικών αγαθών, σήμερα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί, αυτοί που έχουν τον έλεγχο των υλικών αγαθών είναι και οι ισχυροί.
Αυτήν την αντιστροφή των πραγμάτων, αυτόν τον βιασμό της φύσης που επέρχετο προσπάθησε να προλάβει ο Λυκούργος περιορίζοντας στο ελάχιστο την κοινωνική αδικία, εγκαθιστώντας μια κατάσταση οικονομικής ισότητας μεταξύ των πολιτών και προχω ρώντας σε ένα πρακτικό μέτρο για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Στην κατάργηση των χρυσών και αργυρών νομισμάτων και στην αντικατάσταση τους με δυσκίνητα σιδερένια νομίσματα ούτως ώστε όταν καθιερώθηκε αυτό το μέτρο, όπως ανα φέρει ο Πλούταρχος, πολλών ειδών αδικήματα εξηφανίσθησαν από την Λακεδαίμονα.
Πρώτος, δηλαδή ό Λυκούργος, "πρώτη η Αρχαία Σπάρτη ήταν η Πολιτεία εκείνη που κατάργησε τον χρυσό από βάση της οικονομίας της."


πηγή
lithosfotos

Έδιωξαν την 3χρονη Victoria Wilcher από εστιατόριο
γιατί τα τραύματά της... «τρόμαζαν» τους πελάτες!

Το κοριτσάκι έχει τραύματα από την επίθεση τριών σκύλων ράτσας πιτ μπουλ!
Κάποιος ανεγκέφαλος υπάλληλος, ζήτησε από την οικογένεια να φύγει από το μαγαζί γιατί η μικρή «τρόμαζε» τους πελάτες με τα τραύματα της.

«Σας φαίνεται τρομακτικό αυτό το πρόσωπο;»

Family's outrage as 3-year old with facial injuries after being mauled by a pit bull is THROWN OUT of a KFC by employee who said she was 'scaring the other diners'

Αυτή την ερώτηση έκαναν μέσω facebook οι γονείς της τρίχρονης Βικτόρια από το Μισισιπή της Αμερικής.
Το μικρό κοριτσάκι, έχει χάσει το μάτι της, έχει σπάσει το σαγόνι και τη μύτη της και έχει ουλές μετά την επίθεση που δέχτηκε από τα τρία σκυλιά του παππού της.
Το παιδί και η οικογένεια του είχαν πάει σε εστιατόριο διάσημης αλυσίδας ταχυφαγείων, προκειμένου να απολαύσουν το μπέργκερ τους και να κάνουν τη μικρή να διασκεδάσει λίγο μετά το σοβαρό τραυματισμό της.
Κάποιος ανεγκέφαλος υπάλληλος, ζήτησε από την οικογένεια να φύγει από το μαγαζί γιατί η μικρή «τρόμαζε» τους πελάτες με τα τραύματα της.
Ο διευθύνων σύμβουλος του εστιατορίου ενημερώθηκε για το περιστατικό το οποίο κατέκρινε ενώ ζήτησε συγνώμη για τη συμπεριφορά του υπαλλήλου. Τόνισε ακόμα ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Η χαρά της μαγειρικής μαζί με τα παιδιά

Βοηθός στο μαγείρεμα!!!
Έτσι έφαγε και τα πχιαλάκια :))


Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αγαπήσουν τα παιδιά το σπιτικό φαγητό και την υγιεινή διατροφή είναι να συμμετέχουν στη διαδικασία της μαγειρικής. Η μαγειρική για ένα παιδί αποτελεί μία δημιουργική διαδικασία που επιτρέπει την παράλληλη ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων. Όταν τα παιδιά μπαίνουν στην κουζίνα και μαθαίνουν από μικρά πως παρασκευάζονται αυτά που τρώνε, αποκτούν σωστές διατροφικές συνήθειες και υψηλό δείκτη Διατροφικής Ευφυΐας.

Το δικό τους φαγητό.
Όταν τα παιδιά καθίσουν στο οικογενειακό τραπέζι, έχοντας συμβάλλει στο μαγείρεμα, νιώθουν ότι αυτό που τρώνε είναι το «δικό τους» φαγητό, κάτι που το κάνει ακόμα πιο νόστιμο και υγιεινό. Τα παιδιά τρώνε με μεγαλύτερη όρεξη κάτι που έχουν μαγειρέψει. Όταν κάνουμε εργαστήρια μαγειρικής, ότι και αν μαγειρέψουμε, θα «εξαφανιστεί»: Τα παιδιά λατρεύουν όλα όσα φτιάχνουν μόνα τους: Σαλάτες, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής, χυμούς και υγιεινά σνακ. Όταν το παιδί συμμετέχει στη διαδικασία του φαγητού, συμμετέχει εύκολα και στην κατανάλωσή του.
Η χαρά της Μαγειρικής.
Είναι αναγκαίο να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά ώστε να μπουν με κέφι και θάρρος στην κουζίνα και να μάθουνε πως η μαγειρική δεν είναι αγγαρεία αλλά ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν και να προσφέρουν μικρές απολαύσεις στον εαυτό τους και στους άλλους. Για να το πετύχουμε αυτό πρώτα εμείς να μπούμε με ενθουσιασμό στην κουζίνα και να δείξουμε με το παράδειγμά μας πως η μαγειρική είναι μία ευχάριστη διαδικασία που μας γεμίζει χαρά.
Τα οφέλη της Μαγειρικής.
Η παρασκευή του φαγητού είναι ένας σημαντικότατος τομέας της ζωής μέσα στο σπίτι. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν τις παράπλευρες ωφέλειες της μαγειρικής στο σπίτι για όλη την οικογένεια: (Α) Γλιτώνουμε χρήματα – γιατί τα σπιτικά φαγητά κοστίζουν φθηνότερα από τα αντίστοιχα έτοιμα απ’ έξω. (Β) Τρώμε πιο υγιεινά, γιατί έχουμε τον έλεγχο της ποιότητας των πρώτων υλών, του τρόπου μαγειρέματος και των ποσοτήτων που χρησιμοποιούμε.
Το πιο σημαντικό συστατικό.
Όταν τα παιδιά μαγειρεύουν ή βοηθάνε τη μαμά και τη γιαγιά στην προετοιμασία του γεύματος και στο στρώσιμο του τραπεζιού, προσθέτουν το πιο σημαντικό υλικό: Την καλή τους διάθεση και τη θετική τους ενέργεια. Το φαγητό δεν είναι μόνο υπόθεση συνταγής ή καλών υλικών. Είναι και υπόθεση συναισθημάτων. Αυτός είναι ο λόγος που το σπιτικό φαγητό είναι πάντα το πιο νόστιμο, καθώς περιέχει ένα πανάκριβο συστατικό που το κάνει το πιο αγαπημένο. Το συστατικό αυτό είναι η αγάπη της μαμάς!
Φαντασία και δημιουργία.
Στα παιδιά αρέσουν οι ευφάνταστες μαγειρικές δημιουργίες και οι πρωτότυπες ιδέες που πηγάζουν από την αστείρευτη φαντασία τους. Τους αρέσει να «κατεβάζουν» περίεργες ιδέες, να δημιουργούν καινούργιες «ψαγμένες» γεύσεις. Εντυπωσιάζονται από τα φαγητά που είναι παρουσιασμένα με ευφάνταστο τρόπο και τους αρέσει να στολίζουν τα πιάτα με διάφορα χρώματα και σχήματα. Είναι σημαντικό να αφήσουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν ακόμα και αν το τελικό αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις… δεν τρώγεται!
Αυτοεκτίμηση και περηφάνια.
Τα παιδιά νιώθουν περήφανα για τη συμμετοχή τους στη μαγειρική. Όταν βλέπουν πως η συμβολή τους οδήγησε σε ένα χειροπιαστό τελικό αποτέλεσμα που τρώει όλη η οικογένεια, η αυτοπεποίθησή του αναπτερώνεται. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται η συμβολή τους. Το πιο καλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να παραδεχθείτε ότι το φαγητό είναι νόστιμο χάρη στη συμμετοχή του παιδιού στη μαγειρική.
Μαγείρεμα μαζί.
Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα και στην προετοιμασία του δείπνου. Για να γίνει αυτό υπάρχει μία πολύ σημαντική προϋπόθεση: Να μαγειρεύετε εσείς! Αν εσείς τρώτε συνεχώς έτοιμα φαγητά και delivery, τα παιδιά θα αποκτήσουν πολύ κακή σχέση με την κουζίνα και θα κάνουν ότι και εσείς, όταν μεγαλώσουν. Κάντε το πρώτο βήμα και δείξτε στα παιδιά το καλό παράδειγμα ακόμα και αν δεν έχετε πολύ χρόνο. Ακόμα και αν ετοιμάσετε κάτι πολύ απλό, σημασία έχει τα παιδιά να σας βλέπουν στην κουζίνα να φτιάχνετε το οικογενειακό φαγητό.
Με τα παιδιά στην κουζίνα.
Πάρτε το παιδί μαζί σας στην κουζίνα όταν μαγειρεύετε. Ακόμα και αν είναι πολύ μικρά είναι καλό να σας παρακολουθεί καθώς μαγειρεύετε. Μπορείτε να του μιλάτε για το φαγητό και τη διαδικασία και να του λέτε τα μυστικά σας της συνταγής. Το παιδί χαίρεται να βρίσκεται κοντά σας, να σας μιλά και να μιμείται αυτά που κάνετε. Ακόμα και αν δεν γίνει επαγγελματίας σεφ, θα αποκτήσει τουλάχιστον μία επαφή με την κουζίνα, θα γνωρίζει πως φτιάχνονται όσα τρώμε και θα μπορεί όταν μεγαλώσει να ετοιμάσει το φαγητό του.
Αφήστε να βοηθήσει.
Δώστε στο παιδί κάποιες αρμοδιότητες και αφήστε το να συνεισφέρει στην παρασκευή του φαγητού. Ανάλογα με την ηλικία του μπορείτε να το αφήσετε να κάνει διαφορετικά πράγματα. Μπορείτε να του δώσετε μικρές ποσότητες από υλικά και να το αφήσετε να πειραματιστεί και να σας αντιγράψει. Για παράδειγμα, μπορεί να τυλίξει μερικά ντολμαδάκια, να πλάσει μερικά κεφτεδάκια, να  ανακατέψει το φαγητό, να κόψει ή προσθέσει στην κατσαρόλα κάποιο συστατικό. Όσα περισσότερα κάνουν τόσο καλύτερο.
Αφήστε το να μάθει από τα λάθη του.
Αν κάνει το παιδί κάτι λάθος δεν πρέπει ούτε να τσαντιστείτε ούτε να το μαλώσετε. Δεν πειράζει αν λερωθεί ή χύσει κάτι στο πάτωμα. Ακόμα και αν καταστραφεί το φαγητό, είναι πιο σημαντικό να χρησιμοποιήσετε την ευκαιρία για να του δείξετε πόσο πολύ το αγαπάτε ανεξάρτητα με τις πράξεις του. Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί και μάθετε του πως το μυστικό της επιτυχίας είναι η αποτυχία. Αν δεν αποτύχει δεν πρόκειται να πετύχει. Στη μαγειρική ισχύει με το παραπάνω αυτό.
Φαγητό για πάρτυ.
Όταν έχετε καλεσμένους φίλους ή κάνετε παρτυ στο σπίτι και μαγειρεύετε κάτι εσείς, ενεργοποιήστε το παιδί να σας βοηθήσει. Την ώρα του φαγητού θα νιώθει πάρα πολύ όμορφα που όλοι θα λένε τι νόστιμα που είναι και θα ξέρει ότι έβαλε και αυτό το χεράκι του! Μην ξεχάσετε να το επαινέσετε μπροστά στους καλεσμένους για τη συμβολή του στο μαγείρεμα.
Μαγειρικό πάρτυ.
Μπορείτε να καλέσετε τους φίλους των παιδιών και να τους βάλετε να κάνουν κάποια μαγειρική διαδικασία, όπως να πλάσουν κουλουράκια, τα οποία μετά θα ψήσετε για να φάνε. Ένα τέτοιο μαγειρικό παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει και μία ψυχαγωγική δραστηριότητα στο πάρτυ γενεθλίων του παιδιού σας. Όταν με τους συνεργάτες μου κάνουμε παιδικά πάρτυ και εκδηλώσεις, μία τέτοια μαγειρική διαδικασία συμπεριλαμβάνεται πάντα στο πρόγραμμα. Κάντε το και εσείς!
Αυτό που τους αρέσει.
Μαγειρέψτε κάτι που αρέσει στα παιδιά σε υγιεινή εκδοχή. Φτιάξε υγιεινά χάμπουργκερ ή μία υγιεινή μακαρονάδα αν αυτό ζητήσουν. Διαμορφώστε μαζί το πρόγραμμα της εβδομάδας και αφήστε τα να αποφασίσουν τι φαγητά θέλουν να φάνε. Εσείς φροντίστε να βρείτε υγιεινές συνταγές και να τα φτιάξετε τα φαγητά ελαφριά με έξτρα λαχανικά, σύνθετους  υδατάνθρακες και υγιεινά λιπαρά.


Αυτό το άρθρο του Ευτύχη Μπλέτσα
δημοσιεύθηκε στο Food.gr


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki