Monday 30 June 2014

«Σ’ αγαπώ θα πει…» - Μια μανούλα μόνη αφηγείται...

«Τα πόδια μου τρέμουν, η καρδιά μου είναι σφιγμένη και τα δάκρυα τρέχουν ζεστά στα μαγουλά μου. Όσο και αν προσπάθησα να συνεφέρω τον εαυτό μου είναι αδύνατον.  Ακόμα και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές πάλι συγκινούμαι.

Έφτασε η στιγμή που φοβόμουν.
Η μεγάλη μου νεράιδα τελείωσε το νηπιαγωγείο! Πότε ήταν ένα μικρούτσικο κοριτσάκι που έτρεχε συνεχώς; Πότε είχε εκείνο το ξεδοντιάρικο χαμόγελο; Αχ, πόσο μου λείπουν τα κοντά μαλλάκια της, ήταν τόσο φουντωτά και μυτερά, που γινόντουσαν καλοσχηματισμένα καρφάκια! Ο αχινούλης, έτσι την φωνάζαμε!
Και τώρα έχει γίνει μια μεγάλη δεσποινίς!
Τα μαλλιά της μακριά μέχρι την μέση της, σχεδόν πάντα λυτά. Γιατί παιδεύομαι το πρωί να της φτιάξω κοτσίδες και στεφανάκια, αφού πάλι θα γυρίσει με κάτω το μαλλί; Αθλητική, όσο δεν παίρνει! Μόνο σορτς και σανδάλια για να αισθάνεται άνετα φορά! Η γυμναστική, το καλύτερο της.
Οι αγκαλιές μας μεγάλες και ζουμερές, αλλά πλέον όταν είμαστε οι δυο μας. Μπροστά στους άλλους είναι πολύ σοβαρή. Όταν της δίνω κανένα πεταχτό φιλί στο μάγουλο, γυρνά και σκουπίζεται με την ανάποδη του χεριού της. Πόσο μου την δίνει αυτό! Δεν θέλει να της φωνάζεις ή να την μαλώνεις μπροστά στους άλλους. Αχ, πόσο μεγάλωσε!
Στην αποχαιρετιστήρια γιορτή του σχολείου με τσάκισε. Μας ετοίμαζαν μια έκπληξη και κανένα παιδί από την τάξη της δεν μας έλεγε τίποτα. Ένα «μυστικό, μια έκπληξη που θα μας τρελάνει», έτσι μας έλεγαν όλα, αλλά δεν τους παίρναμε κουβέντα!
Αφού χόρεψαν και τραγούδησαν, μας ζήτησαν να ανέβουμε στην σκηνή και να χορέψουμε μαζί τους. Κάθε παιδί τραγούδησε στον γονιό που τον συνόδευε το «Σ΄ αγαπώ, θα πει». Δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκλονιστικό από ένα μικρό παιδί, που σε κοιτά στα μάτια και σου τραγουδά με όλη του την δύναμη:
«Σ΄ αγαπώ θα πει
σου δίνω μέσα μου χώρο
δίνω την ψυχή
σαν να είναι απλό δώρο
σ΄ αγαπώ θα πει
θα είμαι εγώ ο άνθρωπός σου
σ΄ αγαπώ θα πει
μ΄ αρέσει να ΄σαι ο εαυτός σου.»



Η νεράιδα μού μου το τραγούδαγε με δύναμη και πάθος. Ζούσε και εννοούσε κάθε λέξη, κάθε στίχο. Εννοείται ότι εγώ έκλαιγα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σε κάτι τέτοιες εκδηλώσεις πάντα γυρνάς ένα βήμα πίσω. Όταν μας παρακάλεσε η δασκάλα τους να ανέβουμε στην σκηνή, είπε «μόνο ένας γονιός από κάθε παιδί». Ξέρω ότι αυτό ήταν για το παιδί μου, να μην αισθανθεί άσχημα, αν ανέβαιναν και οι δυο γονείς επάνω.
Γύρναγα και έβλεπα παιδιά να τα αγκαλιάζουν δυο ζευγάρια χέρια και εγώ προσπαθούσα να κλείσω στην αγκαλιά μου τις μικρές μου νεράιδες. Έτρεμα μην στεναχωρηθούν και δακρύσουν τα ματάκια τους. Έτρεμα μην αισθανθούν την απουσία του μπαμπά τους, μην κοιτάξουν γύρω τους και δουν άλλους μπαμπάδες να καμαρώνουν τα παιδιά τους.

Έτρεμα γιατί ήθελα απεγνωσμένα να είχαν γύρω τους τα χέρια του μπαμπά τους. Να γελάγανε και να μην τους έλειπε κάτι από την ζωή τους. Να μην γνώριζαν τις δυσκολίες από τόσο μικρά.

Έκλαιγα γιατί μεγαλώνουν και εγώ θέλω να τα κλείσω στην αγκαλιά μου, για να μην τα πληγώσει κανείς. Μέχρι το νηπιαγωγείο καλά περάσαμε, του χρόνου όμως τι γίνεται; Θα τους φερθούν το ίδιο καλά; Τέλος αθωότητας λοιπόν.»

singleparent

Δικαιούστε να στείλετε το παιδί σας σε δημόσιο παιδικό σταθμό; Δείτε τα κριτήρια

Αύριο, Τρίτη 1η Ιουλίου, πρόκειται να δημοσιοποιηθεί, η προκήρυξη για την φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από εμπροσθοβαρή προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας, διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος και την κάλυψη για τη σχολική χρονιά 2014 - 2015 περίπου 68.502 θέσων, όσων δηλαδή είχαν διατεθεί και κατά το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, διασφαλίστηκαν συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ, από 180 εκατομμύρια πέρυσι, από τα οποία τα 120 εκατ. προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα 40 εκατ. από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η μείωση της χρηματοδότησης, αντιμετωπίστηκε με μείωση κατά 9% μεσοσταθμικά του ποσού της επιταγής (voucher) που θα λάβουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος και αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να μη μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της προκήρυξης που δημοσιεύει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δικαιούχος της Πράξης ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε.,. ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν ωφελούμενοι που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον παιδί, με ανώτατο όριο τις 36.000».
Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, από τις 25.7.2014 έως τις 4.8.2014, ενώ η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνει με μοριοδότηση και κριτήρια, το χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, την κατάσταση απασχόλησης, την εργασιακή σχέση και το είδος της απασχόλησης, την ανεργία από τον Ο.Α.Ε.Δ. και τέλος την οικογενειακή κατάσταση.
Αναλυτικότερα, η μοριοδότηση θα γίνει ως εξής:
- Το χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που έχει δηλωθεί.
Τα μόρια που θα δοθούν θα υπολογίζονται με τον μαθηματικό τύπο 45-(Ε-Π) /600, όπου Ε είναι το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα, και το Π είναι 1.000ευρώ για μητέρα με 1 τέκνο, 2.000ευρώ για μητέρα με 2 τέκνα, 5.000ευρώ για μητέρα με 3 τέκνα, 8.000 ευρώ για μητέρα με 4 τέκνα, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του τέταρτου
- Η κατάσταση απασχόλησης, η εργασιακή σχέση και το είδος απασχόλησης. Για εργαζόμενες γυναίκες:+35 μόρια, για αυτοαπασχολούμενες: +35 μόρια, για σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης: +45 μόρια, για σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου :+40 μόρια.
- Η ανεργία από τον Ο.Α.Ε.Δ. Με δελτίο ανεργίας σε ισχύ: +10 μόρια, άνεργες που λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. : +20 μόρια.
- Η οικογενειακή κατάσταση. Προτεραιότητα δίδεται στις μητέρες που ανήκουν στην ομάδα των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω: +35 μόρια, που έχουν τέκνα που ανήκουν στην ομάδα των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω: +30 μόρια, που είναι χήρες: +35 μόρια, που είναι άγαμες μητέρες: +30 μόρια, που είναι διαζευγμένες ή σε διάσταση : +25 μόρια, που είναι τρίτεκνες - πολύτεκνες: +20 μόρια, που έχουν σύζυγο που ανήκει στην ομάδα των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: +15 μόρια, που έχουν σύζυγο μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών): +10 μόρια.
Η πρόσκλησης από την Ε.Ε.Τ.Α.Α θα δημοσιευτεί στις 1/7/2014. Οι δομές και οι φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 1.7.2014 έως 21.7.2014., και ο τελικός πίνακας θα αναρτηθεί στις 24.7.2014.
Αντίστοιχα, οι ωφελούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 25.7.2014 έως 4.8.2014, και η τελική ανάρτηση των πινάκων των ωφελούμενων ανά δομή και φορέα θα γίνει στις 31.8.2014


agelioforos

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki