Monday 7 July 2014

«Ποτέ, ποτέ, ποτέ!»: Μάθημα σε πρωτοποριακό νηπιαγωγείο για τους παιδεραστές

«Όταν θα πάμε κάπου πρέπει να το λέμε πάντα, πάντα, πάντα, στους γονείς και τη δασκάλα μας και να τους ρωτάμε. Δεν φεύγουμε ποτέ, ποτέ, ποτέ, μακριά από τους γονείς μας και τη δασκάλα μας....
Αν μας μιλήσει κάποιος άγνωστος και μας ρωτήσει το όνομά μας, τρέχουμε αμέσως να βρούμε τους γονείς μας και δεν απαντούμε, ποτέ, ποτέ, ποτέ….»

Μάθημα σε πρωτοποριακό νηπιαγωγείο για τους παιδεραστές.

Ενημέρωση από παιδοψυχολόγο, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται με αγνώστους, έτυχαν 140 παιδάκια νηπιαγωγείου στη Λευκωσία

Ο ΣΑΛΟΣ με την παιδεραστία προκαλεί έντονη ανησυχία στους γονείς


«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι καλοί όπως οι φίλοι μας και η δασκάλα μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κακοί και μπορεί να μας πουν ψέματα, για να μας πάρουν μακριά από τους γονείς μας και να μας κάνουν κακό. Μπορεί να μας κτυπήσουν ή να μας ζητήσουν να κάνουμε κάτι που δεν μας αρέσει και δεν είναι σωστό, και να μας ζητήσουν να μην το πούμε σε κανέναν», ανέφερε η παιδοψυχολόγος Σταύρια Αργυρίδου, σε συνολικά 140 παιδιά ηλικίας από τριών μέχρι έξι ετών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τη δράση των παιδεραστών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο «Privilege Kindergarten», στην Αγλαντζιά, το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

Λόγω του σάλου για την παιδεραστία

Η ενημέρωση των παιδιών από ειδικό ήταν μια πρωτοβουλία της διεύθυνσης του σχολείου, με αφορμή τον σάλο που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα γύρω από το πρόβλημα της παιδεραστίας. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική υπόθεση στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, σε σχέση με κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση δυο ανήλικων κοριτσιών, 14 και 15 ετών, από δυο άνδρες 35 και 57 ετών. Επίσης, στη Βουλή συζητείται νομοσχέδιο για ρύθμιση των μηχανισμών πάταξης της παιδεραστίας.

«Η παιδεραστία είναι κάτι που μας απασχολεί έντονα εδώ και καιρό λόγω των διαφόρων γεγονότων. Υπάρχει έντονη ανησυχία, οπόταν πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε παιδοψυχολόγο, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση τόσο των παιδιών όσο και των γονιών», δήλωσε στη «Σ» ο διευθυντής του νηπιαγωγείου Βάσος Κερκίδης, για να προσθέσει: «Η ειδικός εξήγησε με απλά λόγια στα παιδιά πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν έρχονται αντιμέτωπα με αγνώστους, οι οποίοι ενδεχομένως να θέλουν να τους κάνουν κακό».

Σύμφωνα με τον κ. Κερκίδη, όλοι οι γονείς, πλην δυο γονιών, είδαν πολύ θετικά τη διεξαγωγή μιας τέτοιας ενημέρωσης.

«Ποτέ, ποτέ, ποτέ!»

Ενδεικτικά, ακολουθούν αποσπάσματα από το λεκτικό της ενημέρωσης της οποίας έτυχαν τα παιδιά για την πρόληψη της παιδεραστίας: «Όταν θα πάμε κάπου πρέπει να το λέμε πάντα, πάντα, πάντα, στους γονείς και τη δασκάλα μας και να τους ρωτάμε. Δεν φεύγουμε ποτέ, ποτέ, ποτέ, μακριά από τους γονείς μας και τη δασκάλα μας... Αν μας μιλήσει κάποιος άγνωστος και μας ρωτήσει το όνομά μας, τρέχουμε αμέσως να βρούμε τους γονείς μας και δεν απαντούμε, ποτέ, ποτέ, ποτέ…


Αν στο πάρκο, το κατάστημα, στην αυλή του σχολείου ή όταν είμαστε κάπου κάποιος άγνωστος μας πει να μας πάρει βόλτα, δεν πάμε ποτέ, ποτέ, ποτέ και λέμε πάντα, πάντα, πάντα ένα μεγάλο ΟΧΙ, και τρέχουμε να βρούμε αμέσως τους γονείς μας και να τους το πούμε. Αν θέλει μας δώσει γλυκά δεν τα παίρνουμε ποτέ, ποτέ, ποτέ. Αν θέλει μας βγάλει φωτογραφία δεν πάμε ποτέ και λέμε πάντα ένα μεγάλο ΟΧΙ, και τρέχουμε να βρούμε αμέσως τους γονείς μας και να τους το πούμε…

Αν μας πει κάποιος να μπούμε στο αυτοκίνητό του δεν πάμε… Όταν κάποιος άλλος εκτός από τους γονείς μας, τη μαμά μας και τον μπαμπά μας, μας ζητήσει να βγάλουμε τα ρούχα μας λέμε πάντα, πάντα, πάντα όχι και δεν τα βγάζουμε ποτέ, ποτέ, ποτέ… Αν μας αγγίξει το σώμα μας, το στήθος μας ή το πουλάκι μας, λέμε αμέσως ΟΧΙ, τρέχουμε στους γονείς μας ή στη δασκάλα μας και τους το λέμε… Αν μας ζητήσει να αγγίξουμε το δικό του πουλάκι δεν το κάνουμε, ποτέ, ποτέ, ποτέ και τρέχουμε αμέσως στους γονείς μας ή στη δασκάλα μας και τους το λέμε.

Μένουμε πάντα κοντά στους γονείς μας και τους λέμε όλα όσα γίνονται. Όλοι οι κακοί άνθρωποι πρέπει να τιμωρηθούν. Για να τιμωρηθούν πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια στους γονείς και στη δασκάλα μας, αν γίνει κάτι που δεν είναι σωστό».

«Τα παιδιά αντιλαμβάνονται»

Σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους γονείς του σχολείου η παιδοψυχολόγος εξηγεί ότι σε αυτήν την ηλικία τα παιδάκια αντιλαμβάνονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό την επικινδυνότητα μιας κατάστασης, εάν αυτή τους εξηγηθεί σωστά και με συγκεκριμένους τρόπους.

Μερικοί ουσιαστικοί τρόποι εκπαίδευσης των μικρών παιδιών, όπως αναφέρει, είναι οι εικόνες.

«Είναι σημαντικό τα παιδάκια να περάσουν μεταβατικά από το παιδικό στάδιο στο στάδιο εκείνο της επικινδυνότητας και των συναισθημάτων τους για κάτι που δεν είναι σωστό. Αυτό πραγματοποιείται όταν αρχίζουμε να τους δείχνουμε εικόνες».

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την ειδικό, ο παιδικός εγκέφαλος επεξεργάζεται την πραγματικότητα για κάτι στο οποίο πρέπει να βρίσκεται από πολύ νωρίς σε εγρήγορση και αντιλαμβάνεται 90 φορές πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο ώριμα την έννοια του σωστού και του λάθους, του καλού και του κακού, αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη.

«Η απλότητα και καθαρότητα στα μηνύματα τα οποία θέλουμε να περάσουμε σε ένα παιδάκι είναι σημαντικά κυρίως χρησιμοποιώντας φράσεις, ορολογίες και λέξεις ενηλίκων, όμως, μέσω της δικής τους γλώσσας», αναφέρει η παιδοψυχολόγος.


Το προφίλ των παιδεραστών
Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες, οι παιδεραστές είναι άνθρωποι με αισθήματα κατωτερότητας, απόσυρσης, μοναξιάς και μειωμένης αυτοπεποίθησης. Πρόκειται για...

Πώς θα αναγνωρίσετε έναν παιδόφιλο

Τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς, όσον αφορά στα παιδιά τους, και τί πρέπει να προσέχουν τα παιδιά


Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συναναστροφές και τη συμπεριφορά των παιδιών τους.
Οι ακόλουθες οδηγίες αφορούν ενδείξεις πιθανής σεξουαλικής προτίμησης σε ανήλικους, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι κάθε τέτοιο χαρακτηριστικό αποτελεί απόδειξη ότι κάποιος είναι παιδόφιλος. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με οποιαδήποτε «περίεργη» συμπεριφορά, θα πρέπει να κινήσει υποψίες.

Οδηγίες και συμβουλές προς τους γονείς:
1) Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά:
α) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του:
Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ' ότι για τους ενήλικες;
Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;
Εργάζεται με παιδιά;
 Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά;
Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς;

β) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις:
 Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο;
 Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ' ότι με τη σύζυγό του;

γ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις:
 Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ' ότι με άτομα της ηλικίας του;
 Έχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ' ότι με ενήλικες;
 Οι φίλοι του (που είναι παιδιά) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου;


2) Προσέξτε τα παιδιά σας:
 Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας;
 Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
 Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
 Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
 Έχει μήπως επιστρέψει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση ενώ είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφορές αυτές;
 Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
 Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν;
 Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος;
 Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
 Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να διαπιστώσουν τί συμβαίνει.

3) Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
 Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
 Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Internet καφέ.
 Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του
 Σταθείτε δίπλα στα παιδιά σας με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.

Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.

Οδηγίες προς τα παιδιά:
 Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
 Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
 Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
 Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.


Πες «όχι» όταν:
 Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
 Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
 Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
 Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.


Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Δώρο είναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».

Προστασία στο δρόμο:
 Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου.
 Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά.
 Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο.
 Έχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη.
 Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό.
 Έχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα.

Προστασία στο Διαδίκτυο:
 Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook , myspace , friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
 Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
 Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
 Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
 Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
 Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.


Τί να κάνετε σε περίπτωση που υποψιάζεσθε ή έχετε ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων;
Μπορείτε να απευθυνθείτε:
 στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής - Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ)
 στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326
 στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
 Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή και μέσω e-mail στο: 11012@ hellenicpolice.gr.

 
Χρύσα Τσιώτση
Δικηγόρος
newsgr

Όταν στο σπίτι επικρατεί βία:
Weiss: Κοίτα μαμά, μοιάζω με εσένα!!


Τι συμβαίνει όταν στην οικογένεια επικρατεί βία; Ποιος είναι ο αντίκτυπος στα παιδιά;

Η παρακάτω πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους, της Γερμανίδας Julia Peters, «Weiss» δίνει με πολύ απλό αλλά δυνατό τρόπο τις απαντήσεις.

Ένα κοριτσάκι ψαχουλεύει στα πράγματα της μαμάς της. Προσπαθεί να βρει τα καλλυντικά και να φτάσει στον καθρέφτη. Ξεκινά να βάφεται με συγκεκριμένο τρόπο που, όπως φαίνεται, της είναι πολύ οικείος. Το αποτέλεσμα απλά σοκάρει.

madata


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki