Thursday 17 July 2014

Η απάντηση μιας μητέρας παιδιού με σύνδρομο down
σε κάποιον που αποκάλεσε το παιδί της άσχημο

Σχολίασε μια φωτογραφία στο instagram γράφοντας τη λέξη "ugly" και πήρε την παρακάτω απάντηση από την οργισμένη μητέρα.

Mother hailed for her inspirational open letter to internet troll who branded her son with Down Syndrome 'ugly'

Αγαπητέ @JusesCrustHD,

Από τότε που ξεκίνησα το blog για τον γιο μου Quinn και την αναπηρία του, ήξερα πως αυτή η μέρα θα έρθει.

Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που ενοχλούν στο διαδίκτυο γράφοντας κακόβουλα σχόλια με σκοπό τη διασκέδαση μέσα από την προσβολή (trolling). Κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία μιας οθόνης και την επιλογή ενός ψευδώνυμου η πρόθεσή τους είναι ξεκάθαρη, να γίνουν σκληροί και απάνθρωποι.
Έχω γίνει μάρτυρας της επιθετικότητάς τους πολλές φορές στο παρελθόν. Για να είμαι ακριβής μετά από την πρόσφατη ληστεία που έγινε στον Οργανισμό του Συνδρόμου Down στο Houston όπου εκλάπη τεχνολογία αξίας $10,000 δεν υπήρχε έλλειψη κακόβουλων και αδαών σχολίων εκεί που αναφερόταν το περιστατικό.
Ένας χρήστης αφήνοντας ένα κακόβουλο σχόλιο στο οποίο ουσιαστικά αναφέρθηκε στις ανεπαρκείς ικανότητες των ατόμων με σύνδρομο Down.
Ένας άλλος ισχυρίστηκε πως το να σκορπάμε λεφτά για υπολογιστές σε ‘καθυστερημένους’ ανθρώπους ήταν χαζό ούτως ή άλλως και πως ο Οργανισμός άξιζε να τον ληστέψουν.
Αυτά τα σχόλια, μολονότι είναι προσβλητικά, εξυπηρετούν απλά στο να προβάλλουν την άγνοια των ανθρώπων που είναι γεμάτοι από μίσος και που προφανώς δεν αξίζουν καθόλου από το χρόνο μου. Όταν τα διαβάζω παίρνω διάφορες γκριμάτσες, μετά όμως συνειδητοποιώ πως είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να πολεμήσουμε τη βλακεία τους.
Όμως το προηγούμενο Σάββατο ο ίδιος μου ο γιος έγινε στόχος και αντί να είμαι εξαγριωμένη, θα δώσω μια συμβουλή στον άνθρωπο που μίλησε για το παιδί μου: Μην γίνεσαι αχρείος, θα γυρίσω για να σε κυνηγήσω.
Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για σένα, αλλά θεωρώ πως δεν έχεις ιδέα το πόσο ανήμποροι αισθάνονται οι γονείς όταν φροντίζουν ένα άρρωστο βρέφος με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Quinn ήταν άρρωστος όλη την προηγούμενη εβδομάδα αλλά την Παρασκευή αισθάνθηκε πολύ καλύτερα. Αποφασίσαμε να κάτσουμε στην αυλή και να ‘ρουφήξουμε’ λίγο ήλιο μετά το σχολείο. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο που να συγκρίνονται με το να βλέπεις τον πρόσφατα άρρωστο γιο σου να λάμπει με ένα χαμόγελο! Και έτσι τον απαθανάτισα σε μερικές φωτογραφίες για να γιορτάσουμε την ανάρρωση. Έπειτα τις ανάρτησα στο Instagram με την ετικέτα #downsyndrome. Μ΄αρέσει να τις ξανακοιτάζω στον ελεύθερό μου χρόνο, γιατί αυτά τα παιδιά είναι αξιαγάπητα. Εσύ λοιπόν, JusesCrustHD σκέφτεσαι διαφορετικά, καθώς βλέποντας τη φωτογραφία του μωρού μου θεώρησες καλό να αφήσεις σαν σχόλιο μια απλή λέξη:
«Άσχημος.»
Το ότι βρίσκεις το παιδί μου άσχημο ίσως είναι ένα θέμα. Έχεις όμως το δικαίωμα να έχεις την άποψή σου. Το γεγονός όμως οτι σκόπιμα έψαξες την ετικέτα #downsyndrome για να βρεις φωτογραφίες και να προσβάλλεις (δυστυχώς ο γιος μου δεν είναι το μόνο θύμα της συμπεριφοράς σου, βρήκα κι άλλα δηλητηριώδη σχόλια σου) είναι παιδαριώδες και συνάμα στενάχωρο. Το προφίλ σου είναι γεμάτο από προσβλητικές αναρτήσεις και χοντροκομμένες δηλώσεις.

Σε μια τέτοια φωτογραφία δε, που απεικονίζονται δυο παιδιά με σύνδρομο Down εσύ κρίνεις πως πρέπει να βάλεις το σχόλιο «νευρόσπαστα», νευριάζεις γιατί πολλοί, μα ΠΟΛΛΟΙ άνθρωποι επικαλούνται την προκατάληψή σου. Ισχυρίζεσαι πως ήταν ένα αστείο και πως οι άνθρωποι θα έπρεπε να χαλαρώσουν περισσότερο. Αλλά για ποιον λόγο να ψάχνεις σκόπιμα φωτογραφίες των παιδιών μας; Τί έχεις να πεις στο ότι μια όμορφη φωτογραφία του παιδιού μου αμαυρώθηκε από το μίσος σου; Αυτό δεν είναι αστείο. Είναι ηλεκτρονικός εκφοβισμός. Περιττό να πω πως ανέφερα το προφίλ σου.

Το γεγονός πως κάποιος μειώνει τον γιο μου, γιατί είναι διαφορετικός δε θα είναι και το τελευταίο. Δε θα είναι είναι η τελευταία φορά που κάποιος κάνει πλάκα εις βάρος του, αλλά να ψάχνεις ενεργά ανθρώπους για να τους κοροϊδέψεις είναι κάτι παραπάνω από άσπλαχνο. Είναι απάνθρωπο.
 Κατανοώ πως η πρόθεσή σου είναι να με δεις νευριασμένη με το ‘αστείο’ σου. Θα είμαι ειλικρινής. Είναι δύσκολο να μην νευριάσει κανείς με αυτό, αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να κουβαλήσει τέτοιο βάρος στους ώμους μου. Δεν μπορώ να επιτρέψω γενικά στον εαυτό μου να νιώθει ο,τιδήποτε άλλο εκτός από λύπη για ένα άτομο που δεν έχει ίχνος ευγένειας. Γιατί στο τέλος, εσύ θα βρεθείς προ των ευθυνών σου για τις επιλογές σου μια μέρα. Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που ανέχονται τέτοιου είδους βλακώδη νοοτροπία, και τελικά θα αντιμιλάς σε λάθος άνθρωπο. Υποθέτω πως ήδη ξέρεις πως δεν υπάρχει ανοχή σε αυτά που λες, γι’ αυτό και κρύβεσαι πίσω από ένα ψευδώνυμο.
Ένας Θεός ξέρει πόσοι σκληροί έφηβοι υπήρχαν στη δική μου εποχή: αγόρια που έβρισκαν ευχαρίστηση σε φάρσες και αστεία σε βάρος άλλων. Υπήρχαν μάλιστα μερικοί που στόχευσαν και εμένα, όμως εγώ έγινα πιο δυνατή και ώριμη μέσα από μια τέτοια κακομεταχείριση. Ίσως γι’ αυτό το προσπερνώ και είμαι πρόθυμη να το ξεχάσω.
Ξέρω πού κατέληξαν όλα αυτά τα παιδιά και πιστέψέ με δε θα ήθελα να είμαι εκεί. Σαν δασκάλα, έχω δει πολλά παιδιά σαν και εσένα να συγκρούονται και να καίγονται. Βγες έξω. Διάβασε ένα βιβλίο. Πες έναν καλό λόγο σε κάποιον. Και πιο σημαντικό: φώτισε τον εαυτό σου. Υπάρχει αρκετή σκληρότητα σε αυτόν τον κόσμο, και όποιος αξίζει τον σεβασμό μας πρέπει να μοχθεί για να κάνει αυτό το μέρος καλύτερο και όχι χειρότερο.
Εγώ απλά ελπίζω τα παιδιά μου να μάθουν να αφήνουν πίσω αδαή και κακόβουλα σχόλια και πράξεις και να συμπεριφέρονται στους άλλους με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Σε όλους μας αξίζει μια τέτοια συμπεριφορά, ακόμα και σε σένα.
Μια περήφανη μαμά!


Μετάφραση: Έφη Λαγωνίκα
Πηγή μετάφρασης: www.diekdikw.gr

Υιοθετημένα αγόρια και κορίτσια αλλάζουν σπίτι και οικογένεια μέσω Διαδικτύου χωρίς τον παραμικρό έλεγχο!

Εμπόριο «ανεπιθύμητων» παιδιών
Η Αμερικανίδα Νικόλ Ισον περιγράφει την προσωπική της άποψη για την ανατροφή ενός παιδιού σε πέντε γραμμές:
 
Εμπόριο «ανεπιθύμητων» παιδιών
Τα «ανεπιθύμητα» παιδιά που έχουν υιοθετηθεί
από οικογένεις των ΗΠΑ αλλάζουν πολλά σπίτια
υπό άγνωστες συνθήκες μέσα από παράνομα
πρακτορεία του Διαδικτύου
«Θα είμαι κακιά. Θα σε απειλήσω ότι θα σου πετάξω ένα μαχαίρι στον κ... Θα σε κυνηγήσω με το λάστιχο. Αλλά δεν θα σου αφήσω σημάδια, ούτε θα σε στείλω στο σχολείο με μελανιές. Και θα σου έχω έτοιμα τρία γεύματα κάθε ημέρα. Θες φάρμακα; Ψυχοθεραπεία; Μια αγκαλιά; Ο,τι θες. Αλλά πρέπει να ξέρεις ότι ο κόσμος δεν είναι τέλειος».
Ενας νόμιμος φορέας υιοθεσίας θα μαύριζε τον φάκελό της με ένα μεγάλο Χ. Ωστόσο, το φόρουμ «Υιοθετώντας διαταραγμένα παιδιά» του Yahoo! είχε επιτρέψει στην Νικόλ Ισον να υιοθετήσει ένα «ανεπιθύμητο» παιδί, το οποίο εγκατέλειψαν οι πρώτοι θετοί γονείς του, χωρίς να περάσει από κανέναν έλεγχο και χωρίς να πληρώσει ούτε ένα δολάριο. Μόνο με μερικά κλικ.
Το Ιντερνετ είναι ο ευκολότερος τρόπος να αποδεσμευθούν πολλές οικογένειες στις ΗΠΑ από μια «αποτυχημένη υιοθεσία» και το φθηνότερο μέσο για να αποκτήσουν οι επίδοξοι γονείς ένα παιδί από μια μακρινή χώρα.
Αρκεί να αναζητήσουν σε ιστοσελίδες του facebook τις φωτογραφίες των παιδιών που δίνονται εκ νέου για υιοθεσία - αυτή τη φορά διαδικτυακά - καθώς και τις συνοπτικές περιγραφές τους: «Ο Ντίλαν δεν παίρνει φάρμακα. Εχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνεται εύκολα και λατρεύει τα παζλ». Ή «Ο Βανς είναι αθλητικός, έξυπνος, και σε γενικές γραμμές όχι τόσο επιθετικός». Ακόμη και η προβλεπόμενη τιμή είναι αναρτημένη:
«2.600 ευρώ είναι τα έξοδα που χρεώνει η εταιρεία, λίγο παραπάνω από 150 ευρώ η εγγραφή και 1.000-1.800 ευρώ για τις υπηρεσίες των δικηγόρων». Με άλλα λόγια, ενώ η νόμιμη οδός των κρατικών φορέων για τη διεθνή υιοθεσία χρεώνει στους γονείς από 7.000 έως 22.000 ευρώ, η μαύρη αγορά του Διαδικτύου συνήθως κοστίζει το μισό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τίποτε.
 
«ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ».
«Στην πραγματικότητα προσφέρουμε ανθρωπιστικό έργο» διαβεβαιώνει η Σίντι Πεκ, υπεύθυνη του προγράμματος Δεύτερη Ευκαιρία ενός ιδιωτικού πρακτορείου που διαχειρίζεται μια ιστοσελίδα στο facebook. Η ίδια περνά ώρες σε τηλεφωνικές συζητήσεις με τους πρώην και τους μελλοντικούς γονείς, για να «σιγουρευτεί» ότι δεν κρύβουν τίποτα. Ολη η διαδικασία «επιστροφής στο σπίτι» («rehoming») των παιδιών δεν κρατά περισσότερο από μερικούς μήνες. «Δεν έχει καμία σχέση το κέρδος. Η οικογένεια που εγκαταλείπει το παιδί δίνει μόλις 700 ευρώ», που σύμφωνα με την Πεκ καλύπτει μόνον τα έξοδα μεταφοράς. Πράγματι, το ποσό αυτό φαντάζει ελάχιστο μπροστά στα έξοδα που απαιτεί η φροντίδα, ψυχική και σωματική, που έχουν ανάγκη κάποια παιδιά που καταφτάνουν στις ΗΠΑ από ορφανοτροφεία του εξωτερικού.
«Είναι ένα δύσκολο ταξίδι. Ακόμη κι εγώ έχω καλέσει μερικές φορές την αστυνομία, για κάποιο από τα κορίτσια μου που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας» λέει στη «Λιμπερασιόν» η 69χρονη Σάντρα Μόουτς, μητέρα δέκα επανα-υιοθετημένων παιδιών, τονίζοντας ότι «οι γονείς δεν είναι πάντα προετοιμασμένοι για τα παιδιά αυτά που ενδεχομένως να τους δυσκολέψουν». Ούτε έχουν την αντίστοιχη κοινωνική υποστήριξη για την ανατροφή των παιδιών, ούτε είναι διατεθειμένοι να απευθυνθούν στις Αρχές, που πιθανώς να θέσουν τους ίδιους ενώπιον της Δικαιοσύνης, με την κατηγορία της κακής μεταχείρισης. Ετσι, καταφεύγουν στην αχανή έκταση του Διαδικτύου, όπου πολλαπλασιάζονται τα ιδιωτικά πρακτορεία υιοθεσίας, τα οποία κερδοσκοπούν κάτω από τη μύτη του αμερικανικού κράτους.
 
ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ.
Αυτή η «παράνομη παρέλαση υιοθετημένων παιδιών» είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Ρόιτερ.
Η σοκαριστική έρευνα έδειχνε ότι στο φόρουμ «Υιοθετώντας διαταραγμένα παιδιά» τα τελευταία πέντε έτη δημοσιευόταν μια φωτογραφία ενός «καινούργιου» παιδιού κάθε εβδομάδα. Πολλά από αυτά είχαν καταλήξει σε οικογένειες παιδεραστών. Το Yahoo! κατήργησε το φόρουμ και οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή τις διαδικασίες ενίσχυσης της νομοθεσίας για μεγαλύτερο έλεγχο στις μεθόδους υιοθεσίας. Ωστόσο είναι ακόμη πολύ εύκολο να αποκτήσει μια Νικόλ Ισον ένα παιδί ψαχουλεύοντας στον κόσμο του Διαδικτύου. Και ούτε αυτός ο κόσμος είναι τέλειος.
 

Οι γωνίτσες των παιδιών μέσα στο σπίτι

Γωνιές μουσικής, κατασκευών και βιβλίου
Μικρές «οάσεις» στο σπίτι
για τη σωστή ανάπτυξη και την ψυχαγωγία του παιδιού σου
Τα παιδιά είναι από τη φύση τους δημιουργικά, με έντονη φαντασία και αναπτυγμένη σκέψη – στοιχεία που εξωτερικεύουν και εκφράζουν μέσα από το παιχνίδι.
Αν θέλετε να βοηθήσετε το δικό σας να αναπτύξει ακόμα περισσότερο όλα αυτά τα χαρίσματα, δημιουργήστε ειδικά διαμορφωμένες γωνιές στις οποίες θα συγκεντρώσετε παιχνίδια με κοινά χαρακτηριστικά και κοινούς στόχους.

Οι γωνιές αυτές μπορούν να αλλάζουν, να ανανεώνονται, να… εξαφανίζονται ανά διαστήματα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του παιδιού.
H γωνιά της μουσικής

Γιατί είναι απαραίτητη:
Η μουσική, εκτός του ότι είναι καταπραϋντική ανακουφίζοντας το μωρό και το παιδί από το στρες, επιπλέον ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς αφού δημιουργεί ένα ειρηνικό αρμονικό περιβάλλον. Στη γωνιά της μουσικής μπορείτε να αποσυρθείτε όταν θέλετε να χαλαρώσετε με το παιδί σας, να το βοηθήσετε να ηρεμήσει όταν έχει για κάποιο λόγο αναστατωθεί αλλά κι όταν θέλετε να διασκεδάσετε μαζί του σε πιο έντονους ρυθμούς, τραγουδώντας και χορεύοντας. Πέρα όμως από το ψυχαγωγικό κομμάτι, η μουσική είναι γνωστό ότι ενισχύει την ευφυΐα και ενδυναμώνει τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού.
 
Πώς να τη φτιάξετε:
  • Σε μια γωνιά του σπιτιού που γνωρίζετε ότι περνάτε χρόνο με το παιδί σας, π.χ. στο δωμάτιό του, στην κρεβατοκάμαρά σας ή στο καθιστικό, τοποθετήστε ένα CD player και δίπλα αρχειοθετήστε όλα τα CDs που είναι κατάλληλα για το μωρό ή το μικρό παιδί.
  • Εμπλουτίστε τη μουσική συλλογή με νανουρίσματα για την ώρα του ύπνου, απαλή μουσική για τις ώρες που θέλετε να ηρεμήσετε το παιδί σας, παιδικά τραγουδάκια για τις ώρες που θέλετε να παίξετε μαζί του ή να δώσετε έμφαση στην επικοινωνία.
  • Φτιάξτε μια συλλογή από απλά κρουστά όπως τύμπανα, ξυλόφωνο, μαράκες, ντέφι. Τα κρουστά είναι τα ιδανικά όργανα για να εγκαινιάσει το παιδί τη σχέση του με τη μουσική, καθώς με αυτά μπορεί να μελετήσει εύκολα τη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος: χτυπώ ή κουνώ κάτι και παράγεται ήχος. Είναι ιδανικά για την αναπαραγωγή επαναλαμβανόμενων ήχων, μοτίβων και ρυθμών που ενθουσιάζουν τα παιδιά αλλά συγχρόνως ενισχύουν μνήμη, νόηση και φυσικά ακοή.
Parent tip:
Στη γωνιά της μουσικής καλό είναι τα μουσικά όργανα να είναι συγκεντρωμένα όλα σε ένα κουτί αποθήκευσης ώστε να είναι ξεκάθαρο στο παιδί πότε παίζουμε με αυτά και πότε πρέπει να τα αποσύρουμε (τις ώρες που χρειάζεται να κάνετε ησυχία).


Η γωνιά των κατασκευών 
Γιατί είναι απαραίτητη:
Η ικανότητα και ανάγκη για κατασκευή είναι συνυφασμένη με τη φύση του ανθρώπου. Παιχνίδια όπως οι κύβοι και τα τουβλάκια δίνουν στο μικρό σας την ευκαιρία να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του βελτιώνοντας και το βαθμό συγκέντρωσης. Από πολύ μικρή ηλικία το παιδί μπορεί να παίξει με αυτά: να τα βγάζει και να τα βάζει μέσα σε κουτιά ή να επιχειρήσει να βάλει τον έναν κύβο πάνω στον άλλο ξεκινώντας τις πρώτες απόπειρες κατασκευής – κάτι το οποίο ενισχύει τη λεπτή του κινητικότητα. Οι απλές αυτές κατασκευές το βοηθούν να εδραιώσει και να βελτιώσει τις δεξιότητές του και να κατανοήσει έννοιες χώρου και μαθηματικών.

Πώς να τη φτιάξετε:
  • Εξασφαλίστε αρκετό χώρο σε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου υπάρχει στρωμένη μοκέτα, όχι όμως χαλί με πυκνό πέλος γιατί δεν θα μπορούν να σταθούν οι κατασκευές.
  • Εκεί τοποθετήστε ένα κουτί αποθήκευσης (π.χ. καλάθι ή ανοιχτό υφασμάτινο κουτί) όπου μέσα θα υπάρχουν υλικά για απλές κατασκευές όπως κύβοι από ύφασμα ή ξύλινοι, τουβλάκια μεγάλα ή μικρότερα ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.
  • Μπορείτε ακόμα να βάλετε στο κουτί διάφορα ασφαλή και στέρεα υλικά, όπως κουτιά από καφέ ή συσκευασίες, ρολά από χαρτόνι με τα οποία το παιδί μπορεί να πειραματιστεί στις κατασκευές του.
  • Ζητήστε από το παιδί να περιγράψει και να ονομάσει την κατασκευή του ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ενθαρρύνετε τη συμβολική χρήση των αντικειμένων όπου ένα μεγάλο τουβλάκι μπορεί να είναι ο ελέφαντας κι ένα μικρό το ποντικάκι.
  • Ταξινομείστε τα τουβλάκια ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα, το υλικό κατασκευής (ξύλινα, πλαστικά, υφασμάτινα). Κάντε μαζί με το παιδί συγκρίσεις στην ποσότητα, το μέγεθος ή το βάρος τους, πράγμα που συμβάλλει στην ενίσχυση της λογικομαθηματικής σκέψης.
Parent Tip:
Θαυμάστε τις κατασκευές του παιδιού αποφεύγοντας τις διαρκείς παρεμβάσεις και υποδείξεις. Προτιμείστε να βρείτε μια νέα ιδέα που θα ενισχύσει το ενδιαφέρον, θα κινήσει την περιέργειά του και θα προσφέρει νέα ευκαιρίες για δοκιμές. Και κάθε φορά που το παιδί τελειώνει το παιχνίδι του, να το ενθαρρύνετε να μαζεύει τα τουβλάκια του βάζοντάς τα μέσα στο κουτί αποθήκευσης. Μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία αυτή πιο ευχάριστη βάζοντας για παράδειγμα μουσική ή τραγουδώντας ένα αγαπημένο τραγούδι.

Η γωνιά του βιβλίου
Γιατί είναι απαραίτητη:
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που έχουν από νωρίς επαφή με τα βιβλία έχουν πιο ανεπτυγμένο λόγο και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Μην περιμένετε όμως μέχρι την προσχολική ή σχολική ηλικία για να φτιάξετε για γωνιά βιβλίου. Μια μικρή βιβλιοθήκη μπορεί να υπάρχει από τον πρώτο χρόνο ζωής στο παιδικό δωμάτιο για να διαβάζετε στο μικρό σας. Εκεί μπορείτε να κάθεστε για να του διαβάσετε αλλά κι όποτε θέλει θα έχει και μόνο του πρόσβαση στα βιβλία του.

Πώς να τη φτιάξετε:
  • Επιλέξτε ένα σημείο στο καθιστικό π.χ. κοντά στον καναπέ ή σε μια πολυθρόνα, κάτω στο πάτωμα ή μέσα στο δωμάτιο του παιδιού και οργανώστε εκεί όλα τα βιβλία του. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σ ένα μεγάλο ανοιχτό καλάθι έτσι ώστε να μπορεί το παιδί να τα παίρνει μόνο του, παροτρύνοντάς το να τα επιστρέφει στη θέση τους όταν τελειώνει.
  • Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο η βιβλιοθήκη να είναι χαμηλή -να ξεκινά δηλαδή από το πάτωμα- για να φτάνει το παιδί μόνο του τα βιβλία, να διαλέγει εκείνα που θέλει, να τ ανοίγει και να τα παρατηρεί, πράγμα που ενισχύει την ελεύθερη βούληση και την κριτική του σκέψη.
  • Προτιμήστε να οργανώσετε τα βιβλία σε μια μικρή βιβλιοθήκη, όπου αρχικά θα φαίνονται τα εξώφυλλα και όχι η ράχη του βιβλίου.
  • Προμηθευτείτε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Αν είναι κάτω του ενός έτους προτιμήστε πάνινα και αργότερα βιβλία με σελίδες από χοντρό χαρτόνι που δεν σκίζονται. Καθώς μεγαλώνει, η βιβλιοθήκη του θα εμπλουτίζεται με νέα βιβλία.
Parent tip:
Φροντίστε να καθιερώσετε μέσα στο πρόγραμμα της ημέρας «την ώρα του βιβλίου» όταν θέλετε να κάνετε… στροφή σε ήσυχες δραστηριότητες που ηρεμούν το παιδί, όπως για παράδειγμα το μεσημέρι ή το βράδυ πριν από τον ύπνο. Ένα παραμύθι ή μια ιστορία μπορεί επίσης να σας δώσει ιδέες για ζωγραφική, κατασκευές ή θεατρικό παιχνίδι.
govastileto

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki