Monday 21 July 2014

Μαθήματα μίσους: Μαθαίνουν σε ένα 5χρονο παιδάκι
πως να χτυπάει προσφυγόπουλο από τη Συρία

«Αμπάς χτύπα δεν πρέπει να φοβόμαστε», ακούγεται να λέει ο ενήλικας. «Αυτά δεν είναι πολύ δυνατά»
Το γύρο του κόσμου κάνει ένα βίντεο από το Λίβανο που δείχνει ένα πεντάχρονο παιδί, με την καθοδήγηση του πατέρα του, να χτυπά με ξύλο ένα μεγαλύτερο αγόρι, που φέρεται να είναι πρόσφυγας από τη Συρία.

Σημειώνεται πως στο Λίβανο έχουν καταφύγει περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται από το 2011.
Εκτιμάται πως περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που έχει εξελιχθεί σε μια τριπλή σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος του Άσαντ, των ανταρτών της αντιπολίτευσης και των τζιχαντιστών.

Το βίντεο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.yasour.org και μεταφράστηκε και αναδημοσιεύτηκε και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι αρχές του Λιβάνου διέταξαν τη διενέργεια έρευνας με την διεύθυνση της ιστοσελίδας να αναφέρει πως έλαβε το βίντεο μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
«Ζήτησα από τον Γενικό Εισαγγελέα να αρχίσει έρευνα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λιβάνου Ασράφ Ριφί.
«Το κακοποιημένο παιδί είναι πιθανότατα από τη Συρία και η οικογένειά του βρίσκεται μάλλον στην κοιλάδα Μπεκά, κοντά στα συριακά σύνορα», σημείωσε.
Το παιδί, που δεν είναι μεγαλύτερο από 5 έως 6 ετών, χτυπά με ένα ραβδί το μεγαλύτερο αγόρι στο σώμα. Στη συνέχεια το κλοτσάει και το χαστουκίζει, ενώ ακούγονται οι φωνές του ενήλικα να παροτρύνει το παιδί να χτυπήσει πιο βίαια το θύμα του.
Αν και το αγόρι προσπαθεί να προστατευθεί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ενήλικος το διατάζει να πέσει στο πάτωμα και παράλληλα καλεί το δεύτερο παιδί να συνεχίσει να χτυπά. «Αμπάς χτύπα δεν πρέπει να φοβόμαστε», ακούγεται να λέει ο ενήλικας. «Αυτά δεν είναι πολύ δυνατά», συνεχίζει.

tvxs

«Με το ζόρισμα οι γονείς δεν βοηθούν τα παιδιά,
τα πνίγουν»

«Μερικοί γονείς κάνουν μεγάλο στρύμωγμα στα παιδιά τους, και μάλιστα μπροστά σε άλλους! Λες και έχουν ένα μουλάρι και το οδηγούν με την βέργα να πάη ίσα μπροστά έχουν ένα καπίστρι στο χέρι και του λένε: "Να περπατάς ελεύθερα!".
Ύστερα φθάνουν και αυτά στο σημείο να τους δέρνουν.Σήμερα ήρθε μια μάνα με το παιδί της- ένα παλληκάρι μέχρι εκεί πάνω-, που ήταν άρρωστο. «Τι να κάνω, Πάτερ; μου λέει, το παιδί μου δεν τρώει και δεν θέλει ούτε να μας δη». Της είπα τι να κάνη και με ξαναρωτάει: «Τώρα τι να κάνω;».
- Μήπως, Γέροντα, δεν κατάλαβε τι της είπατε;
- Πώς δεν κατάλαβε! «Εγώ ούτε μια ώρα, της είπα, δεν μπορώ να καθήσω μαζί σου, πώς να μείνη το παιδί μαζί σου; το παλάβωσες!». «Όχι, μου λέει, το αγαπάω». «Τι το αγαπάς, αφού δεν αναπαύεται κοντά σου θέλει να φύγη από το σπίτι, γιατί θέλει να βρίσκεται σε άλλο περιβάλλον. Όταν βρίσκεται μακριά σας, είναι μια χαρά. Για να μη σας θέλη, φαίνεται φταίτε κι εσείς. Να μην το ερεθίζετε το σακατεύεις το παιδί έτσι που φέρεσαι. Με το καλό να του φέρεσαι, με υπομονή». Αφού της είπα όλα αυτά, με ξαναρωτάει: «Τι να κάνω; Το παιδί δεν μας θέλει». Πώς να συνεννοηθής έτσι; Να είναι το παιδί μια χαρά και να το βγάζουν χαζό. Αυτό είναι βλάβη.
Με το ζόρισμα οι γονείς δεν βοηθούν τα παιδιά τα πνίγουν. Συνέχεια «μη αυτό, μη εκείνο, αυτό καν' το έτσι ...;» Πρέπει να τραβούν τα γκέμια τόσο που να μη τα σπάζουν. Να ελέγχουν με τρόπο τα παιδιά, για να τα φέρνουν σ' έναν λογαριασμό, αλλά να μη δημιουργούνται χάσματα μεταξύ τους.

Να κάνουν ό,τι κάνει ο καλός κηπουρός, όταν φυτεύη ένα δενδράκι: Το δένει απαλά με ένα σχοινάκι σε έναν , πάσσαλο για να μη στραβώση και να μην τραυματίζεται, όταν το γέρνη ο αέρας λίγο δεξιά-λίγο αριστερά.
Το φράζει κιόλας γύρω-γύρω και συγχρόνως το ποτίζει, το φροντίζει, μέχρι να μεγαλώσουν τα κλωνάρια του, για να μην το φάνε τα κατσίκια. Γιατί, αν το κουτσουρέψουν τα κατσίκια, πάει, καταστράφηκε. Ένα κουτσουρεμένο δένδρο ούτε να καρπίση μπορεί ούτε σκιά να κάνη. Όταν μεγαλώσουν τα κλωνάρια του, τότε ο κηπουρός βγάζει τον φράχτη, οπότε και καρπίζει το δένδρο και στην σκιά του μπορούν να φιλοξενούνται και κατσίκια και πρόβατα και άνθρωποι.
Οι γονείς όμως πολλές φορές από υπερβολικό ενδιαφέρον θέλουν να δέσουν το παιδί με σύρμα, ενώ πρέπει να το δένουν απαλά, για να μην το πληγώνουν. Να προσπαθούν να βοηθούν τα παιδιά με τον αρχοντικό τρόπο, ο οποίος καλλιεργεί το φιλότιμο στις ψυχές τους, ώστε να καταλάβουν το καλό ως ανάγκη. Να τους εξηγούν το καλό, όσο μπορούν με καλό τρόπο, με αγάπη και με πόνο. Θυμάμαι μια μητέρα που ,όταν έβλεπε τα παιδάκια να κάνουν καμμιά αταξία, τα μάτια της βούρκωναν από πόνο και τους έλεγε: «μη, χρυσό μου παιδί». Και με το παράδειγμά της τους μάθαινε να αγωνίζονται με χαρά, για να αποφεύγουν τους πειρασμούς της ζωής, να μην ταράζωνται εύκολα μπροστά σε μια δυσκολία, αλλά να την αντιμετωπίζουν με προσευχή και με εμπιστοσύνη στον Θεό.

Σήμερα μικροί -μεγάλοι στον κόσμο ζουν σαν σε τρελλοκομείο , γι' αυτό χρειάζεται πολλή υπομονή και πολλή προσευχή. Ένα σωρό παιδιά παθαίνουν εγκεφαλικό. Είναι λίγο χαλασμένο το ρολόι, το κουρντίζουν και οι γονείς λίγο παραπάνω και σπάζει το ελατήριό του. Χρειάζεται διάκριση. Άλλο παιδί θέλει περισσότερο κούρντισμα και άλλο λιγώτερο. Τα καημένα τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε όλα τα ρεύματα. Όταν ασκούν έξω στις διάφορες συντροφιές «μη σέβεστε γονείς, μη σέβεστε τίποτε», και οι μητέρες πάνε να τα σφίξουν, τότε αντιδρούν χειρότερα.

Γι' αυτό λέω στις μητέρες να ζοριστούν στην προσευχή και όχι να ζορίζουν τα παιδιά. Αν συνέχεια λένε «μη, μη» στο παιδί, ακόμη και για μικροπράγματα, ή καμιά φορά και άδικα, τότε, όταν πρόκειται για κάτι σοβαρό, όταν πάη λ.χ. το παιδάκι να ρίξη βενζίνη στην φωτιά, δεν ακούει και το κάνει, οπότε μπορεί να πάθη μεγάλη ζημιά.
Το παιδί δεν καταλαβαίνει ότι μέσα στο «μη» κρύβεται η αγάπη. Αλλά και όταν μεγαλώση λίγο, μπαίνει ο εγωισμός και αντιδράει, όταν του κάνουν καμιά παρατήρηση, γιατί λέει: «μικρός είμαι και μου φέρονται έτσι;». Οι γονείς πρέπει να δώσουν στο παιδί να καταλάβη ότι, όπως , όταν ήταν μικρό, το πρόσεχαν να μην καή, έτσι και τώρα που μεγάλωσε, υπάρχει άλλη φωτιά. Γι' αυτό πρέπει να προσέχη, να μη δίνη δικαιώματα στον πειρασμό, για να διατηρήση την Χάρη του Αγίου Βαπτίσματος.»

Από το βιβλίο «Οικογενειακή ζωή»
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΛΟΓΟΙ Δ'
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

πηγές:

osiaefxi
greekpress
logia-tou-aera

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki