Thursday 28 August 2014

«Νάνι νάνι» - Καληνύχτα σας :)

 
Φύσ’, αγεράκι δροσερό,
μες στων δενδρών τα φύλλα.
Πάρ’ απ’ τα ρόδα τον ανθό
απ’ τη μηλιά τα μήλα
και φέρ’ τα στο παιδάκι μου.
Eίναι καλό και κάνει,
      ήσυχο, νάνι, νάνι.

Aρχίνησε το λάλημα,
αηδόνι ερωτεμένο,
νανάρισέ το, το φτωχό
είν’ αποκοιμημένο
σαν τη γλυκιά σου συντροφιά
μες στη φωλιά σαν κάνει,
      τη νύχτα, νάνι, νάνι.

Άνοιξε, νυχτολούλουδο,
άνοιξε και μην κλείσεις,
την όμορφή σου μυρωδιά
ωσότου να τη χύσεις
όλη μες στα μαλλάκια του.
Tο μαύρο, ιδές πώς κάνει
      μαζί μου νάνι, νάνι.

Παίζει τ’ αγέρι του Mαγιού
μέσα στον καλαμιώνα,
γελούνε τ’ άνθη, τα νερά,
λαλεί η νεροχελώνα.
Eυτυχισμένη είμαι κι εγώ
στα στήθια μου σαν κάνει,
      το μαύρο, νάνι, νάνι.

Kαι σεις με τα χρυσά φτερά,
ονείρατά μου, ελάτε
στο έρμο το καλύβι μας,
αγάλια αγάλια εμβάτε,
σιγά μην το ξυπνήσετε·
κοιτάξετε πώς κάνει
  άγγελος νάνι, νάνι.

Oνείρατα είναι του φτωχού
η συντροφιά, η ελπίδα·
της χήρας η παρηγοριά,
ο ήλιος, η αχτίδα.
Eλάτε, μην αφήσετε
τη μάνα του που κάνει
  μαζί του νάνι, νάνι.

(από το βιβλίο: Aριστοτέλης Bαλαωρίτης, Ποιήματα και πεζά, Ίκαρος, 1981)

hsnhell

Μερικές δύσκολες ερωτήσεις που μας κάνουν τα παιδιά
για το σώμα και οι απαντήσεις τους

Φυσιολογικό είναι για όλα τα παιδιά να έχουν απορίες σχετικά με το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του. Ορισμένες φορές, ωστόσο, οι γονείς δυσκολεύονται να δώσουν τις σωστές απαντήσεις.
Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί και μάθετε να απαντάτε έξυπνα και κατατοπιστικά σε κάθε απορία του παιδιού για το σώμα του και το σώμα του αντίθετου φύλου.


Γιατί έχουμε μύξες;
Απάντηση:
Όσο αηδιαστική δείχνει, άλλο τόσο πολύτιμη είναι για την υγεία μας! Η μύξα παράγεται από συγκεκριμένα κύτταρα που υπάρχουν στη μύτη των ανθρώπων και, χάρη στην κολλώδη μορφή της, παγιδεύει την σκόνη, τα αλλεργιογόνα, ακόμα και τα μικρόβια και δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στους πνεύμονες.
Επίσης, οι εκκρίσεις της μύτης την διατηρούν ενυδατωμένη, προκειμένου το εσωτερικό της δέρμα να μην στεγνώνει ή να μην ερεθίζεται και έτσι να μπορούμε να εισπνέουμε και να εκπνέουμε καλύτερα.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Όταν αρρωσταίνουμε το σώμα μας τείνει να υπερλειτουργεί, με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερη μύξα, για να διώχνει έτσι τα βακτήρια. Γι'αυτό όταν κανείς κρυολογεί ή έχει ίωση, «τρέχει» η μύτη του!

Γιατί κάποιοι έχουν τον αφαλό προς τα μέσα και άλλοι προς τα έξω;
Απάντηση:
Ο αφαλός μας είναι μια πληγή στην κοιλίτσα, η οποία γίνεται όταν γεννιέται το μωρό και κόβεται ο ομφάλιος λώρος που το συνδέει με τη μητέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τον αφαλό προς τα μέσα.
Ο αφαλός του μωρού σχηματίζεται όσο το μωρό είναι ακόμα στην κοιλίτσα της μαμάς. Τις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης σχηματίζονται τα εντεράκια του μωρού, τα οποία σιγά-σιγά «κλείνονται» μέσα στην κοιλίτσα του και έτσι ο αφαλός μπαίνει μέσα. Αν η κοιλίτσα του δεν τα κλείσει καλά, ο αφαλός μένει απ'έξω.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Μόνο 1 στους 10 ανθρώπους έχει τον αφαλό προς τα έξω και το φαινόμενο είναι πιο σύνηθες στα πρόωρα Αφρο-Αμερικανάκια.

Τι είναι τα «εκ γενετής» σημάδια;
Απάντηση:
Είναι κηλίδες στο πρόσωπο που εμφανίζονται στο δέρμα του μωρού, είτε πριν γεννηθεί είτε αμέσως μετά την γέννηση. Δημιουργούνται από πολλά αιμοφόρα αγγεία που συγκεντρώνονται στο σημείο εκείνο.
Πιο συχνές είναι οι ροζ κηλίδες (αιμαγειώματα), οι οποίες εμφανίζονται ως μικρά ροζ επίπεδα σημάδια στο δέρμα στο πίσω μέρος του λαιμού και δεν απαιτούν θεραπεία. Συχνά είναι και τα αιμαγγειώματα σε μορφή φράουλας που εξέχουν και είναι κόκκινα. Αυτά εμφανίζονται μετά τον τοκετό και συνήθως εξαφανίζονται μέχρι τα 9 χρόνια.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Υπάρχουν κι άλλα εκ γενετής σημάδια, όπως οι μελανοκκυταρικοί σπίλοι και τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα. Κάποια από αυτά φεύγουν μόνα τους και άλλα όχι. Ο παιδίατρος είναι ο κατάλληλος για να συστήσει αν και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

Γιατί ο μπαμπάς έχει τρίχες στο στήθος και τα δάχτυλα;
Απάντηση:
Οι τρίχες αυτές έχουν απομείνει από τους προγόνους μας, οι οποίοι τις χρειάζονταν για να επιβιώσουν στην φύση. Με αυτές οι άνδρες τρόμαζαν τα αρπακτικά και γίνονταν πιο γοητευτικοί στα μάτια των γυναικών. Επίσης, οι τρίχες τους κρατούσαν και πιο ζεστούς τον χειμώνα.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Οι άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι προέρχονται από βόρεια κλίματα, τείνουν να έχουν περισσότερες τρίχες στο σώμα, συγκριτικά με όσους προέρχονται από πιο θερμά κλίματα.

Γιατί πέφτουν τα πρώτα δοντάκια;
Απάντηση:
Τα πρώτα δοντάκια ξεκινούν συνήθως να πέφτουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, περίπου στα 6-7 χρόνια, προκειμένου να κάνουν χώρο στο στόμα για να φυτρώσουν τα μεγάλα, μόνιμα δόντια.
Ωστόσο, τα πρώτα δοντάκια είναι πολύ σημαντικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, καθώς το βοηθούν να μασάει και να τρώει, αλλά και να αναπτύξει τον λόγο του. Επίσης, χάρη σε αυτά σχηματίζεται και το πρόσωπο του μωρού.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Τα πρώτα δοντάκια συνήθως πέφτουν με την σειρά με την οποία εμφανίστηκαν, δηλαδή τα δύο μπροστινά κάτω και τα δύο μπροστινά πάνω.

Γιατί οι άνθρωποι φορούν γυαλιά;
Απάντηση:
Το ιδανικό σχήμα των ματιών των ανθρώπων είναι ολοστρόγγυλο, σαν βόλος. Όμως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο σχήμα ματιών. Όταν το σχήμα του ματιού είναι πολύ κοντό από μπροστά προς τα πίσω, το άτομο δυσκολεύεται να δει κοντά αλλά βλέπει μακριά. Αντίστροφα, όταν το μάτι είναι πολύ μακρύ από μπροστά προς τα πίσω το άτομο μπορεί να δει κοντά, αλλά δυσκολεύεται να δει μακριά. Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής λυγίζουν και επικεντρώνουν τις ακτίνες του φωτός έτσι ώστε οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης να μπορούν να βλέπουν πάντα καλά.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Καθώς μεγαλώνουμε ο φακός των ματιών μας σκληραίνει, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολο να επικεντρώνει κανείς κάπου το βλέμμα του. Γι'αυτό περισσότεροι ενήλικες, παρά παιδιά, χρειάζονται γυαλιά.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος ενώ άλλοι έχουν σκούρο;
Απάντηση:
Το χρώμα δέρματος του κάθε ανθρώπου εξαρτάται από την ποσότητα και τον τύπο χρωστικής που υπάρχει στο δέρμα (δηλαδή, της μελανίνης). Το πιο σκούρο δέρμα, το οποίο περιέχει περισσότερη μελανίνη, βοηθά τους ανθρώπους που ζουν στα μέρη με έντονη ηλιοφάνεια, προκειμένου να μην καίγονται και να μην εμφανίζουν καρκίνο στο δέρμα. Έτσι, άνθρωποι με προγόνους από τέτοια θερμά κλίματα, π.χ. από την Αφρική ή την Νοτιοανατολική Ασία, τείνουν να έχουν πιο σκούρο χρώμα δέρματος.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους με πολύ σκούρο δέρμα να παράγουν βιταμίνη D, η οποία έχει την ιδιότητα να δυναμώνει τα κόκαλα. Έτσι, τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό να χρειάζονται συμπλήρωμα βιταμίνης D στην διατροφή τους.

Γιατί έχουν και τα αγόρια θηλές;
Απάντηση:
Όταν η γυναίκα μένει έγκυος, είτε κυοφορεί αγόρι είτε κορίτσι, το έμβρυο αναπτύσσει με τον ίδιο τρόπο τους ιστούς του στήθους και τις θηλές. Αργότερα στην ζωή τους, εξαιτίας των οιστρογόνων (των θηλυκών ορμονών), στα κορίτσια το στήθος μεγαλώνει, προκειμένου κάποια στιγμή να θηλάσουν. Στα αγόρια, τα οποία δεν έχουν τόσα οιστρογόνα, οι θηλές παραμένουν μικρές.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι φορούν «σιδεράκια»;
Απάντηση:
Τα τελευταία 100.000 χρόνια το σαγόνι των ανθρώπων γίνεται όλο και μικρότερο, επειδή -αντίθετα με τους προγόνους μας- τρώμε κυρίως μαλακές, μαγειρεμένες τροφές που χρειάζονται λιγότερη δύναμη για να δαγκωθούν. Ωστόσο, συνεχίζουμε να εμφανίζουμε τον ίδιο αριθμό δοντιών (συνολικά 32), τα οποία πλέον συμπιέζονται στο μικρότερο στόμα μας, με αποτέλεσμα συχνά να στραβώνουν. Για να ισιώσουν τα δόντια τους, να έχουν πιο όμορφο χαμόγελο και να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα υγείας, πολλοί άνθρωποι φορούν «σιδεράκια».
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά:
Στο παρελθόν οι οδοντίατροι περίμεναν να βγουν όλα τα μόνιμα δόντια των παιδιών (μέχρι τα 12-13 χρόνια), για να τους βάλουν «σιδεράκια». Ωστόσο, νεώτερες μέθοδοι συνιστούν πως όσο νωρίτερα βάλει ένα παιδί «σιδεράκια» τόσο το καλύτερο.

Πηγή: Parents.com
mama365

1400 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά
σε 16 χρόνια στην πόλη Rotherham

Όχι στον Μεσαίωνα.
Από το 1997 μέχρι το 2013!!
----------------------------
Κάποια από τα παιδιά ήταν θύματα ομαδικών βιασμών, στάλθηκαν σε άλλες πόλεις της βόρειας Αγγλίας, απήχθησαν, χτυπήθηκαν και εκφοβίστηκαν - Μικρά κορίτσια 11 ετών βιάστηκαν επανειλημμένα.


Rotherham child abuse scandal: 1,400 children exploited, report finds

Οι αποκαλύψεις για την σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων παιδιών επί 16 χρόνια στο Ρόδεραμ, στη βόρεια Αγγλία, προκάλεσαν σήμερα ένα κύμα εκκλήσεων για την παραίτηση τοπικών αξιωματούχων και επικρίσεις προς την αστυνομία και τις υπηρεσίες πρόνοιας.
Σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα, περίπου 1.400 παιδιά, τα μικρότερα από τα οποία ήταν 11 ετών, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από το 1997 ως το 2013 στο Ρόδεραμ, μια βιομηχανική πόλη 250.000 κατοίκων.

«Κανείς δεν γνωρίζει το εύρος της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστησαν τα παιδιά στο Ρόδεραμ», δήλωσε η καθηγήτρια Αλέξις Τζέι, που συνέταξε την έκθεση και ήταν πρώην επιθεωρήτρια κοινωνικών υποθέσεων στην πόλη αυτή.
Όπως αναφέρει η Τζέι μεταξύ των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν περιλαμβάνονται περιστατικά κατά τα οποία «παιδιά περιλούστηκαν βενζίνη και τα απείλησαν ότι θα τα πυρπολήσουν, δέχθηκαν απειλές με όπλα ή αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν πολύ άγριους βιασμούς».

Κάποια από τα παιδιά «ήταν θύματα ομαδικών βιασμών, στάλθηκαν σε άλλες πόλεις της βόρειας Αγγλίας, απήχθησαν, χτυπήθηκαν και εκφοβίστηκαν», επισημαίνει στην έκθεσή της.
Επίσης αναφέρει ότι μικρά κορίτσια 11 ετών βιάστηκαν επανειλημμένα.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν εκτίμησαν τη σοβαρότητα του προβλήματος και υπογραμμίζει ότι η αστυνομία «αντιμετώπισε μεγάλο αριθμό των θυμάτων με περιφρόνηση».
Η πραγματικότητα αγνοήθηκε παρά τις τρεις εκθέσεις που συντάχθηκαν μεταξύ του 2001 και του 2006, οι οποίες «δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρες στην περιγραφή της κατάστασης στο Ρόδεραμ», υπογράμμισε η Τζέι.
Σύμφωνα με την ίδια, τα ευρήματα της πρώτης έκθεσης συγκαλύφθηκαν γιατί οι αξιωματούχοι «δεν πίστευαν τους αριθμούς».
........................
περισσότερα
εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki