Thursday 16 October 2014

Στην εντατική παιδάκι 2,5 ετών
από δηλητηριώδη μανιτάρια

Μια βόλτα στο δάσος δεν είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από συλλογή μανιταριών.
----------------------------
Όσο κι αν νομίζετε ότι τα «γνωρίζετε», καλά θα κάνετε να είστε πολύ επιφυλακτικοί.
Και κάτι άλλο: Άγρια μανιτάρια σε μωράκια;;;
-------------------------------
Το παιδάκι βρίσκεται διασωληνωμένο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη.

περισσότερα εδώ

ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ είναι μια νοστιμότατη και υγιεινή τροφή. Δυστυχώς όμως δεν προσφέρονται όλα για το πιάτο μας. Υπάρχουν αρκετά δηλητηριώδη ανάμεσά τους κι έτσι η συλλογή τους από την ύπαιθρο εγκυμονεί κινδύνους

περισσότερα εδώ

«Πάρτε το παιδί μου, δεν μπορώ να το ζήσω!»
Κάπως έτσι βγαίνει το «πλεόνασμα»!!

Ρόδος:
Πατέρας πήγε να παραδώσει το παιδί του στην Εφορία.
Ένας 35χρονος διαζευμένος πατέρας, σε πλήρη απόγνωση, έφθασε χθες στην Εφορία της Ρόδου αγκαλιά με το μικρό αγγελούδι του.

«Πάρτε το – είπε στους υπαλλήλους- δεν μπορώ να το ζήσω!». Τα τελευταία 300 ευρώ που του έβαλαν στον λογαριασμό του, τα άρπαξε η Εφορία. Οι διατάξεις του νόμου δεν κάνουν καμία εξαίρεση. Το σύστημα λειτούργησε άψογα. Χωρίς να υπολογίζει ανάγκες, παιδιά, αγώνες και  αγωνίες. Απλά τσακίζει. Όνειρα, ζωές και ελπίδες…

Η υπόθεση αυτή, που εκ των πραγμάτων αποτυπώνει μέρος του αδιεξόδου στο οποίο έχουν έρθει χιλιάδες οικογένειες στην περιοχή μας, εκτυλίχθηκε χθες το πρωί, με πρωταγωνιστές έναν 35χρονο συμπολίτη μας, σε πλήρη απόγνωση, (ο οποίος διατηρούσε παλαιότερα επιχείρηση) τις κρατικές υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών και την Τράπεζα η οποία δέσμευσε σε απίστευτο χρόνο, το ποσό που είχε κατατεθεί και προορίζονταν για την καθημερινή επιβίωση του μικρού παιδιού και του πατέρα του.
Το ποσό είχε κατατεθεί από τη μητέρα του 35χρονου που διαμένει σε άλλη περιοχή της χώρας μας με στόχο να βοηθηθεί ο ίδιος και να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθημερινά του έξοδα. Ο λογαριασμός της τράπεζας, ενώ παλαιότερα ήταν μισθοδοτικός κι είχε δηλωθεί ως «ακατάσχετος» δεν επικαιροποιήθηκε για το 2014 με αποτέλεσμα η Εφορία να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην κατάσχεση του ποσού αυτού.
Σε πλήρη αδιέξοδο και απόγνωση
Ο συμπολίτης μας, απόλυτα συνειδητοποιημένος για την πράξη του, έφθασε χθες το πρωί στα γραφεία της Δημόσιας Οικονομικής Εφορίας Ρόδου και αφού κατευθύνθηκε έχοντας στην αγκαλιά του ένα υπέροχο κατάξανθο αγγελούδι μόλις ενάμιση ετών το οποίο κοιμόταν στον ώμο του, ανέβηκε τα σκαλιά του πρώτου ορόφου της Δ.Ο.Υ Ρόδου και κατευθύνθηκε στο γραφείο του έφορου κ. Νίκου Καλογερόπουλου.

Ο 35χρονος, ξεκαθάρισε ότι με τα χρήματα αυτά, θα μπορούσε να περάσει για το επόμενο χρονικό διάστημα και να καλύψει τα βασικά έξοδά του για τον ίδιο και το παιδάκι του, καθώς έχει την επιμέλειά του.
Με εξαιρετικά ήρεμο ύφος, ενημέρωσε τον Έφορο, ότι βρίσκεται σε πλήρη αδιέξοδο αφού είναι άνεργος εδώ και καιρό και σημείωσε ότι αν τα χρήματα δεν μπορέσουν γρήγορα και πάλι να περάσουν στην κατοχή του, τότε ήταν αποφασισμένος να φθάσει στο σημείο ακόμα και να αφήσει στην Εφορία το παιδί του(!) σε μια καθαρά συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, μια και το ίδιο το κράτος ήταν αυτό που του στέρησε  το δικαίωμα ακόμα και να του παρέχει ακόμα και τα ελάχιστα από τα βασικά αγαθά που χρειάζεται ένας άνθρωπος.
Ο έφορος Ρόδου, φανερά έκπληκτος από την κατάσταση που αντιμετώπισε, του εξήγησε αφού κουβέντιασε για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί του, ότι σε βάρος του εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη διαδικασία καθώς έχει χρέη προς την Δημόσια Οικονομική Εφορία Ρόδου.
Ο 35χρονος ζήτησε εξηγήσεις για ποιο λόγο του κατέσχεσαν το ποσό και όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» λίγο αργότερα, έπεσε από τα σύννεφα όταν τον πληροφόρησαν ότι έπρεπε να… επικαιροποιήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό που είχε δηλώσει πριν από αρκετό καιρό!
Τώρα, αναμένεται να γίνει διαδικασία αποδέσμευσης του ποσού αυτού, αλλά οι πιθανότητες να επιστραφεί και πάλι στον λογαριασμό του είναι ελάχιστες.

Τι δήλωσε ο ίδιος στη «Ροδιακή»
Αμέσως μετά την συνάντηση του με τον διευθυντή της Δ.Ο.Υ Ρόδου ο 35χρονος, βρήκε το κουράγιο να μιλήσει στη «Ροδιακή» και να περιγράψει με νηφάλιο τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε.

........................................
περισσότερα εδώ

15 χρόνια κάθειρξη στους γονείς- τέρατα:
Χτυπούσαν τα παιδιά τους, έσβηναν πάνω τους τσιγάρα,
τα άφηναν νηστικά και... και...

Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο γονείς σε κάθειρξη 15 ετών, όμως τους άφησε ελεύθερους μέχρι το Εφετείο.
(το χαμομηλάκι δεν γνωρίζει τα νομικά, αλλά πιστεύει ακράδαντα ότι η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο αντίκειται στο Κοινό περί Δικαίου Αίσθημα)

Σε κάθειρξη 15 ετών καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τους γονείς- τέρατα από την Κατερίνη, οι οποίοι κακοποιούσαν τα παιδιά τους. 
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Ιούνιο σε χωριό έξω από την Κατερίνη, όπου ζούσαν. Μετά την επέμβαση των αρχών, τα δύο παιδιά - ένα αγοράκι 10 ετών σήμερα και η 9χρονη αδελφή του - οδηγήθηκαν σε ίδρυμα ανηλίκων στην Καβάλα, όπου και φιλοξενούνταν καθώς αφαιρέθηκε η επιμέλεια από τους γονείς τους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα δύο τέρατα έδεναν τα παιδιά πισθάγκωνα και τα χτυπούσαν σε όλο τους το σώμα, τα άφηναν νηστικά, τρώγοντας επιδεικτικά μπροστά τους, τα έστελναν τη νύχτα γυμνά να κοιμηθούν έξω από το σπίτι και τα ωθούσαν στην επαιτεία. Απολογούμενοι οι γονείς αρνήθηκαν τα περί κακοποίησης, λέγοντας ότι κάποιες φορές τα χτυπούσαν με βέργα επειδή έκλεβαν.
Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο γονείς σε κάθειρξη 15 ετών, όμως τους άφησε ελεύθερους μέχρι το Εφετείο.

thestival

«Προστασία των ανηλίκων
κατά τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων»

Ενόψει της νέας τηλεοπτικής σεζόν, οι δύο Ανεξάρτητες Αρχές, το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ,... φορέας ελέγχου επί των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, και ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ και φορέας προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού, εντείνουν την συνεργασία τους στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των ανηλίκων.
ολόκληρο το κείμενο εδώ

Σήμερα ημέρα Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 11:00 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνήλθε σε συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ. Ιωάννης Λασκαρίδης, η Αντιπρόεδρος Ορσαλία (Λίνα) Αλεξίου, και τα µέλη Εύη Δεμίρη, Γιάννης Παπακώστας, Κωνσταντίνος Αποστολάς και Γεώργιος Στεφανάκης.

Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι ο συντονισμός παράλληλων ενεργειών και πρωτοβουλιών. Σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στο οποίο τα παιδιά συμμετέχουν, απεικονίζονται ή είναι απλά θεατές, είναι αναγκαίο να προστατεύονται τα δικαιώματά τους, ιδίως της προσωπικότητας και της ιδιωτικής τους ζωής αλλά και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κάθε είδος προκλήσεις και παραβιάσεις εις βάρος τους.

Οι δύο Ανεξάρτητες Αρχές με την έκδοση ξεχωριστών κειμένων, εκτιμούν ότι επιβάλλεται να υπομνησθούν οι υποχρεώσεις, ιδίως των τηλεοπτικών σταθμών, για την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, τονίζει ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τη δεοντολογία που πηγάζει από αυτήν:

1. Τα Μ.Μ.Ε. οφείλουν να σέβονται τα δικαιώματα των ανηλίκων θυτών, θυμάτων ή μαρτύρων εγκληματικών πράξεων και των παιδιών που έχουν βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση:
Απαγορεύεται ρητά η παρουσίασή τους μέσω εικόνας, ονόματος ή άλλου τρόπου που καθιστά σαφή την ταυτότητά τους, καθώς και η συμμετοχή τους σε εκπομπές. Επί πλέον, απαγορεύεται να λαμβάνονται συνεντεύξεις με ανηλίκους κάτω των 14 ετών των παραπάνω κατηγοριών, για δε τους ανηλίκους άνω των 14 ετών η παρουσίαση αυτή επιτρέπεται «μόνο εφόσον είναι αναγκαία για την ενημέρωση του κοινού και δεν προκαλεί βλάβη στην προσωπικότητά τους και σε κάθε περίπτωση μόνο ύστερα από γραπτή άδεια αυτών που ασκούν τη γονική τους μέριμνα». Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδεικνύεται σε εκπομπές, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις με παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, ώστε να προστατεύεται η εικόνα και η ιδιωτική τους σφαίρα, αλλά και να αποφεύγεται η ανάκληση τυχόν δυσάρεστων βιωμάτων τους.

2. Τα παιδιά-θεατές πρέπει να προστατεύονται από ακατάλληλο για την ηλικία τους οπτικοακουστικό υλικό:
Σε μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, υπάρχουν πολύ συχνά εκπομπές που χαρακτηρίζονται ως κατάλληλες, όμως έχουν περιεχόμενο και εικόνες που βλάπτουν τον ψυχισμό των παιδιών. Σε ώρες μεγάλης τηλεθέασης για τον παιδικό πληθυσμό πρέπει να αποφεύγεται η προβολή εκπομπών που περιλαμβάνουν ορολογία, εικόνες ή σκηνές που εξοικειώνουν τα παιδιά με ανοίκειες για την ηλικία τους συμπεριφορές. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των γονέων, που χρειάζεται να είναι παρόντες και να ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη των παιδιών, καθιστώντας τα ενεργητικούς δέκτες των τηλεοπτικών ερεθισμάτων, αλλά και αποτρέποντας την διαρκή και άκριτη παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών, όπως και προγραμμάτων ακατάλληλων για την ηλικία τους.

3. Η συμμετοχή των παιδιών σε ψυχαγωγικές εκπομπές, reality και talent shows, διαγωνισμούς, κλπ, είναι προβληματική.
Ο προβληματισμός αυτός είναι έντονος, όταν τα παιδιά, ιδίως στην ευαίσθητη ηλικία πριν την συμπλήρωση των 12 χρόνων, καλούνται να συμμετέχουν σε τηλεοπτικά προγράμματα και διαγωνισμούς που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες. Γίνονται έτσι συχνά «αναλώσιμες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων» και μπαίνουν στη διαδικασία διαγωνισμών, κρίσεων, επιτροπών, συνεντεύξεων, κλπ, μιμούμενα πρότυπα και συμπεριφορές ενηλίκων, προκειμένου να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η χρήση των παιδιών προς συγκίνηση του ενήλικου κοινού και αύξηση της τηλεθέασης και του κέρδους που αυτή αποφέρει, μπορεί να συνιστά μια μορφή εκμετάλλευσης και να επιτρέπει στρέβλωση της εικόνας της παιδικότητας και αλλοίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ηλικίας αυτής, όπως ο αυθορμητισμός και το παιγνίδι, καθώς τα παιδιά καλούνται συχνά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους και απαιτούν την πρόωρη ωρίμανσή τους.

Η νομοθεσία εξαρτά τη συμμετοχή των παιδιών από τη γονική συναίνεση αλλά και από την επίδραση που αυτή μπορεί να έχει στην σωματική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των παιδιών.
Στις εκπομπές αυτές, παρόλο που συνήθως υπάρχει η συναίνεση των γονέων, συχνά υφίσταται ένα σοβαρότατο ζήτημα δεοντολογίας, καθώς το κίνητρο της δημοσιότητας και της ενδεχόμενης νίκης σε ένα διαγωνισμό ωθεί πολλούς γονείς να μη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ενδεχόμενες συνέπειες. Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες διεθνώς, τέτοιες εκπομπές μπορεί να προκαλούν ψυχική και σωματική εξάντληση, διαταραχή του συνήθους ρυθμού ζωής των παιδιών και της ψυχικής τους ισορροπίας, παρενόχληση και εμπαιγμό από το περιβάλλον τους, λόγω της αναγνωρισιμότητας που αυτά αποκτούν, στρες από τη διαδικασία κρίσεων και βαθμολογιών και δημόσια έκθεση των παιδιών χωρίς την κατάλληλη στήριξή τους.

Παράλληλα με τον προβλεπόμενο έλεγχο για τη σήμανση των τηλεοπτικών εκπομπών, θα πρέπει να λαμβάνει χώρα και έλεγχος από ειδικούς επιστήμονες για τους ενδεχόμενους κινδύνους ως προς την σωματική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη των συμμετεχόντων ανηλίκων. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς, που σύμφωνα με τον νόμο έχουν την ευθύνη συμμετοχής των παιδιών στις εκπομπές, θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη επίγνωση των πιθανών δυσάρεστων συνεπειών που προαναφέρθηκαν.

4. Η ανηλικότητα θα πρέπει να είναι σεβαστή σε διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά ή στις οποίες συμμετέχουν παιδιά:
Ο Συνήγορος προβληματίζεται για το περιεχόμενο διαφημίσεων προϊόντων που απευθύνονται (και) σε παιδιά, ενώ ενέχουν πιθανούς κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία τους. Επίσης προβληματίζεται για τη συμμετοχή των παιδιών σε διαφημίσεις, ορισμένες φορές μάλιστα σε πρότυπα ρόλων που πρόδηλα έρχονται σε σύγκρουση με την παιδική ηλικία. Τα ζητήματα που αναδεικνύονται από τις διαφημίσεις αυτές είναι αφενός η χρησιμοποίηση των παιδιών σε ρόλους και συμπεριφορές ενηλίκων που δεν ταιριάζουν στην παιδική ηλικία, και για τον λόγο αυτό θα μπορούσαν να συνιστούν προσβολή της παιδικής ηλικίας, αφετέρου η έμμεση προτροπή στα παιδιά να χρησιμοποιούν προϊόντα που βάσει της αρχής της προφύλαξης, θα πρέπει να αποφεύγονται.

5. Τέλος, επισημαίνεται ο υποστηρικτικός και προληπτικός ρόλος των ενηλίκων, τόσο των γονέων, όσο και των επαγγελματιών (δημοσιογράφων, διαφημιστών, παραγωγών τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και εκπαιδευτικών, συμβούλων, κλπ.).
Η εκπαίδευση όλων στην αναγνώριση και στον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών, ως συμμετεχόντων σε τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις και ως καταναλωτών, θεατών και δεκτών ενημέρωσης και πληροφοριών. Για τον λόγο αυτό ο Συνήγορος έχει επανειλημμένα δηλώσει την επιθυμία του να συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και παράγοντες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

ploumistos

Συνήγορος του Πολίτη κατά παιδικών talent show:
Εκμετάλλευση για την τηλεθέαση και το κέρδος

Τα παιδιά γίνονται «αναλώσιµες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων» - Σόου παιδικής εξουθένωσης
 
Καμπανάκι του Συνήγορου του Πολίτη για τη συμμετοχή παιδιών σε ριάλιτι και τάλεντ σόου. Κίνδυνος ψυχικής και σωματικής εξάντλησης, καθώς και στρέβλωσης της εικόνας της παιδικότητας
 
 
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και δεοντολογία, η συμμετοχή των παιδιών σε ψυχαγωγικές εκπομπές, ριάλιτι και talent show, διαγωνισμούς κλπ, είναι προβληματική, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Παιδιού. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα παιδιά, πριν καν συμπληρώσουν τα 12 χρόνια τους, καλούνται να συμμετέχουν σε τηλεοπτικά προγράμματα και διαγωνισμούς που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες.
 
Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, τα παιδιά γίνονται συχνά «αναλώσιµες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων» και µπαίνουν στη διαδικασία διαγωνισµών, κρίσεων, επιτροπών, συνεντεύξεων κλπ, µιµούµενα πρότυπα και συµπεριφορές ενηλίκων, προκειµένου να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

«Η χρήση των παιδιών προς συγκίνηση του ενήλικου κοινού και αύξηση της τηλεθέασης και του κέρδους που αποφέρει, µπορεί να συνιστά µορφή εκµετάλλευσης και να επιτρέπει στρέβλωση της εικόνας της παιδικότητας και αλλοίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτής της ηλικίας, όπως ο αυθορµητισµός και το παιχνίδι, καθώς τα παιδιά καλούνται συχνά να συµµετέχουν σε δραστηριότητες που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους και απαιτούν την πρόωρη ωρίµανσή τους», συμπληρώνει.
 
Ζήτημα δεοντολογίας
Ο συνήγορος εκτιμά ότι σε αυτές τις εκπομπές, παρόλο που συνήθως υπάρχει η συναίνεση των γονέων, συχνά υφίσταται σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας, καθώς το κίνητρο της δημοσιότητας και της ενδεχόμενης νίκης σε διαγωνισμό ωθεί πολλούς γονείς να μην λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ενδεχόμενες συνέπειες.
 
Γίνεται επίσης αναφορά σε έρευνες και μελέτες διεθνώς, σύμφωνα με τις οποίες τέτοιες εκπομπές μπορεί να προκαλέσουν ψυχική και σωματική εξάντληση, διαταραχή του συνήθους ρυθμού ζωής των παιδιών και της ψυχικής τους ισορροπίας, παρενόχληση και εμπαιγμό από το περιβάλλον τους, λόγω της αναγνωρισιμότητας που αυτά αποκτούν, στρες από τη διαδικασία κρίσεων και βαθμολογιών και δημόσια έκθεση των παιδιών, χωρίς την κατάλληλη στήριξή τους.

Η Αρχή καλεί τους γονείς σε κάθε περίπτωση να έχουν ιδιαίτερη επίγνωση των πιθανών δυσάρεστων συνεπειών που προαναφέρθηκαν.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki