Tuesday 21 October 2014

Τα λάθη που κάνουμε με τα παιδιά μας
και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε

Μπορεί να έχεις ακούσεις άπειρες συμβουλές από φίλες και γνωστές για την ανατροφή των παιδιών, να έχεις διαβάσει βιβλία ψυχολογίας και να προσπαθείς για το καλύτερο, ωστόσο, πάντα… ένας γονιός, όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είναι, κάνει λάθη.

Τσέκαρε τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς και δες ποιά από αυτά κάνεις κι εσύ και ποιά μπορείς να διορθώσεις.

Το λατρεύεις τόσο που ξεχνάς πως υπάρχεις
Εννοείται πως κάθε μανούλα αγαπά τα παιδιά αλλά μην ξεχνάς και τον εαυτό σου. Όταν κάποιος γίνεται γονιός δεν χάνει την υπόστασή του, ούτε τη ζωή του.


Αν δεν είναι σε όλα τέλειο φρικάρεις
Κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε μην έχεις τέτοιες προσδοκίες από το παιδί σου. Και μη τρελαίνεσαι πιστεύοντας πως θέλει ψυχολόγο αν μαλώνει με άλλα παιδιά. Παιδάκι είναι, θα παίξει και θα τσακωθεί. Ψυχραιμία…


Είστε ένα και το αυτό
Μη ζεις μέσα από το παιδί σου, είναι λάθος. Κάθε γονιός είναι περήφανος για τα παιδιά του αλλά αυτό δε σημαίνει πως η επιτυχία τους πρέπει να γίνει αυτοσκοπός σου ούτε ότι κάθε τους επίτευγμα είναι και δικό σου. Δεν γράψατε μαζί στις εξετάσεις, δεν πήρατε μαζί το άριστα κ αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις έστω κι άθελά σου.


Θέλεις να γίνεις η καλύτερή του φίλη
Ένα κοινό λάθος των γονέων είναι κι αυτό. Δεν μπορείς να είσαι φίλος με το παιδί σου όσο μικρή κι γέννησες κι αυτό διότι είσαι μαμά του! Κατάλαβέ το και πάψε να προσπαθείς για το ακατόρθωτο.


Κάνεις συνεχώς συγκρίσεις
Παραδέξου το, το άγχος είναι δικό σου. Θέλεις το παιδί να προοδεύσει και προσπαθείς να του περάσεις το σαράκι του ανταγωνισμού. Σταμάτα να το κάνεις όμως γιατί οι συγκρίσεις μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσουν.


Εύχεσαι να μεγαλώσει
Όσο είναι μικρά, τα παιχνίδια στο πάτωμα του σαλονιού και τα αυτοκόλλητα στον τοίχο και τις οικοσυσκευές σου σε φέρνουν εκτός εαυτού. Εύχεσαι να μεγαλώσουν γρήγορα και να ηρεμήσεις. Κι όμως όταν έρθει εκείνη η ώρα θα αναπολείς τις παλιές εποχές, οπότε μη βιάζεσαι και απόλαυσε την κάθε τους ηλικία, ακόμη και με τα αρνητικά της.


Θέλεις να γίνει το… απωθημένο σου
Τα όνειρα ξεκινούν ήδη από τη στιγμή ππυ θα μείνεις έγκυος και θα μάθεις το φύλο του παιδιού. Θέλεις να γίνει γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός ίσως και ηθοποιός, να ασχοληθεί με τα σπορ ή να αποκτήσει πιο καλλιτεχνικά χόμπι; Όποια κι αν είναι τα όνειρά σου, η αλήθεια είναι πως κάθε παιδί έχει τη δικιά του προσωπικότητα και όνειρα που σε αρκετές περιπτώσεις δεν συμπίπτουν με τα δικά σου. Ξεκόλλα λοιπόν και βοήθησέ το να τα πραγματοποιήσει.


Άλλα λες κι άλλα κάνεις
Όσες συμβουλές κι αν δίνεις, όσο κήρυγμα κι αν κάνεις σε ένα παιδί, αν οι πράξεις δεν υποστηρίζουν τα λόγια, όλη η προσπάθεια πέφτει στο κενό. Προσοχή λοιπόν! Πάνω απ΄όλα συνέπεια λόγων και πράξεων.


Κρίνεις άλλους γονείς και τα παιδιά τους
Δεν έχει σημασία αν διαφωνούμε με την ανατροφή που κάποιος άλλος γονιός δίνει στο παιδί του. Δεν είναι δουλειά μας να το κρίνουμε κι αυτό να του θυμάσαι. Κανείς δεν είναι τέλειος ή άχρηστος κι αυτό πρέπει να το θυμάσαι.


Υποτιμάς τον χαρακτήρα τους
Ο χαρακτήρας μας είναι η εσωτερική μας πυξίδα, είναι ο εαυτός μας και το είναι μας. Μην υποτιμάς το παιδί σου αν θέλεις να το δεις να προοδεύει και να εξελίσσεται σε μια υγιή προσωπικότητα. Δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να γίνει κοινωνικός, ούτε να του υποδείξεις τα γούστα του. Δείξε εμπιστοσύνη στις επιλογές του παιδιού και βοήθησέ το να χτίσει την προσωπικότητά του αντί να εμποδίζεις τη διαδικασία αυτή, μπλοκάρωντάς το και αποπροσανατολίζοντάς το. Άσε τα να»πέσουν», να κάνουν λάθη και να ξανασηκωθούν
. Μόνο έτσι θα μάθουν και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής.

babyradio

Συμβολή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συστρατεύεται στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, εκστρατεία που ξεκίνησε μέσω της δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» - τίτλος που προήλθε από το γεγονός ότι στατιστικά διαπιστώθηκε ότι ένα στα πέντε παιδιά γίνεται θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Το ΠΑ.ΜΑΚ. είναι το πρώτο ΑΕΙ της χώρας που συμμετέχει στην ενεργό και οργανωμένη δράση κατά του θλιβερού φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
...........................................
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, να διοργανωθεί ενημερωτική ημερίδα στο Πανεπιστήμιο, να αναρτηθεί μπάνερ της καμπάνιας στην κεντρική ιστοσελίδα του Ιδρύματος, να γίνει διανομή εντύπων στα μέλη ΔΕΠ και στο προσωπικό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από ομάδα εθελοντών φοιτητών, να γίνει ηλεκτρονική αποστολή των φυλλαδίων και του τηλεοπτικού σποτ στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, όπως επίσης και να γίνει μετατροπή των εντύπων της εκστρατείας βάσει του συστήματος μπράϊγ, για όσους έχουν προβλήματα όρασης, με τη συμβολή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής.
 
περισσότερα εδώ

Οι Βρετανοί τώρα εκλιπαρούν την Ελλάδα, για “ενίσχυση” κατά των παιδεραστών - παιδοβιαστών…

Μετά και την κτηνωδία του Ρόδερχαμ όπου 1400 παιδικές ψυχές έπεσαν στα νύχια ισλαμιστών βιαστών ανηλίκων, οι Βρετανοί στρέφονται τώρα στην Ελλάδα για να τους μεταφέρει την τεχνογνωσία της προφύλαξης των αθώων ψυχών.

Μέχρι πρότινος βέβαια, αθώες ψυχές στην Βρετανία θεωρούντο οι βιαστές παιδιών που απολάμβαναν προστασία λόγω… θρησκεύματος! Αντίθετα με τα θύματα τους που αφέθησαν απροστάτευτα στα νύχια τους.
 
Μας ειρωνευονται για τα γλυπτά, μας χλευάζουν για το χρέος, μας ζητούν όμως να προστατεύσουμε τα παιδιά τους… που άφησαν βορά στα νύχια βιαστών!

Μετά από αίτημα της Βρετανικής κυβέρνησης και προσωπικά του Κάμερον (τι έγινε Ντέιβιντ; Τώρα που οι Οθωμανοί… βιάζουν τα παιδιά σας, δεν είμαστε πλέον “οθωμανική αποικία”;)
ο Βασίλης Κικίλιας και ο Μανώλης Σφακιανάκης με την ομάδα του θα επισκεφθούν την χώρα για να εκπαιδεύσουν τα εκεί κλιμάκια της ΔΗΕ στην καταπολέμηση των καθαρμάτων του διαδικτύου.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στον εντοπισμό και την εξάρθρωση των καθαρμάτων που αρέσκονται όχι μόνο να βλέπουν βασανισμούς παιδιών αλλά και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρίσκουν αθώα θύματα.

aftodioikisiola

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki