Saturday 1 November 2014

Ένα μικρό αγόρι παίζει στο δωμάτιό του, μέχρι τη στιγμή που ακούει... - Unicef Child Abuse Prevention Costume

Ένα μικρό αγόρι παίζει στο δωμάτιό του. Φτιάχνει κάποιες κατασκευές από χαρτόνι. Είναι ήρεμο και χαμογελαστό. Μέχρι τη στιγμή που ακούει να μπαίνει στο σπίτι ο πατέρας του. Το χαμόγελο παγώνει και το παιδί..."εξαφανίζεται"! 


Είναι ίσως ένα απ' τα πιο δυνατά σποτάκια που έχω παρακολουθήσει για την παιδική κακοποίηση.
Χωρίς ίχνος βίας. Χωρίς μελανιές και φωνές. Χωρίς κανείς να πει μια λέξη.
Κι όμως λέει τόσα πολλά!
Ο τρόμος, η βιασύνη του παιδιού, η δύναμη με την οποία ανοίγει ο πατέρας την πόρτα -που δεν βλέπουμε το πρόσωπό του γιατί θα μπορούσε να είναι ο καθένας, χωρίς κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά- κι η ανάγκη του παιδιού να εξαφανιστεί κυριολεκτικά!



Γιατί όπως λέει και η καμπάνια της UNICEF..."Κάποια παιδιά παίζουν, αλλά με σκοπό να εξαφανιστούν!" Τα στοιχεία απ' τον Οργανισμό το Χαμόγελο του Παιδιού, είναι σοκαριστικά. Σκεφτείτε πως το 2011 στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για τα Παιδιά SOS 1056 κατέγραψαν:
 
 431 καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων
 109 αιτήματα φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο
 15.407 κλήσεις για παιδιά σε κίνδυνο
 
Οι δε ελλείψεις... θα πρέπει το λιγότερο να μας προβληματίζουν.  
 
 Ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ετεροχρονισμένη διερεύνηση περιστατικών κακοποίησης
 Ελλιπής στελέχωση των κοινωνικών φορέων (κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα κ.α) με επαρκή και εξειδικευμένο προσωπικό για την στήριξη των παιδιών.
 Έλλειψη προστατευμένων χώρων υποδοχής, χώρων βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο
 υπολειτουργία των υφιστάμενων χώρων λόγω οικονομικών προβλημάτων
 η μακρά παραμονή των ανηλίκων στα Νοσοκομεία Παίδων ή ακόμη και η παραμονή τους στο κακοποιητικό τους περιβάλλον λόγω έλλειψης χώρων φιλοξενίας
 στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, τα ίδια τα παιδιά - θύματα αναγκάζονται να καταθέσουν ξανά και ξανά στο δικαστήριο παρουσία του θύτη που τις περισσότερες φορές είναι άτομο του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος τους.
 Έλλειψη δομών ψυχικής υγείας
............................
περισσότερα εδώ

Το βλέμμα που ρίχνουμε στα παιδιά μας...

Για να βοηθήσεις το μικρό παιδί να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, οφείλεις να του μιλάς κοιτώντας το ίσια στα μάτια, λέγοντας το όνομά του, πιάνοντάς το τρυφερά. Το βλέμμα που του ρίχνεις πώς είναι; Είναι γεμάτο σεβασμό και εκτίμηση; 
Ως γονείς ίσως να μην αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος με το οποίο πιάνουμε ή κοιτάζουμε ένα παιδί μπορεί να συμβάλλει στην αυτοεκτίμησή του. Τα παιδιά έρχονται στο κόσμο με άγραφη την πλάκα τους και η αίσθηση της αξίας είναι το αποτέλεσμα της μεταχείρισής τους από τους μεγάλους.
 
Τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν τον εαυτό τους από τις φωνές που ακούνε, από τις εκφράσεις των ματιών των μεγάλων, από τον τρόπο που οι μεγάλοι ανταποκρίνονται στα κλάματά τους.

Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:
1. Σκέψου τον τρόπο με τον οποίον πιάνεις εσύ το μωρό. Αν εσένα σε πιάνανε έτσι πώς θα αισθανόσουνα; Είναι το πιάσιμο σκληρό, απαλό, ψυχρό, γεμάτο άγχος και φόβο;
2. Μάθε να συνειδητοποιείς τις εκφράσεις των ματιών σου. Είναι σημαντικό το παιδί να ξέρει πότε είσαι θυμωμένος ή πότε είσαι ευτυχισμένος.
3. Βοήθησε τα παιδιά να σχολιάζουν και να ρωτάνε για κάτι που συμβαίνει γύρω τους.
4. Τα πολύ μικρά παιδιά έχουν την τάση να πιστεύουν ότι όλα γύρω τους συμβαίνουν εξαιτίας τους, και τα καλά και τα άσχημα. Όταν μιλάς στο παιδί σου, να καθορίζεις με ακρίβεια σε ποιόν αναφέρονται οι αντωνυμίες που χρησιμοποιείς. Π.χ. μια μητέρα που έχει θυμώσει με την συμπεριφορά ενός από τα παιδιά της, μπορεί να πεί: « Εσείς τα παιδιά ποτέ δεν μ' ακούτε όταν σας μιλάω». Αυτή την έκφραση την ακούνε και την πιστεύουνε όλα τα παιδιά που είναι μπροστά.

Για να βοηθήσεις το μικρό παιδί να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, οφείλεις να του μιλάς κοιτώντας το ίσια στα μάτια, λέγοντας το όνομά του, πιάνοντάς το τρυφερά. Το βλέμμα που του ρίχνεις πώς είναι; Είναι γεμάτο σεβασμό και εκτίμηση;         
Αν το μωρό μπορούσε να μιλήσει, τι θα έλεγε; «Με αγαπούν»;
«Κανείς δεν με προσέχει;», «Δεν μου δίνουν σημασία»;

Αγγελική Κουβαρά,
Ψυχολόγος - Θεραπεύτρια Οικογένειας
myxalandri

«Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, αλλά θεραπευτική αγωγή» - π. Ἰωάν. Ρωμανίδης: Ὁ «προφήτης» τῆς Ρωμηοσύνης

«Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία,
αλλά θεραπευτική αγωγή»
«... οι Πατέρες της Εκκλησίας ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο όπως είναι σήμερα, αυτήν την στιγμή. Και εκείνος, που χρειάζεται θεραπεία, είναι ο κάθε άνθρωπος, ο οποίος έχει και την ευθύνη ενώπιον του Θεού να αρχίση αυτό το έργο σήμερα, σ’ αυτήν την ζωή, διότι σ’ αυτήν την ζωή μπορεί. Όχι μετά θάνατον. Και αυτός ο ίδιος ο άνθρωπος είναι εκείνος, που θα αποφασίση για το αν θα ακολουθήση αυτόν τον δρόμο της θεραπείας ή όχι.»
 
Πρωτοπρεσβύτερος Ἰωάννης Ρωμανίδης:
Ὁ θεολόγος τῆς Ρωμηοσύνης
 
ολόκληρο το άρθρο εδώ
περισσότερα για τη ζωή και το έργο του εδώ: vassileia

Ο Μήνας Νοέμβριος - Καλό Μήνα Χαμομηλάκια!!

Στην λαογραφία ο μήνας  Νοέμβριος ονομάζεται:
  • Σποριάς και Μεσοσπορίτης, λόγω της σποράς δημητριακών και οσπρίων.
  • Βροχάρης για τις βροχές του.
  • Ανακατωμένος, λόγω των ακατάστατων καιρικών συνθηκών.
  • Κρασομηνάς, επειδή ανοίγουν τα καινούργια κρασιά.
  • Σκιγιάτης, γιατί η νύχτα μεγαλώνει και η γη σκιάζεται.
  • Αϊ Ταξιάρχης, Αρχαγγελίτης, Αρχαγγελιάτης, Αϊ Στράτης και Αϊ Στράτηγος, από την εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου.
  • Αγιομηνάς, από την εορτή του Αγίου Μηνά (11 Νοεμβρίου).
  • Φιλιππιάτης, από την εορτή του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου).
  • Αντριάς, από την εορτή του Αγίου Ανδρέα (30 Νοεμβρίου).
περισσότερα εδώ
Η σοδειά του Νοεμβρίου

Ο Νοέμβρης έφτασε, και φέρνει μαζί του νέα σοδειά φρούτων και λαχανικών, φρέσκων και λαχταριστών.
Πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε το κρύο του χειμώνα που έρχεται και τις αδιαθεσίες που προκαλεί, τα φρούτα και τα λαχανικά του Νοεμβρίου υπόσχονται και ανανέωση στη γευστική μας παλέτα.

Κάστανα ζεστά από τον καστανά στη γωνία του δρόμου, μέσα στο σακουλάκι τους, μας κάνουν να παρακαλάμε μη μας ζητήσει κανείς να δοκιμάσει κανένα. Μπορεί να τα έχουμε βάλει και στο τζάκι να ψηθούν – όπως και να έχει, τα κάστανα τα αγαπάμε και για τη γεύση αλλά κυρίως και για την ιεροτελεστία που τα συνοδεύει. Βόλτα στο βουνό με ζεστά ρούχα και συννεφιασμένο καιρό, δίπλα στο τζάκι, ζεστές στιγμές χαραγμένες στη μνήμη. Πού βρίσκεται; Στα ορεινά μέρη της πατρίδας μας και κυρίως στα Βόρεια.
 
Στον κήπο κόβουμε και το μανταρίνι μας καθώς κάνουμε βόλτα, κι αν είναι της ποικιλίας Κλημεντίνης, είμαστε τυχεροί γιατί δεν έχει κουκούτσια. Θα το απολαμβάνουμε μέχρι τον Φεβρουάριο, αλλά ας κόψουμε κι άλλα να πάρουμε σπίτι. Μην ξεχάσουμε και λίγα πορτοκάλια, για στύψιμο και ασπίδα κατά του κρυώματος.
 
Γκρέιπ φρουτ. Έχουμε στην Ελλάδα καλλιέργεια γκρέιπ φρουτ; Αμέ. Και πεντανόστιμα, και φρέσκα. Στον δίπλα πάγκο, των λαχανικών, προσοχή μην μπερδέψουμε τα κοκκινογούλια με τα παντζάρια, γιατί δεν είναι το ίδιο! Μήπως στην παντζαροσαλάτα βάλουμε και λίγες βρούβες στο πλάι, φανταστικά αγριόχορτα της ελληνικής πανίδας.

περισσότερα για τα φρούτα και τα λαχανικά εδώ
minervahorio

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki