Sunday 4 January 2015

Γιατί το παιδί πρέπει να μάθει να παίζει σκάκι

Το σκάκι βελτιώνει τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας μαθητής ώστε να επιτύχει στο σχολείο.
Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το σκάκι:
Α. Αναπτύσσει την αυτοσυγκέντρωση, τις επικοινωνιακές και γνωστικές δεξιότητες, την κριτική και στρατηγική σκέψη, τη μνήμη, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την πνευματική ωριμότητα και δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.
 
Β. Ενθαρρύνει την βαθειά σκέψη, την εξαντλητική και τελειωτική ανάλυση της σχέσης δράσης-αντίδρασης-συνέπειας και τη νοερή απεικόνιση σχέσεων αλληλουχίας.
 
Γ. Σε χώρες όπου διδάσκεται στα σχολεία, οι μαθητές εμφανίζουν αυξημένες δυνατότητες στην αναγνώριση σύνθετων προτύπων και συνέπεια αυτού είναι να αριστεύουν συχνότερα στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες.
 
Δ. Σε μαθητές με μαθησιακά προβλήματα βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της δεξιότητας διατύπωσης και ανάλυσης λεκτικών συλλογισμών αλλά και στην άσκηση αυτοελέγχου.
 
Ε. Σε μαθητές 1ης και 2ας Δημοτικού βοηθά στην ανάπτυξη επίκτητων μαθησιακών ικανοτήτων.
 
ΣΤ. Διδάσκει το ομαδικό πνεύμα με έμφαση στις ικανότητες του ατόμου
• την αξία της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης
• την υπευθυνότητα και την ισότιμη αποδοχή των επαίνων και των δυσμενειών
• τη αξία της νίκης αλλά και της τιμητικής ήττας
• τον υγιή επί ίσοις όροις ανταγωνισμό
• την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθε.
Πάνω από όλα το σκάκι διδάσκει την ταπεινότητα –αντί να καυχιέται για τη νίκη του, ο σκακιστής ενθαρρύνεται να μάθει από τον αντίπαλό του και να του φέρεται με σεβασμό.
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι αφελώς θεωρούν ότι όποιο παιδί είναι καλό στο σκάκι, είναι απαραιτήτως μια πνευματική διάνοια. Αντιθέτως, οι ικανότητες που διέπουν έναν άριστο σκακιστή, είναι επίκτητες, ως εκ τούτου διδακτές σε όλους. Πράγματι, το σκάκι δεν είναι μόνο για τα λίγα εξαιρετικά προικισμένα παιδιά.
Η ενασχόληση με το σκάκι είναι ευεργετική, όχι μόνο για τους διανοητικά προικισμένους, αλλά και για τα άτομα με μαθησιακές ιδιαιτερότητες όπως τα παιδιά με δυσλεξία και τα υπερκινητικά παιδιά.
Συνοψίζοντας, το σκάκι είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο που μπορεί να κάνει κάθε παιδί εξυπνότερο αλλά και κοινωνικότερο.
 
Το ΣΚΑΚΙ έχει απλούς κανόνες!
Παρά την κραταιά αντίληψη ότι το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε ευφυΐες, είναι εύκολο για οποιονδήποτε να μάθει τους κανόνες του.
Παιδιά 4-5 ετών μπορούν να μάθουν γρήγορα τους βασικούς κανόνες και δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για τους γονείς να πιστεύουν ότι πρέπει να είναι εμπειρογνώμονες για να μπορέσουν να καθίσουν και να παίξουν με τα παιδιά τους.
Η σκακιέρα τοποθετείται ώστε ο κάθε παίκτης να έχει στην κάτω δεξιά γωνία του ένα λευκό τετράγωνο. Οι 2 αντιμέτωποι στρατοί, ο λευκός και ο μαύρος, αποτελούνται από 16 κομμάτια: έναν βασιλιά, μία βασίλισσα, δύο αξιωματικούς, δύο ίππους, δύο πύργους, και οκτώ πιόνια. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί οποιοσδήποτε να μάθει τους τρόπους που τα κομμάτια κινούνται και συλλαμβάνουν άλλα κομμάτια. Ο στόχος κάθε παίκτη είναι να στριμώξουν το βασιλιά σε θέση όπου δεν μπορεί να διαφύγει τη σύλληψη, δηλαδή να κάνουν «ματ». Είναι εντελώς φυσικό κάποιος αρχάριος να χάσει πολλά παιχνίδια μέχρι να αρχίσει να ανταγωνίζεται κάποιον εμπειρότερο παίκτη.
Το πρώτο πράγμα που διδάσκει το σκάκι είναι ότι δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω εύκολα. Το δεύτερο είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη δύο φορές.
 
Σε υψηλότερα επίπεδα, το σκάκι είναι ένα παιχνίδι της απεριόριστης πολυπλοκότητας και βάθους. Αλλά η ομορφιά του παιχνιδιού είναι ότι οι παίκτες σχεδόν σε οποιοδήποτε επίπεδο αντιμετωπίζουν εκπλήξεις και προκλήσεις. Όσο περισσότερο παίζει κάποιος και μαθαίνει το παιχνίδι, τόσο περισσότερο απορροφάται από αυτό και συχνά τον συνοδεύει για όλη του τη ζωή.
Όλοι μπορούν να παίξουν ΣΚΑΚΙ!
Παγκόσμιοι πρωταθλητές όπως ο Μπόμπι Φίσερ και ο Γκάρι Κασπάροφ έμαθαν να παίζουν από 6 ετών. Ο Ανατόλι Κάρποβ ήταν μόλις 4 ετών όταν στάθηκε για πρώτη φορά μπροστά σε σκακιέρα. Ο Μπόρις Σπάσκυ άρχισε να παίζει στην ηλικία των 5. Ο Μάγκνους Κάρλσεν στα 8 του έπαιξε στο πρώτο του τουρνουά. Όλοι μπορούν να παίξουν σκάκι, αφού το παιχνίδι δεν απαιτεί ιδιαίτερη ηλικία ή σωματική διάπλαση. Η μόνη προϋπόθεση για να μάθει κάποιος σκάκι είναι να μπορεί να σκεφτεί. Εφόσον απαιτεί μόνο σκέψη, το σκάκι είναι μια γέφυρα που ενώνει ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας, φυλής, φύλου σε μια πνευματική δραστηριότητα που όλοι μπορούν να απολαύσουν.
Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Βλαντίμιρ Κράμνικ είναι μεγάλος υποστηρικτής του σχολικού σκακιού. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε: «Το σκάκι ταιριάζει τέλεια στο να γυμνάζει κανείς τη στρατηγική σκέψη. Ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους η τακτική εξάσκηση στο σκάκι μπορεί να οδηγήσει σε ορατή βελτίωση των αποτελεσμάτων στο σχολείο.

toalogaki.blogspot.gr,

Νέο αδελφάκι: Προετοιμάστε τον εαυτό σας
και το παιδί σας για το νεογέννητο

Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού είναι μια αλλαγή
που έχει αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια.
 
Αντί να αγχώνεστε για την καθημερινότητα με το νέο μωρό σκεφτείτε πόσο τυχερή είστε που έχετε ήδη ένα παιδάκι που θα γίνει σε λίγες μέρες ο μεγάλος αδερφός ή αδερφή. Μην φοβάστε για τις αλλαγές που θα έρθουν απλά προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα.

How To Prepare Your Toddler or Preschooler (And Yourself!) For A New Baby

Ξεφορτωθείτε την κούνια
Αν το πρώτο σας παιδάκι κοιμάται ακόμα στην κούνια ίσως πρέπει να σκεφτείτε πιο σοβαρά την μετάβαση σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι. Έχετε 9 μήνες περιθώριο για να το προετοιμάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα και η μεταφορά σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι θα τον κάνει να αισθανθεί όντως μεγάλος αδερφός ή αδερφή.

Ταξιδέψτε
Με δυο παιδιά ένα ταξίδι είναι πολύ δύσκολο αλλά και ακριβό. Επωφεληθείτε της ευκαιρίας και ταξιδέψτε με τον πρωτότοκο.

Κακομάθετε τον εαυτό σας
Εάν τώρα δυσκολεύεστε να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας με ένα νεογέννητο και ένα παιδί σε λίγους μήνες θα είναι ακατόρθωτο. Βάλτε για μια φορά τον εαυτό σας σε προτεραιότητα και κάντε μια κούρα ομορφιάς. Το αξίζετε!

Οργανώστε τις ντουλάπες σας
Νομίζετε ότι ήδη βάζετε πολλά πλυντήρια για το πρώτο σας παιδί; Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα! Φροντίστε λοιπόν να οργανώσετε τις ντουλάπες σας, δείτε τι πραγματικά χρειάζεστε και τι όχι και οργανωθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Οργανώστε τα ρούχα του μωρού
Σίγουρα θα έχετε κρατήσει κάποια από τα ρουχαλάκια του πρώτου σας παιδιού από την εποχή που ήτανε μωρό. Αφιερώστε λίγο χρόνο και διαλέξτε αυτά που θέλετε να κρατήσετε για τον…δεύτερο γύρο. Ακόμη κι αν το δεύτερο μωρό που περιμένετε είναι διαφορετικού φύλλου, θα υπάρξουν σίγουρα κάποια πράγματα κοινά.

Εκπαίδευση στην τουαλέτα
Δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα να ξεφορτωθούν την πάνα πριν από την άφιξη του αδερφού/αδερφής τους, αλλά αν το παιδί σας δείχνει σημάδια ετοιμότητας, εστιάστε σε αυτό. Μόλις καταφτάσει το νεογέννητο, θα έχετε λιγότερο χρόνο να αφιερώσετε σε αυτό το «δύσκολο έργο».

Θυμηθείτε την πρώτη σας εμπειρία
Τα καλό είναι ότι βαδίζετε πια σε γνώριμα μονοπάτια και ξέρετε πώς να αντεπεξέλθετε τόσο στον τοκετό όσο και μετά τον τοκετό. Υποφέρατε από κατάθλιψη μετά που φέρατε στον κόσμο το πρώτο σας παιδί; Αν ναι μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το σχέδιο δράσης. Μήπως οι πολλοί επισκέπτες στο μαιευτήριο σας ενοχλούν; Προγραμματίστε αναλόγως.

Προετοιμάστε το μεγαλύτερο παιδί
Μιλήστε στο πρωτότοκο παιδί σας για την επικείμενη άφιξη του νέου μωρού και ζητήστε τη βοήθειά του στην φροντίδα του μωρού.

baby.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki