Saturday 10 January 2015

Όταν τα αγόρια αρνούνται να χτυπήσουν ένα κορίτσι

Όχι στη βία

Τι συμβαίνει όταν ένα αγόρι καλείται να χαστουκίσει ένα κορίτσι που έχει απέναντι του;
Η απάντηση που δίνουν 4 μικροί Ιταλοί είναι όχι μόνο αφοπλιστική αλλά κι ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.
Τέσσερα μικρά αγόρια μιλάνε μπροστά στην κάμερα για το ποιοί είναι, πόσο χρονών είναι και για το τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν.
Στο πλάνο μπαίνει ένα όμορφο κορίτσι, και αφού πρώτα ξεπεράσουν τη συστολή που τους προκαλεί η παρουσία της, καλούνται να δηλώσουν τι τους αρέσει πάνω της. Όλοι έχουν ένα κοπλιμέντο για το κορίτσι... για τα μαλλιά της, για τα μάτια της, για τα παπούτσια της, ενώ ένα αγόρι λέει πως του αρέσουν πάνω της «τα πάντα» και τη ρωτάει αν θα γινόταν το κορίτσι του. Στη συνέχεια ζητείται από τα μικρά αγόρια, να την αγγίξουν. Στην αρχή όλοι διστάζουν, αλλά το κάνουν με χαρά μάλιστα.
Και μετά έρχεται η κρίσιμη ώρα. Τους ζητείται να τη χαστουκίσουν. Θα το κάνουν; Κανένας! Όταν ερωτώνται «γιατί;», οι απαντήσεις που δίνουν είναι αφοπλιστικές. Ένα αγόρι απαντά πως «τα κορίτσια δεν τα χτυπάμε ούτε με ένα τριαντάφυλλο», ένα άλλο «γιατί είμαι αγόρι και είναι κορίτσι», «επειδή είμαι άντρας» απαντά κάποιος ενώ η πιο δυνατή απάντηση είναι το «επειδή είμαι κατά της βίας».
tvxs.gr

Μάθετε στα παιδιά να προστατεύουν τον εαυτό τους
Teaching Kids to Be Safe Without Making Them Scared

από Έλενα Μπούλια
Όσο κι αν θέλουν οι γονείς να βρίσκονται πάντα στο πλευρό των παιδιών τους ως φύλακες-άγγελοι, αναπόφευκτα, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ανεξαρτητοποιούνται, περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μακριά από τους γονείς και το άγρυπνο βλέμμα τους.
 
Teaching Kids to Be Safe Without Making Them Scared
 
Protecting Your Children

Οι επιτήδειοι, όμως, πάντα καραδοκούν και ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να τους αποφεύγει το παιδί σας, είναι ο ίδιος του ο εαυτός.
Είναι στο χέρι σας, λοιπόν, να διδάξετε στο παιδί κάποιους έξυπνους κανόνες ασφαλείας για να προστατεύει τον εαυτό του, τις στιγμές που δεν είστε εσείς μαζί του.
 
Ποιοι είναι αυτοί;
1. Δικαίωμα στο σώμα μου έχω μόνο εγώ:
Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι μόνο εκείνο έχει δικαίωμα να κοιτάζει κάθε σημείο στο σώμα του και να αγγίζεται.
 
2. Πάντα ζητάω την άδεια από τους γονείς μου πριν πάω κάπου, πριν αλλάξω τα πλάνα μου για κάτι ή πριν πάρω κάτι από κάποιον, ακόμα κι αν τον ξέρω.
Αν δεν ρωτήσω πρώτα, η απάντηση είναι «όχι»: Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι είναι επικίνδυνο να φύγει π.χ. από την παιδική χαρά που το έχετε αφήσει, χωρίς να σας ενημερώσει πρώτα.
 
3. Γνωρίζω το πλήρες μου όνομα, την διεύθυνσή μου, το τηλέφωνο του σπιτιού μου και τα κινητά τηλέφωνα των γονιών μου:
Τα γνωρίζει αυτά το παιδί σας; Αν όχι, φροντίστε να τα μάθει, γιατί μπορεί να του χρειαστούν σε περίπτωση ανάγκης.
 
4. Δεν απευθύνομαι σε ενήλικες που ζητούν την βοήθειά μου.
Οι ενήλικες ποτέ δεν ζητούν βοήθεια από παιδιά, παρά από άλλους ενήλικες: Σημαντικό μάθημα, προκειμένου το παιδί να αποφεύγει επιτήδειους.
 
5. Δεν χρειάζεται να είμαι ευγενικός αν κάποιος με τρομάζει ή με κάνει να νιώθω άσχημα.
Του λέω «ΟΧΙ» ακόμα κι αν είναι ενήλικας ή ένα μεγαλύτερο παιδί: Καλή η ευγένεια γενικώς, καλύτερη η αυτοάμυνα όταν το παιδί νιώθει να απειλείται.
 
6. Η περιοχή του μαγιό (τα σημεία, δηλαδή στο σώμα που φοράμε μαγιό) είναι ιδιωτική.
Δεν επιτρέπονται παιχνίδια στην περιοχή αυτή: Ακόμα κι αν πρόκειται για «παιχνίδια» μεταξύ παιδιών -ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να παρακολουθεί.
 
7. Ακούω πάντα το ένστικτό μου και τη φωνή της καρδιάς μου, ειδικά αν κάτι μέσα μου μού λέει ότι τα πράγματα δεν είναι σωστά:
Ακόμα και το πιο μικρό παιδί έχει ένστικτο για τον κίνδυνο.
 
8. Ποτέ δεν ακολουθώ κάποιον που δεν γνωρίζω και ποτέ δεν παίρνω κάτι από κάποιον που δεν γνωρίζω, ό,τι κι αν μου πει:
Ακόμα κι αν ο άγνωστος πει στο παιδί ότι είναι φίλος των γονιών του.
 
9. Αν ποτέ χαθώ σε δημόσιο χώρο, το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να μείνω ακίνητος και να αρχίσω να φωνάζω ή να πάω σε μία μαμά με παιδιά και να της πω ότι χάθηκα:
Πολύ σημαντική συμβουλή για τα παιδιά που ξεφεύγουν από τους γονείς!
 
10. Δεν κρατάω μυστικά από τους γονείς μου.
Κανείς δεν πρέπει να ζητά από ένα παιδί να κρατά μυστικά από τους γονείς του, ειδικά μυστικά που έχουν να κάνουν με το σώμα του παιδιού:
Κερδίστε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας! Ζητήστε του να σας εξομολογείται τα πάντα και πείστε το ότι δεν θα το μαλώσετε, ακόμα κι αν έχει κάνει κάποιο λάθος, αρκεί να σας λέει πάντα την αλήθεια.
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki