Saturday 31 January 2015

Επιδιόρθωσε και μοίρασε
3.000 ζευγάρια παπούτσια σε απόρους!

Ο Ρομπέν των... παπουτσιών
Ο Έλληνας που έχει μοιράσει 3.000 ζευγάρια σε απόρους

Κάποιοι συγκεντρώνουν τρόφιμα, άλλοι φάρμακα ή κουβέρτες.
Ο Στέργιος Τσακίρης αποφάσισε να βοηθήσει τους Ελληνες που βρίσκονται σε δεινή θέση με τον τρόπο που εκείνος γνωρίζει καλύτερα: επιδιορθώνοντας παπούτσια.
Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων επιδιόρθωσης παπουτσιών, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια μία πρωτοβουλία χάρη στην οποία έχουν μοιραστεί σε άπορους και άστεγους πάνω από 3.000 ζευγάρια παπούτσια.
Η ιδέα προέκυψε όταν άνθρωποι που είχαν ανάγκη πήγαιναν στα υποκαταστήματα της επιχείρησης, σε όλη την Ελλάδα και παρακαλούσαν για ένα ζευγάρι παπούτσια.
Τότε, μέσω αφίσας που μπήκε στα καταστήματα, ο κ. Τσακίρης κάλεσε τους πελάτες να φέρουν τα παπούτσια που δεν φορούσαν πια, προκειμένου να μοιραστούν σε εκείνους που τα χρειάζονταν.
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική.
Οι υπάλληλοι άρχισαν να συγκεντρώνουν τα παλιά παπούτσια και να τα κάνουν σαν... καινούρια, βάζοντας νέους πάτους, ράβοντας τα ξηλωμένα σημεία και βάφοντάς τα.
Το 2013 μοιράστηκαν τουλάχιστον 1.200 ζευγάρια παπούτσια σε εκείνους που είχαν ανάγκη, ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσακίρης στο ΑΠΕ, πέρυσι διανεμήθηκαν άλλα 1.800 ζευγάρια.

Πηγή: iefimerida

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει
να χτυπάει εσάς ή τους άλλους

Είναι αρκετά απλό να βοηθήσετε ένα μικρό παιδί να σταματήσει τα παρορμητικά, επαναλαμβανόμενα χτυπήματα. Πλησιάστε το παιδί σας τη στιγμή που πιστεύετε ότι είναι έτοιμο να χτυπήσει κάποιον.

Προβλέποντας τη συμπεριφορά του θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να αντιδράσει χωρίς εκρήξεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρατηρήσετε πότε το μυαλό σας θα αρχίσει να λέει «Αναρωτιέμαι εάν θα χτυπήσει το άλλο παιδάκι. Πλησιάζει αρκετά το μικρότερο παιδί.. Ελπίζω να μην το κάνει..!» Αυτή η σκέψη είναι το σήμα σας για να πλησιάσετε ήρεμα το παιδί σας και να είστε προετοιμασμένοι. Κάντε μια φιλική ‘περιπολία’ στο παιδί σας πλησιάζοντας το όλο και περισσότερο με αγάπη χωρίς να δίνεται λεκτικές προειδοποιήσεις. Οι λεκτικές προειδοποιήσεις δεν προσφέρουν τίποτα αντιθέτως αυξάνουν το συναίσθημα του φόβου που νιώθει το παιδί σας με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο έντονη η ανάγκη του να χτυπήσει το άλλο παιδάκι.
Όταν παρατηρήσετε ότι πάει να σηκώσει το χεράκι του, ‘αποκρούστε’ αυτή την ώθηση με το δικό σας χέρι χωρίς ένταση (αυτό ισχύει και στην περίπτωση που θελήσει να χτυπήσει εσάς). Ή απλά κρατήστε το μπράτσο του ή το χεράκι του απαλά καθώς πλησιάζει πιο κοντά στο άλλο παιδάκι, έτσι ώστε να μη μπορέσει να χτυπήσει  ξαφνικά. Είστε ο υπεύθυνος ασφαλείας. Η εργασία σας είναι να διασφαλίσετε ότι κανείς δεν θα χτυπήσει ή θα χτυπηθεί.
Όταν προσπαθήσει να χτυπήσει, απλά αποτρέψτε το χτύπημα του λέγοντας με ήρεμη και σταθερή φωνή «δεν μπορώ να σε αφήσω να το κάνεις αυτό” έχοντας σταθεί στο ύψος του παιδιού σας και χρησιμοποιώντας βλεμματική επαφή. Μείνετε μαζί του εκεί. Μην πάτε μακριά, μην το επιπλήξετε, δεν χρειάζεται να πείτε απολύτως τίποτα άλλο. Απλά κρατήστε το χεράκι του απαλά, με αγάπη και παραμείνετε μαζί του.
Καθώς το παιδί σας είναι αναστατωμένο, αυτό που το βοηθά πολύ είναι να μπορείτε να είστε ήρεμοι και να το κοιτάτε με αγάπη. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια τέτοια στιγμή είναι να φοβάται τη παρορμητική σας συμπεριφορά ή την αποδοκιμασία σας. Το παιδί σας χρειάζεται να επικεντρωθεί στο να απελευθερώσει όλη την ένταση που νιώθει. Μπορεί να κλάψει. Μπορεί να αρχίσει να ιδρώνει, ενώ φωνάζει δυνατά. Μπορεί να πέσει στο πάτωμα κλαίγοντας ή να κλωτσάει. Όσο πιο έντονη η αντίδραση του παιδιού σας τόσο καλύτερη η έκβαση αυτού του συναισθηματικού επεισοδίου. Απελευθερώνει αρνητικά συναισθήματα και συγκεκριμένα το συναίσθημα του φόβου. Χρησιμοποιεί την ήρεμη παρουσία σας ως σήμα του ότι είναι ελεύθερο να απελευθερώσει αυτά...

Παιδί και άγχος

5 φράσεις που δεν πρέπει να του πείτε ποτέ!
Πολλοί πιστεύουν ότι η παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται μόνο από ξέγνοιαστες στιγμές, όμως είναι πραγματικά έτσι; Πολλοί από εμάς θα θέλαμε να γυρίσουμε πίσω στα παιδικά μας χρόνια και να ξεχάσουμε τα προβλήματα της ενηλικίωσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά είναι απαλλαγμένα από καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος.
Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν τα αισθήματα άγχους των παιδιών τους; Μερικές φορές υπάρχουν φράσεις που δεν καταλαβαίνουμε ότι πληγώνουν τα παιδιά και κάθε άλλο παρά τα απαλλάσσουν από τις αγχώδεις καταστάσεις που βιώνουν.
Διαβάστε πέντε φράσεις που καλό θα ήταν να αποφεύγετε και μερικούς εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα αισθήματα άγχους των παιδιών:

1. «Όλα θα πάνε καλά, εμπιστεύσου με!»
Το άγχος είναι κωδικοποιημένο στο νευρικό μας σύστημα ως ένας προστατευτικός μηχανισμός που επινοήθηκε για να χαρακτηρίσει την αντίδραση του οργανισμού στις εξωτερικές απειλές. Ως εκ τούτου, όταν το παιδί σας κυριεύεται από αισθήματα άγχους, η ταχεία ροή των χημικών ουσιών που εισέρχονται στο σώμα του, εμποδίζει το παιδί να σκεφτεί καθαρά.
Δοκιμάστε αυτό: Ανταποκριθείτε στο νευρικό σύστημα του παιδιού σας. Βοηθήστε το να ηρεμήσει με βαθιές αναπνοές. Αυτό θα το σταματήσει από τη συνεχή πάλη με τον εαυτό του.

2. «Δεν χρειάζεται να φοβάσαι τίποτα!»
Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος προκαλεί αισθήματα φόβου μέσα στο μυαλό και το σώμα του παιδιού. Πρόκειται για έναν ψευδή συναγερμό, που για το παιδί σας εξακολουθεί να είναι πραγματικός. Αυτός ο συναγερμός λειτουργεί για την προστασία του παιδιού σας: αισθάνεται άγχος ή φόβο προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει.
Δοκιμάστε αυτό: Εκτιμήστε τα συναισθήματα φόβου του παιδιού σας. Μπορείτε να του πείτε: «Βλέπω ότι είσαι φοβισμένος. Έχω φοβηθεί πολύ στο παρελθόν και ξέρω τι αισθάνεσαι».
 
3. «Άσε με να σου εξηγήσω γιατί δεν πρέπει να ανησυχείς»
Μελέτες δείχνουν ότι ένα υποπροϊόν του άγχους είναι ο προμετωπιαίος φλοιός -το πιο λογικό μέρος του εγκεφάλου- που βρίσκετα σε αναμονή, την ώρα που αναλαμβάνει δράση το πιο αυτοματοποιημένο και συναισθηματικό τμήμα του εγκεφάλου.
Δοκιμάστε αυτό: Μπορείτε να καταπραΰνετε το νευρικό σύστημα του παιδιού με μια άσκηση. Ζητήστε του να οραματιστεί ένα ήσυχο μέρος, να πάρει βαθιές αναπνοές και να περιγράψει αυτό το μέρος. Όταν το παιδί σας είναι ήρεμο, συζητήστε μαζί του την ιδέα ότι τα συναισθήματα δεν είναι πραγματικά γεγονότα, αλλά μπορούν ανά πάσα στιγμή να αμφισβητηθούν.

4. «Σταμάτα επιτέλους να ανησυχείς!»
Τα παιδιά που ανησυχούν, γνωρίζουν ότι ανησυχούν περισσότερο από τους άλλους, επειδή έχουν χαρακτηρισθεί ως απαισιόδοξα από νεαρή ηλικία. Μπορεί, επίσης, να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλα παιδιά που έχουν λιγότερο άγχος για τους ίδιους λόγους. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά συχνά αισθάνονται τόσο ανίσχυρα όσο οι ενήλικες, όταν πρόκειται για χρόνιο άγχος.
Δοκιμάστε αυτό: Μην βάζετε ταμπέλες στο παιδί σας. Αντί αυτού, όταν είστε σε μια χαλαρή κατάσταση, εξηγήστε του την πηγή της ανησυχίας. Τα παιδιά αγαπούν να γνωρίζουν ότι η ανησυχία έχει ένα σκοπό και ότι ο καθένας μας ανησυχεί σε κάποιο βαθμό.

5. «Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχείς τόσο!»
Όταν ένα παιδί είναι ανήσυχο, αισθάνεται φοβισμένο και αβοήθητο. Αν και εσείς αισθάνεστε αβοήθητοι ως γονείς, η ενσυναίσθηση μπορεί να κατευθύνει τις ενέργειές σας. Εάν μπείτε στη θέση του παιδιού σας και κατανοήσετε τα συναισθήματα του, η αντίδρασή σας στις ανάγκες του θα είναι πιο αυθεντική και σύμφωνη με τις δικές του ανάγκες.
Δοκιμάστε αυτό: Όταν το παιδί σας αισθάνεται άγχος, προσπαθήστε να θυμηθείτε μια στιγμή που αισθανθήκατε πραγματικό φόβο. Στη συνέχεια, δείξτε στο παιδί σας ότι συμπάσχετε μαζί του. Αφήστε το να καταλάβει ότι μπορείτε να αντιληφθείτε ότι περνάει μια δύσκολη κατάσταση.

Μανούλαααααα, χτύπησα στο κεφαλάκιιιιι μουυυ

Το παιδί χτύπησε στο κεφάλι! Τι πρεπει να κανω;



Μήπως το παιδί σας έπεσε πάνω στο τραπέζι και χτύπησε το κεφάλι του; 
 Ή έπεσε από το ποδήλατο και έκανε πληγή στο κεφάλι;
Πολλές φορές καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ερχόσαστε αντιμέτωπες με τα παιδικά ατυχήματα.

Τα τραύματα της κεφαλής είναι πολύ συχνά.
Η στιγμή που το παιδί σας χτυπάει είναι μια στιγμή που σας δημιουργεί άγχος για την έκταση του χτυπήματος και μάλιστα, όταν αυτό συνοδεύεται από αιμορραγία πρέπει να δείξετε ψύχραιμη, ώστε να προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες στο παιδί σας και να εκτιμήσετε τη σοβαρότητα του τραύματος.


Τα περισσότερα βέβαια χτυπήματα της κεφαλής είναι ήπια, περιορίζονται σε τοπικά φαινόμενα και συνήθως δεν συνοδεύονται από εγκεφαλικές βλάβες ή απώτερες νευρολογικές επιπλοκές.

Οι
πτώσεις αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες τραυματισμού στο κεφάλι και μάλιστα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εγκεφαλική κάκωση όταν συμβαίνουν από ύψος πάνω από 0.90 m για παιδιά κάτω των 2 χρονών και από ύψος πάνω από 1,50 m για τα μεγαλύτερα παιδιά.
Τα παιδιά χτυπούν το κεφάλι τους κατά την διάρκεια κάποιου παιχνιδιού ή κάποιας αθλητικής δραστηριότητας ιδιαίτερα σε αθλήματα συγκρούσεων ή όταν παίζουν με βαριές μπάλες ή με μπάλες που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, ιδιαίτερα όταν η πρόσκρουση γίνεται τη στιγμή που το παιδί έχει στραμμένη την προσοχή του αλλού.

Ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει
-απλό οίδημα (καρούμπαλο) που προέρχεται από ρήξη αιμοφόρων αγγείων του κρανίου και του δέρματος.-κεφαλόπονο. Συμβαίνει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των παιδιών μετά από τραυματισμό της κεφαλής. Στα μικρά παιδιά που δεν μιλούν, ένδειξη κεφαλόπονου, είναι η έντονη ανησυχία και η δυσφορία.-εμετούς. Περίπου το 10% των παιδιών έχει τουλάχιστον έναν εμετό συνήθως αμέσως μετά τον τραυματισμό του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Συνήθως ο εμετός αυτός είναι το αποτέλεσμα του φόβου και του πόνου και από το έντονο κλάμα.-απώλεια συνείδησης. Σε ποσοστό περίπου 5% των παιδιών και των εφήβων που υπόκεινται σε μέτριο τραυματισμό κεφαλής παρουσιάζεται απώλεια συνείδησης για λίγα δευτερόλεπτα.-διάσειση. Με τον όρο διάσειση εννοούμε ήπιας μορφής τραυματισμό (τράνταγμα) του εγκεφάλου. Χαρακτηρίζεται από σύγχυση, αμνησία (για τη χρονική περίοδο περί τον τραυματισμό), πονοκέφαλο, εμέτους, και ζάλη με ή χωρίς απώλεια συνείδησης.-σπασμούς. Λιγότερο από 1% των παιδιών παρουσιάζουν σπασμούς μετά από χτύπημα στο κεφάλι.
Λίγα από αυτά έχουν εγκεφαλική βλάβη και η αξονική τομογραφία είναι η εξέταση που συνιστάται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση χτυπήματος θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας προκειμένου να αξιολογήσει τα συμπτώματα.

Τις περισσότερες φορές το χτύπημα στο κεφάλι προκαλεί μόνο εκδορές ή κόψιμο ή μικρό πρήξιμο. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί βλάβη στον εγκέφαλο.


Δείτε αμέσως γιατρό αν:
Το παιδί έχει απώλεια συνείδησης
Το παιδί έχει χτυπήσει σε σκληρή επιφάνεια, όπως μετά από πτώση από ύψος ή σε αυτοκινητιστικό
Το παιδί δε φαίνεται καλά και κάνει εμετούς
Τι συμπτώματα έχει ο σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι;
Απώλεια συνείδησης για πάνω από 30 δευτερόλεπτα
Το παιδί είναι ληθαργικό και δεν επικοινωνεί μαζί σας
Έχει σοβαρά σημάδια τραυματισμού, όπως αδυναμία σε ένα χέρι ή πόδι, άνισες κόρες των ματιών
Έχει μείνει ένα αντικείμενο στο κεφάλι του
Έχει πάνω από ένα σπασμό μετά το τραύμα
Ρέει αίμα ή υγρό από τη μύτη ή το αυτί
Σε αυτές τις περιπτώσεις καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.


Τι συμπτώματα έχει ένας μέσης βαρύτητας τραυματισμός στο κεφάλι;
Απώλεια συνείδησης για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα
Επικοινωνεί μαζί σας
Έχει κάνει 2 ή παραπάνω εμετούς
Έχει πονοκέφαλο
Είχε ένα μικρό επεισόδιο σπασμών αμέσως μετά το χτύπημα
Έχει μεγάλο καρούμπαλο ή αιμάτωμα
Σε αυτές τις περιπτώσεις πηγαίνετε το παιδί στο νοσοκομείο. Πιθανό να χρειαστεί παρακολούθηση του παιδιού στο νοσοκομείο για 6-24 ώρες.

Τι συμπτώματα έχει ένας ελαφρύς τραυματισμός στο κεφάλι;

Δεν υπάρχει απώλεια συνείδησης
Το παιδί επικοινωνεί μαζί σας
Έκανε καθόλου ή ένα μόνο εμετό
Έχει μικρό πρήξιμο ή κόψιμο στο κεφάλι ή εκδορές
Δεν έχει κάνει σπασμό


Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώστε τον παιδίατρό σας. Βάλτε πάγο στην περιοχή με το πρήξιμο.Αν τρέχει αίμα βάλτε μια καθαρή γάζα και πιέστε σταθερά για 5 λεπτά.

Μέσα στο επόμενο 24ωρο, προσέξτε στο σπίτι για τα ακόλουθα:

Πονοκέφαλο. Δώστε παρακεταμόλη τακτικά.
Εμετούς. Αν είναι πάνω από ένας δείτε τον παιδίατρό σας.
Ληθαργικότητα. Το παιδί συχνά μετά το χτύπημα έχει υπνηλία ή πέφτει για ύπνο. Δεν είναι ανάγκη να κρατήσετε το παιδί άγρυπνο. Αν κοιμηθεί, ξυπνάτε το κάθε μια – δυο ωρες για να ελέγξετε τις αντιδράσεις του. Μπορείτε να το ρωτάτε που είναι, τι μέρα είναι ή γνωστά ονόματα.

Πότε να ανησυχήσω στις επόμενες μέρες;
Πηγαίνετε αμέσως στον παιδίατρο ή στο νοσοκομείο αν το παιδί μέσα στις επόμενες μέρες από το χτύπημα:
Έχει ασυνήθη ή συγχυτική συμπεριφορά
Εχει σοβαρό πονοκέφαλο
Έχει συχνούς εμετούς
Έχει αίμα ή υγρό από τη μύτη ή το αυτί
Κάνει σπασμό
Δεν ξυπνάει εύκολα
Έχει ο,τιδήποτε άλλο βρίσκετε ανησυχητικό

Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC 2010

(Τα ράμματα στο Παίδων Αγλ. Κυριακού κόβονται μετά από ραντεβού, τις πρωινές ώρες στα τηλέφωνα 210-7785214, 210-7714921, 2107714931).
 πηγες paidiatros.com, iatronet.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki