Wednesday 11 February 2015

«Αχ, μανούλα, πονάει η κοιλίτσα μου»
Πότε χτυπάει το καμπανάκι για σκωληκοειδίτιδα;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα, η συχνότερη αιτία επείγουσας λαπαροτομίας στην παιδική ηλικία, εξακολουθεί να αποτελεί διαγνωστικό πρόβλημα. Κάθε κοιλιακό άλγος δε σημαίνει απαραίτητα και σκωληκοειδίτιδα, ενώ η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται πάντα με κοιλιακό άλγος.
Όπως καταλαβαίνουμε ένα κοιλιακό άλγος μπορεί να οφείλεται σε μια πλειάδα προβλημάτων της κοιλιακής χώρας αλλά και όχι μόνο.
Αρκεί να σας πω ότι κοιλιακό άλγος το όποιο μιμείται οξεία Σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οφείλεται σε πνευμονία των κατωτέρων τμημάτων του δεξιού πνεύμονα. Υπάρχουν δε και κάποια άλλα εξωκοιλιακά αίτια κοιλιακού άλγους (Αιματολογικά, Μεταβολικά νοσήματα κ.α.).

Ο γονιός είναι δύσκολο να εκτιμήσει ένα κοιλιακό άλγος, γιατί δεν υπάρχει τυφλοσούρτης. Άρα δεν ξέρει και ο ίδιος πότε να αναζητήσει γιατρό και ποιόν.

Ένας απλός κανόνας είναι ότι:
Kοιλιακό άλγος – όχι απαραίτητα πολύ δυνατό από την αρχή –διαρκεί, επιμένει άνω της ώρας και σταδιακά αυξάνεται , επιδεινώνεται και που μπορεί να συνοδεύεται από πυρετική κίνηση > 37.5, έμετο,ανορεξία και όψη πάσχοντος και καταβολή ή άρνηση για παιχνίδι, χρήζει διερεύνησης από ειδικό.
Ο γιατρός στον οποίο συνήθως απευθύνεται ο γονιός είναι ο Παιδίατρος του παιδιού, ο οποίος μετά την λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση, θα κρίνει εάν η γνώμη του Χειρουργού Παίδων είναι απαραίτητη ή όχι. Μπορεί επίσης ο γονιός με αυτά τα στοιχεία να ανατρέξει απευθείας στον Χειρουργό Παίδων.

Τα πιο συχνά αίτια κοιλιακού άλγους στα παιδιά είναι:
Δυσκοιλιότητα
Βαρύ γεύμα
Οξεία Σκωληκοειδίτιδα

Μεσεντέριος Λεμφαδενίτιδα
Ψυχολογικά- Συναισθηματικά αίτια- Άγχος
Γαστρεντερίτιδα
Έσω γεννητικά όργανα- Κυρίως κορίτσια
Ουρολοίμωξη
Κάκωση

Πρέπει να επισημάνουμε ότι κορίτσια ηλικίας 11-14 χρονών παρουσιάζουν αρκετά συχνά παθολογία από τις ωοθήκες , η οποία εκφράζεται με κοιλιακό άλγος και χρήζει διερεύνησης με υπερηχοτομογράφημα.

Αικατερίνη Ραμματά
Χειρουργός Παίδων


infokids

Ο «ἀρχέκακος ὄφις», ο Αλεμανός...

Ο κ. Ζουράρις, χρησιμοποιώντας ρητά από κλασική και νεοελληνική γραμματεία και με αιχμές κατά της Γερμανίας και υπέρ της ελευθερίας και της κυριαρχίας, άφησε άναυδους τους βουλευτές που τον άκουγαν.

Ξεκίνησε με Ελύτη, από την Ιδιωτική Οδό αναφέροντας:

«Ερχομαι από μακριά.Οι συλλέκτριες των κρόκων της Θήρας πορεύονται πλάι μου, κι από κοντά, παγεμένες με τον άνεμο το βόρειο, οι Μυροφόρες, ωραίες μες στα τριαντάφυλλιά τους και τη χρυσή των αγγέλων αντανάκλαση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον έρωτα των Ελλήνων για την Ελευθερία: «Εμείς οι Ολύμπιοι διδάξαμε στην Οικουμένη εδώ ότι η Έρις γίνεται Έρως, έρως ελευθερίας».

Από την... διδακτική ομιλία του δεν έλειψε φυσικά η επίθεση στη Γερμανία, την οποία παρομοίασε με τον αρχέκακο όφι:

««Και επειδή θα επανέλθουν πάλι οι δυσσεβείς και οι άλλοι Αλλεμανοί * ως αρχέκακος όφις (διάβολος)*, εμείς ξέρουμε ότι θα συμπαραταχθούμε θα συμπορευθούμε, θα συμπολεμήσουμε τη Υπερμάχω Στρατηγώ που’ χει στα μάτια της ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης».

Συνέχισε με ένα απόσπασμα από το έργο του Θουκυδίδη «Περικλέους Επιτάφιος» 41:
«ἀλλὰ πᾶσαν μὲν θάλασσαν καὶ γῆν ἐσβατὸν τῇ ἡμετέρᾳ τόλμῃ καταναγκάσαντες γενέσθαι, πανταχοῦ δὲ μνημεῖα κακῶν τε κἀγαθῶν ἀίδια ξυγκατοικίσαντες.».

Στην νεοελληνική:

Εξαναγκάσαμε με την τόλμη μας ολόκληρη τη θάλασσα και την ξηρά να γίνει προσιτή, ιδρύσαμε παντού αιώνια μνημεία και των συμφορών μας και των επιτυχιών μας.

Ο Κ. Ζουράρις κατέληξε με Ρίτσο λέγοντας:

«Ως ηττημένοι θα δώσουμε σε αυτό τον πλανήτη των πεπλανημένων πλανητών και των πλανήτων την καθ’ημάς καθεστηκυίαν πολιτείαν. Και ποια είναι η καθ ημάς καθεστηκυία πολιτεία; Μία και μόνη: Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει»!
-------------------

* Οι Αλεμάνοι, Αλλεμάνοι ή Αλαμανοί
Πάλιν ὁ δεινός καί ἀρχέκακος ὄφις, τήν ἑαυτοῦ κεφαλήν καθ᾿ ἡμῶν διαιρών, ὑποψιθυρίζει τά τῆς ἀληθείας ἀντίθετα.

επιμέλεια: Βασιλική Δεδούση - Φιλόλογος

Ο Μπούμπης δεν εγκατέλειψε το αφεντικό του,
που είχε τροχαίο ατύχημα

Συγκινητικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν εχθές στο σημείο όπου σημειώθηκε το τροχαίο στην διασταύρωση της εθνικής οδού Πρέβεζας Ιωαννίνων με τα Φλάμπουρα.
 
Στο τροχαίο, Ι.Χ. εξετράπη της πορείας του και διαγράφοντας μια τρελή πορεία κατέληξε με τον ουρανό δίπλα σε αρδευτικό αύλακα.
Μέσα σε αυτό εγκλωβισμένος ο οδηγός του…

Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής να τον απεγκλωβίσουν σκληρές, αφού έπρεπε να αφαιρέσουν κομμάτια από την λαμαρίνα και πόρτες για να μπορέσουν να βγάλουν τον οδηγό, ο οποίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας με ελαφριά ευτυχώς τραύματα.
Στο σημείο βρέθηκε πολύς κόσμος. Όλοι έγιναν μάρτυρες ενός περιστατικού που πραγματικά συγκινεί.
Όταν οι πυροσβέστες αφαίρεσαν την πόρτα από το αυτοκίνητο εμφανίστηκε ένα σκυλάκι. Το όνομά του Μπούμπης, όπως μάθαμε αργότερα. Ήταν ο αγαπημένος σκύλος του 55χρονου οδηγού.

Ο Μπούμπης, αρνούνταν να τον πλησιάσει κανείς, ενώ όταν το ασθενοφόρο ξεκίνησε για το Νοσοκομείο αυτός, άρχισε να τρέχει πίσω του.
Πολίτης μπήκε στο αυτοκίνητό του και προσπάθησε να ακολουθήσει τον σκύλο να τον πιάσει για να μην χαθεί. Ακόμα και περιπολικό της αστυνομίας προσπάθησε να το εντοπίσει αλλά μάταια όμως.

Ο μικρός σκυλάκος είχε εξαφανιστεί, τουλάχιστον για λίγο…
Συγγενείς του τραυματία ενημερώθηκαν για το σκυλάκι στο Νοσοκομείο και όπως έγινε γνωστό  μετέβησαν λίγες ώρες αργότερα στο τόπο του ατυχήματος όπου ο Μπούμπης περίμενε εκεί το αφεντικό του…
Μπορεί να μην γύρισε ο ίδιος να τον πάρει αλλά στην θέα γνωστών του προσώπων κουνούσε την ουρά του με ευχαρίστηση.
Έτσι θα βρεθεί και πάλι κοντά στο άνθρωπο που το μεγάλωσε, μένοντας πιστός σε αυτόν σε μια τόσο δύσκολη στιγμή…!!!

ευχαριστούμε την αγαπημένη μας ιδεοπηγή, που μας ενημέρωσε

Φεβρουάριος 1830 - Φεβρουάριος 2015: Από τον Μέτερνιχ στον Σόιμπλε - Klemens Wenzel Lothar von Metternich - Wolfgang Schäuble

3 Φεβρουαρίου του 1830
Τα σύνορα του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους
(1830 και 1832)
Το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830) υπογράφτηκε από τις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία στις 3 Φεβρουαρίου του 1830. Ήταν η πρώτη επίσημη, διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.
Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος χάρη στην διπλωματική του δεινότητα και τον πατριωτισμό του κατόρθωσε να υπερκεράσει όλα τα εμπόδια εκμεταλλευόμενος τις αντιθέσεις ανάμεσα στις τρεις δυνάμεις, Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας.
Παρά την ανεξαρτησία που η Πατρίδα μας πέτυχε με το πρωτόκολλο αυτό, ο Κυβερνήτης εργάστηκε άοκνα με αποτέλεσμα να επεκταθούν τα σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού (1832).
Εχθρός των Ελλήνων, σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα, υπήρξε ο υπουργός εξωτερικών και Καγκελάριος της Αυστρίας Μέτερνιχ.

H ενσάρκωση της αντίδρασης
Φεβρουάριος 2015
Εν μέσω οικονομικής κρίσης το δεικτικό προφίλ του, η άτεγκτη στάση του, και πολλές από τις «ακούρευτες» απόψεις του, έγιναν γνωστές στην πλειονότητα των Ελλήνων. Μαζί με αυτές και η χαρακτηριστική εικόνα του να μας κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο κάθε φορά που παρεκκλίνουμε από την συνταγή της λιτότητας.

«Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο κύριος Σόιμπλε που λοιδορεί την πατρίδα μας», όπως είχε αναρωτηθεί παλαιότερα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κάρολος Παπούλιας.
Ο δρ. Σόιμπλε ήταν εκείνος που την ώρα που η χώρα έφτανε με ενθουσιώδη ροπή δανεισμού στο χάος, οραματιζόταν έναν «σκληρό πυρήνα» πρόθυμων και πλούσιων κρατών ικανά να επιβάλουν ασφυκτική λιτότητα στις χώρες που πλήττονται από την κρίση.
Ήταν εκείνος που απεφάνθη πως στην Ελλάδα συνέβη ό,τι και στην Ανατολική Γερμανία όταν εισήγαγαν το γερμανικό μάρκο το 1990. Και ήταν κι αυτός που στοίχειωσε την Ευρώπη με την γερμανικής εμπνεύσεως λέξη Kerneuropa, αποδεικνύοντας περίτρανα πως παραμένει υπέρμαχος μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.
...............................
περισσότερα εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki