Sunday 22 February 2015

Με τι εκνευρίζονται τα νήπια;

Με όλα θα μου πείτε, με όλα :))
------------------------
Το μωράκι σας αργά ή γρήγορα θα μεγαλώσει και θα έχετε στο σπίτι σας ένα μικρό παιδάκι.
Τα μικρά παιδάκια ωστόσο, μπορεί να είναι χαριτωμένα και ξεκαρδιστικά, θυμώνουν όμως και ενοχλούνται πολύ εύκολα.
Δείτε ποια είναι τα 20 πράγματα που ενοχλούν τα νήπια.
  1. Να τους φορέσετε τζιν.
  2. Να τα κρατάτε πολύ σφιχτά ή πολύ χαλαρά.
  3. Να βάλετε σαλάτα στο πιάτο τους.
  4. Να δίνετε προσοχή σε κάποιο άλλο παιδάκι.
  5. Το  να μην τους αφήνετε να παίζουν με κάποιο εξωτερικό παιχνίδι μέσα στο σπίτι.
  6. Να μην τα κοιτάτε στα μάτια ενώ τα μαθαίνετε να χρησιμοποιούν το γιογιό.
  7. Το να φοράτε τα καινούργια σας παπούτσια αφού κάνατε το λάθος να αφήσετε το παιδάκι σας να τα δοκιμάσει πρώτα. Πλέον τα παπούτσια σας του/της ανήκουν.
  8. Το να κοιτάτε αυστηρά προς την κατεύθυνσή τους.
  9. Να μην τα αφήνετε να σπρώχνουν το καρότσι με τα ψώνια στο σούπερμαρκετ.
  10. Να αφήνετε το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας να πηγαίνει στο σχολείο με το λεωφορείο.
  11. Να μην τα αφήνετε να μιλήσουν με την γιαγιά στο τηλέφωνο. Για ώρες.
  12. Το να μην τα αφήνετε να δουν την φωτογραφία του εαυτού τους στο κινητό σας τηλέφωνο.
  13. Τα φιλάκια σε σημεία που δεν σας υπέδειξαν. Μόνο στο βα -βα επιτρέπεται.
  14. Το να προτείνετε να πάνε για ύπνο ή να βάλουν τις πυτζάμες τους. Γενικότερα οι προτάσεις.
  15. Να μη τα αφήνετε να πινουν νερό από την βρύση. Όχι μόνο του σπιτιού αλλά και οπουδήποτε έξω.
  16. Το να πηγαίνετε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού και να μην τον/την παίρνετε μαζί σας.
  17. Το να ξεχνάτε ότι πρέπει να κάθονται στην αγκαλιά σας όλη μέρα.
  18. Το να προσπαθείτε να τους μάθετε πώς λειτουργεί το φερμουάρ.
  19. Ο επιτακτικός τόνος της φωνής σας, όταν τους λέτε να φορέσουν τα παπούτσια τους διαφορετικά δεν έχει βόλτα.
  20. Η αδυναμία στα άλλα αδέρφια.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι φταίνε τα ίδια τα παιδιά για την νευρικότητα που τα χαρακτηρίζει. Συμβαίνει όπως τονίζουν οι αναπτυξιολόγοι επειδή δοκιμάζουν τα όρια τους.
Για να ηρεμήσουν όμως τα πνεύματα φροντίστε να αποφεύγετε - όσο μπορείτε - τα παραπάνω.
babygr

Έλληνες Δάσκαλοι στον Καταυλισμό Προσφύγων από το Κομπάνι

Καμπάνια αλληλεγγύης για τους πρόσφυγές από τη Ροζάβα
Εκπαιδευτικά σωματεία Ελλάδας
Σουρούτς 21/2/2015
 
Καταυλισμός προσφύγων από το Κομπάνι - Μαθητές,
Έλληνες και Κούρδοι δάσκαλοι τραγουδούν και χορεύουν
Άφησαν τη βολή τους, χρονιάρες μέρες, για να βρεθούν μαζί με τα παιδιά και να τους προσφέρουν απλόχερα χαρά!!! 

Μητρική γλώσσα: Όλα ξεκινούν από την κοιλιά της μαμάς!

H μητρική γλώσσα είναι κάτι περισσότερο από τη γλώσσα που μάθαμε να μιλάμε, επειδή γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε μία συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή. 
Είναι η γλώσσα που ακούγαμε να μιλάει η μητέρα μας, όταν βρισκόμασταν ακόμη στη μήτρα της και αργότερα η γλώσσα στην οποία μας καλωσόριζε στον κόσμο και χρησιμοποιούσε στα πρώτα λόγια αγάπης της.
    Στη μήτρα, ο τρόπος που ακούει το μωρό τη μητέρα του είναι ιδιαίτερος. Ακούει τη φωνή της και «εσωτερικά» και αισθάνεται τον τρόπο που χρησιμοποιεί το διάφραγμά της για να παράγει τους διάφορους ήχους.

    Όταν γεννιέται, αναγνωρίζει την ομοιότητα της ομιλίας με όσα άκουγε στη μήτρα και φυσικά και τη χροιά της φωνής της μητέρας!
Μετά τη γέννηση, ο τρόπος με οποίο μιλούν οι γονείς στο μωρό είναι ιδιαίτερος. Μιλούν αργά, καθαρά, γλυκά και τονίζοντας τις συλλαβές, αφού γνωρίζουν ότι απέναντί τους έχουν ένα μωράκι που δεν μπορεί να καταλάβει ξεκάθαρα την έννοια των λέξεων. Κι όμως, ο τρόπος αυτός δείχνει να αποδίδει και να βοηθάει τα μωρά να ξεκινούν να προφέρουν τα πρώτα φωνήεντα και τις πρώτες συλλαβές αργότερα, μιμούμενα τους γονείς τους.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, τα μωρά δεν μπορούν να μάθουν με τον ίδιο τρόπο να μιλούν,  όταν ακούν ηχογραφημένες ομιλίες ακόμη και της καλύτερης ποιότητας!
Συχνά τα μωρά κοιτούν εκτός από τα μάτια και το στόμα τη μαμάς τους, αφού η φωνή της βγαίνει από εκεί κι αυτή η παρατήρηση τα βοηθά να αφομοιώνουν τις κινήσεις των χειλιών και του στόματος που γίνονται για να προφέρει η μαμά τους κατάλληλους φθόγγους και ήχους των λέξεων.
Η μίμηση και η εξαιρετική ικανότητα μάθησης των μωρών φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και παρόλο που τα περισσότερα μωρά λένε την πρώτη τους λεξούλα κλείνοντας τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, καταλαβαίνουν πολύ καλά τη γλώσσα  και τις έννοιες πάρα πολύ νωρίτερα! Στην ουσία, είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει σε όλους μας με μια ξένη γλώσσα, που ενώ καταλαβαίνουμε όταν μας μιλάνε, έχουμε εξαιρετική δυσκολία να μιλήσουμε εμείς!
    Είναι ευνόητο ότι ανάλογα με τη γλώσσα που μιλάει η κάθε μητέρα, χρησιμοποιεί ιδιαίτερους φθόγγους  και προφέρει διαφορετικά τις λέξεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ολόκληρο το φωνητικό της σύστημα. Το μωρό της, λοιπόν, υιοθετεί την ίδια μέθοδο! Για παράδειγμα, διαφορετικές είναι οι πρώτες «μωρουδίστικες» κραυγούλες ενός ελληνόφωνου μωρού από ό,τι ενός γερμανόφωνου μωρού.
Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα μωρά ακόμη και σε ηλικία 12 μηνών, δείχνουν μια προτίμηση στη μητρική τους γλώσσα και κατανοούν ότι υπάρχει διαφορά, όταν ακούσουν ομιλία σε άλλη γλώσσα. Άλλη έρευνα έχει επισημάνει διαφορές στο κλάμα των νεογέννητων μωρών, ανάλογα με τη διαφορετική μητρική τους γλώσσα.
    Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν το πόσο σωστός είναι ο χαρακτηρισμός της γλώσσας ως «μητρική», αφού η επίδραση της μητέρας στη γλώσσα του μωρού ξεκινά από τη μήτρα, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλούς άλλους τομείς της υγείας και της εξέλιξης του εμβρύου και μετέπειτα του βρέφους. Δείχνουν, επίσης, πόσο δεκτικός είναι ο νέος οργανισμός, που από την εγκυμοσύνη ακόμη λαμβάνει ερεθίσματα, τα κατατάσσει, μαθαίνει και μόλις γεννιέται προσπαθεί να επικοινωνήσει και να αποκτήσει σχέση με τη μητέρα και τον πατέρα.

mamakid.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki