Thursday 12 March 2015

5 γνωστά παιχνίδια που θα κάνουν το παιδί σας πιο έξυπνο

Όλοι οι γονείς ονειρεύονται να μεγαλώσουν ένα παιδί έξυπνο και ικανό. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, όμως, τι σημαίνει «έξυπνα»;
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν την ευφυΐα στα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού;
Σύμφωνα με παιδοψυχολόγους-ερευνητές, η εξυπνάδα στα μικρά παιδιά μεταφράζεται σε καλή αίσθηση του χώρου και υπάρχουν (τουλάχιστον) πέντε απλά παιχνίδια που έχετε στο σπίτι και μπορούν να την αναπτύξουν!

Η Jamie Jirout ερευνήτρια παιδοψυχολογίας εξηγεί την έννοια του «χωρικού προσανατολισμού»: «Χωρικός προσανατολισμός είναι το πώς διαχειριζόμαστε και υπάρχουμε μέσα στον κόσμο». Ένα μικρό παιδί πρέπει να μάθει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και τον εαυτό του μέσα σ’ αυτό. Το παιδικό μυαλό κάνει τα πρώτα του βήματα στην αντίληψη του χώρου, προσπαθώντας να κατηγοριοποιήσει τα διάφορα αντικείμενα και να τα «ταιριάξει» στο περιβάλλον, αλλά και αναπτύσσοντας τη φαντασία του. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, τα παιχνίδια που κατατάσσονται στα «απλά» -τα τουβλάκια, τα παζλ, τα επιτραπέζια- βοηθούν το παιδί να χτίσει την πολυπόθητη αίσθηση του χώρου που χρειάζεται για να αναπτύξει τόσο τις κινητικές όσο και τις πνευματικές του δεξιότητες.
Η ανάπτυξη καλής σχέσης με τον χώρο και τα αντικείμενα που ανήκουν σ’ αυτόν (την κατηγοριοποίησή τους, τα υλικά και τα μεγέθη τους κ.ο.κ.) βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων με μετέπειτα εφαρμογή στη μηχανική, τα μαθηματικά ή την τεχνολογία!
Υπάρχουν, λοιπόν, πέντε γνωστά, κλασικά παιχνίδια που μπορούν να οξύνουν τον νου των μικρών παιδιών.

Φιδάκι
fidaki 
Το κλασικό παιχνίδι που κάθε οικογένεια που σέβεται τον εαυτό της έχει κάπου καταχωνιασμένο, είναι πιο ωφέλιμο απ’ όσο ίσως νομίζετε. Βασίζεται στην τύχη και δεν αναπτύσσει καμία δεξιότητα, θα πείτε. Η ειδικός, ωστόσο, διαφωνεί: «Το επιτραπέζιο αυτό είναι φτιαγμένο σε πλέγμα. Το παιδί, για να κερδίσει, χρειάζεται να γνωρίζει στοιχειώδη αριθμητική και να έχει καλή αίσθηση του χώρου». Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους ερωτήματα όπως «Πόσο πρέπει να φέρω για να τον περάσω;» ή «Πώς μπορώ να φτάσω πρώτος στο τέρμα;» που θα οξύνουν την αντίληψή τους.
 
Κουτσό
koutso 
Πριν απ’ οτιδήποτε, πρέπει να πούμε αυτό: στην περίπτωση που δεν έχετε ήδη δείξει στο παιδί σας πώς να παίζει κουτσό, κάντε το άμεσα! Κατ’ αρχάς, γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό.
Και στο θέμα μας: τα παιδιά αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες κάνοντας κουτσό και μαθαίνουν να συσχετίζουν μεγέθη ζωγραφίζοντας τα κουτάκια του. Ισορροπία, καλή αίσθηση του χώρου –ιδίως στο σημείο όπου πετάνε την πέτρα- και γνώσεις στους αριθμούς είναι λοιπόν κάποιες από τις δεξιότητες που αναπτύσσονται όταν ένα παιδάκι τριών, τεσσάρων χρονών μαθαίνει να ισορροπεί στο ένα πόδι κυνηγώντας μια πέτρα σε μια σκακιέρα ζωγραφισμένη με κιμωλία. Αυτά δεν μπορεί να είναι παρά καλά νέα, έτσι δεν είναι;

Τουβλάκια
blocks 
Τα τουβλάκια παντός τύπου είναι ο καλύτερος τρόπος να αυτοαπασχοληθεί ένα παιδί. Ένα παιδί νηπιακής ηλικίας παίζοντας με τουβλάκια μαθαίνει τις τρεις διαστάσεις. Αντιλαμβάνεται το βάρος και τον όγκο κάθε μονάδας και τη σχέση της με άλλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κατασκευές με τουβλάκια βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν τις ιδιότητες του χώρου.

Jenga
jenga-jenga_590
Το Jenga, εκτός του ότι ενώνει τις οικογένειες αφού είναι το ίδιο διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους, έχει κανόνες τόσο απλούς που ενδείκνυνται για παιδιά νηπιακής ηλικίας. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο παίκτης για να κερδίσει είναι να αφαιρέσει ένα κομμάτι, ελπίζοντας ότι το οικοδόμημα δεν θα καταρρεύσει. Παίζοντας -και χάνοντας- τα παιδιά θα αντιληφθούν ποια είναι τα πιο σταθερά κομμάτια και ποια η λογική πίσω απ’ την σταθερότητα του «οικοδομήματος». 

Παζλ
puzle 
Τα παζλ είναι χόμπι με φανατικούς οπαδούς κάθε ηλικίας. Επιλέξτε παζλ κατάλληλα για την ηλίκια του παιδιού -από τα χαριτωμένα των τεσσάρων, πέντε κομματιών για πολύ μικρούς (και δυνατούς) λύτες, μέχρι τα προχωρημένα εκατό και πλέον κομματιών- και φτιάξτε τα μαζί. Η διαδικασία αναζήτησης και σωστής τοποθέτησης των κομματιών αναπτύσσει τη φαντασία, τη συνδυαστική σκέψη και τις αντιληπτικές ικανότητες του παιδιού. (Κι επιπλέον, το κρατά απασχολημένο για αρκετή ώρα.)

mama365.gr

Μητέρα παραπέμπεται
επειδή χτυπούσε το ανήλικο παιδί της!

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, κατηγορούμενη για απλή ενδοοικογενειακή βλάβη, παραπέμπεται μια αλλοδαπή, κάτοικος Ρόδου, που φέρεται να χτύπησε το ανήλικο παιδί της.

Στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί κατηγορούμενος ήταν και ο σύντροφός της, σε βάρος του οποίου όμως δεν έγινε κατηγορία με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Δύο κάτοικοι του νησιού, ένας αλλοδαπός και ένας ημεδαπός, κατήγγειλαν τον Ιούλιο του 2013 ότι οι δύο κατηγορούμενοι διαμένουν σε διαμερίσματα επί της οδού Καλλιπάτειρας στο Καρακόνερο και έχουν αποκτήσει ένα κοριτσάκι ηλικίας 2 ετών, ενώ η πρώτη κατηγορούμενη έχει και έναν υιό ηλικίας 5 ετών, ο οποίος διαμένει μαζί με το ζευγάρι και την ετεροθαλή αδελφή του.

Οι γείτονες υποστήριξαν ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2011 έως 7 Ιουλίου 2013 υπήρξαν έντονα επεισόδια μεταξύ της μητέρας και του ανηλίκου υιού της η οποία, χτυπώντας τον, προσπαθούσε να τον σωφρονίσει.
Οι μάρτυρες και γείτονες των κατηγορουμένων είδαν τον ανήλικο να έχει εκχυμώσεις στο πρόσωπο, στις παρειές και στον τράχηλο, μώλωπα κάτω του αριστερού οφθαλμού και 2 αποχρωματισμένες περιοχές από παλαιό τραυματισμό στον τράχηλο, όπως διαπιστώθηκε και από την ιατρική εξέταση που ακολούθησε.
Στο παρελθόν ένας μάρτυρας είχε ακούσει φωνές της μητέρας και είχε αντιληφθεί κλάματα του μικρού αγοριού έχοντας προσπαθήσει να επέμβει και κάνοντάς της σχετική παρατήρηση.
Ο ανήλικος είχε εξομολογηθεί στους μάρτυρες ότι τα τραύματα τα είχε προκαλέσει η μητέρα του χτυπώντας τον.

Δαμιανός Αθανασίου

Τα λάθη των γονιών στο ιατρείο του παιδίατρου

Σίγουρα οι επισκέψεις στον παιδίατρο δεν είναι η πιο ευχάριστη υπόθεση, ωστόσο πολλές φορές οι γονείς άθελα τους δυσκολεύουν τα πράγματα.
Ας δούμε κάποια λάθη που όλοι οι παιδίατροι θα ήθελαν να αποφεύγουν οι γονείς.
4 Mistakes Parents Make at the Pediatrician's Office

Δεν πηγαίνουν προετοιμασμένοι.

Σε κάθε επίσκεψη θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει τα θέματα τα οποία θα συζητήσετε με τον γιατρό. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να πείτε με σιγουριά για παράδειγμα κάθε πόσες ώρες το παιδί ανεβάζει πυρετό ή τι χρώμα έχουν τα κακά του όταν έχει διάρροια. Αυτές οι λεπτομέρειες θα βοηθήσουν τον γιατρό να κάνει καλύτερη διάγνωση. Επίσης, αν έχετε προετοιμάσει τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε για κάποιο σημαντικό θέμα που σας απασχολεί, θα φύγετε και εσείς οι ίδιοι πιο καλυμμένοι και πιο ήσυχοι από το ιατρείο.

Επεμβαίνουν στην προτεινόμενη θεραπεία.
Έχετε επιλέξει έναν παιδίατρο γιατί εμπιστεύεστε τις γνώσεις και την εμπειρία του και πιστεύετε πώς είναι ο καλύτερος για το παιδί σας. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον πιέζετε να σας γράψει αντιβίωση χωρίς λόγο ή να επιμένετε για κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, αν εκείνος θεωρεί ότι δεν χρειάζεται.

Χρησιμοποιούν τον παιδίατρο ως απειλή για το παιδί.
Αν θέλετε το παιδί σας να μην φοβάται και να εμπιστεύεται τον γιατρό του, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τον χρησιμοποιείτε ως απειλή. Φράσεις όπως «Αν δεν κάτσεις καλά, θα πω στο γιατρό να σου κάνει εμβόλιο» δεν βοηθούν καθόλου.

Ξεχνούν ότι αυτοί και ο παιδίατρος πρέπει να λειτουργούν σαν ομάδα.
 Μπορεί ο γιατρός να είναι ο ειδικός, αλλά κανείς δεν ξέρει το παιδί του καλύτερα από τον ίδιο τον γονέα. Είναι σημαντικό ανάμεσα στα δυο μέρη να υπάρχει εμπιστοσύνη και καλή επικοινωνία, αφού και οι δυο έχουν ένα κοινό ενδιαφέρον: την καλή υγεία και ανάπτυξη του παιδιού.  

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki